Köpekler Ne Yer?

0
2017

Köpekler ne yer

Köpekler, evcil hayvanlar arasında tarih boyunca en çok tercih edilen canlılar olmuştur. Bu da köpek sahipleneceklerin sadık dostlarına karşı en iyi şekilde davranmaları, ne yemeleri ne yememeleri gerektiğini bilmelerini gerektirir.

Köpekler, tarih boyunca birçok amaç için kullanılmıştır. Koruma amaçlı, çobanlık yapması, kurtarma operasyonları için ya da sadık bir dost olarak kullanılmışlardır ve kullanılmaya da devam ediyorlar.

Elbette eski dönemlerdeki gibi köpekler doğal beslenme konusunda şanslı değiller. Çünkü doğada yaşayan köpek sayısı her geçen gün azalıyor ve bu da onların ne yemeleri gerektiği konusunda sahiplerinin sorumluluğunu arttırıyor.

Köpekler Ne Yer?

Köpekler, cins bakımından binleri aşan cinslere sahiptirler. Bunlardan bazıları safkan iken bazıları da kırma olabiliyor. Ancak ister safkan ister kırma olsun, ister büyük ırk köpek olsun ister cep boy köpek olsun, hepsinde ortak nokta “iyi beslenmeleri, doğru mama seçiminin yapılması ve bakımlarının doğru şekilde yapılmasıdır.”

Köpek sahiplenen bilinçli insanlar elbette köpekleri için en iyi köpek maması seçenekleri arasından tercih yaparak beslerler. Ancak mama dışında da köpeğinize verebileceğiniz bazı besinlerin olduğunu da bilmeniz gerekir. Peki, köpekler ne yer?

1) Köpek Maması

Köpek Mama KabıKöpekler her ne kadar mama dışında başka besinler de yeseler onların sağlıklı beslenmeleri için en ideal besin köpek maması olacaktır.

Köpek mamaları hazırlanırken köpeğin tüm besin ihtiyacını karşılayabilecek şekilde hazırlandığı için pet sahiplerinin ilk tercihi köpek maması olmalıdır.

Tabi köpek maması seçerken dikkatli olmakta fayda vardır.

Köpek Maması Nasıl Seçilir?

Köpekler de insanlar ve diğer varlıklar gibi her besini tercih etmek istemezler. Mama seçimi yaparken buna dikkat etmek gerekir.

İlk defa köpek sahipleneceklerin öncelikle aynı cins köpek besleyen birinden hangi mamayı tercih etmesi gerektiği konusunda destek almalıdır.

Kuru mama ve konserve mamalar, köpeklerin en sevdikleri mama türleridir. Kaliteli, markası bilinirlik kazanmış bir isimden yana tercihinizi kullanmanız, patili dostunuz için en iyisi olacaktır.

Köpek maması seçerken köpeğinizin özel durumunu göz önünde bulundurarak tercih etmeniz gerekir.

  • Köpeğin cinsine göre mama seçimi
  • Köpeğin yaşına göre mama seçimi
  • Köpeğin kısırlık durumuna göre mama seçimi yapmak daha doğru olacaktır.

Yavru köpek maması ile yetişkin köpek beslemek ne kadar doğru değilse, diyet yapması gereken bir köpeğe normal bir mama vermek de yanlıştır. Bu yüzden mama seçiminde köpeğinizin durumunu göz önünde bulundurmanız gerekir.

En İyi Yaş Köpek Mamaları

2) Yumurta

köpeklerin yumurta yemesiProtein bakımından zengin olan yumurta, köpeklerin mama dışında yiyebilecekleri besinlerden biridir. Ancak yumurtanın pişmiş olması önemlidir.

Yetişkin bir köpek için orta boy bir yumurta yeterli gelecektir. İçerisindeki mineral, vitamin ve protein sayesinde köpeğin beslenme ihtiyacını yumurta ile kolaylıkla giderebilirsiniz.

Not: Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi sürekli köpeğinize yumurta yedirmeniz de sindirim sistemi problemleri ile birlikte farklı problemlere neden olabilir.

3) Somon

Somon Balığı Yiyen KöpekOmega 3 bakımından son derece zengin olan somon balığı da köpekler ne yer sorusuna verilecek yanıtlardan biridir.

Yüksek kaliteli yağlar içeren ve birçok köpek mamasının içerisinde de yer alan somon balığı, köpeklerin en sevdiği yiyecekler arasında yer alır.

Dikkat: Köpeğinize somon balığı verecekseniz mutlaka kılçıklarını temizlemeli ve pişirerek vermelisiniz. Çiğ balık, köpeğinizin sindirim sistemine zarar verebilir.

Sağlıklı Tüylerin Sırrı: En İyi 5 Balıklı Köpek Maması

4) Yaban Mersini

Yaban mersini yiyen köpekZengin antioksidan kaynağı olan yaban mersini, köpeklerin yiyebilecekleri besinler arasında yer alır.

İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunması ve lif oranı açısından zengin olması, yaban mersininin köpekler için uygun besin olmasını etkilemektedir.

Köpekler yaban mersini yerler. Ancak bunda da mama ya da diğer besinlerde olduğu gibi kontrollü şekilde vermeniz, aşırıya kaçmamanız gerekir.

Kaliteli köpek mamaları içeriğinde yaban mersininin bulunması, bu besin değerinin zengin ve köpekler için uygun olduğunu göstermektedir.

5) Peynir

peynir yiyen köpek“Köpekler peynir yer mi?” sorusuna “evet” yanıtı çok kolaylıkla verilebilir. Hatta son derece faydalı olduğu için önerildiği bile söylenebilir.

Peynir ya da peynir altı suyunda bol miktarda protein bulunur ve bu da köpeğin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

Öneri: Köpekler peynir severler ancak aşırıya kaçmadan vermek önemlidir. Uzmanlar, öğünlerine bir çay kaşığı peynir ilave edilmesinin yeterli olduğunu belirtir.

6) Patlamış Mısır

patlamış mısır yiyen köpekHer insan patlamış mısır sever. Peki, köpekler patlamış mısır yer mi? Tabi ki evet.

Köpeğinize patlamış mısır vermenizde bir sakınca yoktur. Ancak bunda aşırıya kaçmamaya, mümkünse tereyağı, tuz ya da baharat eklemeden vermeye özen göstermelisiniz. Çünkü bu maddeler, köpeklerde pankreatit nedeni olarak kabul edilir.

Köpeğinize patlamış mısırı, ödül niyeti ile verebilirsiniz. Yani aşırıya kaçmadan arada bir vermek, içerisindeki vitaminleri alması açısından yeterli olacaktır.

7) Badem

badem yiyen köpekBadem, içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile köpek tüylerinin parlak görünmesini sağlar ve canlı kalmasını etkiler.

Köpeklerin sevdiği besinler arasında badem yer alır. Fakat köpek bakım uzmanları, badem verirken kontrollü şekilde verilmesini söyler.

Yüksek oranda kalori içeren bademin fazla verilmesi, köpeklerde kilo alımına neden olabileceği için az miktarda verilmesi ve bademin tuzlu olmamasına dikkat edilmesinde yarar vardır. Günlük 3-4 adet badem vermek yeterli olur.

8) Kaju Fıstığı

Kaju yiyen köpekMineral ve vitamin açısından zengin olan kaju fıstığı da köpeklerin sevdiği yiyecekler arasında yer alır.

Kaju fıstığı, çiğ ya da kavrulmuş olsa da içerisinde fazla miktarda yağ bulunmaktadır. Yani verirken dikkatli ve kontrollü şekilde verilmelidir.

Ödül maksatlı olarak eğitimlerinde ya da spor ve egzersizlerini başarı ile yaptıklarında köpeğinize günde 2-3’ü geçmeyecek şekilde kaju fıstığı verebilirsiniz, fazlası köpeğinizin kilo almasına neden olur.

9) Fıstık Ezmesi

fıstık ezmesi yiyen köpekBirçoğumuz fıstık ezmesini severiz. Fevkalade sahip olduğunuz sevimli dostunuz da fıstık ezmesi yemekten hoşlanır. Ama…

“Aması” şu, köpeğinize fıstık ezmesi verirken de dikkatli olmanız gerekir. Şekersiz, yağsız ve doğal olmasına dikkat ettiğiniz sürece köpeğinize fıstık ezmesi vermenizde bir sakınca yoktur.

“Köpekler ne yer?” sorusuna elbette fıstık ezmesi de yerler denilebilir ama en iyi besinin yine de köpek maması olduğunu unutmamak gerekir.

Bazı köpek mamalarında tahıl olarak fıstık ezmesi de kullanılır. Eğer kontrolü elde tutabileceğinize inanmıyorsanız kaliteli köpek maması, patili dostunuz için en iyisidir.

10) Ananas

Ananas yiyen köpekKöpeklerin sevdikleri yiyecekler arasında ananas da yer alır. İçeriğinde bol miktarda vitamin, mineral ve lif barındıran ananas, taze ve mevsiminde toplanmış ise köpeğinizin sağlığı açısından oldukça faydalı olur.

Kontrollü ve düzenli şekilde köpeğinize ananas vermenizde bir sakınca yoktur. Ancak aşırıya kaçarsanız patili dostunuzda sindirim sistemi problemleri ile ishal gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

11) Karpuz

karpuz yiyen köpekYaz mevsiminin vazgeçilmezi karpuz, köpeklerin de yiyebilecekleri yiyecekler arasında yer alıyor. Tabi karpuz vermeden önce çekirdeğini çıkartmanız gerekir.

