En İyi Köpek Mamaları

kopek-blog-logo

Köpek sahiplerinin en çok arattığı ve merak ettiği konu… “En iyi köpek maması nedir? Sıralaması? Hangisi? Markaları?”.
Bunu bir anlığına düşünün.
NASIL bir köpek maması her köpek için “en iyi tercih” olur?
İşte KopekBlog’un seçtiği en iyi köpek mamaları … Kategorilere göre.

Kategoriye Göre En İyi Köpek Mamaları 2022

En İyi Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Birçok köpek mamasının neden iyi bir köpek maması olduğunu anlamak bilinçli bir köpek sahibinin öğrenmesi gereken en önemli unsurlardan biridir.

Doğru mamayı seçmek, köpeğinizin sağlığı ve mutluluğunda büyük fark yaratabilir, ancak evcil hayvanınız için gerçekte neyin en iyi olduğunu bulmaya çalışmak göz korkutucu bir görev olabilir.

Çiğ köpek mamasından hipoalerjenik köpek mamasına kadar bu mamaların içeriğine neler katıldığını keşfediyor ve en iyi veterinerlerin ve köpek beslenme uzmanlarının tavsiyelerini sizlerle paylaşacağız.

En İyi Köpek Maması Nasıl Belirlenir?

Köpeğinizi Tanıyın

Bir köpeği sahiplenmek ansızın veya planlı şekilde olabilir. Her ne olursa olsun köpeğinizi kesinlikle köpek mamasıyla beslemeniz gerektiğini zaten biliyorsunuz. Çünkü köpek mamaları köpeklerin ihtiyaç duydukları bütün besin değerlerine sahiptirler ve ev yemeklerinden kat kat daha kaliteli diyet şeklini sunarlar.

Köpek maması seçiminden önceki ilk kuralımız köpeğimizi tanımak olmalıdır.

  • Köpeğinizin yaşı nedir?
  • Köpeğinizin ırkı nedir?

Eğer başkasından evlat edindiyseniz:

  • Köpeğinizin alerjisi olduğu gıda var mı?
  • Daha önce hangi mamayla besleniyormuş?
  • Beslenmeye alışık olduğu mama acaba köpeğinize uygun mu? Sağlıklı mı?
  • Köpeğiniz kısırlaştırılmış mı?
  • Daha önce sindirim problemleri olmuş mu? Herhangi bir operasyon geçirmiş mi?
  • Aşıları yapıldı mı?

Bunlar ve bunlar gibi bir çok soruyu köpeğinizi tanımak için sormalısınız. Sonuçta o sizin dostunuz, evladınız ve onu tanımak en öncelikli görevinizdir. Bunlar belirlendikten sonra artık köpek maması seçimine geçebiliriz.

En İyi Köpek Mamasını Seçmek

Evcil hayvanınızın besleyici bir diyet yediğinin işaretleri arasında berrak ve parlak gözler, parlak ve kepeksiz bir kürk, yaşam için bolca coşku ve yağsız kat kütlesi bulunur. (Kaburgalarını hissedebilmeniz ve belini görebilmeniz gerekir)

Evcil hayvan maması koridorlarında biraz daha kolay gezinmenize ve köpeğiniz için en iyi mamayı seçmenize yardımcı olmak için, veterinerlerden doğru evcil hayvan mamasını nasıl seçeceğiniz konusunda uzman tavsiyelerini de istedik.

İşte en iyi köpek mamasındaki malzeme içeriği:

1) İçeriğindeki Et Oranı Ne Kadar?

“Tavuklu” veya “kuzulu” olarak içerik listesinde en başta yazan et içeriklerinin en az %5 olması gereklidir. Ancak “tavuk aromalı” bir ürünün tavuk eti içermesi gerekmez. Yüksek kaliteli evcil hayvan mamalarında et oranı diğer segmentlere göre daha fazladır.

köpekler için hayvansal protein kaynakları

Köpeğinizin ırkına göre ihtiyaç duyduğu et oranını bilmelisiniz. Bazı köpekler ata diyetlerine daha yatkın olup hayvansal proteine daha fazla ihtiyaç duyarlar. Örneğin; bir kurt köpeği besliyorsanız onu bitkisel bir diyetle memnun etmeniz çok zor olacaktır.

Özellikle mama geçişlerinde tat değişikliği köpeklerin midelerine ve sindirim sistemlerine de zarar verebilir. Bu nedenle mamayı seçerken değiştirmeyi düşünmeden, köpeğiniz için en uygun olana karar verip almanız gerekir.

2) Ağırlıklı Protein Kaynağı Nedir?

