Köpeklerde En Sık Rastlanan 10 Davranış Bozukluğu

0
1199

Köpek davranış sorunları genellikle köpek sahipleri tarafından yanlış anlaşılır veya yanlış yorumlanır. Belki de köpek sahipliği konusunda yenisiniz, bir köpek almayı düşünüyorsunuz ya da sadece köpeğinize zorlu bir konuda yardım etmek istiyorsunuz. En yaygın köpek davranış problemlerini iyice anlamak, sorunları çözmenin ve önlemenin ilk adımıdır. Sağlam bir itaat eğitimi temeli, bu sorunların çoğunu önlemenize veya daha iyi kontrol etmenize yardımcı olacaktır.

1) Havlama veya Uluma

köpeklerde havlama sorunu Çoğu köpek bir şekilde ses çıkarır. Havlayabilir, uluyabilir, sızlanabilir ve daha fazlasını yapabilirler. Aşırı havlama bir davranış sorunu olarak kabul edilir.

Aşırı havlamayı düzeltmeden önce, köpeğinizin neden ses çıkardığını belirleyin. En yaygın havlama türleri şunlardır:

  • Uyarı veya alarm
  • Oyunculuk ve heyecan
  • Dikkat çekme
  • Endişe
  • Can sıkıntısı
  • Diğer köpeklere tepki vermek

Aşırı havlamayı kontrol etmeyi öğrenin. Onlara konuş/sus komutları öğretmeyi düşünün . Tutarlı ve sabırlı olun. Havlamanın altında yatan nedenleri ele alın. Adanmışlık ve ayrıntılara gösterilen özenle, bir köpeğin havlamasını durdurmak uzun bir yol gerektirebilir.

2) Çiğneme

Köpeklerde çiğneme hastalığı Çiğneme tüm köpekler için doğal bir eylemdir. Aslında, çiğneme çoğu köpek için önemli bir aktivitedir; bu onların dişlerini kaşımaya ihtiyacı olmasının sadece bir parçası.

Bununla birlikte, köpeğiniz yıkıma neden olursa, aşırı çiğneme hızla bir davranış sorunu haline gelebilir. Köpeklerde çiğnemelerin en yaygın nedenleri şunlardır:

  • Köpek yavrusunda diş çıkarma
  • Can sıkıntısı veya aşırı enerji
  • Endişe
  • Merak (özellikle yavru köpekler)

Bol miktarda uygun çiğneme oyuncağı sağlayarak köpeğinizi doğru şeyleri çiğnemeye teşvik edin. Kişisel eşyalarınızı köpeğinizden uzak tutun.

Evde olmadığınızda, köpeğinizi kafeste tutun veya daha az yıkıma neden olabilecek bir alana hapsedin.

Köpeğinizi yanlış şeyi çiğnerken yakalarsanız, keskin bir sesle köpeğinizin dikkatini hemen dağıtın. Ardından, öğeyi bir çiğneme oyuncağıyla değiştirin.

Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, köpeğinizin bol miktarda egzersiz yapmasını sağlamaktır, böylece çiğnemeye dönmek yerine enerjisini tüketebilir ve bu şekilde uyarılabilir.

3) Kazma

kopeklerde bahçe kazma sorunuŞans verilirse, çoğu köpek bir miktar kazma yapacaktır; bu bir içgüdü meselesi.

Teriyer gibi bazı köpek ırkları, avlanma geçmişleri nedeniyle kazmaya daha yatkındır.

Genel olarak, çoğu köpek şu nedenlerle kazmaktadır:

  • Can sıkıntısı veya aşırı enerji
  • Kaygı veya korku
  • avlanma içgüdüsü
  • Rahatlık arayan (yuvalama veya soğuma gibi)
  • Sahip oldukları şeyleri saklama arzusu (kemikler veya oyuncaklar gibi)
  • Bir alana kaçmak veya erişmek için

Köpeğiniz bahçenizi kazmayı seviyorsa oldukça sinir bozucu olabilir. Kazmanın nedenini belirlemeye çalışın, ardından bu kaynağı ortadan kaldırmak için çalışın.

Köpeğinize daha fazla egzersiz yapın, birlikte daha kaliteli zaman geçirin ve ekstra eğitim üzerinde çalışın.

Kazmak kaçınılmaz görünüyorsa, köpeğinizin kum havuzu gibi özgürce kazabileceği bir alan ayırın. Köpeğinize yalnızca bu alanı kazmanın kabul edilebilir olduğu konusunda eğitim verin.