Karpuz, içerisinde mineral ve bol miktarda vitamin bulunduran bir meyvedir. Bu da köpeğinizin sağlığını olumlu yönde etkiler.

Vaktinde toplanmış ve çekirdeklerinden arındırılmış, köpeğin boyutuna göre dilimlenmiş karpuz, köpek sağlığı açısından faydalıdır. Ancak bunda da aşırıya kaçmamanız gerekir.

12) Ekmek

ekmek yiyen köpekKırsal alanlarda yaşayanlar köpeklerine en çok da ekmek veriler ve köpekler, ekmek yemeyi severler.

Ekmek verecekseniz tam tahıllı olmasına ve sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Tabi ki köpekler ne yer?” sorusunun en güzel karşılığı “kaliteli köpek maması” olacaktır. Ancak arada farklı vitaminler almaları için ekmek de verebilirsiniz.

Diğer yiyeceklerle birlikte verilmemesine dikkat ettiğiniz sürece köpeğinizin ekmek yemesinde bir sakınca yoktur. Diğer yiyeceklerle birlikte ya da köpek maması ile birlikte vermeniz halinde köpeğinizde kilo alma problemi ortaya çıkabilir.

13) Tavuk

tavuk yiyen köpekKöpeklerin en sevdiği yiyecekler arasında tavuk da yer alır. Pişmiş tavuk, içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde köpeğinizin gelişimini olumlu yönde etkiler.

Tek başına ya da maması ile birlikte köpeğinize tavuk yedirebilirsiniz. Ancak somon balığında olduğu gibi tavuk verirken de kemiklerinden ayırmaya özen göstermelisiniz.

Tavuk etli köpek maması seçeneği de patili dostunuza tavuk yedirmek için güzel bir alternatif olabilir.

14) Tatlı Patates

patates yiyen köpekKöpeklerin yiyebilecekleri besinler arasında tatlı patates de yer almaktadır. A vitamini açısından zengin olan patates, düzenli ve kontrollü şekilde verildiğinde köpeğiniz üzerinde olumsuz bir duruma neden olmaz.

Köpeğinize patatesi ödül olarak vermeniz daha doğru olur. Yani sürekli vermek yerine arada vermeniz, eğitimden sonra ödül olarak vermeniz hem köpeğinizi eğitime teşvik eder hem de sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.

15) Hindistancevizi

hindistan cevizi yiyen köpekKöpeklerin sevdiği atıştırmalıklar arasında yer alan hindistancevizi, sağlık açısından son derece faydalı besinlerden biridir.

Gün içerisinde 1 çorba kaşığı hindistancevizi vermenizde bir sakınca yoktur. Ancak bunda da aşırıya kaçmamanız gerekir.

Hindistancevizi, içerisinde bol miktarda yağ bulunan bir besindir. Bu da aşırı tüketiminde köpeğinizin kilo almasına neden olur.

Yavru Köpekler Ne Yer?

Köpekler ne yer konusunu ele alırken, yavru köpekler için ayrı bir başlık açmak gerekir. Çünkü yavru köpeklerin sindirimi, yetişkin köpeklere göre daha farklıdır.

Mesela ananas ya da diğer asitli yiyecekler, yavru köpekler için iyi olmaz. Bu nedenle bunları vermemeye özen gösterilmesi gerekir.

Yavru köpekler kuru mama dışında ne yiyebilir?

Yağsız et Havuç
Brokoli Bal kabağı
Muz Karpuz
Ekmek Yoğurt
Yulaf Ezmesi Pirinç

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

En İyi Yavru Köpek Mamaları

Uzmanların Tavsiye Ettiği Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Aşırı Sıcaklarda Köpeklerin Serinlemesi İçin Yapılabilecek Eğlenceli Aktiviteler

İlk Kez köpek Sahiplenecekler İçin En İyi 10 Köpek Irkı

Köpeklerde Hastalık Belirtileri, Anlamları ve Yapmanız Gerekenler

Güzel Koku, Yumuşak ve Parlak Tüyler: En İyi 5 Köpek Şampuanı

Eşyalarınızı Güvende Tutacak En İyi 3 Köpek Kemirme Önleyici

Köpekler mama dışında ne yer?

Köpekler mama dışında, mısır, patates, tavuk, kırmızı et, somon balığı gibi besinleri yiyebilir. Ancak köpekler için en uygun yiyecek köpek mamasıdır.

Sokak köpekleri ne yer?

Sokak köpekleri de evcil köpekler gibidir. Ancak yemek artıklarını verirken içinde kemiğin olmamasına ve boğazında kalabilecek büyüklükteki yiyecekler verilmemelidir.

Yavru köpeklere ne yemek verilir?

Yavru köpekler için en ideal besin anne sütüdür. Ancak böyle bir imkan bulunamıyorsa günlük süt verilebilir.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here