Köpeklere Çeviklik Eğitimi Verme: Engelleri Aşın

0
797

Çeviklik, köpekler için rekabetçi bir spordur. Atlamalar, tüneller ve yürüyüş yollarından oluşan bir engelli parkurdur. Köpekler ve işleyiciler ekipler halinde çalışır ve işleyici, köpeğin engelleri doğru sırayla aşmasına yardımcı olur.

Köpeklere engelleri aşmayı öğretme

Bazı insanlar çeviklik eğitimini sadece eğlence için yaparken, diğerleri çeviklik denemelerinde yarışmaktan hoşlanır. Denemeler sırasında, köpek ve işleyici ekipleri, engelli parkuru kimin en hızlı ve en az hatayla tamamlayabileceğini görmek için yarışıyor.

Eğitime Erken Başlayın

Köpekler genellikle 1 ile 2 yaşları arasında çeviklikle yarışmaya başlarlar. Yavrular ve genç köpekler engellerden atlayarak kendilerini yaralayabilirler. Köpeğinizin atlayışları denemeye ne zaman hazır olacağını öğrenmek için veterinerinizle konuşun.

Köpeğinizi rekabet edecek yaşta olmadan eğitmeye başlayabilirsiniz. Temel itaat üzerinde çalışarak başlayın ve yavru köpeğinize oturmayı, uzanmayı, gelmeyi, topuklamayı ve kalmayı öğretin.

Yavru köpeğiniz ayrıca temel itaati öğrenecekleri ve birçok başka köpek ve insanla birlikte çalışmaya alışacakları eğitim kurslarına katılmaktan da faydalanacaktır. Evcil hayvanınızın AKC İyi Vatandaş Testini alması ve geçmesi yararlı bir adımdır.

Köpeğiniz çeviklik eğitimine başlamaya hazır olduğunda, en iyi seçeneğiniz bölgenizde bir sınıf veya grup bulmaktır. Amerika Birleşik Devletleri Köpek Çevikliği Derneği (USDAA) , her eyaletteki çeviklik grupları için bir rehber sunar ve birçok köpek eğitmeni de sınıflar sunar. Sınıflarda, kendiniz satın alma veya inşa etme masrafı olmadan köpeğinizi engellerle tanıştırabileceksiniz.

Engellerini Tanıtın

A-çerçevesi, sallantılı sallanma ve köpek yürüyüşü dahil olmak üzere çeşitli temas edilen engeller vardır.

  • A-çerçevesi, koni şeklinde bir geçittir. Köpekler dik yokuştan yukarı çıkıp diğer taraftan aşağı inebilmelidir.
  • Köpek yürüyüşü, her iki ucunda rampa bulunan köpekler için bir denge aleti gibi çalışır.
  • Teeter-totter, oyun alanında bulacağınız gibi. Tahta ağırlığı altında hareket ederken köpeğiniz üzerinde yürümeyi öğrenmelidir.

Bu engellere temas engelleri denir, çünkü köpeğinizin en az bir patisiyle dokunması gereken bir veya her iki tarafta belirli noktalar vardır. Temas bölgesine ödül maması bırakarak köpeğinize bu teması nasıl sağlayacağını öğretebilirsiniz; köpeğiniz sadece patisini oraya koyarak ödül alacaktır. Her engeli öğretirken bunu uyguladığınızdan emin olun.

Başladığınızda, engellerin mümkün olan en düşük konuma getirildiğinden emin olun. Köpeğinizi bir tasmaya bağlayın ve “Devam Et” gibi engele özel bir komut verin. Engele yaklaşırken hızlı hareket edin ve köpeği üzerinden geçirin. Köpeğinizi bu engellerin üzerine çekmek için ilk birkaç kez ekstra özel ikramlar kullanmanız gerekebilir.

