Köpekler Dudaklarını Neden Yalarlar? Ne Anlama Gelir?

0
1758

Dudaklarını yalayan bir köpek görürseniz, onun sadece yemek yediğini veya bir şeyin üzerine salyasının aktığını varsayabilirsiniz. Ama ya etrafta yiyecek yoksa? O zaman dudak yalamak ne anlama geliyor? Dudak yalama, bir tür köpek iletişimidir. Dudaklarını yalayan bir köpek, nasıl hissettiğini size bildirmek için de beden dilini kullanıyor.

köpeklerde dudak yalama ne anlama gelir

Köpekler Neden Dudaklarını Yalar?

Dudak yalama, kulağa nasıl geliyorsa öyledir: dudaklarını yalayan bir köpek. Yiyecek olmadığı halde bir köpeğin dudaklarını yaladığını fark ederseniz, muhtemelen bir mesaj göndermeye çalışıyordur.

Aşağıdaki; Köpekler Ne Diyor? Videosuna göz atın

Köpeklerin Dudak Yalaması Ne Anlama Gelir?

Köpek eğitmeni ve davranışçı Turid Rugaas, dudak yalama ve benzeri köpek davranışlarına atıfta bulunmak için “sakinleştirici sinyaller” ifadesini kullandı.

Dudak yalama, genellikle bir yatıştırma hareketi olarak da adlandırılır. Köpekler kendilerini stresli veya rahatsız hissettiklerinde belirli davranış ve eylemler sergilerler. Bunun nedeni genellikle etraflarında bir tehdit olarak algıladıkları bir şeyler olmasıdır.

Dudaklarını yalayan köpekler genellikle endişeli oldukları mesajını verirler. Köpekler, saldırganlığı önlemek için tehdit olarak gördükleri bir kişiyi veya hayvanı yatıştırmak ve yatıştırmak için dudaklarını yalar. Bunun bir örneği, sahipleri eve döndüğünde köpeğin evde bir kaza geçirdiğini bulmak için azarlanan köpeklerde görülebilir.

Bir köpek, kendini rahat hissetmeyebilir. Bunun yerine, sahibini bir tehdit olarak görüyor. Sahibi bağırıyor ve ona bakıyor olabilir. Köpek dudaklarını yalayarak ve bakışlarını başka yöne çevirerek yatıştırıcı bir jest sunabilir. Bu, köpeğin saldırgan bir şekilde davranan kişi için bir tehdit olmadığını söyleme şeklidir.

Bazen köpekler hayal kırıklığına uğradıklarında veya kafaları karıştığında dudak yalama ve esneme gibi yatıştırıcı hareketler sergilerler. Birçok köpek sahibi, köpek öğretilerini anlamakta zorluk çektiğinde, eğitim seansları sırasında bunu fark eder. Köpeğinizi eğitirken dudak yalama, esneme, kaşınma veya yeri koklama fark ederseniz, eğitim seansını durdurmanın zamanı gelmiş olabilir.

Bir köpek stresliyken yeni şeyler öğrenemez. Olumlu bir notla bitirmek için, köpeğinizden oturmak gibi zaten bildiği basit bir şey yapmasını isteyin. Bir ikram ve övgü ile ödüllendirin, ardından seansı sonlandırın. Bağlamak ve köpeğinizin rahatlamasına yardımcı olmak için köpeğinizle bir süre oynamayı deneyin.

Köpeklerde aşırı dudak yalamanın bir başka olası nedeni de sağlıkla ilgili bir sorundur. Bir köpek mide bulantısı, diş hastalığı veya ağız ağrısı nedeniyle dudaklarını yalayabilir. Diğer hastalık belirtilerini araştırın ve köpeğinize yakından bakın. Şüphe duyduğunuzda, veterinerinize başvurun.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here