Köpeklerde Corona Virüsü Tespit Edebiliyor mu ?

0
1326

Köpeklerin en büyük özellikleri koku duyularıdır. Dünya üzerinde köpek kadar iyi koku alan bir varlık yoktur. İnsanlarla kıyaslanamıcak derecede iç güdüleri vardır. Arama kurtarma ekibinde çalışıp, bazı ilaçları bulmalar ‘da yardım ederler.

İnsanların ağrılı dönemlerinde veya hastalık geçirdiği dönemlerde bunu önceden fark edip hastalıkları tanımlayabilirler. Tüm dünyayı saran COVİD-19 hastalığını tespit etmemize yardımcı olabilir mi ? Köpekblog makalesinde Köpekler Korona Virüsü Tespit Edebiliyor mu ? Yoksa bunların hepsi bir efsane mi? bunları göreceğiz, arkanıza yaslanın ve makalemizde belirtilen durumları inceleyin.

Köpeklerin Doğaüstü Kokusu

Herkeste olduğu gibi köpeklerinde koku alma duyuları vardır. Ama köpeklerin koku alma duyuları bütün canlı varlıklardan daha fazladır. Irkına göre değişkenlik göstersede insan’dan en az 10.000kat en fazla 100.000 kat daha iyi koku alabilirler. beyinlerinin bir çok kısmını koku duyusu için kullanırlar. insanların burnunda koku alma duyusu 5 milyonken köpeklerde 200 milyona kadar çıkarlar.

İnsanın burun bölgesinde koku alma genişliği 10 santim iken, köpeklerde ise 200 santim olduğu biliniyor. Olağanüstü bir koku alma yeteneğine sahiptirler. Bundan dolayı insanlar köpekleri avlarda, arama kurtarma ekiplerinde, kullanırlar. Bilim insanları tıbbi araştırmalarına artık köpeklerin burunlarınıda dahil ettiler.

Köpekler hastalıkları nasıl tespit eder?

Köpeklerin koku almaları o kadar iyidir ki. İnsanlarda hastalıkları tespit edebilirler. bilim insanları gereken eğitimleri aldırıp köpekleri bu durumlarda kullanırlar.

Köpeklerin koku alma yeteneklerinin işe yaradığı hastalıklar; bağırsak, prostat, mide kanseri, kolon, yumurtalık, akciğer ve göğüs kanseri, epilepsi, parkinson hastalıkların tespitinde etkinlik göstermiştir. Kötü huylu tümorler ve kanserli hücreler dışarıya bir takım koku uçurdukları için köpekler bunu fark edip rahatlıkla hissedebiliyorlar. Bu durumu bilen bilim adamları artık köpekleri de araştırmalarına alıp, hastalık tespitlerinde kullanmışlardır. Eğitimli köpekler kanserin yanı sıra, kan şekeri seviyesinin değişikliklerini organik ketonları maddelerini koklayarak tespit edebilir. Ketonlar zehirli asitler olarak bilinirler. Bu durumu fark eden köpekler sahipleri henüz daha şeker komasına girmeden havlayarak haber verebiliyorlar. Bazı köpekler sahiplerinin kokularından değilde hal ve hareketlerinde olan değişikliklerinden fark edip tespit edebiliyorlar. köpeklerin koku duyuları kadar ortamı inceleyip tespit etme özellikleri de vardır.

Bilim insanları bu durumun farkında oldukları için yeni bir projeye girişip daha çok koku alan bir makine yapmaya çalışıyorlardır bu henüz daha yapım aşamasındadır.

Köpekler korona virüsü tespit edebilir mi ?

Hastalıkları tespit eden dostumuz köpeklerin Korona virüsü tespit etmesini söylemek pekte zor değil. Hatta Helsinki Üniversitesi bu durum hakkında bir çalışma yapıp havalimanlarında eğitim almış 10 köpekten 4’ünü işe başlattı. Şu an Dünya’da en çok korona virüsüne karşı köpek bulunduran havalimani helsinki havalimanıdır. Bu durum köpeklerin korona virüsünü tespit edebilir mi sorusuna cevap olarak verilebilir. Köpekler Virüsü tespit edebilirler.

