Köpeklerin Dişlerini Göstermesi Ne Anlama Gelir?

0
5736

Muhtemelen sizde dişlerini gösteren bir köpek görmüşsünüzdür. Bunun “uzak dur” anlamına geldiğini düşünmüş olabilirsiniz ve muhtemelen haklıydınız. Ama bir köpeğin dişlerini göstermesi gerçekten ne anlama geliyor? Köpekler gülümser mi? Kendi köpeğiniz dişlerini gösteriyorsa, saldırganlık mı gösteriyor yoksa gülümsüyor mu?

Bir köpek dişlerini gösterdiğinde, iletişim kurmak için beden dilini kullanır. Köpeğinizin size ne söylemeye çalıştığını anlayabilmeniz için köpek beden dilini biraz anlamak önemlidir.

Köpeklerin diş göstermesi ne anlama gelir

Köpeklerde Diş Göstermenin Tanımı

Köpeklerde, “çıplak dişler” terimi, basitçe bir köpeğin dişlerini gösterdiği anlamına gelir. Bir köpek dişlerini ortaya çıkarmak için dudaklarını geriye doğru kıvırarak dişlerini gösterir. Belirli durumlara tepki olarak ortaya çıkan refleksif bir eylemdir. Bir köpekte çıplak dişler genellikle bir uyarıdır.

Köpeklerde Diş Göstermek Ne Anlama Geliyor?

Çoğu durumda, bir köpek dişlerini gösterdiğinde, size geri çekilmeniz için net bir mesaj gönderir. Çıplak dişleri bir uyarı olarak düşünün: “Durdurmazsanız bu dişleri kullanacağım.”

Bu davranış, daha ciddi saldırganlığın habercisi olabilir. Bu tür köpek beden diline genellikle hırlama ve homurdanma gibi seslendirmeler eşlik eder. Ayrıca dik kulaklar, katı bir vücut duruşu ve yüksekte tutulan ve hızla ileri geri hareket eden bir kuyruk gibi bir köpeğin saldırganlaştığını gösteren vücut dilini de fark edebilirsiniz. Köpeğinizin uyarısı yok sayılırsa, bu davranış ısırmaya kadar ilerleyebilir.

Köpeğin saldırganlık belirtisi
Köpeklerin saldırmak için diş gösterme şekli

Köpekler, korku, bunalma, acı veya beklenen acı, aşırı uyarılma, kaynak koruma ve bölgesellik gibi bir dizi nedenden dolayı saldırganlık gösterirler. Bu tür vücut diline sahip bir köpek görürseniz, bu köpeği yalnız bırakmak en iyisidir. Göz temasından kaçının ve dikkatlice köpekten uzaklaşın.

köpek gülümsemesi
Gülümseyen köpek

Bazen bir köpek, arkasında herhangi bir saldırgan eğilim olmadan dişlerini gösterir. Buna itaatkar bir sırıtış veya bir gülümseme denir. Genellikle dudak yalama, bakışların çevrilmesi, rahat bir vücut duruşu ve kulakların başa daha düz oturması gibi tehdit edici olmayan beden dili eşlik eder. Uysal sırıtış, bir durumu sakinleştirmeye yönelik bir tür yatıştırma hareketidir.

Bazı evcil hayvanlar için, uysal sırıtış stres ve kaygıyı gösterebilir, bu nedenle evcil hayvanınız ne kadar süredir yapıyor olursa olsun her zaman dikkatli olmanız önemlidir.

Birçok veteriner, bakışları ve dudak yalama davranışlarını stres ve kaygı ile ilişkilendirir. Genel olarak, itaatkar sırıtışlar çok yaygın değildir, ancak birkaç evcil hayvan için ‘normal’ olabilir. Bununla birlikte, köpeğiniz stresli veya korkmuş olduğu için sırıtıyorsa, sonunda kendini savunma amaçlı saldırganlaşacak kadar tehdit altında hissedebilir.

Köpekler Diş Gösterdiğinde Ne Yapılmalı?

Köpeğiniz size veya bir başkasına dişlerini gösteriyorsa, diğer vücut diline bakın. Sebebinden emin değilseniz veya dişleri agresif bir şekilde açığa çıkmış gibi görünüyorsa, dikkatli bir şekilde kendinizi köpeğinizden yavaşça uzaklaştırın. Ardından, ağrıyla ilgili/tıbbi bir sorunu ekarte etmek için bir köpek eğitmeni, davranışçı ve veterinerin bir kombinasyonunu içerebilecek bir köpek uzmanından yardım isteyin. Köpeğiniz birini ısırmadan önce hızlı davranmanız önemlidir.

Köpeğinizin itaatkar bir gülümseme sergileyip sergilemediğinden veya dişlerini gösterdiğinde agresif olup olmadığından emin değilseniz, en iyi seçeneğiniz profesyonel bir köpek eğitmeni veya davranışçının yardımını aramaktır. Bu uzmanlar, köpeğinizin vücut dili ve davranışındaki en ince ipuçlarını tespit etmek için özel olarak eğitilmiştir. Güvenliği ilk sıraya koymak her zaman iyi bir fikirdir.

Köpeğinizin sadece gülümsediğinden kesinlikle eminseniz ve vücut dilinin aksi halde itaatkar göründüğünden eminseniz, muhtemelen paniğe kapılmanıza gerek yoktur.

Bununla birlikte, mevcut durumunda rahatsız mı yoksa gergin mi olduğunu belirlemek için köpeğinizi izlemeye devam etmeniz önemlidir. Ayrıca işaretleri yanlış okumadığınızdan emin olmak için gözlemlemeye devam etmelisiniz.

Köpeklere Gülümseme Eğitimi

Gerçekten köpekler, birçok sahip tarafından, köpeklerini belirli bir işarette gülümsemek için eğitebilir. Bu en iyi şekilde davranışı yakalayarak ve “gülümse” gibi bir ipucu sözcüğü eklerken ödüllendirerek öğretilir. Köpeğinize bunu işaretle yapmayı öğretmeden önce, köpeğin kesinlikle gülümsediğinden ve saldırganlık göstermediğinden kesinlikle emin olun! Ayrıca, bazı köpekler gergin olduklarında bu sırıtmayı göstereceklerinden, köpeğinizde istemeden korku veya endişe belirtilerini güçlendirmediğinizden emin olun.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here