Zorunlu Yavru Köpek Aşı Takvimi ve Güncel Fiyatları 2023

0
10929

Aşı olan köpek

Köpek aşıları, 45 günlükten itibaren düzenli olarak yaptırılmalıdır. Aşılar, köpeklerin bağışıklık sistemini güçlendirerek ölümcül bazı hastalıklar da dahil olmak üzere birçok köpek hastalığını önlemek amacıyla yaptırılır.

Köpek hastalıklarından bazıları erken dönemde önlem alınarak aşılanmadıklarında ölümcül vakalara neden olabilmektedir. Buna ek olarak bu hastalıklardan bazıları, insanlara da bulaşabilmektedir.

Köpek aşı takvimine başlanması, köpeklerin sağlıklarını korumaya da yardımcı olur. Birçok açıdan köpek sağlığını etkileyen köpek aşıları, yukarıda da belirttiğimiz gibi sevimli patinizin 45 günlük olmasından sonra yaptırılması gereken aşılardır.

Köpek aşısı, antijen duen bileşimi ile köpeklerin vücuduna verilir ve bu sayede antijenler karşısında köpeklerin sağlığı korumaya alınır.

Zorunlu Yavru Köpek Aşıları

Köpek sahiplenecek kişilerin öncelikle köpek aşıları hakkında ve ne zaman yaptırılması gerektiği konusunda fikir sahibi olmaları gerekir.

Bilinçli köpek sahipleri, sahiplendikleri köpekleri ile daha uzun süre zaman geçirebilirler ve hem kendilerini hem de sevimli dostlarını hastalık risklerine karşı korumaya alabilirler.

İşte köpeklere yapılması gereken aşılar:

1) İç ve Dış Parazit

İç ve dış parazit, tedavi ve koruma amaçlı yapılan bir uygulamadır. Bu uygulama, aşılardan önce yapılır.

2) Karma Aşı

15 gün arayla uygulana karma aşı da köpeklerde önemli hastalıkların önüne geçmek amacıyla yapılır. Karma aşı, 2 doz halinde uygulanır.

3) Kuduz Aşısı

Kanunen yapılması zorunlu olan kuduz aşısı, hem köpek sağlığı hem de insan sağlığı açısından önemli bir aşıdır. Bu aşı 12 haftalıktan büyük köpeklere yapılır.

4) Bronshine Aşısı

Bu aşı, karma, kuduz ve Lyme ve mantar aşıları ile birlikte yapılmaktadır. Yılda bir defa tekrar edilmesi gereken bronshine aşısı da önemli aşılardan biridir.

5) Lyme Aşısı

Kene yoluyla insanlara da bulaşan kenenin önüne geçmek için yapılan Lyme aşısı da köpek aşıları arasında önemli bir aşıdır.

6) Mantar Aşısı

Özellikle Akdeniz, Marmara ve diğer nemli bölgede yaşayan pet sahiplerinin mutlaka köpeklerine mantar aşısı yaptırmaları gerekir. Çünkü bu bölgelerdeki köpeklerin mantara karşı daha dirençsiz olduğu görülmektedir.

Köpeklere banyo nasıl yaptırılır?

Yavru Köpek Aşı Takvimi
45 günlük İç Dış Parazit Uygulamaları
60 günlük Karma(Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza) 1. doz
75 günlük Karma(Adeno, HCC, Parvo, Distamper, Leptospira, Parainfluenza) 2. Doz
90 günlük Kuduz(Rabies)
105 günlük Bronshine(Bordotella bronchiseptica)
120 günlük Lyme
135 günlük Mantar

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi

Yavru köpeklerde olduğu gibi yetişkin köpeklerde de yaptırılması gereken ve bazılarının zorunlu olduğu aşılar vardır. Bunlar;

  • Karma
  • Kuduz (zorunlu)
  • Bronshine
  • Lyme
  • Mantar

Köpek Aşıları ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Köpek aşısı, her köpek sahibinin dikkat etmesi gereken aşıdır. Yukarıda da ifade ettiğimiz gibi bu aşılar, sadece köpek sağlığını değil aynı zamanda sahibini ve ailesini de çeşitli bazı hastalıklara karşı korumaya alır.

