Köpeklerin İnsanların Üzerine Atlamasın Nedenleri ve 5 Adımda Önleme Eğitimi

0
3047

Zıplamak, köpekler arasında yaygın bir davranış sorunudur. Ön kapıdan adım attığınız anda size saldıran heyecanlı, aşırı coşkulu köpeğinizden rahatsız olabilirsiniz. Ama aslında küçük çocuklar, fiziksel engelleri olan insanlar, bazı yaşlılar ve köpeğinizin selamını beklemeyen insanlar için tehlikeli olabilir.

Köpeklerin insanlara zıplaması

İyi haber şu ki, köpeğinizi insanların üzerine atlamayı bırakması ve herkesi daha kibar bir şekilde selamlamaya başlaması için eğitebilirsiniz.

Köpekler Neden Zıplar?

Köpeklerin neden insanların üzerine atladığına dair bir takım teoriler var; bunlar arasında popüler olan baskınlık ve selamlaşma davranışlarıdır. Gerçek şu ki, köpeğiniz muhtemelen “Bana bak!” demek için ayağa fırlıyor.

İstediğini vererek köpeğinizi istemeden üzerinize atladığı için ödüllendiriyor olabilirsiniz. Çocuklar için sıklıkla geçerli olduğu gibi, olumsuz dikkat, hiç ilgilenmemekten daha iyi olabilir. Köpeğiniz, onu ittiğinizde veya aşağı inmek için ona bağırdığınızda, onu cezalandırmaya çalıştığınızı anlamayabilir. Bunun yerine, köpeğiniz davranışınızı tam olarak aradığı şey olarak görebilir: sizden gelen değerli ilgi.

Bu durumda köpeğin sizden veya başkalarından gördüğü her türlü ilgi bir ödül olarak algılanabilir. O zaman, köpeğinizi zıpladığı için ödüllendirmek yerine, dört patisini de yerde tutmasını daha ödüllendirici hale getirmeniz mantıklıdır.

Zıplamayı Nasıl Durdurursunuz?

Köpeğinizi insanların üzerine atlamaması için eğitmek, sizin açınızdan sabır ve sebat gerektirir. Yapmanız gereken eylemler ve kaçınmanız gereken diğer faktörler olduğunu unutmayın. Köpeğinizi eğitirken tutarlı olun. Bu işin sonunda ön patilerini kendine saklayan en iyi arkadaşınızla ödüllendirileceksiniz.

Dikkatini Çekme

Bir köpeğe zıplamamasını öğretmenin ilk kısmı, dikkatinizi çekmeyi içerir. Bunu yapmak için bir çift yol var:

  • Köpeğiniz ayağa kalkar kalkmaz arkanızı dönün. Kollarınızı göğsünüzde çaprazlayın ve ses çıkarmayın. Köpek tekrar zıplamak için koşarsa, diğer tarafa dönün. Köpeğin zıplamayı bırakmasını bekleyin.
  • Başka bir yöntem, kendinizi tamamen ortadan kaldırmaktır. Kapıdan girerken köpeğiniz sıçrarsa, arkanızı dönün ve dışarı çıkın. İçerideyken sıçrarsa, odadan çıkın. Biraz bekle; sonra içeri geri adım atın. Köpeğiniz sakinleşene kadar bunu tekrarlayın.

İyi Davranışı Ödüllendirin

İstenmeyen atlamaları önlemeye çalışırken, bazı ikramları elinizin altında tutmak gerçekten yardımcı olabilir. Köpeğiniz dört patisi de yerde olacak şekilde önünüzde durur durmaz ona bir ödül verin. Köpeğinizi de övün, ancak işleri düşük seviyede tutun. Sizden gelen çok fazla heyecan ve dikkat, başka bir atlama turunu teşvik edebilir.

Pratik Yapmak Mükemmelleştirir

Köpeğinizle pratik yapmak için durumlar ayarlayabilirseniz yardımcı olur. Örneğin, atlama en sık işten sonra eve geldiğinizde oluyorsa, günde birkaç kez birkaç dakika gelip gidin. Köpeğiniz için fazla gürültü yapmayın ve zıplarsa geri adım atmayın. Dört ayağın hepsi aynı anda yerde olduğunda bir ödül teklif edin.

Otur Komutu Ekle

Köpeğiniz dört patisini birkaç saniye veya daha fazla yerde tutabildiğinde, oturmasını istemeye başlayın. Bir odaya veya ön kapıdan girin ve “otur” komutunu verin . Köpek oturur oturmaz bir tedavi verin. Bunu birkaç antrenman seansında uygulayın. Bol tekrarla, siz kapıdan girer girmez veya odaya girer girmez köpeğiniz oturmaya başlayacaktır.

Diğer İnsanlarla Pratik Yapın

Köpeğinizle pratik yapmanız yeterli değil. Bu eğitime arkadaşlarınızı ve ailenizi de dahil etmelisiniz. Aksi takdirde, köpeğiniz üzerinize atlamanın uygun olmadığını ancak diğer herkesin adil olduğunu öğrenebilir. Bu eğitimde diğer insanlara yardım etmek, köpeğinize odaya kim gelirse gelsin dört patisini de aşağıda tutmayı öğretir.

Neler Yapılmamalı

Bir köpeği atlamamak için eğitme yöntemlerini duymuş olabilirsiniz, bu bir tür ceza veya itici güç gerektirir . Böyle bir yöntem, köpeğin göğsüne bir dizdir. Bir diğeri, köpeği üzerinizden almak için tasma düzeltmesini (tasmayı çekerek veya çekerek) kullanmaktır. Bu yöntemlerle ilgili birkaç sorun var:

  • Köpeğinizi çok sert veya yanlış bir şekilde diz veya tasma ile düzeltirseniz, köpeği ciddi şekilde yaralayabilirsiniz.
  • Dizinizi göğsünüze bastırdığınızda, köpeğinizi yere serebilirsiniz, ancak köpek bunu sizin oyuna başlama şekliniz olarak yorumlayabilir. Köpeğinizin tepkisi büyük ihtimalle oyuna devam etmek için tekrar ayağa kalkacaktır çünkü aslında durdurmaya çalıştığınız davranışı pekiştirmişsinizdir.
  • Köpeğiniz sadece tasmalıyken zıplamamayı öğrenebilir. Çoğu köpek 7/24 tasmalı olmadığından, köpeğinizin tasması olmadığında zıplamaktan kurtulmak için birçok fırsatı olacaktır.
[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here