Köpeklerde Saldırganlığın 11 Nedeni ve Başa Çıkma Yolları

0
1187

Köpeğiniz düzenli olarak hırladığında, çatırdadığında veya ısırdığında, ellerinizde ciddi bir davranış probleminiz olur. Saldırganlık, köpek sahiplerinin profesyonel bir köpek eğitmeninden veya hayvan davranışçısından yardım istemesinin en önemli nedenlerinden biridir.

köpeklerde saldırganlık nasıl dururulur

Ve saldırganlığa meyilli olanlar sadece daha büyük köpekler ve sözde ” tehlikeli ırklar ” değil; herhangi bir cins, doğru koşullar altında saldırgan olma yeteneğine sahiptir.

Saldırganlık bir gecede tedavi edilemese de, saldırgan davranışı frenlemek ve köpeğinizin sakin kalmasına yardımcı olmak için atabileceğiniz adımlar vardır.

Köpekler Neden Agresif Davranırlar?

Bir köpekte saldırgan davranış, bir saldırı veya yaklaşan bir saldırı ile bağlantılı herhangi bir davranışı ifade eder. Buna hareketsiz ve katı hale gelme, hırlama, dişleri gösterme, akciğer atma ve kıstırma veya ısırma dahildir.

Bu davranışı durdurmaya yönelik ilk adımınız, köpeğinizin saldırganlığına neyin neden olduğunu bulmaktır. Örneğin, yemek yerken veya kemik çiğnerken biri onlara yaklaştığında bazı köpekler hırlar. Diğerleri çocuklara veya yabancılara karşı agresif davranır.

Saldırganlığın da bir kişiye yönelik olması gerekmez. Bazı köpekler diğer hayvanlara, yalnızca belirli hayvanlara (kediler ama diğer köpeklere değil) veya araçlardaki tekerlekler veya bahçe ekipmanı gibi cansız nesnelere karşı saldırganlaşır.

Akılda tutulması gereken en önemli şey, arkasındaki nedeni öğrenene kadar köpeğinizin davranışını değiştirmek için bir plan bulamayacağınızdır. En yaygın köpek saldırganlığı nedenleri şunlardır: 

  • Bölgesel saldırganlık: Köpek, alanını veya evinizi davetsiz misafir olarak gördüğü şeylerden korur.
  • Koruyucu saldırganlık: Köpek, sürünün üyelerini başka bir hayvana veya kişiye karşı korur. Anne köpekler de yavrularına karşı son derece koruyucudur ve yanlarına giden herkese karşı düşmanca davranabilirler.
  • Sahiplenici saldırganlık: Köpek yiyeceği korur, oyuncakları, kemikleri veya kendisi için değerli başka bir nesneyi çiğner. Buna bazen kaynak koruması denir .
    sahiplenici saldırganlık
  • Korku saldırganlığı: Köpek korktuğu zaman köşeli ve çalışır sonra ataklarını korkunç durumda çekilmek, bunlarla.
  • Savunma saldırganlığı: Korku saldırganlığına benzer şekilde, köpek önce geri çekilmeye çalışmak yerine bir şeyi savunmak için saldırır. Bu köpekler genellikle, ısırmadan önce başlarını çevirmek gibi, yalnız bırakılmak istediklerine dair daha incelikli başka belirtiler verirler.
  • Sosyal saldırganlık: Köpek, sosyal durumlarda diğer köpeklere agresif tepki verir. Diğer köpeklerle ve insanlarla düzgün bir şekilde sosyalleşmeyen köpekler de saldırganlık gösterebilir.
  • Hayal kırıklığından kaynaklanan saldırganlık: Köpek, bir tasma ile veya çitle çevrili bir bahçede kısıtlandığında agresif davranır. Köpek uyarıldığında ve bu uyaran üzerinde hareket edemediğinde, harekete geçebilir. Bazen bir köpek, yürüyüşten önce olduğu gibi aşırı heyecanlanabilir ve bakıcısını kıstırabilir.
  • Yönlendirilmiş saldırganlık: Köpek, bir köpek kavgasını ayırmaya çalışan bir kişiye karşı saldırganlaşabilir. Aynı zamanda, bir çitin diğer tarafındaki komşu bir köpek gibi, köpek düşmanlığının hedefine ulaşamadığında da olabilir.
  • Ağrının neden olduğu saldırganlık: Köpek, yaralandığında veya acı çektiğinde saldırganlık gösterir.
  • Cinsiyetle ilgili saldırganlık: Bir eşin dikkatini çekmek için yarışan iki erkek veya iki dişi köpek saldırganlaşır. Bu, bozulmamış hayvanlar için geçerlidir ve köpekleri kısırlaştırarak önlenebilir.
  • Yırtıcı saldırganlık: Köpek, vahşi yaşamı kovalarken olduğu gibi yırtıcı davranışlar sergilerken fazla uyarı vermeden agresif davranır. Bu içgüdü, bir çocuk köpekle kovalamaca oynarken ciddi bir tehlike haline gelebilir. Masum bir oyun olarak başlayabilir, ancak yırtıcı saldırganlığa sahip köpekler hızla devreye girebilir ve muhtemelen çocuğu ısırabilir.