4) Ayrılık Kaygısı

Köpeklerde ayrılık korkusuAyrılık kaygısı, en sık tartışılan köpek davranış sorunlarından biridir. Belirtiler arasında ses çıkarma, çiğneme, uygunsuz idrara çıkma ve dışkılama ve bir köpek sahibinden ayrıldığında meydana gelen diğer yıkım biçimleridir.

Bu eylemlerin tümü ayrılık kaygısının sonucu değildir.

  • Köpeklerde gerçek ayrılık kaygısının belirtileri şunlardır:
  • Sahibi ayrılmaya hazırlanırken köpek endişelenir.
  • Yanlış davranış, sahibi ayrıldıktan sonraki ilk 15 ila 45 dakika içinde ortaya çıkar.
  • Köpek, sahibini sürekli takip etmek ister.
  • Köpek, mümkün olduğunca sahibine dokunmaya çalışır.

Gerçek ayrılık kaygısı, özel eğitim, davranış değişikliği ve duyarsızlaştırma egzersizleri gerektirir. Aşırı durumlarda ilaç önerilebilir.

5) Uygunsuz Tuvalet

Köpeklerin tuvalet hataları

Uygunsuz idrara çıkma ve dışkılama, en sinir bozucu köpek davranışları arasındadır. Evinizin alanlarına zarar verebilir ve köpeğinizi halka açık yerlerde veya başkalarının evlerinde istenmeyen hale getirebilirler.

Köpeğinizin bu davranışını takip edip veterinerinizle sağlık problemleri üzerinde tartışmalısınız. Tıbbi bir neden bulunamazsa, aşağıdakilerden birine inebilecek davranışın nedenini belirlemeye çalışın:

Yavrularda, özellikle 12 haftalıktan önce, uygun olmayan eliminasyon kaçınılmazdır. Yaşlı köpekler başka bir hikaye. Birçok köpek, bir kez kökleştikten sonra alışkanlıktan kurtulmak için ciddi davranış değişikliği gerektirir.

6) Yalvarma

Köpeklerde yalvarma sorunu Dilencilik kötü bir alışkanlıktır, ancak birçok köpek sahibi aslında buna teşvik eder. Bu, sindirim sorunlarına ve obeziteye yol açabilir. Köpekler yemek yemeyi sevdikleri için yalvarırlar. Ancak sofra artıkları ikram değildir ve yemek aşk değildir.

Evet, o özlem dolu bakışa direnmek zor ama “sadece bu seferlik” pes etmek uzun vadede sorun yaratır. Köpeğinize dilenmeye izin verildiğini öğrettiğinizde yanlış mesaj gönderiyorsunuz.

Yemeğe oturmadan önce köpeğinize, tercihen size bakamayacağı bir yere gitmesini söyleyin. Gerekirse köpeğinizi başka bir odaya hapsedin. İstenildiği gibi davranırsa, ancak siz ve aileniz tamamen yemeyi bitirdikten sonra özel bir ödül verin.

7) Avcılık

köpeklerde avcılık problemiBir köpeğin hareketli şeyleri kovalama arzusu, sadece yırtıcı içgüdünün bir göstergesidir. Birçok köpek diğer hayvanları, insanları ve arabaları kovalayacaktır. Bütün bunlar tehlikeli ve yıkıcı sonuçlara yol açabilir.

Eğerki köpeğinizi durdurmak istiyorsanız ve birçok felaketinde önüne geçmek istiyorsanız bir kaç adımı takip etmelisiniz:

  • Köpeğinizle dolaşırken menzilinizi ve sınırınızı koruyun ve kesinlikle tasma taktığından emin olun.
  • Köpeğinizi çağrıldığında gelmesi için eğitin.
  • Köpeğinizin dikkatini çekmek için elinizde bir köpek düdüğü veya ses çıkarıcı bulundurun.
  • Farkında olun ve koşucular gibi potansiyel tetikleyicileri izleyin.

Başarı için en iyi şansınız, kovalamanın kontrolden çıkmasını engellemektir. Köpeğinize hayatı boyunca verilen özel eğitim, ona kaçmadan önce dikkatini size odaklamayı öğretecektir.

