Köpek Eğitimi

Köpek eğitimi

Köpek Eğitimi

Ankara Köpek eğitmeni: cansostum.net iletişim: Telefon: 0532 391 46 37

İstanbul Köpek eğitmeni: Buğra Zinnur İletişim: Telefon: 0505 006 53 47

Köpeklerin, sahiplerinin hayatına uyum sağlamak, temel ihtiyaçlarını giderebilmek, ev içerisinde ve dışarısında uyulacak kuralların belirlenmesi için eğitilmesine köpek eğitimi denir.

Köpekler insanlarla dost olmasıyla bilinen canlılardır. Hayatımıza belirli nedenlerle yada hobi olarak giren köpeklerle beraber bir yaşantı sürebilmek için köpeklerin mutlaka eğitilmesi gerekir.

Günümüzün getirdiği apartman yaşantısı birçok açıdan köpeklerle yaşamayı zorlaştırsa da birkaç pratik eğitimle her iki tarafında rahat ve mutlu bir hayat sürmesi sağlanabilir.

KöpekBlog olarak köpeklerin en temel eğitiminden en ileri eğitimine kadar her konuyu sizler için araştırıp, Köpek eğitmenlerinden aktarılan bilgileri en anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştık.

Köpek Eğitimi Nasıl Verilir?

Köpek eğitimi yöntemleri köpeğin yaşına, cinsine ve sosyallik duruma göre çeşitlilik gösterir. Köpeğinizin özellikleri eğitmenlerin köpeğinizi eğitme şeklini belirler.

Örneğin; köpeğinizin cinsi küçük, uysal ve sosyal bir köpekse olumlu pekiştirme yöntemiyle, köpeğiniz sosyal değil ve bir o kadarda baskın karakterli bir cinse sahipse baskınlık kurma yöntemiyle, çok hareketli ve aktiflikten söz dinlemeyen bir köpekse elektronik tasma yöntemiyle, genel olarak köpeklerin temel itaat eğitimlerini ise tıklayıcı (Clicker) ile eğitme yöntemiyle eğitilir.

Olumlu Pekiştirmeyle Yöntemiyle Köpek Eğitimi

Olumlu Pekiştirmeyle Köpek Eğitimi

Arkasındaki teori oldukça basittir. Köpekler, bir ödül tarafından takip edildiğinde iyi davranışları tekrarlar. Kötü davranış bir ödül veya onay almaz. Düzeltme yapılması gerekiyorsa, bir oyuncak veya ödülün alınması gibi, ödüllerin kaldırılması şeklinde gelir.

Sert kınamalar veya fiziksel cezalar gerekli değildir. Bu eğitim yöntemi, istenen davranışı hemen, gerçekleştikten saniyeler sonra ödüllendirmekle başlar. Bu şekilde köpek, davranışı ödülle ilişkilendirmeye başlar.

Bazı eğitmenler bu yöntemi tıklama eğitimi ile birleştirir (aşağıdaki üç numaraya bakın). Bu, köpeğe davranışın tam olarak tamamlandığı anın belirgin bir işaretini verir.

Komutların da kısa ve öz olması gerekir. “Otur!. Kalk!. Gel!.”

Olumlu pekiştirme tutarlılık gerektirir. Bu nedenle evinizdeki herkesin aynı komutları ve ödül sistemini kullanması gerekir.

Olumlu Pekiştirme Yöntemiyle Eğitim Nasıl Verilir?

Köpeğiniz her doğru şeyi yaptığında sürekli ödüller vererek başlayın. Ardından, davranış tutarlı hale geldikçe kademeli olarak aralıklı ödüllere geçin. Bazen yeni başlayan eğitmenler yanlışlıkla kötü davranışları ödüllendirir. Örneğin, bir sincap veya başka bir köpeğe havlamaya başladıklarında köpeği dışarı çıkarabilirler. Sadece aranan davranışlar, ikramlar, oyuncaklar, övgü ve evcil hayvanlarla ilişkileri ödül alır.

Köpeğiniz öğrenirken fazla beslemek de kolay olabilir, bu nedenle ödüllendirirken küçük ikramlar kullanın. Bu yöntem, komutları öğrenmek için harikadır, ancak istenmeyen davranışları düzeltmek için sabırlı olmanız gerekir.

