Doğru Köpek Maması Seçme: İçeriği Nasıl Olmalıdır?

0
1502

doğru köpek maması seçimi

Köpek maması söz konusu olduğunda, her mama her köpeğe uymayabilir. Köpeklerin, ırklarının büyüklüğüne ve yaşam evrelerine göre farklı beslenme ihtiyaçları olabilir.

 Küçük Irk Mama Tercihleri

Hattaki sevgili arkadaşınızın sağlığı ile mama tanesinin şekli ve boyutundan kalori sayımına ve besin seviyelerine kadar göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör vardır.

Küçük ırk Köpekler genellikle daha büyük köpeklerden daha yüksek bir metabolizmaya ve daha küçük bir mideye sahiptir.

Sağlıklı bir kiloyu korumalarına yardımcı olacak dengeli protein ve dengeli yağ seviyelerine sahip besleyici yoğun yiyeceklere ihtiyaçları vardır.

Bu nedenle, kalifiye beslenme uzmanları tarafından formüle edilmiş küçük ırka özgü yiyecekleri aramak önemlidir.

İlginizi Çekebilir: 

Kaliteli Bir Mamaya Yatırım Yapın

Köpeğinizin genel sağlığı ve zindeliği söz konusu olduğunda, evcil hayvanınızın gelişmesi için ihtiyaç duyduğu dengeli beslenmeyi almasını sağlayacak yüksek kaliteli bir diyete yatırım yaparak başlayın.

Örneğin, beslenme uzmanları, küçük cins köpekler için lezzetli taze etler ve balıklar ve besin açısından zengin süper gıdalar ile sağlıklı bir yaşam tarzını destekleyen bir denge ile  birçok beslenme tavsiyeleri verebilir.

Büyüme ve gelişme için dengeli protein ve yağ ve sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olur

Cilt ve tüy sağlığını desteklemek için doğal içeriklerden hindistan cevizi yağı ve omega 3 ve 6’lar verilebilir.

Seçici yiyiciler, %100 taze kemiksiz et ve balığın tadına bayılacaklardır.

Bunun da ötesinde, seçtiğiniz yiyeceğin genel kalitesini ve güvenliğini de dikkate almak isteyeceksiniz.

Dünya çapındaki devlet kurumları tarafından belirlenen en yüksek içerik tedariki, gıda üretimi ve sanitasyon standartlarını karşılayan veya aşan bir marka seçmenizi öneririz. Böylece köpeğinizi beslediğiniz mamanın kalitesinden emin olabilirsiniz.

Köpek Mamasını İyi Yapan Nedir?

Çoğu insan köpeklerini kuru mama veya konserve ıslak mamayla besler. Bu işlenmiş gıdalar bize çekici gelmeyebilir ancak köpeklerin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri içerirler.

Kaliteli hazır köpek mamaları, yüksek düzeyde düzenlemelere tabidir ve veteriner uzmanları tarafından sıkı testlerden geçirilmiştir.

Köpek Mamalarının İçeriğinde Ne Var?

Köpekler, kedilerin aksine katı etobur değildir. Et, diyetlerinin çoğunu oluştururken, evcil köpekler de besinleri tahıllardan, meyvelerden ve sebzelerden alabilir.

Bu et olmayan yiyecekler sadece dolgu maddeleri değildir, aynı zamanda değerli bir temel vitamin, mineral ve lif kaynağı olabilir. İyi bir köpek maması et, sebze, tahıl ve meyve içerir.

En iyi köpek mamaları, bu bileşenlerin köpeğinizin sindirim sistemine uygun yüksek kaliteli versiyonlarını içerir.

Yetişkin Mamasına Geçiş

Yaşamının ilk üç ila dört haftasında, bir köpek yavrusu genellikle yalnızca anne sütüyle beslenir. Yavaş yavaş katı yiyeceklere alışırlar ve genç köpeklerin yüksek enerji gereksinimlerini karşılayan özel yetişkin köpek maması yerler.

köpek maması seçimi

Köpeğinizi yavruyken bir yetiştiriciden satın aldıysanız, genellikle ilk birkaç hafta için size bir beslenme planı sunarlar. Birçok yetiştirici, evinize götürmeniz için size köpek mamasının bir kısmını bile verebilir.

