Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir: Nereden Başlamalıyım?

0
2908

Tırnak süslemeleri, köpeğinizin temel bakım ihtiyaçlarının önemli bir parçasıdır. Birçok köpek sahibi için, köpeklerinin tırnaklarını kesme fikrini bir korku duygusu takip eder. Birçok köpek de tırnak süslemelerinden hoşlanmaz.

Köpek tırnakları tıpkı insan tırnakları gibi sürekli uzar. Bazı köpekler kaldırımda, çakılda veya betonda yürümekten doğal olarak tırnaklarını aşındırır.

Günümüz köpeklerinin çoğu iç mekanlarda yaşıyor ve bu yüzeylerde tırnaklarını kısa tutacak kadar zaman harcamıyorlar. Bu özellikle küçük köpekler için geçerlidir.

Köpeklerde tırnak kesimi

Büyümeye bırakılırsa, bazı köpeklerin tırnakları altından kıvrılır ve aslında ayak pedlerine doğru büyümeye başlar. Bu ağrılı yaralara ve enfeksiyonlara yol açar.

Altında kıvrılmasalar bile uzun tırnaklar, özellikle kaygan yüzeylerde köpeklerin yürümesini zorlaştırabilir. Son olarak, uzun tırnaklar kolayca bir şeye takılabilir ve kısmen yırtılabilir veya bölünebilir. Bu köpeğiniz için çok acı verici.

Başlamadan Önce

Sizin ve köpeğinizin rahat olduğu bir yer bulun ve tırnak düzeltmeye başlamadan önce hazırlanın.

Birkaç tırnak makası stili mevcuttur. Doğru seçim, köpeğinizin tırnaklarının boyutuna ve kendi tercihinize bağlıdır.

  • Pense tarzı düzelticiler:
    Bunlar yaylıdır ve mekanizma bahçe budayıcılarına benzer. Küçük/orta boy timmerler, küçük ve orta boy tırnaklar için mükemmeldir. Büyük boy, genellikle çok küçük olanlar hariç tüm tırnak boyutlarında işe yarar (küçük tırnakların uçlarını yıpratabilir).
    Bunların kullanımı kolaydır ve uzun süre keskin kalma eğilimindedir, ancak bıçaklar değiştirilemez.
  • Giyotin düzelticiler:
    Bunun bir iç bıçağı ve çiviyi hizalamak için bir deliği vardır. Sap sıkıldığında, bıçak, ters giyotin gibi çiviyi kesmek için yukarı çıkar. Yeni başlayanların çoğu, bu tür düzelticinin kullanımını çok kolay bulmaktadır.Düzgün çalışması için düzelticiyi doğru şekilde nasıl tutacağınızı bilmek önemlidir. Sap, tırnak deliği üstte olacak şekilde köpeğin patisinin altında olmalıdır. Düzelticideki vidalar köpeğinize doğru bakmalıdır. Çivi daha sonra kesimi yapmak için doğru noktada deliğin içinde sıralanmalıdır.

    Giyotin düzelticilerdeki iç bıçak, körleştiğinde değiştirilebilir. Giyotin düzelticiler, küçük ila orta boy tırnaklar için en iyi sonucu verir. Çok büyük veya çok küçük tırnaklar için ideal değildirler.

  • Makaslı düzelticiler:
    Bu düzelticiler tıpkı bir makas gibi çalışır. Düz bir kesme yüzeyi yerine, yuvarlak tırnağı kesmek için kavisli bir bıçağa sahiptirler. Bıçağı uygun noktada çiviyle hizalayın ve kesimi yapın.
    Bu düzelticiler, genellikle daha büyük tırnaklar için yeterince güçlü olmadıklarından, yalnızca daha küçük tırnaklar için kullanışlıdır.

Köpeklerin tırnaklarını kesmek için gerekli olan makaslar

Köpeklerin Tırnaklarını Keserken Nelere İhtiyacınız Olacak?

Köpeklerde tırnak kesimi yaparken elbetteki bazı ekipmanlara ihtiyacımız olacak;

  • Tırnak makası
  • Metal el eğesi veya elektrikli döner alet
  • Herhangi bir kanamayı durdurmak için styptic toz
  • Tırnak temizliği için kullanışlı pamuk topları, mendiller veya kağıt havlular

Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir?

İşte köpek bakım uzmanlarının tavsiyesiyle en ayrıntılı şekilde köpeklerin tırnak kesimi;

Köpeğinizin Tırnağını İnceleyin

Bir köpeğin tırnağı, sert bir dış kabuktan ve merkezde sinir ve kan damarlarından oluşan yumuşak bir kütikülden oluşur. Kütikül tipik olarak tırnağın “hızlısı” olarak adlandırılır. Çabuk kesilirse tırnak kanar ve köpek acı hisseder.

Açık renkli tırnaklarda çabuk görmek kolaydır. Birçok köpeğin siyah veya daha koyu renkli tırnakları vardır, bu da çabuk görmeyi imkansız hale getirir. Tırnak anatomisi hala aynı. Kesimi yapmak için en iyi yer, çividen hızlı bir şekilde iki ila üç milimetredir.