Köpeğiniz kesinlikle binmeyi reddediyorsa, bu engelleri tersine çalıştırmayı deneyin. Köpeğinizi alın ve engelin sonuna yerleştirin. Genellikle, köpekler inmek için gereken bir veya iki adımı atacaktır. Bununla rahatladıktan sonra, köpeğinizi biraz daha yukarı hareket ettirebilirsiniz, böylece inmesi için birkaç adım daha atması gerekir.

İşleri olumlu ve iyimser tutun. Köpeğiniz temas engellerini bir kez kavradığında, bunları tekrar tekrar yapmaya istekli olacaktır.

Atlamayı Öğretin

Veterineriniz tamam olduğunu söylediğinde, atlamalara başlayabilirsiniz. Çok yüksekten başlamayın. Büyük ve orta cins köpekler için çubuğu yerden 1 veya 2 inç uzakta tutun. Daha küçük ırklar için yerdeki bar ile başlayabilirsiniz.

Köpeğinizi tasmalı tutarak zıplamayı öğretin, böylece bir engelin etrafından dolaşamaz. “Zıpla” gibi her atlayış için özel bir komut verin. Atlamaya hızlı bir şekilde yaklaşın ve çoğu durumda köpeğiniz engelin üzerinden atlayacaktır. Bol bol ikram edin ve övün. Köpeğiniz özgüven kazandıkça, atlamaların yüksekliğini kademeli olarak yükseltebilirsiniz.

Köpeğiniz bir engeli aşmayı reddediyorsa, dar bir koridorda pratik yapın. Küçük bir sıçrama yapın ve köpeğinizi bir tarafa, diğer tarafa da sizinle birlikte koyun. Köpeğinizin atlayışta ileri gitmekten başka gidecek yeri olmamalıdır. Yavrularınızı ikramlarla ve mutlu bir ses tonuyla teşvik edin. Biraz sabır ve olumlu pekiştirme ile köpeğiniz kısa sürede kendinden emin bir jumper olacaktır.

Köpeğiniz temel bilgileri öğrendikten sonra, çeviklik özelliklerini öğretmeye başlamanın zamanı geldi.

Tünelleri Deneyin

Tüneller genellikle öğretmesi kolay bir engeldir. Köpeğinizin diğer tarafı görmesini sağlayan kısa bir tünelle başlayın. Karşı taraftaki birini bazı ikramlar veya favori bir oyuncakla hazır bulundurun. Köpeğinizi tünele yönlendirin, “tünel” komutunu verin ve yardımcınızın onu aramaya ve ikramlar sunmaya başlamasını sağlayın.

Köpeğiniz tereddüt ederse, içine birkaç ödül koyabilirsiniz. Çoğu köpek hızla diğer tarafa geçer. Köpeğiniz rahatladıkça daha uzun ve kavisli tünellere kadar çalışabilirsiniz.

Direkleri Örgüye Devam Edin
Örgü direkler, köpeğinizin girip çıkması gereken bir dizi direklerdir. Bu öğretmek için zor bir engel olabilir. Köpeğiniz bu beceride ustalaşmadan önce bol bol alıştırma ve tekrar yapmayı planlayın.

Başlamak için, direkleri, köpeğiniz için en az omuz genişliğinde olacak şekilde sıralayın. Bir tasma takın ve köpeği kutuplar arasındaki orta kanaldan geçirin. Bunu birkaç kez yaptıktan sonra, direkleri yavaş yavaş merkeze yaklaştırın. Bu, köpeğinizi orta kanaldan geçmek için vücudunu biraz bükmeye zorlar.

Direkleri doğru konuma getirdiğiniz zaman, köpeğinizin direklerin etrafını örmek için gereken bükme hareketini öğrenmiş olması gerekir. Bir köpeğin öğrenmesi için örgü direkleri birkaç haftadan aylara kadar sürebilir.

