İlk Kez köpek Sahiplenecekler İçin En İyi 10 Köpek Irkı

0
5698

İlk kez sahiplenecekler için köpek

İlk defa köpek sahipleneceklerin doğru köpek ırkı seçmeleri önemlidir. Bu durum, “köpek ırkları arasında ayrım” olarak algılanmamalıdır.

Doğru köpeğin doğru bir yuvada olması, sevimli patilerin daha iyi bir ortamda kalmaları adına önemli bir konudur. Bu nedenle ilk defa köpek sahipleneceklerin doğru bir tercih yapmaları gerekir.

Bu yazımızda, ilk defa köpek sahipleneceklerin daha rahat bakıp besleyebilecekleri köpek cinsleri üzerinde bir araştırma yaptık.

İşte yeni köpek sahiplenecekler için en iyi 10 köpek ırkı;

1) Bichon Frise

Bichon FriseBichon Friselar”, “Bişon Çuha Köpeği” ya da “Tenerife Köpeği” olarak da adlandırılan Bichon Frise köpeği, kıvırcık beyaz tüyleri ile dikkat çekici cinsler arasında yer alır.

Köpeğin tarihçesi, 14. Yüzyılda denizcilerin köpeği Fransa’ya getirmesine dayanmaktadır ve bundan dolayı Bichon Frise cinsi köpek, Fransa kökenli olarak kabul edilmektedir.

Neden Onu Seçtik?

Apartman dairesine uyum sağlayan ve küçük boyutlu olması, ilk defa köpek sahiplenecekler için ideal bir cins olmasını etkiliyor.

Bakımı ve beslenmesi, diğer büyük ırk köpek cinslerine göre daha kolaydır. Düzenli olarak egzersizlerinin yaptırılması ve bakımlarının doğru şekilde yapılması halinde kolaylıkla sahiplenilebilir bir cinstir.

Bichon Frise köpeği eğitimi de diğer cinslere göre daha kolaydır. Yani ilk defa köpek sahiplenecekler için ideal bir seçim olacaktır.

Bichon Frise hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

2) Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spanielİlk defa köpek sahiplenecekler için ideal bir diğer seçim Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpeklerdir.

Geçmişleri oldukça eski dönemlere dayanan Cavalier King, 18. Yüzyılda Avrupa’da “soyluluk” sembolü olarak kabul ediliyordu. İsimlerini İngiliz kralı II. Charles’tan alan bu köpeklerin saray soyluları tarafından beslendikleri bilinmektedir. Beyaz üzerine koyu kahverengi desenleri ile dikkat çekici sevecen köpekler, özellikleri ile ön plana çıkar.

Neden Onu Seçtik?

İlk defa köpek sahiplenecek kişilerin tahmin edileceği üzere köpek eğitimi ve bakımı konusunda çok fazla bilgileri olmaz. Bu da zor olmayacak bir köpek cinsi ile başlamalarını gerektirir.

Cavalier King Charles Spaniel cinsi köpeklerin saray soyluları tarafından tercih edilmelerindeki en büyük nedenlerden biri de aslında sahiplerine karşı itaatkar olmalarıdır.

Hayatınızda ilk defa köpek besleyecekseniz, eğitimde zorlanmayacağınız, besleme ve bakım konusunda zorlanmayacağınız bir ırkı tercih etmeniz daha isabetli olacaktır. Cavalier King Charles Spaniel köpek cinsi de tam olarak böyle bir cinstir.

Cavalier King Charles Spaniel hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

3) Golden Retriever

golden retrieverSevecen ve sempatik tavırları ile en dikkat çekici köpek cinsleri arasında yer alan Golden Retriever, geçmişi çok eski dönemlere dayanan bir aile köpeğidir.

İskoçya’da 19. yüzyıl dönemlerinde ortaya çıkmış ve o dönemlerde avcılık faaliyetlerinde yardımcı olarak kullanılsa da günümüzde apartman dairesinde beslenecek köpekler arasında yer alıyor.

Koyu sarı, açık dore, krem rengi, altın sarısı renkleri ile dikkat çekici olan Golden Retriever cinsi köpekler, dost canlısı, zeki, güvenilir, nazik ve kendinden emin özellikleri ile dikkat çeker.

Neden Onu Seçtik?

Aileler için en uygun köpek cinsleri arasında yer alan Golden Retriever, eğitim süreci başarılı bir şekilde tamamlandığında, son derece uyumlu bir dost haline gelir.

Boyutunun küçük olması, bakım ve beslenmesinin büyük ırk köpeklere göre daha rahat olması, Golden Retriever cinsi köpeklerin tercih edilmesinde ana etken olarak görülür.

Golden Retriever hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için tıklayın.

4) Labrador Retriever

labrador retrieverSabırlı, zeki ve dikkat çekici vücudu ile köpek cinsleri arasında en çok tercih edilen Labrador Retriever cinsi köpek, ilk defa köpek sahiplenecekler için önerilebilecek cinsler arasında yer alır.

