Köpekler Neden Isırır? Isırılmaya Maruz Kalındığında Ne Yapılmalı?

0
1150

Köpeğiniz birini ısırırsa, muhtemelen kendinizi endişeli ve üzgün bulacaksınız. Hukuki yaptırımlar olacak mı? Köpeğinize ötenazi yapılabilir veya sizden alınabilir mi? Bir köpek ısırığı meydana geldikten sonra ilk tepkiniz şok veya panik olabilir. Ancak, bir köpek ısırığı meydana gelirse, hızlı hareket etmek önemlidir.

ısıran köpek

Özellikle neden ısırdıklarını biliyorsanız, köpek ısırıkları da önlenebilir . Tüm çocuklar ve yetişkinler, köpeklerin yanında kendilerini nasıl güvende tutacaklarını öğrenmelidir. En önemlisi, köpek sahipleri köpeklerinden sorumlu olmalıdır. Neyse ki, sorumlu köpek sahipliği ve halkın eğitimi herkesi güvende tutabilir.

Köpekler Neden Isırır?

Çoğu zaman köpekler, bir şekilde kendilerini tehdit altında hissettiklerinde insanları ısırırlar. Ne kadar güzel olurlarsa olsunlar, evcil köpeklerde hala mevcut olan doğal bir içgüdüdür. Bu nedenle, köpeklerle etkileşime giren herkesin bu saldırgan davranışı neyin tetikleyebileceğini anlaması önemlidir.

  • Köpekler kendilerini, bölgelerini veya sürülerinin bir üyesini savunmak için ısırabilirler. Anne köpekler de yavrularını şiddetle koruyacaktır.
  • Bir köpeği uyandırmak veya aniden arkadan yaklaşan bir çocuk gibi bir köpeği ürkütmek, bir köpek ısırmasına neden olabilir. Yaşlı bir köpeğin ağrıyan kalçalarını itmek gibi kazayla bile olsa bir köpeğe zarar vermek de bir ısırmaya neden olabilir.
  • Bir köpekten kaçmak, oyun sırasında bile olsa onu ısırmaya neden olabilir. İlk başta bunun eğlencenin bir parçası olduğunu düşünebilirler, ancak bu bile hızla saldırganlığa dönüşebilir.
  • Korkunç bir durumda olan köpekler, onlara yaklaşanları ısırabilir. Bu, istismara uğramak veya terk edilmek kadar şiddetli bir şey olabilir veya yüksek ses gibi sıradan olarak algıladığınız bir şey olabilir.
  • Yaralanma ve hastalık da yaygın bir nedendir. Bir köpek kendini iyi hissetmiyorsa, en sevdikleri kişilerin yaklaşmasını veya dokunmasını bile istemeyebilirler.

Köpek Isırıkları Nasıl Durdurulur?

Bir köpek sahibi olarak, köpeğinizi eğitmek ve her zaman kontrol altında tutmak için sorumluluk almalısınız. Köpeğinizin davranışlarından siz sorumlusunuz ve köpek ısırıklarını önlemede ilk savunma hattı sizsiniz . Köpeğinizin ısırmasını önlemek için elinizden geleni yapmanız önemlidir ve bu ipuçları size yardımcı olabilir:

