Köpeklerin İdrar Kaçırmasının Nedenleri Ve Çözüm Yöntemleri

0
4968

Yeni evi kırılmış köpek yavrusu veya kurtarılmış köpeğiniz ara sıra görünürde bir sebep olmadan yere işiyorsa, o zaman itaatkar veya heyecan verici bir idrara çıkma sorunu olan bir köpeğiniz olabilir.

Herhangi bir uygunsuz idrara çıkma, nerede meydana geldiğine bakılmaksızın, altta yatan bir sağlık sorununa işaret edebilir, bu nedenle, itaatkâr veya heyecanlı idrara çıkmanın neye benzediğini ve köpeğinizde ne zaman daha ciddi bir şey olabileceğini bilmek önemlidir.

Köpeklerin tuvalet hataları

Daha yaşlı köpekler için, ara sıra idrar kaçırma olağandışı değildir, ancak yine de bir sağlık sorunu olması durumunda köpeğinizin veterineriniz tarafından değerlendirilmesini sağlamalısınız.

Köpeğiniz siz baskın pozisyondayken (yani, köpeğinizin doğrudan gözünün içine bakmak, belden eğilmek, köpeğinizi yüzünün üstünden selamlamak) çişini yapmıyorsa, muhtemelen bir heyecan sorunu yaşıyordur. Köpeğiniz eve geldiğinizde, baskın bir pozisyonda olduğunuzda veya azarlandığında idrarını yapıyorsa, bu muhtemelen bir itaatkarlık sorunudur.

Her iki durumda da, durum genellikle düzeltilebilir.

Köpekler Aşırı Uysal Olduğunda Neden İşer?

İtaatkar bir şekilde idrar yapan köpekler, “toplumsal olarak baskın” olarak gördükleri birini yatıştırmaya ve cezalandırılmaktan kurtulmaya çalışıyorlar. Uysal köpekler, selamlandıklarında, birileri yaklaştığında ve uygunsuz işeme sonrasında kaba muamele veya ceza öyküsü olduğunda işerler. Bu, kurtarılmış köpeklerde ve utangaç, endişeli ve çekingen köpeklerde yaygındır.

İstemsiz İşeme Nasıl Durdurulur?

Uysal işemeyi düzeltmek için, işedikten sonra köpeğinize vurmayın, azarlamayın veya bağırmayın. Bunun yerine, basit komutları (otur, kal, gel) öğreterek güvenini oluşturmaya çalışın ve her başarıdan sonra onu ödüllendirin. Bu, basit püf noktaları öğretmek için kullandığınız ödüllendirme ve övme sürecinin aynısıdır (devir, getir). Ayrıca aşağıdaki baskın olmayan duruşları kullanarak köpeğinizle etkileşime geçmek isteyeceksiniz:

  • Doğrudan göz temasından kaçının, köpeğinize yandan yaklaşın ve köpeğinizin seviyesine çömelin.
  • Yavru köpeğinizi okşarken, başının üstünden ziyade çenesinin altına gidin.
  • Tüm selamları düşük seviyede tutun ve eve gelir gelmez rahatlaması için köpeğinizi dışarı çıkarın.
  • Köpeğiniz evde çişini yapıyorsa, onu telaşsız bir şekilde temizleyin ve oradan uzaklaşın. Yavru köpeğinizi uygun yere işediğinde onu ödüllendirmeyi ve övmeyi unutmayın.

Köpeklerin heycandan işemesi

Köpekler Heyecanlanınca Neden İdrar Yapar?

Sizin için iyi haber şu ki, heyecanla işeme genellikle 1 yaşın altındaki yavru köpeklerde olur ve genellikle bundan kurtulurlar . Kötü haber ise bu alışkanlığı bir gecede kaybetmeyecekler. Oyun oynarken, eve geldiğinizde ya da tanımadığınız kişiler ziyarete geldiğinde çiş yapan köpeklerdir. Sabır ve anlayış, bir köpek yavrusunu bu davranıştan kurtarmak için uzun bir yol kat edecektir.

Heyecandan İşeme Nasıl Durdurulur?

Yavru köpeğinizin heyecanla idrara çıkmasına yardımcı olmak için sakin, sessiz bir tavır sergileyin ve tutarlı olun.

  • Tüm oyun zamanını dışarıda veya özel olarak hazırlanmış gazete ve köpek pedleri alanında tutmayı deneyin. Bu şekilde, aşırı heyecandan dolayı küçük bir kaza olursa, bu büyük bir sorun değil.
  • Bir kaza olduğunda, tıpkı itaatkar işemede olduğu gibi, yavrularınızı azarlamayın veya cezalandırmayın. Sadece sessizce temizleyin ve köpek yavrusu veya köpeği rahat bırakın. Lekeleri tercihen enzimatik bir temizleyici kullanarak iyice temizlediğinizden emin olun, böylece köpek idrar kokusunu almaz ve o bölgeye tekrar işemesinin uygun olduğunu düşünür.
  • Doğru yere idrarını yaptığında yavru köpeğinize ödül verin ve tüm selamları minimumda tutun. Eve vardığınızda köpeği görmezden gelmek bile isteyebilirsiniz. Bu zalimce görünüyor mu? Köpeğinize kendi kendine sakinleşme şansı verdiği için gerçekten değil. Konuklardan da aynısını yapmalarını isteyin.
  • Köpeğiniz yürüyüşe çıkarken çişini yaptığında onu övün ve şımartın. Aynı şey belirlenmiş alanlarda işemek için de geçerlidir. Tüm bunlar, yalnızca yavru köpeğinizin heyecanlandığında işeme alışkanlığını kırmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha sakin, daha kendine güvenen bir köpek yetiştirmenize de yardımcı olur.

İdrara Çıkmaya Neden Olan Sağlık Sorunları

Davranış değişikliğini denemeden önce, herhangi bir sağlık sorununu ortadan kaldırmak için köpeğinizi veterinere götürün. Bir idrar tahlili, köpeğinizin antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını gösterecektir.

Diğer tanı testleri (örn. röntgen), yavru köpeğinizin mesane taşlarından mı yoksa mesanede iltihaplanma olan sistitten mi muzdarip olduğunu gösterebilir. Ek olarak, veterineriniz, her ikisi de uygunsuz/aşırı idrara çıkmaya neden olabilecek böbrek hastalığı veya diyabet belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir.

Yavru köpeğinizin kontrolsüz bir şekilde işemesine neden olan birçok durum tıbbi olarak tedavi edilebilir, ancak böbrek taşları ameliyat gerektirebilir.

Erkek köpeğiniz kısırlaştırıldıktan sonra evde (veya uygun olmayan başka bir yerde) idrarını yapmaya devam edebilir. Bazen köpekler bu işlemden sonra bölgelerini işaretleme ihtiyacı hisseder ve bunun nedeni belli değildir. İşeme, kısırlaştırmadan sonra bir haftadan fazla devam ederse, veterinerinizle konuşun.

Profesyonel Davranış Eğitimi

Her şeyi denediğinizde, ancak köpeğiniz heyecanlı veya itaatkar olduğunda işemeye devam ediyorsa, onu lisanslı bir veteriner davranış uzmanına götürmeniz gerekebilir. Bazen soruna profesyonel bir bakış açısı kazandırmak yardımcı olabilir; bir uzman, yavru köpeğinizin davranışlarında sizin gözden kaçırdığınız kalıpları görebilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here