Altıncı aydan sonra, köpeğin çok hızlı büyümesini önlemek için mamanın enerji yoğunluğunun kademeli olarak azaltılması tavsiye edilir.

Köpekler çok hızlı hareket ederse, bu genellikle köpek için ömür boyu sorunlara neden olan kalça ve dirsek displazisi gibi eklem sorunlarına yol açar.

Yavru köpek mamasından sonra, doğrudan junior mamasına veya doğrudan yetişkin mamasına geçebilirsiniz.

Yetişkin beslenmesine geçiş altıncı aydan sonra, ancak en geç 18. aydan sonra yapılmalıdır. Küçük köpeklere, boy uzamasının zaten tamamlandığı 10 ila 12 aylıkken yetişkin maması verilmelidir.

Yetişkin Köpeklerin Enerji Gereksinimleri

Yetişkin mamasına geçmeden önce şu soru ortaya çıkabilir.

Yetişkin köpeğimin aslında neye ihtiyacı var? Biz insanlara benzer şekilde, enerji ihtiyacı cinsiyete, boyuta ve aktiviteye bağlıdır.

Örneğin profesyonel sporcular genellikle günde 4.000 kcal ve daha fazlasını tüketirken, bir ofis çalışanının günün enerji tüketimini karşılaması için 2.000 kcal yeterlidir.

Bu aynı zamanda köpekler için de geçerlidir. Kucak köpeği kesinlikle, bir kızak köpeğinden daha düşük bir enerji gereksinimine sahiptir.

Bununla birlikte, herhangi bir özel stresi olmayan normal bir aile köpeği için temel kural, gerekli enerji miktarını hesaplamak için kabaca şöyle bir kılavuz sağlar:

Vücut kütlesinin kilogramı başına yaklaşık 57 kcal yiyeceğe ihtiyacı vardır.

İlginizi Çekebilir: Eğlenceli Ve Zeka Geliştirici 9 Köpek Sporu

Önemli Besinler

Protein, yağ, karbonhidratlar, vitaminler ve eser elementler, köpeğinizin mamasından alması gereken temel besinlerdir.

Ona enerji sağlarlar ve tüm hayati fonksiyonların sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlarlar.

Besin eksikliği ise tüm organizmaya, kemiklere, kaslara ve iç organlara çok fazla yük bindirebilir ve böylece hastalıklara yol açabilir.

Proteinler

Köpeğiniz için en önemli enerji kaynağı şüphesiz proteindir. Proteinin içerdiği amino asitler köpek için hayati önem taşır. Özellikle yüksek kaliteli bir protein kaynağı ettir.

Bu nedenle köpeğinizin maması en az yüzde 70 etten oluşmalıdır. Prensip olarak, hemen hemen tüm et türleri beslenebilir: sığır, kuzu, domuz, tavşan veya kümes hayvanları gibi. Sakatat için karaciğer, kalp, böbrekler, dalak ve işkembe (temizlenmemiş) tavsiye edilir.

Köpeğin et ihtiyacı tesadüf değildir. Sonuçta, köpek doğrudan kurdun soyundandır ve bu nedenle etobur yırtıcılardan biridir.

Güçlü dişleri, güçlü çiğneme kasları, nispeten kısa bağırsak yolları ve oldukça agresif sindirim suları, et alımı için mükemmel şekilde tasarlanmıştır.

Etin pişmemesi önemlidir, çünkü bu protein içeriğini bozar ve kullanılamaz hale getirir. Taze, çiğ et en yüksek protein içeriğine sahiptir.

Ete alternatif olarak köpeğinize haftada bir veya iki kez balık verebilirsiniz. Bunu da mümkün olduğunca taze olarak sunmalısınız, çünkü en yüksek oranda doymamış yağ asitleri, kolay sindirilebilir protein ve D vitamini balığın içerdiğinde vardır. Uygun balık türleri somon, morina, hamsi, mezgit balığı veya karidestir.

Yağlar

Balıklardaki doymamış yağ asitleri, iltihaplanmayı ve bağışıklık sistemini iyileştirmeye yardımcı oldukları için özellikle önemlidir.

Her şeyden önce, köpeklerin hayvansal yağlardan elde edilen omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Bitkisel yağlardaki eşit derecede önemli omega-6 yağ asitleri genellikle ette yeterli miktarda bulunur.

