Köpekleri Eğitirken Genelde Yapılan 10 Hatalı Davranış

0
687

Köpeğinizi mümkün olan en iyi şekilde eğitiyor musunuz? Köpeğinizi eğitiyor olmanız, doğru bir şey yaptığınız anlamına gelir. Küçük aksiliklerin yolunuza çıkmasına izin vermeyin. Önemsiz görünseler de, bazı faktörlerin köpeğinizin ilerlemesini yavaşlatabileceğini öğrenmek sizi şaşırtabilir.

köpekleri eğitirken yapılan hatalar

İşte köpek eğitimi sırasında insanların yaptığı en yaygın hatalar:

1) Eğitime Başlamak İçin Çok Uzun Süre Beklemek

Köpek eğitirken zamana yaymaEğitim, yaşı ne olursa olsun, köpeğinizin sizinle birlikte eve geldiği anda başlamalıdır. Yaşlanıp kötü alışkanlıklar geliştirmesini beklemeyin. Köpek eğitimi davranış yönetimi ile aynı şey değildir.

Köpek eğitiminde amaç, köpeğinizin davranışını şekillendirmek ve köpeğinize belirli ifadelere nasıl tepki vereceğini öğretmektir.

Yavru köpekler ileri düzey eylemleri öğrenmeye hazır olmayabilir, ancak ev eğitimi ve temel komutlar üzerinde çalışmaya başlamalısınız. Zamanla, köpeğinizle daha derin bir bağ kuracaksınız. Olgunlaşacak ve antrenman seanslarının rutinine alışacak. Ardından, çeviklik veya hayvan destekli terapi gibi köpek hileleri ve ileri eğitim gibi eğlenceli şeyleri deneyebilirsiniz .

2) Yeterince Eğitim Vermemek

Köpeklere yeterince eğitim verememekAntrenman bir kere yapıp bitirdiğiniz bir şey değildir. Köpeğinizi düzenli olarak eğitirseniz, ustalaştıktan ve harekete geçtikten veya ipucu verdikten sonra bile en iyi sonuçları alırsınız.

Her seferinde üzerinde çalışmak için bir şey seçin ve haftada en az iki ila üç kez kısa, üretken eğitim oturumları düzenleyin. Köpeğinize öğretmek için eğlenceli yeni şeyler bulun, ancak ara sıra eski temel bilgileri tekrar gözden geçirin.

Köpeğiniz hiçbir zaman tam anlamıyla eğitimini tamamlamamıştır. İdeal olarak, köpeğinizi yaşlansa bile her zaman eğitiyor olacaksınız. Devam eden eğitim, köpeğinizin becerilerini keskin tutmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, eğitim seansları köpeğiniz için eğlencelidir ve ikinizin bağ kurması için harika bir yoldur.

3) Eğitim Hakkındaki Görüşü Sabit Tutmak

Köpek eğitirken tek bir görüşe sabitlenmekKöpek eğitimiyle ilgili tek bir kitap okuyup tüm bilmeniz gerekenin bu olduğuna karar vermeyin . Aynı şey, köpekler hakkında bilgisi olan bir arkadaşınızla konuşmak için de geçerlidir. Piyasada birçok başarılı köpek eğitim stili ve programı var, ancak hiçbir köpek birbirinin aynısı değil.

Bazen birkaç kaynaktan tavsiye almanız ve tüm bilgileri kendi eğitim programınızı geliştirmek için kullanmanız gerekir.

Köpeğinizle birkaç farklı şey deneyin ve neyin işe yaradığını görün. Size ve köpeğinize uyan bir planı özelleştirmek için farklı eğitim stillerini birleştirin. Hatta birkaç farklı eğitim sınıfını denemek isteyebilirsiniz. Çok hızlı pes etmeyin, aynı zamanda bir şeyler yolunda gitmiyorsa, bir şeyleri değiştirmekten de korkmayın.

4) Tutarsızlık

köpek eğitirken tutarsız olmaTutarlı tepkiler, her seviyede köpek eğitimi için esastır. Eğitimde tutarsız olduğunuzda, köpeğinizin kafasını karıştırırsınız. Ayrıca kendinizi yanlışlıkla istenmeyen davranışları pekiştirirken de bulabilirsiniz.

Diyelim ki köpeğinizin kanepede oturmasına izin verilmeyen bir kural koydunuz. Yakında, ara sıra bir istisna yaparken ve bir nedenden dolayı onu orada bırakırken buluyorsunuz. Arkanı dönüp kanepede olduğu için ona kızarsan, neden bir anlığına izin verildiğini ve bir an sonra izin verilmediğini anlamayacak.

Yalvarmak bu hatanın bir başka örneğidir. Köpeğiniz yemek yiyen insanlardan asla yemek almazsa, dilenme alışkanlığı geliştirmeyecektir. İlk başta birkaç kez deneyebilir, ancak sürekli olarak köpeğinizi görmezden gelmek veya “yerine git” demek, dilenmekten vazgeçirecektir. Ancak, biri ona biraz yiyecek verirse, dilenmeyi bir ödülle ilişkilendirecek ve gelecekte de dilenmeye devam edecektir.

