Aşırı Sıcaklarda Köpeklerin Serinlemesi İçin Yapılabilecek Eğlenceli Aktiviteler

0
1039

Aşırı sıcaklar, köpeklerde sıcak çarpmasına, kalp durmasına ve ciddi bazı ölümcül sebeplere yol açabilecek kadar ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Sıcak yaz günlerinde insanların bunaldıkları gibi köpekler de bunalırlar. Özellikle de yavru köpekler, bu durumdan çok daha fazla etkilenebilirler.

Hayvan araştırmacıları, aşırı sıcakların köpekler üzerinde çok ciddi olumsuz etkilere neden olabileceğini, buna karşı önlem alınması gerektiğini belirmektedir.

Köpekleri Sıcak Havadan Korumak için Yapılması Gerekenler

Köpeğinizin aşırı sıcaklardan korunması sahibi olarak sizin temel görevinizdir. Bunun için basit önlemler alarak büyük problemlere yol açabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.

Yazın köpekleri serinletme

Aşağıda köpeğinizi sıcak havalardan koruyacak basit ve pratik yöntemleri sizlere sunduk. Bunları uygulayarak köpeğinizin daha rahat bir yaz dönemi geçirmesini sağlayabilirsiniz.

1- Havuz ya da Su Püskürtün

Köpekler suda oynamayı ve suyla oynamayı severler. Yaz dönemlerinde köpeğiniz için imkanınız varsa yüzmesini sağlayın.

Ya da gün içinde köpeğinizle yürüyüş yaptıktan sonra uygun bir alanda köpeğinize fıskiye ile su püskürtün. Bu, köpeğinizin sıcak havalardan bunalmasını engeller ve aynı zamanda egzersiz ihtiyacını karşılamasını da sağlar.

Havuz ya da fıskiye ile köpeğinizi ıslatmak gibi bir imkanınız yoksa eve döndüğünüzde köpeğinizi serinletmek için soğutma havlusu kullanabilirsiniz.

2- Köpek Tıraşı

Bazı cins köpekler daha uzun tüylü olurlar ve yaz dönemlerinde bu uzun tüyleri onların sıcaktan bunalmalarına neden olur.

Eğer köpeğiniz uzun tüylü ise tıraş döneminin yaz dönemlerine almanızda yarar vardır. Yaz mevsimi boyunca 2 veya 3 defa köpek kuaförüne götürmeniz köpeğinizin daha rahat bir yaz dönemi geçirmesini sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerde Tüy Bakımı

İstanbul’un en güvenilir Pet Kuaförüne ulaşmak için tıklayın.

3- Spor / Yürüyüş Saatlerini Değiştirin

Bahar aylarında köpeklerde sıcak bunalması görülmez ve günün herhangi bir saatinde yürüyüşe çıkartabilirsiniz. Ancak yaz ayları için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Yaz aylarında köpeğinizi aşırı sıcaklardan korumak için yürüyüş ve spor saatlerini sabah ya da akşamın serin saatlerine ertelemeniz daha doğru olacaktır.

Sıcak havalarda yürüyüş yaptığınızda asfaltın sıcaklığı ya da kaldırım taşlarının sıcaklığı sevimli dostunuzun patilerini yakar ve bu da onların rahatsız olmasını etkiler. Bu nedenle daha serin saatlerde yürüyüşe çıkmanız daha doğru olur.

4- Mola Vermeye Dikkat Edin

Köpeğinizle ava çıkabilir ya da bir doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz. Köpeğiniz, sizin kadar dayanıklı olmayabilir. Bunun farkında olmanız ve buna göre mola vermeniz önemlidir.

Özellikle doğa yürüyüşlerinde uzun süreli yolculuklar, köpeklerin bunalmasına neden olur. Havalar da sıcak ise daha kolay bunalım geçirmelerine neden olabilirsiniz.