  • En azından köpeğinizi temel eğitimden geçirin . Ona öğrettiğiniz dersleri pekiştirmek için köpeğinizin hayatı boyunca bir eğitim programına devam edin.
  • Veterinerinizin önerdiği şekilde köpeğinizi genç yaştan itibaren sosyalleştirin . Buna yavruyken başlayın ve yaşamları boyunca tutarlı olun! Köpeğinizi sosyalleştirmek, çocuklar, engelliler ve yaşlılar dahil olmak üzere sakin ve olumlu koşullar altında farklı türdeki insanlarla tanışmasına ve etkileşime girmesine izin vermeyi içerir. Aynı zamanda, köpeğinizi diğer hayvanlar, yüksek sesler, büyük makineler, bisikletler ve korkuya neden olabilecek diğer şeyler gibi çeşitli durumlara düzenli olarak maruz bırakmak anlamına gelir.
  • Köpeğiniz iyi sosyalleşmiyorsa veya herhangi bir korku veya saldırganlık belirtisi gösteriyorsa, yukarıdakilerden herhangi birini denemeden önce profesyonel bir eğitmenle çalışın. Eğitmen, mümkünse evcil hayvanınızı güvenli ve yavaş bir şekilde sosyalleştirmek için bir plan hazırlamanıza yardımcı olabilir.
  • Köpeğinizin vücut dilini ve ayrıca ısırmaya yol açabilecek temel işaretleri öğrenin . İnsanların yanındayken, köpeğinize dikkat edin ve saldırganlığın ne zaman arttığını bilin. Durdurun veya köpeğinizi, tırmanmadan önce durumdan uzaklaştırın.
  • Köpeğinizi fiziksel, şiddetli veya agresif cezalarla disipline etmeyin . İçin Opt pozitif pekiştirme kullanımına başvurmadan önce aversives . Köpeğinizi iyi davranışları için ödüllendirmeyi unutmayın.
  • Köpeğinizi her zaman kısa bir tasma ile veya çitle çevrili bir alanda tutun . İzin verilen alanlarda tasmasını çözmeden önce köpeğinizi iyi tanıyın. Köpeğinizi her zaman görüş alanınızda tutun. Köpeğinizin korkmuş ya da saldırgan olabileceğini biliyorsanız, onu korkabilecekleri ve başka bir kişiyi ya da evcil hayvanı ısırabilecekleri durumlara sokmayın. Bunun yerine dikkatli olun ve size rehberlik edebilecek profesyonel bir eğitmenle çalışın.
  • Köpeğinizin korkulu veya saldırgan eğilimleri olduğundan şüpheleniyorsanız veya biliyorsanız , her zaman başkalarını uyarın. Yapmayın durum son derece kontrollü sürece köpek yaklaşım insanları ve diğer hayvanları serbest bırakmış. Köpeğinizin sınırlamalarına dikkat edin ve onları strese sokacak veya onları veya diğer insanları riske atacak durumlara sokmayın. Köpeğinizin korkulu veya saldırgan eğilimleri olduğunu biliyorsanız, bir eğitmenle çalışın. Gerekirse uygun bir sepet ağızlığı kullanmayı tartışabilirler .
  • Köpeğinizin aşılarını (özellikle kuduz ) güncel tutun ve sağlık kontrolleri için rutin olarak veterinerinizi ziyaret edin.

Köpeğin sahibini ısırması

Köpeklerle Nasıl Etkileşim Kurulur?

Köpekler sevimli ve genellikle arkadaş canlısıdır, bu yüzden birini gördüğünüzde heyecanlanmak kolaydır. Ancak, tanımadıkları birine çabucak açılabilirler. Kendiniz bir köpeğiniz olmasa bile, köpeklerle nasıl ve ne zaman iletişim kuracağınızı ve köpeklerle nasıl ve ne zaman ilişki kuracağınızı bilmek önemlidir. Bunları çocuklara da öğretin ki herkes köpek ısırıklarını önlemek için ne yapması gerektiğini bilsin.

  • Sahibinden izin almadan asla tanımadığınız bir köpeğe yaklaşmaya veya dokunmaya çalışmayın. Sahibi yoksa köpeğin yanına yaklaşmayın.
  • Tanımadığınız bir köpekle karşılaştığınızda, köpeğin size gelmesine izin verin. Seni koklamasına izin ver. Sahibi izin vermedikçe evcil hayvana dokunmayın. Sahibi ve köpek ipuçları uygunsa, çömelin veya yana dönebilirsiniz. Onu evcilleştirmeden önce daima elinizi koklamasına izin verin.
  • Yüzünüzü tanımadığınız bir köpeğe yaklaştırmayın; buna “sarılmalar ve öpücükler” dahildir.
  • Köpek beden dilini anlayın . Çoğu köpek, ısırmadan önce belirli uyarı işaretleri gösterecektir. Ama bazıları olmayabilir.
  • Bir köpek tarafından köşeye sıkıştırılırsanız, hareketsiz kalın ve göz temasından kaçının. Asla koşma veya çığlık atma. Köpek size dikkat etmeyi bıraktığında, yavaşça geri çekilin.
  • Bir köpek tarafından devrildiyseniz, cenin pozisyonunda yanınıza düşüp başınızı ve yüzünüzü kapatın. Çok hareketsiz ve sakin kalın.
  • Yemek yiyen, uyuyan veya yavrularına bakan bir köpeğe asla yaklaşmayın. Bu durumlarda köpeklerin koruyucu olma olasılığı daha yüksektir ve ürkebilir.
  • Küçük çocukları veya bebekleri hiçbir nedenle bir köpekle asla yalnız bırakmayın.
  • Yaralı bir köpeğe yaklaşmayın, dokunmayın veya hareket ettirmeye çalışmayın. Bunun yerine, yardım için bir veteriner uzmanı veya hayvan kontrolü ile iletişime geçin.