Labrador Retrieverin erkeğinin omuzdan yere yüksekliği 57,2 – 62,2 cm arasında, ağırlığı 27 – 34 kg arasında, dişisinin omuzdan yere yüksekliği 54,6 – 59,7 cm arasında, ağırlığı da 25 – 31,7 kg arasında değişir. Bu da özellikle bahçe içinde köpek besleyecekler için ideal bir seçim olmasını etkiliyor.

Neden Onu Seçtik?

Son derece zeki, sabırlı ve eğitilebilir bir köpek cinsi olan Labrador Retriever, çocuklu aileler için ideal bir seçimdir.

Uysal, ortama kolay adapte olan ve saldırgan tavırlar sergilemeyen Labrador Retriever, apartman dairesinde de beslenebilecek düzeyde bir köpek cinsidir. Sahibine karşı sadık, eğitimde itaatkar olması da ayrıca kolay eğitilmesini etkiler. Bu nedenle ilk defa köpek sahiplenecekler için ideal bir cinstir.

Labrador Retriever hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

5) Pomerian

pomeranianAile bireyleriyle anlaşma ve uyum sağlama konusunda en yetenekli köpek cinsleri arasında yer alan Pomerian cinsi köpekler, sevecen ve sempatik özellikleri ile dikkat çekici köpeklerdir.

Orta Avrupa’nın Pomeranya bölgesi adını alan Spitz tipi köpek cinsi olan bu cinsler, özellikle büyük Spitz tipi köpekler, Alman Spitz soyundan üretilmiştir. Asil ve popüler bir köpek cinsi olmasının yanında bakımı ve beslenmesi en rahat cinsler arasında yer alır.

Neden Onu Seçtik?

Küçük boyutlu olması özellikle apartman dairesinde köpek beslemek isteyenler için ideal bir seçim olmasını etkiler.

Düzenli olarak bakımının yapılması ve günlük egzersizlerinin karşılanması halinde son derece uyumlu bir cins haline gelebilen Pomerianlar, yalnızlıktan pek hoşlanmazlar.

Doğru mama seçimi ile beslenmelerine özen gösterildiklerinde uzun süre sahiplerine arkadaşlık edebilirler.

Pomerian hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

6) Yorkshire Terrier

Yorkshire TerrierŞirin ve sempatik yüz hatları ile dikkatleri üzerine çeken Yorkshire Terrier cinsi köpekler, ilk defa köpek sahipleneceklere önerilebilecek en ideal cinsler arasında yer alır.

Birleşik Krallık kökenli, küçük bir teriyer ırkı olan Yorkshire, küçük boyutlu olmasına rağmen son derece atik ve çevik bir cins köpektir. Cesur, enerjik ve oyun oynamayı seven bu köpeklerin bakımları doğru şekilde yapıldığında uzun süre yaşayabilirler.

Neden Onu Seçtik?

Hem boyutunun küçük olması hem de sahibine karşı itaatkar olması ile öne çıkan Yorkshire Terrier köpeği, apartman dairesine rahatlıkla uyum sağlayabilecek köpek cinsleri arasında yer alır.

Bakımı ve beslenmesi, diğer cinslere göre daha kolay yapılır. Düzenli olarak tüy bakımının yapılması halinde köpek güzelliğini daimi olarak korur. İnatçı bir yapıya sahip olmaması eğitim konusunda sahibinin rahat etmesini sağlar.

Diş bakımı ve tüy bakımı, diğer köpek cinslerine nazaran daha çok dikkat edilmesi gereken bir konu olsa da ilk defa köpek sahiplenecekler için ideal bir ırktır.

Yorkshire Terrier hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

7) Chihuahua (Şivava)

ChihuahuaMeksika kökenli olan Chihuahua (Şivava) ırkı köpek, bakımı kolay, sevecen ve sempatik hareketleri ile dikkat çekicidir.

Eski dönemlerde Güney Amerikan yerlilerinde “kutsal” olarak kabul edilen Chi, Çin’den Amerika’ya getirilmiştir.

Avrupa’ya gelişi 19. Yüzyıla dayanan Chihuahua (Şivava) cinsi köpeki apartman dairesine uyum sağlaması ile tercih edilen bir ırktır.

Neden Onu Seçtik?

Kısa tüylü ve uzun tüylü olmak üzere iki farklı tüy yapısı ile dikkat çekici olan Chi cinsi köpeklerde kısa tüylü olanları tercih ederseniz haftada bir defa tüy bakımının yapılması yeterlidir.

Çok fazla tüy dökmemesi, beslenme konusunda zorlayıcı olmaması ve eğitim konusunda da erken dönemde eğitilmeye başlanması halinde sahibine karşı daha sosyal bir cins olur. Bu nedenle ilk defa köpek sahiplenecekler için önerilebilecek köpek ırkları arasında yer alır.