Baskınlık (Alfalık) Kurarak Köpek Eğitimi

Baskınlık Yöntemiyle Köpek Eğitimi

Hakimiyet eğitimi, sürünün alfası olmanıza odaklanan ve köpeğinizin size tabi olduğu bir eğitimdir. Bu tür bir eğitim, köpeğinizin önünden yürümek, kapılardan ilk geçen olmak ve köpeğinizden önce yemek yemek gibi yöntemler kullanır.

Bir boyun eğme ve baskınlık ilişkisi yaratmak için bir köpeğin içgüdüsel baskılama zihniyetine dayanır. Teori, köpeklerin ailelerini sürüleri olarak gördüklerini ve tutsak kurt sürülerinde gözlemlendiği gibi sosyal bir hiyerarşi izlediğini öne sürüyor.

Bir köpek kendini alfa olarak gördüğünde, onun yerine sahibine alfa olarak saygı duymayı ve boyun eğmeyi öğrenmesi gerekir. Bu teknikte kullanılan bazı yöntemler arasında köpek beden dilini anlamak ve buna göre tepki vermek, güven ve otoriteyi yansıtmak ve yemek yeme, odalara girme veya çıkma veya tasma üzerinde yürüme söz konusu olduğunda ilk önce alfanın yani sahibin hareketleri yer alır.

Köpeğiniz dışarı çıkmak istiyorsa, siz kapıyı açmadan önce oturması gerekir. Yemek yemek istiyorlarsa, siz yemek hazırlarken sakince beklemek zorundalar.

Baskınlık (Alfa) Eğitimi Nasıl Verilir?

Genellikle alfa eğitiminde, köpeğinizin yatak dahil, yanınızda mobilya taşımasına izin vermezsiniz. Ayrıca köpeğinizin göz hizasına da inmiyorsunuz. Çünkü bunlar, köpeğinizin ilişkide eşit bir konuma sahip olduğunun işaretleridir. Sen sorumlusun; sen baskınsın.

Cesar Millan bu eğitim yöntemini popüler hale getirdi. Ancak bazen uygun olduğunda baskınlık eğitimini diğer yöntemlerle birleştirir. Bazı modern eğitmenler , yeni araştırmalar köpeklerin daha önce düşünüldüğü kadar sürü zihniyetine güvenmediğini ve kurtların sürü dinamiğinin vahşi doğadaki hayvanlar da olduğu zamanki gibi yapılandırılmadığını gösterdiğinden, bu tekniğin modası geçmiş olduğunu söylüyor.

Hakimiyet eğitimi istenmeyen davranışları engelleyebilse de, modern köpek eğitmenleri genellikle onu eskimiş buluyor. Kötü davranışların altında yatan nedenleri ele almada başarısız olabilir ve köpekleri endişeli veya korkulu hissettirebilir. Hakimiyet mücadelesi sürekli hale gelir ve çocuklar veya yaşlılar için zor ve hatta tehlikeli olabilen tutarlı bir pekiştirmeye ihtiyaç duyar.

Elektronik Tasmayla Köpek Eğitimi

Elektronik Tasmayla Köpek Eğitimi

Elektronik tasmayla eğitim, bir köpek istenen bir görevi yerine getirmediğinde bir şok veya sitronella spreyi veren bir elektrikli tasma kullanımına dayanır.

Daha çok tasma kullanılamadığında uzaktan eğitim için kullanılır. Örneğin, şok tasmaları, bir köpeği çitle çevrili olmayan bir avlunun sınırları içinde kalması için eğitebilir.

Uzaktan kumandalı tasmalar, köpeklere tarlada çalışmayı veya avlanma işini öğretebilir. Bu cihazları kullanan kişiler, bir köpeğin boğucu tasmalara veya diğer mekanik cihazlara göre yaralanma riskinin daha az olduğunu iddia eder.

Bu eğitim yöntemiyle ilgili birçok sorun var.

“Ödüllerin kötü davranış için ceza dayanıyor olmasıdır” olmamalı bunun yerine olumlu olan davranışlara yönlendirme yapmak gerekir. Diğer bir problem ise, çok fazla stres yaratabilmesi ve köpekler için kalıcı kaygı sorunlarına yol açabilmesidir.”

“Cihazlar genellikle deneyimsiz evcil hayvan ebeveynleri tarafından kullanılır ve bu nedenle aşırı kullanılır. Bu, köpekler için hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok fazla gereksiz acıya neden olabilir.”

Profesyonel köpek eğitmenleri, elektronik eğitimden istenen sonuçları görebilir, ancak kesinlikle ortalama evcil hayvan ebeveynleri tarafından kullanılmaz. Köpekleri çok daha az stres ve acıya maruz bırakan birçok alternatif var. Elektronik bir cihaz kullanacaksanız, doğru kullanım hakkında bir uzmana danışın ve alternatif bir davranış düzeltme biçimi düşünün.

