Köpekler 12 Haftalık Olana Kadar Nelere Dikkat Edilmeli?

0
851

Yavruların çoğu 8 ila 12 haftalıkken yeni evlerine katılarak annelerini, yavru arkadaşlarını ve bebekliklerini geride bırakırlar. Birçok insan bu yaşta bir köpek yavrusu alır. Bu, köpeğin etkilenebilir ve eğitim için ideal olduğu hızlı beyin gelişiminin zamanıdır.

yavru köpeklerin ilk 12 haftası

Köpek yavrusu köpek olmayı öğreniyor. Ve köpek, bu kritik öğrenme döneminde iyi ve kötü davranış eğilimlerini, deneyimlerinden ve çevresinden almaktadır. Bu hayatı köpek yavrusu aşamasında, bir yavru köpeğin fiziksel ve davranışsal kilometre taşlarının yanı sıra sağlık ve beslenme ihtiyaçlarına bir göz atın.

Fiziksel Gelişim

8 ila 12 haftalık bir köpek yavrusu, köpek yavrusu büyük bir köpek ırkı olsa bile oldukça küçük olacaktır. Yavru köpekler fiziksel olarak savunmasızdır ve biraz sakardır. Yalnız olduklarında çok fazla denetime ve kasaya ihtiyaçları var.

Yavru köpeğinizin bu aşamada çok uyumasını bekleyin. Çoğu köpek yavrusu, hızla büyüyen beyinlerini ve vücutlarını desteklemek için günde yaklaşık 18 ila 20 saat uyur. 8 ila 12 haftalık köpek yavruları, sıfırdan 60’a birdenbire gidiyormuş gibi görünebilir, sonra aşırı hıza girdikten birkaç dakika sonra aniden uykuya dalarlar.

12 haftalıktan önce, köpek yavrularının çoğu idrara çıkma ve dışkılamalarını kontrol etmekte zorlanırlar. Sık sık kazalara eğilimlidirler ve genellikle geceyi idrar yapmadan geçiremezler. Ev eğitimi , yeni yavru köpeğinizi eve getirir getirmez başlamalıdır, ancak ilk birkaç haftanın yavaş geçmesine hazırlıklı olun.

Düzenli bir programa bağlı kalın, her yediğinde, içtiğinde veya şekerlemeden uyandığında yavru köpeğinizi dışarı çıkarın. Yavru köpeğinizi belirlenmiş bir “lazımlık noktasına” götürün. Birkaç hafta sonra vücut fonksiyonları üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmayı öğrenecektir.

Yavru köpeğiniz, cinsine bağlı olarak yaklaşık 16 haftalık olana kadar yetişkin dişlerini çıkarmaya başlamaz. Bebek dişlerinden bazıları veya “süt dişleri” 8 ila 12 haftalıkken düşmeye başlayabilir. Diş çıkarma belirtileri tipik olarak 12 haftalık olana kadar başlamaz.

Aşırı salya akması, aşırı çiğneme, ağzında pençeleme ve çiğnenmiş eşyalarda kanlı kalıntılar fark etmeye başladığınızda köpeğinizin diş çıkardığını bilirsiniz.

Davranış Değişiklikleri

3 haftadan 12 haftaya kadar olan süre kritik bir sosyalleşme dönemidir. Bu kez genellikle yavru her şeyin korkuyor gibi gözükse de, bir “korku aşama” olarak adlandırılır.

Alışılmadık şekillerde tutulmaya ve dokunulmaya alışabilmesi için yavru köpeğinizi tutma alıştırması yapın.

sahinin yüzünü yalayan yavru köpek

Yavru köpeğinizin bazı durumlarda korkuyla tepki vermesini bekleyin. Bununla birlikte, korkak bir yavruyu şımartmaktan veya rahatlatmaktan kaçının. Yeni manzaraları, sesleri ve ortamları tanıtmanın yollarını bulun. Yavru köpeğinizi veteriner ziyaretleri, tırnak törpüleri ve banyolarla tanıştırın ve her şeyi olumlu tutmaya çalışın.

Yavru köpeğinizi yeni durumlarda rahatlaması ve yeni şeyler keşfetmesi için ödüllendirin. Ancak, köpeğinizi korkutan bir durumu kabul etmesi için zorlamayın. Sonunda sakin ve iyimser kalırsanız endişelenecek bir şey olmadığını öğrenecektir. Durum düzenli ve rutinmiş gibi davranın.

Sağlık ve Bakım

6 ila 8 haftalıkken, yavru köpeğinizin ilk köpek aşıları , haşerelerden arındırma ve muayene için veterineri ziyaret etmesi gerekecektir. Yetiştirici veya evlat edinme grubu, ilk aşılarını yapmış ve solucanları yok etmiş ve yavruyu veterinere götürmüş olabilir.