Bir köpek mamasında içerik listesi ne kadar uzarsa o mama içeriğinde protein miktarı da artacaktır. Çünkü protein kaynakları hem etten hemde bitkisel ürünlerden karşılanabilir.

Köpekler için protein kaynakları

Ancak köpekler için tercih edilen protein kaynağı hayvansal proteinlerdir. Bu nedenle mama içeriğinde bu maddeler mevcutsa bitkisel protein oranı mamanın genelindeki protein oranına oldukça etki ediyor demektir:

  • Bira mayası,
  • Maya özütü,
  • Nohut, bezelye,
  • Yonca,
  • Bakla,
  • Buğday ve buğday gluteni,
  • Baklagiller,
  • Keten tohumu,
  • Deniz yosunu.

Her ne kadar hayvansal proteinler köpekler için ağırlıklı protein kaynağı olarak kabul görse de köpeklerin sindirimlerinin rahat olabilmesi için bitkisel proteinlere de ihtiyaç duyarlar.

İki protein kaynağı arasındaki denge oldukça önemli olup her zaman hayvansal protein kaynaklarının ağırlıklı olduğu mamalar tercih edilmelidir.

Bazı mamaların et proteini içeriği yerine “kümes hayvanları unu, kurutulmuş kümes hayvanları tozu, kuz unu” gibi terimlere şahit olursunuz. Böyle içerikler saf et oranı içermediği için kaçınılması gerekir.

3) Tahıl Bazlı Ürünler İçeriğinde Ne Miktarda Bulunuyor?

Birçok köpek maması belirli oranda tahıl içerir. Tahıl bazlı ürünlerin köpeklerin sindirim ve bağışıklık sistemine oldukça yararlı olduğu düşünülüyor.

Ancak tahıl oranının fazla olması köpeğinizin sağlığını ve köpeğin günlük besin ihtiyaçlarını karşılama konusunda bazı sorunlara yol açabileceğini belirtmek isteriz.

Köpek mamasındaki tahıllar

Mama tanelerin şeklini korumasını sağlayan ve maya gevreklik veren tahılların alerjene etkilere neden olduğu ve kalitesiz karbonhidratlar içermesi nedeniyle sağlıksız kilo alımına yol açtığı düşünülmektedir.

Kısacası son dönemde glesmik endeksi düşük tatlı patates, mercimek gibi yeni tahıllara yönelmek köpeğinizin uzun ve sağlıklı bir ömür geçirmesinde büyük etken olacaktır.

Özel geçecek olursak düşük ve yeni tahıl içeren köpek mamaları tercih edilmesi gereklidir. Köpeğinizin alerjen faktörü ve hassas sindirim gibi sağlık sorunları var ise tahılsız köpek mamaları tercih edilmelidir.

En İyi Köpek Mamaları Hakkında En Çok Merak Edilenler

  1. Köpek mamaları hangi yaş grubu için uygun?
    Cevap: Köpek mamaları, köpeğin yaşına, boyutuna, aktivite seviyesine ve diyetine göre değişebilir.
  2. Köpek mamalarında hangi öğeler bulunmalı?
    Cevap: Köpek mamalarında, protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral içeren bir dengeli beslenme bulunmalı.
  3. Köpek mamaları hangi kaynaklardan protein içermelidir?
    Cevap: Köpek mamaları, tavuk, sığır, kuzu, balık vb. gibi hayvansal kaynaklardan protein içermelidir.
  4. Köpek mamalarında hangi yağlar bulunmalıdır?
    Cevap: Köpek mamalarında, sağlıklı omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bulunmalıdır.
  5. Köpek mamalarında tuz miktarı ne kadar olmalıdır?
    Cevap: Köpek mamalarında tuz miktarı, köpeğin ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Fazla miktarda tuz, tansiyon ve böbrek sorunlarına neden olabilir.
  6. Köpek mamaları hangi tür besin takviyeleri içermelidir?
    Cevap: Köpek mamaları, glükozamin, kondroitin, MSM, havucunu ve vitamin-mineral takviyeleri gibi besin takviyeleri içerebilir.
  7. Köpek mamalarında hangi tür koruyucular bulunmalıdır?
    Cevap: Köpek mamalarında, koruyucular olarak askorbik asit, tokoferol gibi anti-oksidanlar bulunabilir.
  8. Köpek mamalarının hangi tür sebzeler içermelidir?
    Cevap: Köpek mamaları, brokoli, fasulye, lahana, havuç vb. gibi sebzeler içerebilir.
  9. Köpek mamalarının hangi tür meyveler içermelidir?
    Cevap: Köpek mamaları, muz, çilek, mango, ananas gibi meyveler içerebilir.