Köpeklerde Yalnız Kalma-Ayrılık Korkusu Nasıl Önlenir?

0
1874

Ayrılık kaygısı, köpeklerin evde yalnız bırakılma fikri karşısında paniğe kapılmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Panik o kadar bunaltıcı olabilir ki, siz ayrıldığınızda köpeğiniz yıkıcı hale gelir, salya akıtır, sürekli yürür, durmadan havlar veya evdeki eşyaları kırma sorunları gösterir.

Eve döndüğünüzde, yavru köpeğinizin selamı genellikle çılgınca bulunmaktadır. Bu durum, özellikle rutin itaat eğitimi döngüyü bozmadığı için hem köpekler hem de sahipleri için streslidir.

Köpeklerde Ayrılık kaygısı

Ayrılık kaygısı belirtilerinin tıbbi bir nedenini dışlamak önemlidir. Örneğin, evin kirlenmesi bir idrar yolu enfeksiyonundan, artan susuzluk ve idrara çıkmaya neden olan tıbbi bir sorundan, gastrointestinal hastalıktan ve hatta evcil hayvanın hareketliliğini etkileyen ağrıdan kaynaklanabilir. Altta yatan tıbbi endişeleri ekarte etmek için işaretlerin başlangıcında veteriner yardımı alın.

Köpekler Depresyona Girer mi? Üzgün ​​Köpeğinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Nedir?

Ayrılık kaygısı (veya ayrılıkla ilgili sıkıntı), bazı köpeklerin abartılı bir şekilde bağlandıkları bir kişinin (veya bazen başka bir hayvanın) yokluğunda hissettikleri sıkıntıyı ifade eder.

Köpeğinizin ayrılık kaygısı yaşayıp yaşamadığını belirlemenize yardımcı olabilecek bazı sorular vardır:

  • Köpeğiniz onu evde yalnız bıraktığınızda panikliyor mu?
  • Siz yokken köpeğinizin sürekli olarak ses çıkardığı (havlama, sızlanma veya uluma) hakkında komşularınızdan hiç şikayet aldınız mı ?
  • Köpeğinizin eşyalarınıza zarar verdiğini öğrenmek için eve mi dönüyorsunuz?
  • Köpeğiniz siz yokken ev eğitimini unutuyor mu?

Bu, evcil bir köpeğin sahibinden ayrıldığında sıkıntı ve davranış sorunları sergilemesine neden olan bir durumdur. Genellikle ev sahibinin ayrılmasından hemen sonra (veya 30 dakika içinde) kendini gösterir.

İnsanlar genellikle can sıkıntısını ayrılık kaygısıyla karıştırır çünkü her ikisine de yıkıcı çiğneme ve aşırı havlama gibi sorunlu davranışlar eşlik eder. Bu eylemlerin ayrılık kaygısı üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur.

Köpeğiniz ayrılık kaygısı belirtileri gösteriyorsa, fazladan bir yürüyüş yapmayı, getirme veya halat çekme oyunları oynamayı, itaat derslerine kaydolmayı veya evcil hayvanınıza çeşitli güvenli köpek oyuncakları sağlamayı deneyin.

Harekete geçmenin nedeni can sıkıntısıysa, köpeğinizin davranışında büyük bir değişiklik görmelisiniz. Bunların hiçbiri yardımcı olmazsa, ayrılık kaygısını bir tanı olarak düşünmeniz gerekir .

İyi haber şu ki, köpeğinizin ayrılık kaygısından muzdarip olduğunu belirlerseniz, köpeğinizin kaygısını azaltmanın yolları vardır. En etkili yöntemlerden biri sistematik duyarsızlaştırma olarak adlandırılır . Yavaş yavaş köpeğinizin evde yalnız kalmaya alışmasına izin vermeyi içerir.

Köpeklerde Neden Ayrılık Kaygısı Vardır?

Bazı köpeklerin neden ayrılık kaygısı yaşadığı anlaşılamamıştır. Altta yatan bir tıbbi durum olabilir. Veya yeni bir bebeğin eklenmesi, yeni bir eve taşınma veya bir hayvan sahibinin veya başka bir evcil hayvanın ölümü gibi çevresel bir değişiklik tarafından tetiklenebilir.

Diğer nedenler, programdaki bir değişiklikten (köpeğin sahibi daha fazla uzaktadır) veya köpeğin sandık, köpek kulübesi veya veteriner ofisinde daha fazla zaman geçirmesi olabilir.

Ayrılık Kaygısı Nasıl Önlenir?

Köpeğinizdeki ayrılık kaygısını durdurmak, sizin açınızdan sabır ve düşünceli bir çalışma gerektirir. Rutinlerinizi tanımak için zaman harcamanız ve bunları değiştirmek için çalışmanız gerekecek.

Değişikliklerin çoğu, sahibinin davranışlarını değiştirmesine ve köpeği tetikleyicilere karşı duyarsızlaştırmaya çalışmasına dayanmaktadır.

Sabah Rutininizi Değiştirin

Çoğu insanın evden çıkmadan önce takip ettiği bir rutin vardır: duş almak, giyinmek, palto giymek, anahtarları almak, kapıdan çıkmak. Köpeğiniz rutininizi tanıdığında, kaygısı ilk adımdan itibaren oluşmaya başlayabilir.

Bu, kaygının sadece kapıdan çıktığınızda başlamadığı anlamına gelir. Bunun yerine, çalar saatiniz çaldığında veya duşu açtığınızda başlar. Tipik rutininize girerken kaygı artar. Evden ayrıldığınız zaman, köpek zaten tam bir panik içinde olabilir.

Bu artan kaygıyı önlemek için kendi davranışınızda bazı değişiklikler yapın. Evden çıkmadan önce yaptığınız şeylere dikkat edin ve gün içinde rastgele yapmaya başlayın.