Avcılık ya da farklı aktiviteler yapacaksanız belirli aralıklarda mola vermeniz ve köpeğinize taze su vererek sıcaklardan korunmasına yardımcı olmaya özen göstermelisiniz.

Sadece aktivite içinde değil belli görevlerde çalıştırılan köpeklere de aynı hassasiyeti göstermek gerekir. Kurtarma köpekleri ya da afet durumlarında kullanılan köpeklerin de mola vermeleri gerekir.

5- B Planınız Mutlaka Olsun

Özellikle sıcak şehirlerde yaşayan köpek sahiplerinin yazın elektrik kesintisine karşı köpekleri için önlem almaları önemlidir.

Klimalı ortamda yaşayan köpekler, klimanın çalışmaması durumunda sıcaktan bunalabilirler. Bunun için daima bir B planınızın olması gerekir.

Köpeğinizi daha serin bir ortama taşıyabilir, havanın serin olduğu saatler ise onu dışarıya çıkartarak serinlemesini sağlayabilirsiniz.

6- Uyuduğu Yere Dikkat Edin

Bahçeli bir evde yaşıyorsanız ve köpeğiniz de bahçede yaşıyorsa bulunduğu ortamın serin olmasına dikkat edin.

Gün içinde bunalan köpekler gelişi güzel bir yerde uyuyabilirler ve güneş çarpmasına maruz kalabilirler. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için köpeğinizi gölgelik bir yerde uyumasını sağlamalısınız.

7- Patilerini Sık Sık Kontrol Edin

Sıcak havalarda dışarı çıkmış iseniz geri döndüğünüzde mutlaka patilerini kontrol edin. Aşırı sıcaktan eriyen asfalt taşları sevimli dostunuzun patilerine sıkışmış olabilir. Bu da rahatsız olmasına neden olabilir.

İlginizi Çekebilir: Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Aşırı Sıcaktan Bunalmış Köpeğe Ne Yapılır?

Köpeğiniz fark etmediğiniz bir şekilde aşırı sıcaklardan bunalmış ise bu durumu engellemek için hemen harekete geçmeniz gerekir.

Sıcaktan bunalmış köpek

Aşağıda sizlere önereceğimiz yöntemleri uygulayarak petinizin kendini daha rahat hissetmesini sağlayabilirsiniz.

1- Köpeğinizin Yerini Değiştirin

Köpeğiniz sıcak çarpmasına maruz kalmışsa ilk yapmanız gereken şey, onu sıcak ortamdan daha serin bir ortama taşımak olmalıdır. Klimalı ya da vantilatörlü bir yere götürün.

2- Rektal Termometre Kullanın

Köpeğinizin vücut sıcaklığını bilmeniz, önlem almanızı daha da kolaylaştırır. Bunun için rektal termometre kullanmanızı öneririz.

Eğer köpeğinizin vücut sıcaklığı normalin üzerinde ise hemen bir çözüm yöntemine başvurun. En basiti, ortamı değiştirin.

Köpeklerin sıcaktan bunalmaları vücut ısılarının 41 derecenin üstüne çıkması ile başlar. Eğer 38-41 derece arasında ise kendiniz bir önlem alabilirsiniz ama daha yüksek ise zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermenizde yarar vardır.

3- Su Havuzu, Banyo ya da Havlu Kullanın

Köpeğinizin aşırı sıcaktan bunaldığını fark ettiyseniz zaman kaybetmeden eğer yakınınızda bir bebek havuzu varsa oraya götürün. Böyle bir imkanınız yoksa fıskiye ile su püskürtün.

Bu iki imkanınız da yoksa ve evde iseniz hemen giysileri suyla ıslatarak köpeğinizin üzerini örtün. Bir süre bu şekilde kalmalarını sağlamanız, petinizin kendine gelmesini sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir: Köpekler Nasıl Yıkanır

4- Soğuk Su İçirin

Aşırı sıcaktan bunalmış köpeğinizin bilinci hala yerinde ise ve su içebiliyorsa hemen soğuk su verin. Tabi suyun çok aşırı soğuk olmamasına dikkat edin.