Köpek aşıları hakkında bilinmesi gereken önemli ayrıntıları öğrenerek aşı öncesi ve sonrası karşılaşacağınız durumlar hakkında daha temkinli hareket edebilirsiniz.

  • Köpekler aşı olduktan sonra bir süre halsizlik, iştahsızlık ve vücut ısısının yükselmesi gibi durumlar görülebilir. Bu durumlar olağandır ancak uzun sürmesi halinde mutlaka veteriner hekime gösterilmeleri gerekir.
  • Köpeğinizin aşılarını tamamlayıncaya kadar diğer hayvanlarla yan yana getirmemeye özen gösterin.
  • Aşısı tamamlanmayan köpeklerle sahiplerinin temas etmesi halinde, evdeki diğer bireylere de hastalıkların bulaşması söz konusu olur. Bu nedenle bu dönem içerisinde köpeğinize temas etmemeye özen gösterin.
  • Uzmanlar, köpek aşısının %100 koruma sağladığını belirtmektedir. Yani köpek aşıları tam olsa bile hastalık riski taşıdıklarının bilinci ile hareket etmeniz gerekir.
  • Köpek aşılarının tamamlanması, artık özgür olduklarını göstermez. Antikor oluşumu ortalama 20 gün sürmektedir. Bu dönemde köpeğinizi mümkün mertebe dışarı çıkartmayın.

Aşılama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpek aşıları yaptırılmadan önce bilinmesi gereken önemli bazı konular bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Köpeğiniz 45 günlük olmadan önce aşı yapmaya götürmeyin.
  • Köpeğiniz veteriner hekim kontrolünden geçildikten sonra herhangi bir problem yoksa standart aşı takvimi uygulanır
  • Köpek aşısına başlamadan önce mutlaka parazit uygulamalarının yapılmasına dikkat edin.
  • Köpek aşısı yapılmadan önce ateşi ölçülmelidir. 38.5-39.5 derecelerinde değilse aşı ertelenmelidir.
  • Aşı takvimine başlamadan önce eğer köpeğinize kortikosteroid türü ilaç uygulanmışsa mutlaka veteriner hekimi bilgilendirin.
  • Köpeğiniz aşılamadan önce ve sonra banyo yapmamalıdır.
  • Genel sağlık durumu iyi olmayan köpeklere aşı yapılmaz.

Aşı olan yavru köpek

Köpek Aşısıyla Hangi Hastalıklar Önlenir?

Köpek aşısı, petlerin sağlıkları açısından son derece önemlidir. Aşılar, sadece köpeklerin sağlığını değil, sahiplerinin ve çevresindeki diğer canlıların da hayatını doğrudan etkiler. Bu nedenle köpek aşı takvimi mutlaka uygulanmalıdır.

Peki, köpek aşısı hangi hastalıkları önler?

1) Kanlı İshal

Kanlı ishal, birçok köpekte görülen genel bir sağlık problemidir. Parvovirus tip 2 tarafından kaynaklanan kanlı ishal, köpeklerde ölüme kadar yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için mutlaka köpek aşısı yaptırılmalıdır.

2) Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper)

Köpeklerde “gençlik hastalığı” diye de adlandırılan Distemper, sindirim sistemi ve sindirim yolu problemlerine yol açmaktadır ve hem bulaşıcı hem de ölümcül bir hastalıktır. Yine köpek aşısı bu hastalığı da önler.

3) Köpek Karaciğer Hastalığı (Hepatitis Contogiosa Canis)

Köpeklerde ölümcül vakalara neden olabilen karaciğer hastalığı da aşı yapılmayan köpeklerde sık görülen bir hastalıktır. Sindirim yolu ve sindirimi direkt olarak etkileyen bu hastalık, karın bölgesinde su toplamasıyla oluşur.

4) Enfeksiyöz Laringotracheitis

Solunum sistemi bozukluğuna neden olan bu hastalığı önlemek için de yine köpek aşısı uygulanmalıdır.

