Clicker (Tıklayıcı) Kullanarak Köpeğinizi Evde Eğitmenin İpuçları

0
1517

Tıklama eğitimi, yaygın bir olumlu pekiştirme şeklidir. Bu basit ve etkili eğitim yöntemi , basıldığında belirgin bir tıklama sesi çıkaran küçük bir plastik kutu içindeki metal bir şerit olan bir tıklayıcı kullanır. Tıklama, “iyi köpek” demekten çok daha hızlı ve daha belirgindir ve yalnızca ikramlarla eğitimden çok daha etkilidir.

Köpek Cilcker Eğitimi

Bir köpeğe tıklamanın anlamını öğretmek için, tıkladıktan hemen sonra bir ödül verilir. Köpek, tıklama sesinin olumlu etkilerini öğrendiğinde, tıklayıcının kendisi şartlı bir pekiştireç görevi görür. Tıklayıcılar çoğu büyük evcil hayvan mağazasında bulunabilir ve nispeten ucuzdur.

Köpeğinizi tıklayıcıya yanıt vermesi için kolayca eğitebilirsiniz. Daha sonra temel ve ileri eğitime geçebileceksiniz. Adım adım eğitim tekniğinin kullanılmasına genellikle tıklayıcıyı “yüklemek” denir.

Tıklama Eğitimini Ödüllere Bağlayın

Clicker eğitimi, ikramların kullanımını tamamen değiştirmek anlamına gelmez. Tıklamanın sesi anında köpeğe yaptığının ona bir ödül kazandıracağını söyler. Bunu vurgulamak için, tıklamaları sıklıkla ikramlar takip etmelidir. Aksi takdirde, tıklayıcı etkinliğini kaybeder. Petokulu Eğitmeni Buğra, “Bazı tıklama eğitmenleri her tıkladıklarında bir ödül vermeyebilirken, hemen hemen tüm tıklama eğitmenleri tıklamayı bir ödülle takip etmeye devam ediyor”. “İlk eğitim aşamalarında güçlü ödülleri çok kullanmak çok önemlidir ve ödüller genellikle bir köpek için en güçlü ödüldür.”

Clicker eğitiminin temeli, hayvanların belirli davranışların sonuçlarından öğrenme şeklini tanımlayan bilimsel bir terim olan edimsel koşullandırmada yatar. Olumlu pekiştirme, köpek eğitiminde sıklıkla kullanılan bir tür edimsel koşullandırmadır.

Bir sürü ikram sunacağınız için, köpeğinizin hoşlandığı daha küçük (ama yine de cezbedici) ikramları kullanmaya çalışın. Kolay, düşük maliyetli bir seçenek için, antrenmanınız sırasında küçük parçalar halinde baharatsız pişmiş hindi veya tavuk kullanın.

Sakin Bir Ortamda Başlayın

Köpeğinizle herhangi bir dikkat dağıtıcı olmadan sessiz bir alanda başlayın. İdeal olarak, bu eğitim köpeğiniz açken yapılmalıdır. Köpeğinizin en sevdiği ikramlardan bir avuç dolusu hazır ve tıklayıcıyı elinizde bulundurun.

Clicker’ı Tanıtın

Tıklayıcıya basın. Tıklayıcıya basar basmaz köpeğinize bir ödül verin. Bu tıklama/tedavi kombinasyonunu beş ila 10 kez tekrarlayın.

Köpeğinizi Test Edin

Köpeğiniz size dikkat etmediğinde tıklayarak başarınızı test edebilirsiniz. Köpeğiniz tıklamaya aniden size bakarak tepki veriyorsa, o zaman bir tedavi arıyorsa, devam etmeye hazırsınız demektir. Değilse, köpeğiniz her tıklamanın bir tedavi anlamına geldiğini anlayana kadar tıklama-tedavi kombinasyonuna devam edin.

Temel Komutlar İçin Tıklayınız

Tıklayıcıyı kullanarak köpeğinize temel komutları öğretin . Köpeğiniz tam olarak istenen eylemi gerçekleştirdiği anda tıklayıcıya basın. Bir tedavi ve övgü ile takip edin. Doğru zamanda tıklamazsanız, köpeğinizin kafası karışacak ve ödüle hangi eylemin ulaştığından emin olamayacak.

Tıklayıcıyla ilgili en iyi şeylerden biri doğruluktur. Köpek, eylemini tıklamayla ve ardından ödülle ilişkilendirir. Köpek sadece ne yaptığını daha iyi anlamakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte sorulduğunda, köpeğinizin eylemi tekrar etme olasılığını artırır.

Köpek Clicker eğitimi

Clicker ile Gelişmiş Eğitime Geçin

Clicker eğitimi, ileri eğitim için de çok etkili olabilir. Walker, “Davranışa yönelik küçük adımlar için tıklamanız ve köpeği nihai, tamamlanmış davranışa doğru çalıştırmanız yeterlidir” diyor. “Bu, elinizi çabuk tutmanıza izin verir (elbette ödülü teslim etmek dışında). Köpeği pozisyona sokmanıza gerek yoktur, bu da genellikle süreci yavaşlatabilir.”

Genel olarak, tıklayıcı eğitim sürecinde çok değerli bir araçtır. Köpeğiniz için bir itaat ve eğitim programı oluştururken, tıklayıcıyı kullanmayı düşünün ve yöntemin ne kadar iyi çalıştığını kendiniz görün.

Sorunlar ve Prova Davranışı

Köpek eğitimi için tıklayıcıyı kullanırken yapılan yaygın bir hata, övgüyü unutmaktır. Köpeğiniz tıklayıcıya yanıt vermek üzere eğitilirken, sizden övgü almak için de eylemleri takip ediyor. Bir köpeğin sahibinden övgü, sevgi ve şefkat ihtiyacını görmezden gelmeyin.

Tıklama eğitimi ödüle dayalı olduğundan, köpeğinizin yeme isteği düşükse veya ödüller (veya ödüller) tarafından yönlendirilmiyorsa, bu tür bir eğitim muhtemelen etkili olmayacaktır.

Ayrıca, daha gelişmiş hareketler veya egzersizler için tıklayıcı eğitimi kullanıyorsanız, çok hassas el-göz koordinasyonuna ve tam olarak ihtiyacınız olan zamanda tıklayıcıya tıklamak için tam dikkat göstermeniz gerekir. Bunu yapamıyorsanız, köpeğinizin kafasını karıştıracak ve yetersiz eğitime yol açacaksınız.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here