Köpeklerde Sık Görülen 8 Ölümcül Köpek Hastalığı ve Tedavisi

0
3228

Köpek hastalıkları diğer köpeklerle temasla, daha önce hasta bir köpeğin yaşadığı kulübesinden veya dışkı yalama / yeme yoluyla bulaşabilir. Bazı hastalıklar diğerlerinden daha tehlikeli olduğu için erken teşhisi ve tedaviye başlanma zamanı çok önemli olur. Bu nedenle köpek sahiplerinin köpek hastalıkları hakkında bilinçlenmesi ayrıca önem arz etmektedir.

köpek hastalıkları

Köpek hastalıklarından bazıları atlatılabilir olduğu gibi ölümcül olan ve kesinlikle dikkat edilmesi gerekilen bazı hastalıklar vardır. Özellikle köpeğiniz yavruysa İşte 8 ölümcül köpek hastalığı ve tedavisi:

1) Köpek Distemper Hastalığı

Semptomlar: Göz akıntısı, Ateş, Öksürük, Kusma, Felç

Köpeklerin burunlarını ve ayak tabanlarını sertleştirdiği için bazen sert taban hastalığı olarak da adlandırılan köpek distemper, hava yoluyla maruz kalma veya paylaşılan yemek kapları gibi temas yoluyla bulaşan son derece bulaşıcı bir viral hastalıktır.

köpeklerde distemper hastalığı

Tüm köpekler köpek distemper hastalığına yakalanma riski altındayken, bu hastalık ağırlıklı olarak özellikle hava yoluyla bulaşan virüslere yatkın köpek yavrularını ve köpekleri etkiler.

Köpeklerde Distemper Hastalığı Tedavisi: Köpeğinizin distemper olduğunu düşünüyorsanız, onu veterinere götürün. Veterinerler, destekleyici bakım sağlayarak ve bol miktarda dinlenme ve sıvı almalarını sağlayarak ikincil enfeksiyonu önleyerek distemperli köpekleri tedavi etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapsalar da, genellikle ölümcüldür.

Köpeğinizin buna yakalanmasını önlemenin en iyi yolu, onu aşılamak ve hasta köpeklerden uzak tutmaktır.

2) Köpek Parvovirüs Hastalığı

Semptomlar: Ateş, Uyuşukluk, Kusma, İshal, Dehidrasyon, Kilo kaybı

Parvo, hasta bir köpeğin dışkı maddesiyle temas eden köpekleri enfekte eden oldukça bulaşıcı bir başka virüstür. Ve ne yazık ki, parvo’nun yayılması kolaydır, ancak bir köpeğin iç organlarına saldırdığında durdurulması zordur ve çoğu zaman ölümcül olabilir.

köpeklerde parvovirüs hastalığı

Köpek Parvovirüs Hastalığı Tedavisi: Veterinerler, bol miktarda sıvı, elektrolit ve ikincil enfeksiyon önleme sağlayarak köpekleri parvo ile tedavi eder, ancak genellikle ölümcüldür.

Köpeğinizi güvende tutmanın en iyi yolu, onu aşılatmak ve onu tüm dışkılardan, özellikle de enfekte dışkılardan uzak tutmaktır.

3) Kalp Kurdu Hastalığı

Semptomlar: uyuşukluk, öksürük, solunum problemleri, kalp hastalığı, kilo kaybı

Kalp kurtları, köpeğinizin kalbinde yaşayan, enfekte olursa kalbine, kan damarlarına ve akciğerlerine zarar veren parazitlerdir. Kalp kurdu sivrisinekler tarafından yayılır ve sadece kuru iklime sahip yerlerde değil, her türlü iklimde bulaşabilir.

Köpeklerde kalp kurdu hastalığı

Köpeklerde Kan Kurdu Tedavisi: Köpeğinizin kalp kurdu varsa, sıkı bir steroid, antibiyotik veya organik arsenik enjeksiyonu kullanmayı deneyin. Tedavi çoğu zaman umduğunuz gibi sonuçlanmayabilir. Çünkü kan kurdu hastalığı köpeklerde %98 ölümcüldür.

Bu hastalığa yakalanmasını önlemenin en kolay (ve en ucuz) yolu, yıllık kan testleri ve düzenli haplar, tropikal ilaçlar veya aşılarla önleyici tedbirler almaktır.

4) Kuduz

Semptomlar: Ateş, Ağrı, Yarada karıncalanma veya yanma, Hiperaktivite

Kuduz virüsünün neden olduğu, enfekte bir hayvandan bir ısırık veya tükürük ile yayılan ve bir hayvan onu alıp semptomlar göstermeye başladığında ölümcül olan çok tehlikeli viral bir hastalıktır.

Köpeklerde kuduz hastalığı

Şiddeti ve insanlara kolayca bulaşması nedeniyle birçok şehir, eyalet, park ve kuaför köpeklerin aşı olmasını şart koşar.

Kuduza yakalanan köpekler için herhangi bir tedavi yoktur ve ölümcüldür.

Bunu önlemenin en iyi yolu aşı yaptırmak ve onu vahşi yaşamdan uzak tutmaktır.

5) Lyme Hastalığı

Semptomlar: Ağrı, İştahsızlık, Ateş, Topallama

Bu hastalığa kene ısırıklarından (çoğunlukla geyik keneleri) gelen bir bakteri neden olur ve kan dolaşımına girdikten sonra eklemlere yayılır ve yavrularınız için ağrıya neden olur.