Tutarsızlığa başka bir örnek, köpeğinizi “bir çeşit” bir şey yaptığında ödüllendirmektir. Köpeğinizi yatmak için eğitiyorsanız , tüm vücudu yerdeyken onu ödüllendirirsiniz. Gelecekte, tüm vücudu yere düşmeden “yatmak” için ona bir ödül verirseniz, tutarsız olursunuz. Bir dahaki sefere “yat” dediğinizde kafası karışabilir ve size eksik versiyonu tekrar verebilir.

5) Sabırsızlık

Köpekleri eğtirken sabırsız olmakKöpek eğitimi zaman alır ve her köpek farklı bir hızda öğrenir. Köpeğiniz bir şeyi yakalamadığı için strese girmemeye veya sinirlenmemeye çalışın.

Bu sadece işleri daha da kötüleştirecektir çünkü köpeğiniz muhtemelen stresli veya hüsrana uğrayacaktır.

Köpeğiniz bir şeyler öğrenmekte zorlanıyorsa, bunun eğitim için iyi bir zaman olup olmadığını düşünün. Seans çok mu uzun sürdü? Köpek eğitim seanslarını kısa tutmayı (yaklaşık 10 ila 15 dakika) ve olumlu bir notla bitirmeyi unutmayın. Veya davranışı daha küçük parçalara ayırmayı deneyebilir ve her birini ayrı ayrı eğitebilirsiniz. Eylem/işaret ” yuvarlanma” genellikle tam da bu nedenle adım adım eğitilir.

Bir dahaki sefere kendinizi sabırsız hissettiğinizde, zamanı kontrol edin. Yeterince uzun sürdüyse (veya köpeğiniz sinirli veya ilgisiz görünüyorsa), köpeğinizin tamamlayabileceğini bildiğiniz kolay bir eylemle işleri tamamlayın. Oturuş işaretine geri dönmek anlamına gelse bile, olumlu bir notla bitirdiğinizden emin olun . Daha sonra, eğitimi daha küçük parçalara ayırmayı deneyebilirsiniz.

İşte sabırsızlığın bir başka örneği: Köpeğinizden oturmasını istiyorsunuz ama oturmasını istemiyor. Yani, “otur” kelimesini söylemeye devam ediyorsun ve sonunda 3 ila 5 kez otur dedikten sonra oturuyor. Sonra onu bir ikramla ödüllendirirsiniz. Temel olarak, ona komutun yalnızca bir öneri olduğunu ve siz 5 kez söyleyene kadar oturmak için bekleyebileceğini öğretiyorsunuz . Bunun yerine, sürekli olarak komutu bir kez söyleyin ve sonucu bekleyin. Köpeğiniz birinciye uymuyorsa, birkaç saniye beklemeli ve baştan başlamalısınız (önce dikkatini çekerek).

6) Sert Disiplin

Köpekleri eğitirken aşırı disiplinli olmak Çoğu modern köpek eğitmeni, köpek eğitiminde ceza kullanmanın çok etkili olmadığı konusunda hemfikirdir.

Genel olarak, köpeklerin olumlu köpek eğitimi yoluyla ödüller için performans göstermeleri daha olasıdır.

Hafif caydırıcı maddelerin (sprey şişesi veya bir kumbara) kullanılması bazı durumlarda yardımcı olabilir ve zarar verme eğiliminde değildir. Ancak, başka şeyler tehlikeli bir durum yaratabilir. Sert disiplin, bağırmak, vurmak, alfa olmak, aşağıya bakmak, enseyi kavramak ve tasmayı sallamak gibi eylemleri içerir. Bu eylemlerin sonuçları olabilir.

  • Köpeğinizde agresif bir tepkiye neden olarak sizi veya diğer insanları tehlikeye atabilirler.
  • Köpeğinizin korkmasına neden olabilirler .
  • Köpeğinize fiziksel zarar verebilirler.

Köpeğiniz üzerinde “egemenlik iddiasında bulunmak” için sert disiplinin gerekli olduğunu düşünüyorsanız, o zaman bu konuda tamamen yanlış yapıyorsunuz demektir. İnsanların “sürü lideri” olduğu fikrinin modası geçmiştir ve köpekler ve kurtlar hakkında yanlış araştırmalardan kaynaklanmaktadır.

Araştırmanızı yapmak için zaman ayırın ve köpeğinizin saygısını gerçekten nasıl kazanacağınızı öğrenin. Eğitim süreci, bir zorbalık seansı değil, köpeğinizle bağ kurmanın eğlenceli bir yolu olmalıdır.

7) Zamanlamayı Yanlış Ayarlamak

Köpek eğitirken zamanlamayı yanlış ayarlamakKöpeğiniz, anlayabileceği bir şekilde söylemediğiniz sürece, doğru bir şey yaptığını anlamayacak. Olumlu pekiştirme ve zamanlamanın devreye girdiği yer burasıdır .

Birçok eğitmen, istenen davranışları işaretlemek için bir tıklayıcı veya kısa bir kelime (“evet” gibi) kullanmanızı önerir.