Örneğin, anahtarlarınızı alıp oturup televizyon izleyebilir ya da paltonuzu giyip köpeğinizi besleyebilirsiniz. Birkaç hafta içinde, köpeğiniz artık bu aktivitelerinizi ayrılmak üzere olduğunuza bağlı işaretler olarak görmemeli ve kaygının bir kısmı hafifletilmelidir.

Gelişleri ve Gidişleri Sorunsuz Tutun

Pek çok sahip, siz evden çıkmadan hemen önce ve kapıdan içeri girer girmez köpeklerine sevgi ve dikkatle bakar. Ne yazık ki, bu köpeğinizin kaygısına katkıda bulunabilir.

Bunu önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, ayrılmadan önce ve döndükten sonra birkaç dakika köpeğinizi görmezden gelmektir. Bu, köpeğinize, geliş ve gidişlerinizin gerçekten önemli olmadığını gösterme yönteminizdir.

Köpeğinize sakin ve sabırlı davranışın ödüllendirildiğini öğretin. Bu, dikkatin sakinleştiğinde ve rahatladığında geldiği anlamına gelir. Bir köpek kendi başına sessiz bir davranış sergiliyorsa (örneğin talimatsız yatağına ya da sandığına geri çekilirse) dikkat ya da bir muamele ile ödüllendirilmelidir.

Hafif ila orta dereceli ayrılık kaygısı vakalarında, bu küçük değişiklikler köpeğinizin kaygısını azaltmak için yeterli olabilir. Daha ciddi durumlarda, biraz ekstra çalışma yapmanız gerekecektir.

Daha Uzun Sürelere Kadar Kademeli Çalışın

Bu adım, sahibi adına büyük miktarda zaman ve enerji ve evcil hayvanınıza gerçek bir bağlılık gerektirir. Bu süreç başladığında, kaygısı tamamen geçene kadar köpeğinizin asla uzun süre yalnız bırakılmaması önemlidir.

Bu noktaya gelmek birkaç hafta sürebilir, bu nedenle bu adımı tamamlayana kadar biraz tatile çıkmanız, bir evcil hayvan bakıcısı kiralamanız veya köpeğinizi köpek bakımına kaydetmeniz gerekebilir.

Köpeğiniz sandığını bir rahatlama ve rahatlık yeri olarak görmedikçe, bu süre zarfında köpeğinizi kafese koymaktan kaçınmak isteyeceksiniz, çünkü bu endişeyi şiddetlendirebilir.

Köpeğinizin asla yalnız olmadığından emin olmak için bir planınız olduğunda, köpeğinizi uzakta olmanıza alışmaya başlamanın zamanı geldi. Her antrenman seansında her gün en az 30 dakika ayırmaya çalışın.

Köpeğinizi Yalnızlığa Alışması İçin Nasıl Eğitirsiniz?

1) Kısa Bir Süre İçin Dışarı Çıkın, Sonra Geri Adım Atın

Köpeğinizin kaygısının oluşmaya başlaması için yeterince uzun süre dışarıda kalmaktan kaçınmanız gerekir, bu nedenle şiddetli ayrılık kaygısı durumlarında, yalnızca bir saniyeliğine dışarı çıkabilirsiniz.

İçeri girdiğinizde, sessiz olun ve köpeğinize rahatlaması için birkaç dakika verin. Rahatladıktan sonra tekrar dışarı çıkın ve köpeğiniz nefes nefese, pacing, salya, sallama veya ses çıkarma gibi hiçbir endişe belirtisi göstermeyene kadar bu adımı tekrarlayın.

Gözden Uzak Kaldığınız Süreyi Yavaşça Arttırın

Yine, bu, ciddi vakalar için yalnızca iki saniye, ardından üç saniye vb. dışarıda kalmak anlamına gelebilir. Zaman eklemeye başladığınızda, belirli bir antrenman seansında dışarı adım attığınız aralıkları karıştırabilirsiniz.

Örneğin, beş dakika dışarıda kalabiliyorsanız, önce beş dakika sonra üç dakika dışarı çıkın. Değiştirin, ancak köpeğiniz hiçbir endişe belirtisi göstermeyene kadar beş dakikayı geçmeyin. Köpeğiniz yokluğunuzda genel olarak rahat görünene kadar devam edin.

Profesyonellerden Yardım Alın

Rutininizi değiştirmeyi denerseniz ve köpeğiniz önemli bir gelişme göstermiyorsa, bir sonraki adım profesyonel yardımdır.

Köpeğinizin ayrılık kaygısı şiddetliyse hemen veteriner yardımı alın. Köpeğinizin davranışları hakkında veterinerinizle konuşun.

Çoğu durumda, davranış değişikliği ile birlikte ilaç önerebilirler. Yüksek kaygı durumundaki herhangi bir köpek yeni şeyler öğrenemez. İlaç, köpeğinize daha kolay ulaşabilmeniz için “önem kazanmanıza” yardımcı olabilir.

Medikal tedavinin amacı davranış değişikliklerini kolaylaştırmaktır. Tıbbi terapi, umarım eğitim planında geçici bir yardımcı olacaktır. Yakınınızda size yardımcı olabilecek, kurul onaylı bir veteriner davranış uzmanı olabilir. Yakınlarda bulunmuyorlarsa telefon görüşmeleri bile yapabilirler.

Bir köpek eğitmeninden veya hayvan davranışçısından yardım almak da iyi bir fikirdir. Bu profesyoneller, tıpkı sizinki gibi köpekler konusunda deneyimlidir ve değerli bilgiler sunabilirler. Süreç boyunca sabırlı ve tutarlı olmayı unutmayın. Uzun zaman alabilir, ancak köpeğiniz sonunda iyileşme gösterecektir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here