Yağlar, köpeğinizin vücudunun temel vitaminleri emmesi için son derece önemlidir. Sebzeleri her zaman somon yağı gibi hayvansal bir yağla zenginleştirmelisiniz. Ancak obeziteyi önlemek için yemdeki yağ içeriğinin protein veya karbonhidrat içeriğinden önemli ölçüde düşük olması gerekir.

Kuruyemişler ayrıca doğal yağ asitleri sağlar, ancak onları yalnızca rendelenmiş veya öğütülmüş olarak beslemeniz gerekir.

İlginizi Çekebilir: Köpek Günlük Rutini: Köpekler Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar patates ve tahıllarda bulunur ve etçil köpeklerin diyetinin hayati bir parçası değildir.

Hazır olarak temin edilebilen kuru gıda zaten yeterince karbonhidrat içerir, bu nedenle ek bir doz olmayabilir. Köpeğiniz sadece çiğ yiyecekler yerse, ona yulaf ezmesi veya darı gibi pul pul tahıllar vermek en iyisidir.

Vitaminler Ve Eser Elementler

Esas olarak sebzelerde, meyvelerde ve bitkilerde bulunan vitaminler ve eser elementler, köpeğinizin mamasında yeterli miktarda bulunmalıdır. Besinler birbiriyle ilişkilidir, yani köpeğinizin bir besini kullanabilmesi için genellikle başka bir besine ihtiyacı vardır.

Bu nedenle tek taraflı bir diyet, örneğin saf et diyeti tavsiye edilmez. Yaklaşık yüzde 70 et içeren köpeğinizin diyeti, yaklaşık yüzde 25 meyve ve sebzeden ve yalnızca yüzde 5 civarında tahıldan oluşmalıdır.

Kereviz, havuç, kabak, balkabağı veya elma, armut veya çilek gibi yerel meyveler ince rendelenebilir veya kısaca kaynatılıp etin içine karıştırılabilir.

köpekler için mama seçme

Kalsiyum

Kalsiyum esas olarak süt ve süt ürünlerinde bulunur. Bununla birlikte, özellikle olgunlaşmamış köpeklerde aşırı miktarda kalsiyum tehlikeli olabilir.

Yetişkin köpekler için bu nedenle menüde süt bulunmamalı veya sadece küçük miktarlarda olmalıdır. Genellikle alerjilere veya diğer intoleranslara (besine karşı vücut tepkisi) yol açan inek sütü özellikle uygun değildir.

İlginizi Çekebilir: Köpek Diyetisyenlerine Göre Şişman Köpekleri Zayıflatma Yöntemi

Doğru Miktarda Yiyecek

Daha önce de açıklandığı gibi, köpeğinizin günde ne kadar mamaya ihtiyacı olduğu sadece kaç yaşında olduğuna değil, aynı zamanda ne kadar büyük olduğuna ve ne kadar hareket ettiğine de bağlıdır.

Genel olarak, günlük yiyecek porsiyonları, küçük köpekler için büyük köpeklere göre kesinlikle daha yönetilebilirdir. Bu, daha az yemlemenin daha az enerji alımı söz konusu olduğu anlamına gelmez.

Hasta Köpekler İçin Diyet Yemekleri

Köpekler için diyet mamaları genellikle belirli hastalıklar bağlamında önerilir. Özel bileşimi sayesinde hastalıkların tedavisi için en uygun desteği sunarlar.

Genellikle sadece veterinerde bulunurlar ve her zaman veterinere danışılarak beslenmeleri gerekir. Diyet gıdalar da tam gıdalardır.

Hazır köpek maması şu şekillerde gelir:

  • Kurutulmuş hayvan yemi
  • Islak yiyecekler ve yarı nemli yiyecekler

Koşucu köpekleri hangi mama ile beslenmelidir?

İyi bir konserve gıda (tam gıda), kas eti, sakatat, kalsiyum kaynağı, sebze ve meyve ve birkaç doğal katkı maddesinden oluşmalıdır. Yüksek kaliteli bir kutu için bir başka kalite özelliği, saf et olmalıdır.

Veterinerler hangi köpek mamasını önerir?

Veterinerler tıbbi konsept ve yem bileşiminin mevcut hastalıklara, alerjilere ve hassasiyetlere uyarlama olasılığı nedeniyle, yaşa ve ırka göre yem önermektedir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here