Duraklatma Masasında Kalın

Duraklatma tablosu, köpeğinizin “otur-kal” veya “yat-bekle” komutlarını gerçekleştirmek için zıplaması gereken bir masadır. Masa genellikle kanepenizden daha yüksek değildir, bu nedenle köpeğinizi üzerine zıplamaya teşvik etmek zor değildir. Yüzeyi okşamak ve köpeğinizi cezbetmek için bazı ikramlar kullanmak genellikle gereken tek şeydir.

Bu engelin zor kısmı, köpeğinizi bir yerde tutmaktır. Çoğu köpek başka bir engele geçmek için endişeli. Erken eğitiminizin devreye girdiği yer burasıdır. Çeviklik eğitimine başlamadan önce temel komutları uyguladıysanız, köpeğiniz oyunun önünde olacaktır.

Köpeğiniz sorun yaşıyorsa, küçük başlayın. Bire kadar kalsın ve sonra bir ikram sunun. Köpeğin kalma süresini kademeli olarak artırın. 5 saniye veya daha fazla kalabildiğinde, bir çeviklik denemesindeki deneyimi taklit etmek için birçok dikkat dağıtıcı ile pratik yapın.

Sıralama ile Eğitimi Tamamlayın

Köpeğiniz tüm engelleri aştığında, hepsini bir araya getirmenin zamanı geldi. Buna sıralama denir. Köpeğinize engellere hangi sırayla yaklaşması gerektiğini bildirmek sizin işiniz.

Bir atlama ve tünel gibi iki engeli birbirine bağlayarak başlayın. İlk önce köpeğinize “Zıpla” komutunu verin. Ardından, diğer tarafta yere çarpmadan önce tünele doğru ilerlerken “tünele” deyin.

Sıralamada zamanlama önemlidir. Bir sonraki engel için komut vermek için çok uzun süre beklerseniz, köpeğiniz seçimi kendisi yapabilir ve doğru olanı olmayabilir.

Köpeğiniz arka arkaya iki engel yapmayı öğrendikten sonra, tüm parkuru tamamlayana kadar başka bir tane daha ekleyebilirsiniz. Bunu başarılı bir şekilde yapabildiğinde, rekabet etmeye hazırsınız.

Sorunlar ve Prova Davranışı

Çeviklikle ilgili karışık cins köpekler de dahil olmak üzere 150’den fazla köpek türü vardır. Avustralyalı Çoban ve Hollandalı Çoban gibi bazı ırklar bu sporda üstün başarılarıyla bilinirler.

Ancak, bir Golden Retriever veya melez bir köpeğiniz olduğu gerçeğinin onu denemenize engel olmasına izin vermemelisiniz. Köpeğiniz oyuncu ve enerjik ise, muhtemelen çeviklik eğitiminden keyif alacaktır.

Evde çeviklik eğitimi üzerinde çalışıyorsanız, arka bahçeniz muhtemelen çok az dikkat dağıtıcı olan kontrollü bir ortamdır. Bu, köpeğiniz yoğun ortama alışık olmadığı için bir yarışmaya gitmeyi zorlaştırabilir.

Dikkatini dağıtacak şeylere hazırlamak için köpeğinizin farklı yerlerde eğitim aldığını kanıtlamak iyi bir fikirdir. Kalabalığa alışması için birkaç arkadaşınızı köpeğinize tezahürat etmeye davet edin.

Ayrıca bir eğitim merkezine gitmek ya da arka bahçelerinde engelleri olan yerel eğitmenler bulmak isteyebilirsiniz. Engelleriniz taşınabilirse, onları bir parka bile götürebilirsiniz.

Köpeğinizin rekabet etmekten hoşlanmayabileceğini unutmayın. Kazanan bir yavruya sahip olmak için kalbiniz ne kadar kararlı olursa olsun, evdeki engelleri aşmak yeterli olabilir. Sizinki büyük bir sahne türünde gösteriş değilse, çeviklik eğitiminin size ve köpeğinize sunduğu bağlanma deneyiminin keyfini çıkarın. Onunla eğlenin ve köpeğiniz de eğlenecek.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here