Köpeklere 5 Adımda “Otur” Komutunu Öğretme Eğitimi

0
2785

Köpekler doğal olarak oturmaya meyilli olduklarından, köpeğinize ” otur ” komutunu öğretmek genellikle oldukça basittir. “Otur”, her köpeğin bilmesi gereken önemli bir temel köpek eğitim komutudur.

Köpeğinizin bir yere biraz yerleşmesine ve size odaklanmasına yardımcı olmanın bir yoludur. Eğitim aynı zamanda ” bekle ” ve diğer daha karmaşık komutlar için zemin hazırlamaya da yardımcı olabilir. Anahtar, köpeğinizin kelimeyi eylemle ilişkilendirmesidir.

oturan köpek

Başlamadan önce, köpeğinize sunacak eğitim ikramlarınız olduğundan emin olun. Bu ikramlar yumuşak, küçük ve köpeğiniz için oldukça çekici olmalıdır. Köpeğinizle tıklama eğitimi kullanıyorsanız, tıklayıcınızı elinizde bulundurun. Arka bahçeniz veya sessiz bir park gibi özel ve dikkat dağıtıcı olmayan bir eğitim yeri seçin.

Uygun Oturma Pozisyonunu Bilin

Köpeğiniz doğru oturma pozisyonundayken, dizleri ve alt kısmı sıkıca yere dikilir. Bazı köpekler hile yapacak ve yerden biraz “uçacak”, bu yüzden arka ucu yere gelene kadar ödüllendirmeyin. İdeal olarak, köpeğiniz siz onu bırakana kadar oturmaya devam edecektir (bazı eğitmenler bırakma işareti olarak “Tamam” kelimesini kullanırlar), ancak bazen bu davranış, köpek “kalmayı” öğrenene kadar gelmez.

Bu eğitim üzerinde çalışmak için haftada birkaç kez 5 ila 10 dakika ayırmayı planlayın.

Ödülü Gösterin

Köpeğinizin dikkatini çekin ve köpeğinize elinizde bir ödül maması olduğunu gösterin. İlacı köpeğinizin burnunun hemen üstünde tutun (çok yüksek olmasın yoksa köpeğiniz zıplayabilir). Ödülü, kafasına yakın tutarak köpeğinizin kulaklarına doğru geri hareket ettirin. Köpeğinizin burnu ilk başta ödülü takip etmek için yukarı dönebilir, ancak çoğu köpek ödül belirli bir noktaya geldiğinde oturacaktır.

Köpeğinizin arkası yere iner inmez “evet!” deyin. veya iyimser bir tonda “iyi köpek” (veya tıklayıcınızı tıklayın). Hemen köpeğinize, ardından sevişme ve övme ziyafeti verin.

Köpek oturma eğitimi

Komutu Tekrarlayın

Köpeğiniz, burnunun üstündeki ödülü görene kadar bu adımları tekrarlayın. Ardından, ipucu kelimesini ekleyin: Ödülü daha önce olduğu gibi tutarken köpeğinizin adını ve ardından net bir şekilde söylenen “otur” kelimesini söyleyin.

Her seferinde “otur” kelimesini kullanarak ve el hareketini kademeli olarak sonlandırarak birkaç kez tekrarlayın (ödül kullanmaya devam edin, sadece hareketi aşamalı olarak bırakın).

Uygulamaya Devam Edin

Gün boyunca hem iç hem de dış mekanlarda çeşitli yerlerde kısa antrenman seansları düzenleyin. Bu, doğal olarak dikkat dağıtıcı şeyleri artıracaktır, ancak köpeğinizin herhangi bir dikkat dağıtıcı şeyle birlikte oturmasını istiyorsunuz. Eğitim oturumunu olumlu bir notla (başarı ile) sonlandırın. Sabırlı ve tutarlı olun.

Sorunlar ve Prova Davranışı

Köpeğiniz birkaç denemeden sonra kendi başına oturamıyorsa, onu oturma pozisyonuna itmekten kaçının. Köpekler bu şekilde iyi öğrenme eğiliminde değildir.

Ayrıca, bağırmaktan veya cezalandırmaktan kaçının. Köpekler, olumsuz pekiştirmeye nadiren kafa karışıklığından başka bir şeyle yanıt verirler. Bunun yerine, taze et, sosisli sandviç parçaları, sosis veya ciğer sosis gibi daha değerli ikramları denemeyi düşünün.

Köpeğinizi değerli ikramlarla oturtmakta hala sorun yaşıyorsanız, davranışı işaretlemeyi düşünün. Köpeğinizi izleyerek biraz zaman geçirin. Köpeğiniz doğal olarak her oturduğunda, “otur” kelimesini söyleyerek onu övün ve ödüllendirin. Köpeğinizin oturduğunu her gördüğünüzde bunu deneyin.

Bu işi iyi yapmak için her zaman yanınızda ikramlar taşımak isteyeceksiniz. Ayrıca, bir tıklama ile davranışları yakalamak oldukça kolaydır.

Köpeğiniz işarete nasıl oturacağını öğrendiğinde, farklı seviyelerde dikkat dağıtıcı olan çeşitli konumlarda otur komutunu eğitmeye çalışın. Buna davranışın kanıtlanması denir ve köpeğinizin bu komuta nerede ve ne zaman verilirse itaat etmesini sağlar.

İpuçları

Ön kapıyı ve yemek kasesini normal eğitim yerleri olarak dahil edin. Bu, köpeğinizin misafirleri selamlarken veya beslenmeden önce oturma olasılığını artıracaktır.
Köpeğiniz oturma konusunda uzmanlaştıktan sonra, her seferinde bir ödül vermek zorunda kalmayacaksınız. Davranışı pekiştirmek için ara sıra ödül vermek iyi bir fikirdir.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here