Tırnağı Kesmeye Başlayın

İyi bir pozisyonda olduğunuzda, tırnakları kesmeye başlayabilirsiniz. Köpeğinizin patisini sıkıca kavrayın, ancak sıkmadan. Baskın elinizle düzelticileri tutun ve diğer elinizle patiyi kavrayın.

köpeklerin tırnakları ne kadar kesilir

Başparmağınızı ayak pedinin altına ve parmaklarınızı tırnak yatağının yakınında ayağın üstüne yerleştirin. Bıçağın kenarını hayali “kesim çizgisinde” çivi üzerine yerleştirerek düzelticilerinizi hizalayın.

Düzelticileri hızlı ve kasıtlı bir hareketle sıkın. Köpek hareket ediyorsa kesmekten kaçının. Tüm tırnaklar kesilene kadar devam edin.

Köpeğinizin Tırnağı Kanamaya Başlarsa Ne Yapmalısınız?

Köpeğiniz acıyla havlarsa ve tırnağı kanamaya başlarsa, tırnağı çabucak kesmişsinizdir. Bu, çivi içindeki kan damarı ve sinirin koptuğu anlamına gelir. Panik yapmayın, bu acil bir durum değil.

İdrar söktürücü tozunu al ya da idrar söktürücü pudran yoksa biraz mısır nişastası ya da un kullan. Mümkün olduğu kadar çok kanı silmek için pamuklu bir top, doku veya kağıt havlu kullanın. Bir tutam toz alın ve hızlıca tırnak ucuna koyun.

Diğer tırnaklara geçmeden önce köpeğinize bir mola verin ve ödüllendirin. Hızlı kesmek keskin ağrıya neden olsa da, uzun süreli değildir ve köpeğinizin yürüme yeteneğini etkilememelidir.

Tırnak Kesimi Sırasında Sorunları Önleme

Bazı köpekler, fazladan insanlar yardım etse bile, tırnak süslemek için hareketsiz kalmazlar. Yavaş yavaş onu tırnak süslemelerine karşı duyarsızlaştırmak için köpeğinizle birlikte çalışmayı deneyebilirsiniz. Köpeği minimum pençe kullanımına tolerans gösteriyorsa ödüllendirin, ardından yavaş yavaş tırnak süslemelerine doğru ilerleyin.

Köpeğiniz sizi ısırmaya çalışıyorsa veya çok sert dövüşüyorsa, size veya kendisine zarar verebilir, o zaman tırnak süsleme işi profesyonellere bırakılmak en iyisidir. Neyse ki, çoğu veteriner ofisi ve kuaför, temel tırnak süslemeleri için minimum bir ücret almaktadır. Aşırı durumlarda, tırnakları kesmek için sedasyon gerekebilir.

Sık Sorulan Sorular

  1. Köpeklerin tırnaklarının kesilmesi neden önemlidir?
    Köpeklerin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi, tırnakların aşırı büyümesini önler ve hayvanın ağrı veya rahatsızlık yaşamasını engeller.
  2. Köpeklerin tırnaklarının nasıl kesilmesi gerekir?
    Köpeklerin tırnaklarını kesmek için uygun bir tırnak makası kullanılmalı ve tırnakların canlı dokusuna zarar vermemeye dikkat edilmelidir.
  3. Köpeklerin tırnakları ne kadar sıklıkla kesilmelidir?
    Köpeklerin tırnakları, tırnak büyüme hızına bağlı olarak haftada bir kez veya daha az sıklıkla kesilmelidir.
  4. Tırnaklarını keserken köpeğimi nasıl rahatlatırım?
    Köpeğinizi tırnak kesimi için rahat bir pozisyona yerleştirin ve ödül vererek sakinleştirmeye çalışın.
  5. Tırnak kesmek köpeğime acı verir mi?
    Tırnak kesimi sırasında canlı dokuya zarar verildiğinde köpeğinizin acı çekebileceği için dikkatli olunmalıdır.
  6. Köpeklerin tırnaklarını keserken nelere dikkat etmeliyim?
    Tırnakların canlı dokusuna zarar vermemeye, uygun bir tırnak makası kullanmaya ve kesim sıklığını doğru ayarlamaya dikkat edin.
  7. Köpeklerin tırnaklarını kesmek için ne kadar uzunlukta kesilmelidir?
    Tırnakların kesilmesi sırasında, canlı dokuya zarar vermemek için tırnağın beyaz kısmının altında kesilmesi önerilir.
  8. Tırnakların kanaması durdurulamadığı durumlarda ne yapmalıyım?
    Tırnak kesimi sırasında kanama durdurulamazsa, yara kapatıcı bir ürün kullanarak tırnağı koruyun ve veteriner hekime danışın.
  9. Tırnak kesimi sırasında köpeğim kaçar mı?
    Tırnak kesimi sırasında köpeğinizin kaçması muhtemel değildir, ancak sakinleştirici bir ödül kullanarak köpeğinizi sakinleştirebilirsiniz.
  10. Tırnak kesimi için uygun zaman nedir?
    Köpeğinizin tırnaklarını kesmek için en uygun zaman, tırnakların temiz ve kuru olduğu zamandır.
  11. Tırnak kesimi için veteriner hekimin yardımına ihtiyaç duyar mıyım?
    Köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kesiyorsanız, genellikle veteriner hekimin yardımına ihtiyaç duyulmaz. Ancak, tırnak kesimi konusunda endişeleriniz varsa veteriner hekiminizden yardım alın
[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here