Clicker (Tıklayıcı) İle Köpek Eğitimi

Tıklayıcı (Clicker) ile Köpek Eğitimi

Tıklayıcı eğitimi esasen olumlu pekiştirme olarak işaret edilir. Tıklayıcı, köpeğin istediğinizi yaptığını ve ödül zamanının geldiğini belirtmek için kullanılır. Bu, yeni davranışlar ve püf noktaları öğretmek için harika olsa da, istemediğiniz davranışları durdurmak için harika bir yöntem olmayabilir.

Clicker eğitimi ayrıca edimsel koşullandırmaya dayanır ve büyük ölçüde pozitif pekiştirme ile aynı ilkelere dayanır. Aslında, tıklama eğitimi, kendi eğitim biçiminden ziyade, bir olumlu pekiştirme yöntemi olarak gruplandırılabilir.

Bir ıslık gibi hızlı ve keskin bir ses çıkarmak için bir cihazın kullanımına veya adından da anlaşılacağı gibi, istenen bir davranış gerçekleştirildiğinde bir köpeğe sinyal vermek için bir tıklayıcıya dayanır.

Tıklama eğitimi kullanmanın avantajı, istenen davranışın tam olarak tamamlandığı anı ve tam olarak neyin ödüllendirildiğini göstermesidir.

Eğitmenler daha sonra yeni davranışları şekillendirmek ve sözlü komutlar eklemek için tıklayıcıyı kullanabilir. İlk olarak, köpeğin bir tıklamanın bir ödülün geldiği anlamına geldiğini bilmesi için şartlandırılması gerekir.

Daha sonra köpek, bir davranışı bir tıklama ve bir ödülle ilişkilendirebilir. Son olarak, yeni bir ilişki oluşturmak için sözlü komut verilebilir. Bu, yeni numaralar öğrenmek için harika bir yöntemdir ve temelleri daha karmaşık görevlere dönüştürmeye yardımcı olabilir.

Birçok profesyonel eğitmen bu yöntemi kullanır. Yeni davranışlar öğrenmek için harika olsa da, tıklama eğitimi, istenmeyen davranışları engellemek için mutlaka uygun değildir. Diğer eğitim yöntemleriyle birlikte kullanıldığında, iyi eğitimli, iyi huylu bir köpeğinizin olduğundan emin olmanızda çok etkili olabilir.

İşte köpek eğitimi ile ilgi en çok merak edilen birkaç soru;

Köpek Eğitimine Nereden Başlanır?

Doğumundan aramızdan ayrılacağı vakite kadar köpek eğitimi her zaman ve her koşulda devam eder. Bu nedenle hiç bir eğitim kısa süreli değildir ve sürekli olarak köpeğe hatırlatılması, tekrar edilmesi gerekir.

Genel olarak tuvalet eğitimiyle başlanan köpek eğitimi, köpeğin ve sahinin ihtiyacına göre sıralanarak devam eder.

Köpek Eğitimi Kaçıncı Ayda Başlar?

Küçük ve Orta ırklar için köpek eğitimi 3-4 aylık olduklarında başlatılır. Büyük ırk köpekler ise 2 aylıkken artık eğitime hazırdır.

Evde Köpek Eğitimi Verilir Mi?

Eğitimler belirli plana ve düzene göre yapılmalıdır. Köpek eğitimine, işini gerçekten bilen bir köpek eğitmeniyle veya köpek sahibi olarak yapabileceğinize gerçekten inanmanız halinde evde de başlanabilir.

Çok kaygılı, tedirgin ve köpeğinizi üzmekten çekinen biriyseniz yada bu iş için vaktiniz yoksa köpeğinizde kafa karışıklığı olmaması adına kesinlikle eğitimlere başlamamalısınız.

Güvenilir Köpek Eğitim Merkezleri Var Mı?

Türkiye’de henüz yeni yeni gelişmekte olan köpek eğitimi sektörü, şuanlık en yaygın şekilde İstanbul içinde bulunuyor.

Ülkemizde pet sektöründe markalaşan Petzzshop kuruluşu olan PetzzEğitim, uzun yıllardır köpek eğitimi vermesiyle ve bu konuda en tecrübeli eğitmenleri bünyesinde bulundurması nedeniyle KöpekBlog’un şimdilik favorisi!