Köpeklerde lyme hastalığı

Tedavi edilmezse, lyme hastalığı ölümcül olabilir.

Lyme Hastalığı Tedavisi: Antibiyotiklerle tedavi edilebilir ve aşı yaptırılarak veya açık havaya maruz kaldıklarından sonra vücudunda kene kontrolü yapılarak önlenebilir.

6) Köpek Kulübesi Hastalığı

Semptomlar: Şiddetli öksürük, Öğürme, Uyuşukluk

Bu hastalık, solunum yollarının iltihaplanmasına ve tahriş olmasına neden olan oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Köpek kulübesi öksürüğü olarakta bilinmektedir.

Bu hastalık, enfekte bir hayvanla doğrudan temasla, öksürme veya yemek kapları veya battaniyeleri paylaşma yoluyla, barınaklar, köpek parkları, pansiyonlar ve köpek bakım evleri gibi birbirleriyle sürekli temasta olan hayvanlardan hızla yayılabilen bir hastalıktır.

Tüm köpekler risk altındayken, köpek yavruları, aşılanmamış köpekler ve yaşlı köpeklerin zayıf bağışıklık sistemleri nedeniyle köpek kulübesi öksürüğü alma olasılığı daha yüksektir.

Köpek kulübesi hastalığı

Köpek Kulübesi Hastalığı Tedavisi: Köpeğinizde köpek kulübesi öksürüğü varsa, veterineriniz antibiyotik, öksürük kesici ve bol bol dinlenme reçetesi yazacaktır.

Ancak evdeyken ona göz kulak olun; halsiz veya uyuşuk hale gelirse, zatürree olmadığından emin olmak için onu veterinere geri götürün.

Köpeğinizi aşılatarak (özellikle onu bir barınaktan aldıktan sonra) ve hasta köpeklerden uzak tutarak köpek kulübesi öksürüğüne yakalanmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

7) Leptospiroz

Semptomlar: Ateş, Kas hassasiyeti, Uyuşukluk, Dehidratasyon, Kusma, Sarılık

Bu hastalığa doğrudan veya hasta bir köpek aracılığıyla topraktan ve akarsulardan, göllerden veya nehirlerden gibi doğal sularda bulunabilen Leptospira bakterileri ile temas neden olur.

Köpeklerde Leptospiroz Hastalığı

American Veterinary Medical Foundation (AVMA), enfekte köpeklerin idrarında, idrarla kontamine yiyeceklerde veya yatak takımlarında veya hasta bir hayvanın ısırıklarında da bakterilerle temas edebileceğini söylüyor.

Leptospiroz Hastalığı Tedavisi: Veterinerlerin antibiyotik ve destekleyici bakım sağlayarak leptospirozu tedavi edebilmelerine rağmen, köpeğinizi aşılatarak önlemek daha kolaydır.

8) Böbrek Hastalığı

Semptomlar: Kilo kaybı, Artan idrara çıkma ve susuzluk, İştahsızlık, Kusma

Veteriner hekim Selman Odabaş, “Normalde, sağlıklı böbrekler yüksek kaliteli idrar üretmek için protein atıklarını ortadan kaldırabilir, vücut suyunu, tuzları ve asitleri dengeleyebilir” “Ancak, köpekler yaşlandıkça böbrek hastalığı bu aktiviteleri tehlikeye atabilir.” dedi.

Köpeklerde Böbrek Hastalığı

Böbrek hastalığı daha çok yaşlı köpeklerde görülse ve geri döndürülemez veya tedavi edilemez olsa da, bulunduğu ve tedavi edildiği anda ilerlemesi ve zayıflaması yavaşlayabilir.

Köpeklerde Böbrek Hastalığı Tedavisi: Köpeğinizin böbrek hastalığı varsa, veterineriniz ilaçlar ve böbrek dostu diyetler yazacaktır, ancak bunu önlemenin en iyi yolu erken teşhistir. Düzenli veteriner kontrolleri ve randevuları, köpeğinizin sağlığını yolunda tutar. Veterinerler kandaki kreatinin seviyelerini ölçebilir ve düzensizliklerin daha kolay tespit edilebilmesi için SDMA testleri uygulanabilir.

Köpeğimin hasta olduğunu nasıl anlarım?

Köpeklerde hastalık belirtileri hastalığına göre değişmektedir. Genel olarak halsizlik, iştahsızlık ve durgunluk köpeğinizde bir sorun olduğuna işaret eder. Ayrıca dışkılarda değişiklik, kusma ve yüksek ateşte köpeğinizi veterinere götürmeniz için ipuçları vermektedir.

Köpeğimi nasıl tedavi ettirebilirim?

Hasta köpekleri hayvan hastanelerinde veya veteriner kliniklerinde tedavi ettirebilirsiniz. Köpeğinizi bu mecralara götürmeden önce hastaneden veya klinikten bilgi almalı, köpeğinizin durumunu belirtip hastalığın çözümü için doğru yeri bulduğunuzdan emin olmalısınız.

Köpeğimi hastalıklardan nasıl koruyabilirim?

Köpekleri hastalıklardan korumanın en iyi yolu veterinerinizin önerdiği aşı takvimi listesine eksiksiz olarak uymalısınız. Mümkün oldukça köpeğinizin, güvenmediğiniz köpeklerle temasını engellemelisiniz. Sokak yürüyüşlerinde köpeğinizin bulduğu şeyleri yemesini engellemeli, durgun sulardan su içmesini önlemelisiniz.

 

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here