8) İnsanların Üstüne Zıplamak

Köpeklerde Yukarı zıplama sorunu

Zıplamak köpeklerde yaygın ve doğal bir davranıştır. Yavrular annelerine ulaşmak ve onları selamlamak için ayağa fırlarlar. Daha sonra insanları selamlarken ayağa fırlayabilirler.

Köpekler ayrıca heyecanlandığında veya kişinin elinde bir eşya ararken sıçrayabilir. Zıplayan bir köpek can sıkıcı ve hatta tehlikeli olabilir.

Bir köpeğin zıplamasını durdurmak için birçok yöntem vardır, ancak hepsi başarılı olmayacaktır. Bazı durumlarda diz kaldırmak, pençeleri tutmak veya köpeği itmek işe yarayabilir, ancak çoğu köpek için bu yanlış mesaj gönderir.

Zıplamak genellikle dikkat isteyen bir davranıştır, bu nedenle köpeğinizin hareketlerinin herhangi bir onaylanması anında bir ödül sağlar ve zıplamayı güçlendirir.

En iyi yöntem, basitçe geri dönüp köpeğinizi görmezden gelmektir. Gerekirse uzaklaşın. Köpeğinizle göz teması kurmayın, konuşmayın veya dokunmayın. Sen işine bak. Rahatlayıp hareketsiz kaldığında, onu sakince ödüllendirin. Köpeğinizin mesajı alması uzun sürmez.

9) Isırma

köpeklerde ısırma sorunuKöpekler, çoğu içgüdüsel olan çeşitli nedenlerle ısırır ve kıstırır. Yavrular, çevreyi keşfetmek için ısırır ve ısırır. Anne köpekler, yavrularına çok fazla ısırmamalarını ve gerektiğinde onları disipline etmelerini öğretir. Bu, yavruların ısırık inhibisyonu geliştirmesine yardımcı olur.

Sahiplerin genellikle yavrularına, ısırmayı engellemeyi öğretmeye devam ederek, ağız ve ısırmanın kabul edilemez olduğunu göstermeleri gerekir.

Köpek yavrusu davranışının ötesinde, köpekler birkaç nedenden dolayı ısırabilir. Isırma veya yakalama motivasyonu mutlaka saldırganlıkla ilgili değildir. Bir köpek çeşitli nedenlerle ısırabilir:

  • Korkmak
  • Savunma
  • Mülkiyetin korunması
  • Ağrı veya hastalık
  • Yırtıcı içgüdü

Koşullar köpeğin zihninde bunu gerektiriyorsa, herhangi bir köpek ısırabilir. Sahipler ve yetiştiriciler, uygun eğitim , sosyalleşme ve üreme uygulamaları yoluyla her tür köpeğin ısırma eğilimini azaltmaya yardımcı olabilecek kişilerdir.

10) Saldırganlık

köpeklerin saldırganlık sorunu Köpek saldırganlığı, hırlama, hırlama, diş gösterme, akciğer atma ve ısırma ile sergilenir. Herhangi bir köpeğin, ırkı veya geçmişi ne olursa olsun saldırganlık gösterme potansiyeline sahip olduğunu bilmek önemlidir.

Bununla birlikte, şiddetli veya taciz edici geçmişleri olan köpeklerin ve saldırgan eğilimlere sahip köpeklerden yetiştirilenlerin, insanlara veya diğer köpeklere karşı saldırgan davranış sergileme olasılığı çok daha yüksektir.

Ne yazık ki, bazı ırklar “tehlikeli” olarak etiketlenmiş ve belirli bölgelerde yasaklanmıştır. Bununla birlikte, genellikle tarihle ilgili olduğu kadar cinsle ilgili değildir. Bir köpeğin çevresinin davranış üzerinde büyük etkisi vardır.

Ayrıca, cinsi ne olursa olsun, bir köpek bazı agresif özellikleri miras alabilir. Neyse ki, çoğu uzman, cinse özgü mevzuatın cevap olmadığı konusunda hem fikirdir. Saldırganlığın nedenleri temelde bir köpeğin ısırması veya kırılmasının nedenleri ile aynıdır, ancak genel olarak köpek saldırganlığı çok daha ciddi bir sorundur.

Köpeğinizin saldırgan eğilimleri varsa, bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceğinden önce veterinerinize danışın. Ardından deneyimli bir köpek eğitmeni veya davranışçıdan yardım isteyin. Başkalarını saldırgan köpeklerinden korumak için ciddi önlemler alınmalıdır.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here