Buna ek olarak soğuk havlu uygulaması ile patilerini serinletin, koltuk altlarına ve bacaklarına uygulayarak vücut ısısını düşürmeye çalışın.

Köpeğinizin bilinci kapanmış ve size tepki vermekte zorlanıyorsa zaman kaybetmeden veteriner hekime göstermenizde yarar vardır.

Köpeklerde Sıcak Çarpması Risk Faktörleri

Köpekler, normalde sıcağa ve soğuğa karşı dayanıklı varlıklardır. Ancak bu durum köpeğin cinsine, yaşına, özel durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Bazı köpekler sıcak havalara karşı daha hassas olurlar. Kalın kürklü veya uzun tüylü köpekler, çok genç veya çok yaşlı köpekler ve shih tzu, pug, boxer ve bulldog gibi kısa bir burun ve düz bir yüze sahip kısa kafalı köpek cinsleri, sıcak havalardan daha erken etkilenirler.

Eğer bu tip bir köpek cinsine sahip iseniz yaz aylarında sıcak havalara karşı daha bir dikkatli olmanız ve erkenden önlem almanız gerekir.

Risk altında olan bir diğer köpek grubu ise çalışan köpekler grubudur.

Yardım kuruluşlarında, polis görevlerinde ya da kurtarma operasyonlarında kullanılan köpekler, diğer köpeklere göre daha hareketli olurlar ve bunların harcadıkları enerji daha yüksek olur.

Yardım köpekleri ya da çalışan köpeklerin aşırı sıcaktan bunalmalarını engellemek için özellikle belli saatlerde mola vermek ve gerektiği şekilde dinlenmelerine olanak sağlamak önemlidir.

Köpeklerin sıcaklardan bunalmalarının tek nedeni aşırı sıcaklar değildir. Çevresel diğer faktörler de buna neden olabilir.

Özellikle nem oranı yüksek bir şehirde yaşıyorsanız köpeğinize karşı daha bir dikkatli hareket etmeniz gerekir. Nemli ortamlarda köpeklerin sıcaklardan bunalmaları daha erken sürede gerçekleşir.

Böyle bir iklime sahip bir şehirde yaşıyorsanız köpeğinizin bulunduğu ortamın serin olmasına dikkat etmelisiniz.

Köpeğinizle yaz aylarında arabada seyahat ediyorsanız, mutlaka hava almasını sağlamalısınız. Özellikle de alışverişe giderken köpeğinizi arabada bırakıyorsanız kesinlikle hava almasını sağlayacak kadar camları açık bırakmanız ya da klimayı kapatmamanız gerekir.

Aşırı sıcaklardan bunalan köpeklerde yukarıda da belirttiğimiz gibi ölümcül vakalarla sonuçlanabilecek problemler görülebilir. Bu yüzden önlem almanız şarttır.

Köpeklerin eşyalarınızı kemirmesini önlemek istiyorsanız makalemize bir göz atın.

Köpeğimi sıcaktan korumak için ne yapmalıyım?

Köpeklerde sıcak çarpmasının önüne geçmek için bol su içirmeye özen gösterin, vücut ısısını sürekli kontrol edin ve günün sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan kaçının.

Sıcak havalarda köpeklere ne iyi gelir?

Sıcak havalarda köpeğinizin uyuduğu yerin gölgelik olmasına dikkat edin, suyunun daima taze ve soğuk olmasına dikkat edin, çalışan bir köpeğiniz varsa mola vermeye özen gösterin.

Köpekler sıcakta kusar mı?

Köpeklerin vücut ısıları normalde de yüksektir. Güneş çarpması ile birlikte bu ısı daha da yükselir ve kusma gibi durumlar söz konusu olabilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here