Köpeklerin saldırgan davranışlarını durdurma

Köpeğinizin Agresif Olabileceğinin İşaretleri

Herhangi bir köpek saldırgan davranışlar sergileyebilir ve aşağıdakiler gibi bir dizi uyarı işareti izlemek önemlidir:

  • Hırıltı ve yakalama
  • Sert bir gövde ve hızla sallanan kuyruk
  • Dudak yalama veya esneme
  • bakışları kaçırmak
  • yükseltilmiş kürk
  • Korkma ve kuyruk sıkıştırma
  • Gözlerin beyazını görmek

Bu davranışı sergileyen tüm köpekler genellikle saldırgan değildir – bu uyarı işaretlerinin çoğu aynı zamanda endişe veya korku belirtisidir.

Saldırganlık Nasıl Durdurulur?

Köpeğinizin ne zaman saldırganlaştığını ve davranışı çevreleyen koşulları not edin. Bu, bir sonraki adımınızı belirlemede önemli bir rol oynayacaktır. Saldırganlığın altında yatan nedenin üstesinden gelmek önemlidir. Davranış sadece altta yatan bir sorunun belirtisidir. Düşmanlığı yönetmenin ve köpeğinizin sakin kalmasına yardımcı olmanın birkaç yolu vardır. Zaman, tutarlılık ve muhtemelen bir profesyonelin yardımını alacaktır.

Veterinerinize Danışın

Normalde saldırgan olmayan ancak aniden saldırgan davranışlar geliştiren köpeklerin altında yatan bir tıbbi sorun olabilir. Saldırganlık neden olabilir sağlık sorunları içerir hipotiroidizm, acı yaralanmaları ve nörolojik sorunlar ensefalit, epilepsi ve beyin tümörleri gibi.

Köpeğinizde durumun böyle olup olmadığını belirlemek için veterinerinizle konuşun. Tedavi veya ilaç, köpeğinizin davranışında büyük gelişmeler sağlayabilir.

Bir Profesyonelden Destek Alın

Veterineriniz tıbbi bir sorunu ekarte ettiyse, profesyonel bir köpek eğitmeni veya hayvan davranış uzmanı çağırmanın zamanı geldi. Saldırganlık çok ciddi bir sorun olduğundan, bunu kendi başınıza düzeltmeye çalışmamalısınız. Bir profesyonel, köpeğinizin saldırganlığına neyin neden olduğunu anlamanıza ve onu yönetmek için bir plan oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Profesyonel bir köpek eğitmeni veya davranış uzmanı bulmak için veterinerinizden tavsiye isteyin.

Plan Yapın

Bir davranışçı veya eğitmen, köpeğinizin saldırganlığını yönetmek için en iyi yaklaşımı bulmanıza yardımcı olabilir. Çoğu durumda, köpeğinize yeni davranışlar öğretmek için olumlu pekiştirme kullanacaksınız.

Örneğin, köpeğiniz yabancılara karşı biraz saldırgansa, köpeğinizin tanımadığı birinden uzakta durarak başlayın. Köpeğinizin hırlamaya veya şaklamaya başlamaması için yeterince uzakta olmalısınız. Ardından, köpeğinizle yabancı arasındaki mesafeyi kademeli olarak azaltarak, olumlu pekiştirmeyi kullanmaya devam ederken, birçok ödül ve övgü ile ödüllendirin.

İdeal olarak, köpeğiniz yabancıların eşit muamele gördüğünü öğrenmeye başlayacak ve saldırganlığında bir azalma göreceksiniz. Bu aynı prosedür, köpeğinizi çeşitli diğer durumlara alıştırmak için işe yarayabilir.

Cezadan Kaçının

Köpeğinizi saldırgan davranışlar için cezalandırmak genellikle geri teper ve saldırganlığı artırabilir. Eğer bir yanıt varsa hırıltı köpek, isabet bağırıyor ya da başka kullanılarak caydırıcı yöntem, köpek sizi ısırarak kendini savunmak ihtiyacını hissedebilirsiniz.

Ceza, köpeğinizin uyarı yapmadan başka birini ısırmasına da yol açabilir. Örneğin, çocuklara hırlayan bir köpek, onların yanında rahatsız olduğunu size bildiriyor. Bir köpeği hırlaması için cezalandırırsanız, bir dahaki sefere rahatsız olduğunda sizi uyarmayabilir, sadece ısırabilir.

saldırgan köpekler

İlaç Düşünün

Bazı durumlarda, tek başına eğitim yeterli değildir. Agresif olan köpeklerin de sorunu yönetmeye yardımcı olması için ilaca ihtiyacı olabilir. Korku, stres veya kaygı yaşayan bir köpeğin yeni şeyler öğrenemeyeceğini anlamak önemlidir.

İlacı, köpeğinizin bu korkunun üstesinden gelmesine yardımcı olacak bir araç olarak düşünün. Birçok köpek sadece geçici olarak ilaca ihtiyaç duyacaktır. Seçenekleriniz hakkında veterinerinizle konuşun.

Kaçınılmaz Durumlarla Başa Çıkın

Son olarak, yaşam tarzınızın bir plana bağlı kalmanıza izin verip vermediğini düşünmelisiniz. Örneğin, çocuklara karşı saldırgan davranan bir köpeğiniz varsa ve çocuklarınız varsa, saldırganlığı ortaya çıkaran durumdan kaçınmanız neredeyse imkansızdır.

Bu durumda, siz ve köpeğiniz için en iyi seçenek, ona yalnızca yetişkinlerle birlikte yeni bir yuva bulmak olabilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here