Tüm bunların çok hızlı (bir veya iki saniye içinde) gerçekleştiğinden emin olun. Ödül birkaç saniye geç gelirse köpeğiniz ödülü başka bir eylemle ilişkilendirebilir. Olumlu pekiştirme, özellikle köpeğinizin eylemleri işaret sözcüklerine bağlamasını sağlamaya çalışırken, erken eğitim sırasında önemlidir.

Aynı şey, köpeğinizin istenmeyen davranışlarını düzeltmek için de geçerlidir. İtirazları kullanmayı seçerseniz (hafif olmalı ve minimumda tutulmalı veya tamamen kaçınılmalıdır), eylem gerçekleşirken caydırıcıyı hemen tanıttığınızdan emin olun. Köpeğiniz eve işiyorsa ve işi bitene kadar onu yakalamazsanız, yapacak bir şey yok demektir.

Olgudan sonraki herhangi bir ceza başka bir şeyle ilişkilendirilecektir (evde işeme eylemi DEĞİL). Köpeğiniz yerde çiş olduğunda korkmayı öğrenebilir, ancak siz onu hareket halindeyken yakalamadığınız sürece aslında eylemi yapmamayı öğrenmeyecektir.

8) Yanlış Davranışı Pekiştirmek

Yanlış davranışı pekiştirmekKöpek eğitiminde yapılan en yaygın hatalardan biri, istenmeyen davranışları yanlışlıkla pekiştirmektir. Bunu ödüllendirici veya pekiştirici olarak bile düşünmeyebilirsiniz.

Örneğin, köpeğinizi korktuğunda teselli etmek, havladığında hemen eve girmesine izin vermek ve hatta yaramazlık yaptığında ona sert bir şekilde konuşmaktır.

Köpeklerimiz dikkatimizi çeken sosyal yaratıklardır. Herhangi bir şekilde ilgi göstermek, köpeğinize mevcut davranışının iyi olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyleyebilir. Pek çok köpek için olumsuz ilgi bile hiç olmamasından iyidir. Köpeğiniz üzerinize atlamak, mızmızlanmak veya yalvarmak gibi istenmeyen bir şey yapıyorsa, yapabileceğiniz en iyi şey, davranış durana kadar dikkatinizi çekmemektir.

Not: Mobilyaları çiğnemek veya çöpe atmak gibi istenmeyen davranış kendi kendini ödüllendiriyorsa, köpeğinizi görmezden gelmek en iyi fikir değildir. Bunun yerine, köpeğinizin dikkatini, bir oyuncakla oynamak veya eğitim egzersizlerinden geçmek gibi ödüllendirici sağlıklı bir aktiviteye yönlendirin.

9) Köpeğinizin Hoşuna Gitmeyecek Davranışları Sergilemek

Köpekleri eğitirken yanlış davranışları pekiştrimekBaşının belaya gireceğini, sana bağırılacağını ya da başka kötü şeyler olacağını bilsen birine gitmek ister miydin? Tabii ki yapmazdın ve köpeğin de yapmaz.

Hoş olmayan bir şey yapmak için köpeğinizi her çağırdığınızda, aslında size geri döndüğü için onu cezalandırıyorsunuz demektir. Sonunda, çağrıldığında köpeğinizin gelmesini engelleyecektir. Güçlü bir hatırlamaya sahip olmak, köpeğinize öğretebileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Bu hatayla onu mahvetme.

Köpeğinizin hoşlanmayacağı bir şey yapmak zorunda kalırsanız ( banyo veya tırnak törpüsü gibi ), onu aramak yerine gidip onu almanız yeterlidir. Bir şeye kızgınsanız, köpeğinize herhangi bir emir/işaret vermeden önce kendinizi sakinleştirmeye çalışın. İstenmeyen davranış zaten gerçekleştikten sonra köpeğinizin cezalandırılmaktan veya bağırmaktan hiçbir şey öğrenmeyeceğini unutmayın.

10) Eğitimi Farklı Ortamlarda Uygulamamak

Eğitimleri farkı ortamlarda uygulamamakBir davranışı kanıtlamak, onu çeşitli dikkat dağıtıcılarla farklı ortamlarda uygulamak anlamına gelir. Pek çok insan köpek eğitim sürecinin bu önemli bölümünü unutuyor. Köpeğiniz oturma odanıza oturmayı öğrendiğinde, tek bildiği oturmanın “oturma odasında popomu yere koy” anlamına geldiğidir.

Siz bahçede veya parktayken ve diğer köpekler etraftayken, oturmak kelimesi onun için çok az şey ifade edebilir veya hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bazı köpekler genelleme yapmakta diğerlerinden daha iyidir. Çoğu, kelimenin tam anlamıyla eğitim alır.

Bir eylemi eğitmeye başladığınızda, sessiz, kontrollü bir ortamda başlayın. Ardından, dikkat dağıtıcıların sayısını kademeli olarak artırarak her seansta farklı yerlere geçin. Bu, köpeğinizin ipuçlarınıza verdiği tepkilerde ince ayar yapmanıza gerçekten yardımcı olacaktır.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here