Ne olursa olsun, sağlıklı olduğundan emin olmak için yeni yavru köpeğinizi aldıktan sonraki birkaç gün içinde veterinerinize götürmelisiniz. Veterinerinizin bir aşı takvimi ayarlayabilmesi veya yazabilmesi için yetiştirici veya evlat edinme grubu tarafından sağlanan tüm kayıtları getirin.

18 haftalık olan köpek yavrusu tüm aşılarını yaptırmalıdır. Ancak o zamana kadar hastalıklara maruz kalmayı önlemeniz gerekir. Yavru köpeğinizin ortak alanlarda yürümesine veya yabancı hayvanlarla etkileşime girmesine izin vermeyin.

Yavru köpeğiniz, aşılanmış ve solucanları alınmış sağlıklı köpek yavruları ve yetişkin köpeklerle oynayabilir. Diğer köpeğin sahibini tanıdığınızdan ve köpeğin sağlıklı olduğuna güvendiğinizden emin olun.

Gıda ve Beslenme

Yavrular, annelerinin sütünü 3 ila 6 haftalıkken kesmeye başlar ve tipik olarak 6 ila 8 hafta arasında tamamen sütten kesilir. Yeni köpeğinizi aldığınızda, en az birkaç haftadır köpek maması yiyor olmalıdır. Yetiştirici veya evlat edinen, yediği yemeğin türü hakkında size bilgi vermelidir.

Mümkünse aynı diyetle başlayın. Yeni bir mama seçmeden önce yeni yavru köpeğinizin birkaç gün veya hafta çevresine alışmasına izin verin . Mamayı değiştirmeye karar verirseniz , mide-bağırsak rahatsızlığını önlemek için yavaş yavaş yeni mamasına geçtiğinizden emin olun.

Yavru köpeğinizin büyümesi ve gelişmesi için doğru beslenmeye ihtiyacı vardır. Büyüme için etiketlenmiş yüksek kaliteli bir köpek maması sağlayın. 8 ila 12 haftalık arasındaki köpek yavrularının çoğu , eşit aralıklarla günde üç kez yemelidir . Yemek zamanındaki bu düzenlilik, özellikle çok küçük ırklarda kan şekeri düşüşlerini önlemeye yardımcı olur.

Köpeğinizin ağırlığı için ambalaj üzerinde önerilen miktarı besleyerek başlayın. Yem miktarının ayarlanması gerekip gerekmediğini görmek için birkaç günde bir köpeğinizin ağırlığını kontrol edin. Yavru köpeğiniz açgözlü görünüyorsa ve kilo almıyor gibi görünüyorsa, daha fazla yiyecek ekleyerek ayarlayın. Geride çok şey bırakırsa teklifi azaltın.

Veteriner ziyaretlerinizde, beslediğiniz gıdanın türünü, besleme sıklığını ve günlük beslediğiniz miktar ile tüketilen miktarı tartışın. Herhangi bir diyet ayarlaması yapmanız gerekip gerekmediğini veterinerinize sorun.

Ev yapımı köpek maması beslemek istiyorsanız, yapabilirsiniz, ancak kötü yapılandırılmış bir diyet tehlikeli olabileceğinden bunu çok dikkatli yapmanız gerekecektir. Kullanmayı planladığınız tarif hakkında veterinerinize danışın. Doğru malzemeleri kullanarak dengeli, besleyici bir tarif olduğundan ve yeterli miktarda kalori beslediğinizden emin olmanız gerekir.

Yavru köpeğiniz, güvenli, toksik olmayan , sağlıklı oldukları ve günlük kalori alımının yaklaşık yüzde 10’undan fazlasını oluşturmadığı sürece çeşitli ikramlar alabilir .

Eğitim

Yavru köpeğiniz hala bir bebek olsa da, eve gelir gelmez eğitime başlamak çok önemlidir . Basit başlayın. Yavru köpeğinize adını öğretin. Köpeğe nereye gitmesine izin verildiği ve evde yasak bölgelerin nerelerde olduğu gibi ev kurallarına alışması için birkaç gün vermelisiniz.

Tasma takmadan önce tasma hissine alışmasına izin verin . Ardından, köpeğin tasmayı sürüklemesine izin vermeye başlayabilirsiniz, böylece ne hissettiğini anlar. Köpek onunla rahat hissettiğinde, onu tasma üzerinde yürümek için eğitmeye başlayabilirsiniz .

Bu hızlı bir öğrenme dönemi olmasına rağmen, birçok “ilk”, yeni kokular, yerler ve insanların hepsi odaklanmaya başladığı için yavru köpeğiniz ilk başta en hızlı öğrenen olmayabilir. Otur, kal ve aşağı gibi bazı temel komutları uygulamaya bile başlayabilirsiniz . Yavaş gidin, sabırlı olun, olumlu tutun ve eğlenin.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here