Chihuahua (Şivava) hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

8) Poodle Toy (Kaniş)

Poodle ToyAkıllı, hareketli ve yön bulma konusunda son derece zeki bir köpek cinsi olan Poodle Toy (Kaniş) cinsi köpekler; standart, toy ve minyatür olmak üzere üç farklı tipte görülen köpeklerdir.

Farklı tiplerde görülseler de bu köpeklerin birbirlerinden tek farkı, boyutlarıdır. Diğer tüm özellikleri bir biri ile aynıdır.

Fransa kökenli olan Poodle Toy (Kaniş) köpek ırkı, itaat seviyesi çok yüksek bir cins olduğu için eğitim döneminde sahibine ya da eğiticisine zorluk çıkartmaz.

Neden Onu Seçtik?

Görünüm olarak son derece sempatik duran ve kıvırcık tüy yapısı ile dikkat çekici bir köpek cinsi olan Kaniş, en büyük boyutu bile küçük ırk köpekler kadardır. Bu nedenle apartman dairesinde kolaylıkla beslenebilir.

Tüy bakımı ve beslenme konularına dikkat edilerek hareket edildiğinde, gayet ılımlı bir arkadaşa dönüşebilen Poodle Toy (Kaniş), 6-8 haftada bir tıraş edilmelidir. Bunun dışında bakımı son derece kolaydır.

Poodle Toy (Kaniş) hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

9) Pekinez (Pekingese)

PekingeseÇin kökenli olan Pekinez (Pekingese) köpekler, ilk defa Lamaist Rahipleri tarafından, onlarca kutsal olarak kabul edilen Aslan’a benzediği için üretilmiştir.

İlk dönemlerde sadece saray içinde bakılabilen Pekinezler, Tang’în hükümdarlığı boyunca “aile ferdi” olarak kabul edilmiştir. İngilizlerin Yasak Şehri ele geçirmesiyle İngiltere’ye gelen Pekinez cinsi köpekler, apartman dairesinde beslenmeye en uygun köpek ırkları arasında yer alır.

Neden Onu Seçtik?

Aslana benzer tipi ve bembeyaz tüyleri ile dikkat çekici olan Pekingese cinsi köpekler, cesur, özgürlüğüne düşkün bir cinstir.

Yeteri kadar özen gösterildiğinde ve bakımı doğru şekilde yapıldığında son derece uysal bir köpeğe dönüşebilen Pekinez cinsi köpekler, ilk defa köpek sahiplenecekler için önerilebilecek bir ırk olsa da bakımında ve egzersiz konularına son derece dikkat edilmesi gereken bir ırktır.

Erken dönemde eğitilmeye başlandıklarında daha sosyal varlıklar olarak sahiplerinin karşısına çıkarlar.

Pekingese hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

10) Shih Tzu

Shih Tzuİlk defa köpek sahipleneceklere önerilebilecek en iyi köpek ırkları arasında yer alan Shih Tzu, Çin asıllı bir köpek cinsidir.

Çincede “Aslan köpek” anlamına gelen Shih Tzu, 11-14 yıl arasında bir ömre sahiptir. İyi bakıldıklarında daha uzun süre yaşayabilirler.

Siyah, beyaz, kırmızı, bej gibi çeşitli renklere sahip olan Shih Tzu cinsi köpekler, yuvarlak kafası ve küçük burnu ile dikkat çekicidir.

Neden Onu Seçtik?

Küçük boyutlu olması, apartman dairesinde beslenmesini etkili kıldığı için ilk defa köpek sahipleneceklere önerilebilecek en iyi köpek ırksları arasında yer alan Shih Tzu, eğitime açık bir cinstir.

Sabırlı ve kararlılık göstermesi, eğitim konusunda sahibinin veya eğiticisinin kolaylıkla eğitmesini sağlar. Bu da yeni başlangıçlar için ideal bir cins olmasını etkiler.

İlginizi Çekebilir: Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Shih Tzu hakkında ayrıntılı bilgi almak için tıklayın.

Sonuç olarak; ilk defa köpek sahiplenecek kişilerin, hem yaşam alanı açısından hem de bakım ve beslenme açısından zorlanmayacakları köpek ırklarını tercih etmeleri önemlidir.

Tabi ki her ırk köpek, sahiplenmek için idealdir. Fakat köpeğin rahat etmesi ve aynı zamanda sahibinin de zorlanmaması açısından daha kolay sahiplenilebilecek cinsleri tercih etmek daha doğru olacaktır.

Acemi sahipler için köpek tavsiyeleri nelerdir?

Yaşam tarzınıza ve evinize en uygun köpeği seçmek tamamen sizin kararınız olacaktır. Küçük bir apartman daireniz varsa Pormerian, bahçeli büyük bir eviniz varsa Golden sizin için en iyi seçimler olabilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here