Köpek Eğitiminde Alfa Olmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
1258

Bu terime aşina değilseniz, Alfa Rol, köpeğinizi fiziksel olarak bir durumda geri pozisyona getirmeye zorladığınızda ve orada tuttuğunuzda, sözde onlara ilişkide baskın olanın siz olduğunuzu ve ertelemeleri gerektiğini gösterdiğiniz anlamına gelir.

Tekniğin savunucuları köpekleri kurtlara benzetiyor ve başarılı bir ilişkiye sahip olmak için sorumluluğu üstlenmeniz gerektiğini, yoksa köpeğinizin sizin üzerinizde egemenliğini kurmaya çalışacağını öne sürüyorlar.

Bununla birlikte, bilime dayalı, kuvvet gerektirmeyen eğitim yöntemlerinin daha etkili olduğu kanıtlanmıştır ve ayrıca köpeğinizle çok daha sağlıklı, daha mutlu bir ilişki geliştirmenizi sağlar.

Köpek eğitimlerinde alfa rol modeli

Köpekler Kurt Değildir ve Kurtlarda da Zaten Alfa Yoktur

1940’larda yürütülen orijinal kurt davranışı çalışmaları, tutsak bir ortamda yapıldı. Bu kurtlar ilgisizdi ve hayatlarının çeşitli aşamalarında bir araya geldiler. Bu gerginliğe yol açtı ve grup hiyerarşisi içinde bir mücadele olabilirdi.

O zamandan beri, ünlü kurt davranışı uzmanı David Mech ve diğerlerinin kanıtladığı gibi , doğal vahşi ortamlarında, bir sürü genellikle ilgili bireylerden oluşur, genellikle hiyerarşik bir mücadele yoktur ve “Alfa” kavramının modası geçmiştir. Onlara hükmetmek için başka bir sürü üyesinini çok nadiren görürsünüz. Daha yaygın olarak, bir grup içinde gerilim olduğunda, bir üyenin gönüllü olarak pasif, itaatkar bir pozisyona döndüğünü gözlemleyebilirsiniz.

Köpekler de bu yatıştırıcı davranışı sunarlar; tehdit olmadıklarını ve sadece barışçıl niyetleri olduğunu gösterirler.

Alfa rol modeli, köpekler veya kurtlar arasında doğal bir davranış değildir. Ayrıca köpeklerin davranışlarının da kurt atalarından her halükarda çok farklı olduğu kanıtlanmıştır ve aynı ilkeleri her yerde uygulamak uygun değildir.

Alfa Rol Modeli Neden Tavsiye Edilen Bir Köpek Eğitimi Tekniği Değildir?

Uygulamalı Hayvan Davranışı Dergisi tarafından 2009 yılında yayınlanmış bir çalışma bu caydırıcı yöntemlerin genellikle aslında daha farklı sorunlu davranışları oluşturduğunu gösterdi.

Bir köpek bu tür çatışmacı ve zorlayıcı eğitim yöntemleriyle karşılaştığında, korkulu bir tepkiye neden olabilir. Artık kendilerini tehdit altında hissetmeyene kadar oldukları yerde dururlar veya kendilerini savunma ihtiyacı hissedebilirler ve bu agresif bir patlamaya neden olabilir.

Her şeyden ayrı olarak, köpeğinize bir güven bağı oluşturmayan tekniklerle öğretiyorsunuz demektir.

Önerilen Eğitim Alternatifleri Nelerdir?

Bunun yerine köpeğinize alternatif bir istenen davranışı ödül temelli yöntemlerle öğretmek çok daha etkili ve insancıldır.

Koltuktan kalkmasını istendiğinizde hırlayan bir köpek size hükmetmeye çalışmıyordur. Onu koltuktan kaldırmaya çalıştığınızda köpeğiniz hırlıyorsa, bunu baskın olmak için yapmıyorlar. Sadece o rahat yerde kalmak istiyorlar ve bir hırlamanın genellikle yalnız kalmalarına neden olduğunu bilmektedirler.

Köpeğinizi kanepede istemiyorsanız, rahat bir köpek yatağına yatırım yapın ve oraya her gittiklerinde köpeğinizi süper lezzetli ikramlarla ödüllendirin. Ayrıca, istendiğinde kanepeden kalktığında köpeğinizin ödüllendirilmesine dayanan bir “kapalı” komutu üzerinde çalışın. Örneğin; Hayır” komutunu kullanarak köpeğinizi kanepeden indirdiğinizde ödüllendirin.

Köpeğiniz zıplıyorsa, genellikle sizi gördükleri için heyecanlanırlar. Diğer bir yaygın efsane, köpeğinizin baskınlığını göstermek için üzerinize atlamasıdır. Bununla birlikte, köpeğiniz muhtemelen daha önce bunu yaptığı için istemeden zıplıyor. Belki bir köpek yavrusuyken sevimli görünüyordu ve bu davranışı teşvik edildi, ancak şimdi köpeğiniz tamamen büyüdüğü için bu davranış pek takdir edilmiyor.

Bazı köpekler zıplarlar çünkü bu, ilginin sahibi tarafından sürekli olarak itilmesi şeklinde olsa bile, arzu ettikleri ilgiyi görmelerine neden olur. Köpeğinizin alternatif bir davranış sunmasını sağlamaya çalışın; dört patisi de yerde olduğunda, lezzetli bir ödül verin.

Eve misafir geldiğinde, köpeğinizden yatağına gitmesini isteyin ve onu ödüllendirin. Tüm aile üyelerinin ve ziyaretçilerin tutarlı olduğundan emin olun; Arkalarını dönmelerini ve zıplamaya teşvik etmediklerinden emin olmak için zıplamayı görmezden gelmelerini isteyin.

Köpeğinizin ev ziyaretçilerinden korkulmayacağını anlamasına yardımcı olun. Belki de köpeğiniz evinize yeni biri geldiğinde hırlamıştır. Köpeğiniz yabancılardan korkuyorsa, bireylerin kendilerini rahat hissetmediklerini bildirmeleri doğaldır ve hırlama evrensel bir iletişim aracıdır. Bunları Alfa rol model koyarak hallederseniz, yabancıları bu rahatsız edici eylemle ilişkilendirmelerine neden olabilir ve daha da korkabilir ve saldırgan davranışlara başvurma olasılıkları daha yüksek olabilir. Köpeğinize korkmaya gerek olmadığını öğretmek çok daha etkili ve daha naziktir.

Köpeğinizi misafirlerinizle etkileşimleri için zorlamayın. Sandık gibi güvenli bir alan veya başka bir odada olma seçeneği sunun. Aynı yerde olmak yeterince rahatsa, köpeğinizin olumlu bir etkileşimi olduğunda (belki misafire yaklaşır veya ona bakar) köpeğinizi ödüllendirin.

Köpeğinize yabancılarla etkileşimin iyi şeylerle sonuçlandığını öğretin! Bu kuvvet gerektirmeyen, ödüle dayalı yöntemlerle antrenman yaparak köpeğinizle olan bağınız gelişecek ve daha uzun süreli sonuçlar göreceksiniz.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here