Süper altı köpek eğitimi nasıl olur ?

İngiltere birleşik krallık da korona virüsünün tespiti için köpek ekibi oluşturup bunları eğitime almışlardır. altı köpekten oluşurlar ve bunlara süper altı köpek denilir. Bu köpek cinsleri spaniel, labrador retriever, golden retriever, cinslerinden oluşur. isimleri sırasıyla Asher, Norman, Jasper, Star, Storm ve Digby’dir. Yaşları 20ay ile 5 yaş arasındadır. Amaçları virüsün kokusu en kısa sürede hatta bir saniyede anlayıp tespit etmektir. bununla birlikte semptomatik ve asemptomatik hastalarda yapabilmektir. Bunun eğitimini verirken insanlardan nefes ve ter örnekleri topluyorlar.

Hasta insanlardan geliyor, proje bu şekilde ilerliyor Durham üniversitesi başta olmak üzere Medical Detection Dogs organizasyonu tarafından yürütülmektedir. Eğitimi 6ila8 hafta arasında tamamlamayı düşünüyorlar. Eğitimi bitirip insanlarla çalışmaları gerektiğini düşünüyorlar.

Birleşik krallığa destek amaçlı Amerika Birleşik Devletleri’de bu işe el attı ve köpek eğitimlerine başladı. Bu eğitimi Pennsylvania Üniversitesi Veterinerlik Okulu’nda yapıyorlar. Birleşik Krallıktan iki tane daha fazla köpek eğitiyorlar yani sekiz tane köpek eğitimi veriyorlar.

Bu durumdan etkilenen diğer Ülkeler’de bu işe girmeye başladı. İspanya ve dünyanın diğer bölgelerinden farklı kuruluşlar da köpek eğitimlerine başlayıp korona virüsünü tespit etmeye çalışıyorlar.

Eğitim alan köpekler koronayı nasıl tespit ederler ?

Korona virüslü hastalardan alınan eşyalar ve materyaller köpeklere sunularak bu durum tespit edilebilir. Köpek tespit ettiğinde ödüllendirilirse daha fazla istekli bir şekilde bulmaya çalışır ödül kazanmak için.

Köpek koronayı tespit ettiğinde ödüllendiriliceğini anladığı için heyecanlanıyor bu durumda da biz koronalı olduğunu köpeğin heyecanından anlayabiliyoruz. Aynı zamanda köpeğin nasıl tepki vereceğini bile öğretebilirsiniz. Havalimanında ter numuneleri özel bir düzenekle köpeklere temas ettirilmeden koklatılır köpekler ordaki kimyasalları daha önce eğitimde gördüğü için tepki gösteriyor ve neredeyse 1 dakika sürmeden teşhisi koyuyorsunuz.

Kalabalık ortamların covid-19 tespit yöntemi

Tamamiyle eğitimli köpeklerin artması durumunda erken teşhis koyulabilir. Taşıyıcı kişi daha teşhisi koyulmadan köpeklerin bunu anlayıp tepki göstermeleri mümkün. Örnekte olduğu gibi havalimanlarında bu yöntem başladı ileride alışveriş merkezlerinde, parklarda, sosyal yaşantının olduğu yerlerde faaliyet gösterilmesi bekleniliyor. PCR’ın sonuç verebilmesi için 1 milyon 800 bin molekülün olması gerekirken.

Köpeğin tanıyı koyabilmesi için 10 ila 100 arasında molekül yeterli olacaktır. Bu bize çok büyük avantaj sağlayabilen bir durumdur. Her ülkenin maddi durumu buna el vermeyebilir çünkü PCR makineler düşük maliyetli alternatiflerdir. Köpekler ise yüksek maddiyat isteyen ve emek isteyen bir alternatiftir. Bu yüzden şu anlık havalimanlarında böyle bir durum yaygın ileride ne olur bilemeyiz lakin yaygınlaşan bir durum söz konusudur.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here