Köpek Isırması Olursa

Köpeğiniz birini ısırırsa gecikmeyin, aşağıdaki adımları izleyin:

  • Sukunetini Koru.
  • Köpeğinizi bir sandık veya başka bir odaya hapsedin .
  • Isırık kurbanının yarayı ılık, sabunlu suyla iyice yıkamasına yardım edin.
  • Isırılan kişiye karşı nazik ve anlayışlı olun. Suçlamaktan veya savunmaya geçmekten kaçının. Bu, hatayı kabul etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Yasal veya hukuki bir işlem başlatılırsa, söylediklerinizin daha sonra aleyhinize kullanılabileceğini unutmayın.
  • Isırık kurbanı için bir tıp uzmanına başvurun. Isırığın şiddetine göre ambulans gerekebilir.
  • Isırık ne kadar küçük olursa olsun, mağdur tıbbi yardım almalıdır. Yüzeyde hafif görünen köpek ısırıkları çok hızlı bir şekilde ciddileşebilir.
  • Mağdur için bir arkadaş veya aile üyesiyle iletişim kurmayı teklif edin.
  • Mağdur ile iletişim bilgilerini paylaşın. Varsa sigorta bilgilerinizi verin.
  • Tanıklar varsa iletişim bilgilerini alın.
  • Veterinerinize başvurun ve köpeğinizin tıbbi kayıtlarını alın.
  • Yerel makamları olay hakkında bilgilendirin ve emirlerine uyun.

Köpek Isırıkları ve Kanun

Köpek ısırığı yasaları, yerel yargı yetkisine bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Bölgenizdeki yasaları araştırmanız önemlidir, böylece ne bekleyeceğinizi bilirsiniz. Köpek ısırması vakalarında tipik olarak aşağıdaki koşullar geçerlidir:

  • Köpeğinizin kuduz aşısı geçmişinin kanıtını göstermeniz gerekecektir.
  • Karantina süresi gerekebilir. Kuduz aşısı mevcut değilse, süre muhtemelen daha uzun olacaktır.
  • Duruma ve köpeğinizin geçmişine bağlı olarak, köpeğinizin ” tehlikeli köpek ” olarak adlandırılması mümkündür. Köpeğinizin bakımıyla ilgili belirli yasalara uymanız gerekebilir.
  • Köpeğiniz “tehlikeli” olarak kabul edilirse, yaralanma çok ciddiyse veya bir ölüm meydana gelirse, yasalar köpeğinize ötenazi yapılmasını gerektirebilir. Ayrıca, yasal olarak sorumlu tutulabilir ve cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Köpek Isırmasından Sonra Rolünüz

Köpek ısırması mağduru size karşı dava açmayı veya hukuk davası açmayı seçebilir. Her iki durumda da hemen bir avukat tutmalısınız.

Çocuklara köpeklere yaklaşmayı öğretme

Mağdurun tıbbi masraflarını karşılamanız yasal olarak emredilmiş olabilir veya olmayabilir. Etik olarak, peşin ödeme teklif etmek iyi bir fikir olabilir. Bu, kurbana köpeğinizin sorumluluğunu kabul ettiğinizi gösterir. Dağınık bir davadan kaçınmanıza bile yardımcı olabilir.

Her şeyden önce, köpek ısırığı için bir açıklamanız olsa bile, yapılacak etik şey budur. Gerçekte, kurbanın bir suç işlediği kanıtlanmadıkça, köpeğinizin kışkırtıldığını veya bir şekilde haklı olduğunu kanıtlamak zor olacaktır. Bu, sahip olmaya değmeyecek bir argüman olmayabilir.

Köpeğinizi tutacak kadar şanslıysanız, gelecekte bu tür şeylerin olmasını önlemek sizin sorumluluğunuzdadır. Köpeğinizin tekrar ısırmasını önlemek için adımlar atın . Çoğu durumda, uygun güvenlik önlemleri alınarak bir köpek ısırığı kolayca önlenebilir.

Isırmayı neyin tetiklediğini belirleyebiliyorsanız, köpeğinizin aynı duruma girmesini engellemeye çalışın. Tetiğe tepkisini ayarlamak için köpeğinizle birlikte çalışın. Isırmadan sonra mümkün olan en kısa sürede köpeğinizle eğitim ve sosyalleşme üzerinde çalışmak kesinlikle gereklidir. En iyi plan, profesyonel bir eğitmen ve muhtemelen bir veteriner davranışçı ile iletişime geçmektir .

Saldırgan birçok köpeğe eğitim, sosyalleşme ve davranış değişikliği yoluyla yardım edilebilir . Ne yazık ki, bazı durumlarda büyük saldırganlık tersine çevrilemez ve yapılacak en insancıl şey ötenazidir. Tabii ki, bu son çare.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here