5) Corona Virüs Enfeksiyonu

Köpeğinizi corona virüse karşı korumak için mutlaka aşı yaptırmalısınız. Köpeklerde corona; İştahsızlık, kusma, kanlı ishal gibi sorunlara neden olur.

Köpeklerde Corona Virüsü Tespit Edebiliyor mu ?

6) Herpes Virüs Enfeksiyonu

Köpeklerde bulaşıcı bir hastalık olan herpes virüs enfeksiyonu, yavru köpeklerde ölüme yol açar. Yetişkin köpeklerde ise ürogenital sistemde enfeksiyona yol açar ve çoğu zaman büyük tahribatlara neden olur.

7) Spiroket Hastalığı (Leptospirosis)

Köpeklerde ölümcül vakalara neden olabilen bu hastalık, aynı zamanda temas yoluyla sahibine ve diğer aile bireylerine bulaşabilen bir hastalıktır.

8) Kuduz

Yaptırılması zorunlu olan kuduz aşısı, köpeklerde bilinç kaybı, huzursuzluk, saldırganlık, salya, yutkunma güçlüğü ve felçlerle sonuçlanabilen bir durumdur. Aynı zamanda bulaşıcı bir etkiye sahip olarak da bilinen kuduza karşı mutlaka köpek kuduz aşısı yaptırılmalıdır.

9) Akut Üst Solunum Yolu Hastalığı

Üst solunum yolu hastalıklarına neden olan Parainfluenza, bulaşıcı bir hastalık olmakla birlikte ölümcül bir hastalıktır.

10) Bordatella Bronchiceptica Aşısı (Barınak Hastalığı)

Yoğun ve yıpratıcı öksürük belirtisi ile görülen bu hastalık, barınaklarda ve çiftliklerde yaşayan köpeklerde görülür. Bu gibi yerlerde beslenen köpeklerin mutlaka bu aşıyı yaptırmaları gerekir.

11) Borrelia Burgdorferi (Lyme Hastalığı)

Hem insanlara hem de köpeklere keneler yoluyla bulaşan bu hastalığa karşı mutlaka lyme aşısının yaptırılması gerekir.

12) Mantar Aşısı

Özellikle nemli bölgelerde yaşayan köpeklerde daha sık görülen mantara karşı mutlaka köpek mantar aşısı yaptırılmalıdır. Mantar, diğer canlılara bulaşma özelliğine sahip bulaşıcı bir hastalıktır.

Zorunlu Köpek Aşıları Güncel Fiyatları

Köpek Aşısı Fiyatları 2022
Karma aşı 250 TL
Kuduz aşısı 250 TL
İç parazit 75 TL
Dış parazit 165 TL
Dişi köpek kısırlaştırma 2395 TL
Erkek köpek kısırlaştırma 1755 TL
Diş taşı temizleme 820 TL
Corona Aşısı 250 TL

Köpek aşısı yaptırılmazsa ne olur?

Köpek aşısı, hem köpekler için hem de sahipleri için hayati önem taşır. Aşılarının yaptırılmaması, ölümcül vakalara neden olur.

Yavru köpek kaç tane aşı olur?

Yavru köpekler 45 günlük olduktan sonra aşılanmaya başlarlar. 135 günlük oluncaya kadar toplam 7 aşı olurlar.

İlginizi Çekebilir

Köpekler Ne Yer?

İlk Kez köpek Sahiplenecekler İçin En İyi 10 Köpek Irkı

Aşırı Sıcaklarda Köpeklerin Serinlemesi İçin Yapılabilecek Eğlenceli Aktiviteler

Uzmanların Tavsiye Ettiği Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Hipoalerjenik Tüylere Sahip Tüy Dökmeyen Köpek Cinsleri

Evdeyken Köpeklerle Yapılması Gereken 7 Eğlenceli Aktivite

Barınaktan Sahiplenilen Köpekler İçin Veteriner Tavsiyeleri

Köpekler Ezan Okunurken Neden Ulur? Bilimsel ve Dini Yönde Açıklamaları

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here