Hipoalerjenik Tüylere Sahip Tüy Dökmeyen Köpek Cinsleri

0
29469

Köpek Cinsleri

Köpek beslemek isteyip tüylere karşı alerjisi olduğu için bir türlü köpek sahiplenemeyenler için seçtiğimiz tüy dökmeyen köpek cinslerini inceleyerek siz de bir köpek edinebilirsiniz.

Köpekler ve kediler tüy dökmeleri ile bilinirler ve bu da bazı insanlar için pet beslemeye engel olur. Kedi/köpek tüyüne karşı alerjisi olanlar için tüy dökmeyen köpek cinsleri hakkında bilgi vereceğimiz bu yazımız ile köpek sahibi olmaya engel tüy dökme problemini aşabilirsiniz.

Tüy Dökmeyen Köpek Irkları

Başından söyleyelim, her ne kadar “tüy dökmeyen köpekler” dense de her köpekte tüy dökme durumu doğal olarak bulunur. Aşağıda sayacağımız köpek türleri ise diğerlerine göre daha az tüy dökmeleri ile bilinirler. İşte tüy dökmeyen (az tüy döken) köpek cinsleri…

1) Bichon Frise

Bichon FriseHem az tüy bakımına ihtiyaç duyan hem de diğer köpek türlerine nispeten çok daha az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alan Bichon Frise cinsi köpekler, sevimli görünüşleri ile dikkat çeken cinslerdir.

Uzun tüylü olmalarına rağmen tüyleri çok az dökülen Bichon Frise ırkı köpekler, apartman dairesinde beslemeye uygun tam bir aile dostu bir ırktır.

Düzenli olarak tüy bakımlarının yapılması halinde neredeyse hiç tüy dökmeyen bu köpekler, hipoalerjenik tüy yapıları ile bilinirler.

Köpekler nasıl yıkanır?

2) Shih Tzu

Shih TzuKüçük boy köpek cinsleri arasında yer alan ve yaygın olarak apartman dairesinde en çok beslenen köpek ırkları arasında yer alan Shih Tzu cinsi köpekler de az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alır.

Uzun ve kıvırcık tüyleri ile dikkat çekici olan Shih Tzu’lar, uzun tüylü olmalarına rağmen çok az tüy dökerler. Hipoalerjenik tüy yapısına sahip oldukları için köpek tüyüne karşı alerjisi olanlara önerilebilecek bir ırktır.

Shih Tzu, haftalık tüy bakımlarının yapılması ve banyolarının da düzenli yapılması ile tüy dökme problemini neredeyse hiç görmeyeceğiniz bir ırktır.

3) Poodle

Poodle ToySevimli duruşları ve ilgi çekmeye odaklı yönleri ile büyümeyen köpek cinsleri arasında yer alan Poodle ya da diğer adıyla kaniş köpekler de tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alır.

Düzenli tüy bakımlarının yapılması halinde tüye karşı alerjisi olanların bile rahatlıkla besleyebilecekleri kaniş köpek cinsi, farklı boyutlarda köpeklerdir.

Kıvırcık ve kısa tüy yapısına sahip olan Poodle cinsi köpekler, farklı türlerde görülseler de ortak özellikleri tüy dökmemeleridir.

4) Yorkshire Terrier

Yorkshire TerrierHipoalerjenik tüylere sahip Yorkshire Terrier cinsi köpekler de diğer akrabaları gibi tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alır.

Güzel bir tüy yapısına sahip olan ve sahibine olan düşkünlüğü ile apartman dairesinde beslenebilecek köpek ırkları arasında yer alan Yorkshire Terrier cinsi köpekler, düzenli bakım yapıldığında neredeyse hiç tüy dökmezler.

Düzenli olarak banyo yapılması ve özel şampuan kullanılması halinde çok az tüy döken bu köpeklerin tüyleri zarar vermez.

5) İskoç Terrier

Scottish TerrierGörünüşleri ile dikkatleri üzerine çeken ve sahibinin ilgisini kolay bir şekilde üzerine çekmeyi başaran İskoç Terrier cinsi köpekler de az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alır.

“Scottie” adı ile de bilinen bu köpek cinsine sahip olmak hipoalerjenik tüy yapısına sahip oldukları için ideal olsa da temel itaat, ileri itaat eğitiminin düzenli bir şekilde verilmesi gerekir.

İnatçı ve özgür bir ruha sahip olmalarından dolayı özellikle ilk defa köpek sahipleneceklere tavsiye edilmeyecek bir ırktır.

Köpeklerde sık görülen göz hastalıkları

6) İrlanda Su Spanieli

İrlanda Su SpanieliGörünüşlerine bakıldığında çok fazla tüy döker algısına neden olsa da İrlanda Su Spanieli, tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Zeki ve kolay eğitilebilir özelliklerine sahip, sahiplerine düşkünlükleri ile bilinen İrlanda Su Spanieli ırkı köpekler, kalın bir kürke sahiptir ve buna ek olarak hipoalerjenik tüy yapısına sahip oldukları için kolay tüy dökmezler. Ancak düzenli olarak tüy bakımlarının da yapılması gerekir.

7) Schnauzer

SchnauzerSchnauzer, iyi bir bekçi köpeği ve aynı zamanda hipoalerjenik tüy yapısına sahip bir cins köpek arayışı içerisinde iseniz Schnauzer tam size göre.

Diğer köpek cinslerine nispeten çok daha az tüy döken Schnauzer köpekler, özellikle bahçe ya da çiftlik evlerinde beslenmeye elverişli köpek cinsleri arasında yer alır.

Standart ve minyatür olmak üzere iki farklı türü olan bu köpekleri ortak özellikleri uzun ve kabarık tüy yapısına sahip olsa da tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer almalarıdır.

8) Basenji

BasenjiEn az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alan Basenji, ilk defa köpek sahiplenecek kişiler için uygun bir ırk değildir.

Özel bir eğitim gerektiren ve eğitmeninin bu konuda kendinden emin olması gerekir. Başına buyruk hareket etmeyi seven ve eğitilmediğinde diğer hayvanlara karşı saldırgan olabilen Basenji cinsi köpekler, az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alır.

Beslenmesine ve tüy bakımına özen gösterilmesi halinde neredeyse hiç tüy dökmezler.

9) Affenpinscher

AffenpinscherKendine güvenen, neşeli ve diğer hayvanlarla iyi geçinebilen köpek ırklarından biri olan Affenpinscher, Alman kökenli, tüy dökmeyen köpek ırkları arasında yer alır.

Düzenli tüy bakımı ve beslenmelerinde özel mamaların kullanılması halinde diğer köpeklere nazaran neredeyse hiç tüy dökmeyen bu köpek cinsi, wire tüy yapısı ile dikkat çekici bir ırktır.

Haftalık olarak düzenli tüy bakımının yapılması halinde tüy dökme problemi yaşanmayacak bu köpekler, hipolarjenik tüy yapısına sahiptir.

10) Afgan Tazısı

Afghan HoundSiyah, gri, kırmızı, mavi, krem, beyaz,  altın sarısı, kahverengi gibi pek çok kürk rengine sahip olan Afgan tazısı da tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer almaktadır.

Tüylerinin seyrek olması ve hipoalerjenik yapıya sahip olması, bahçeli evde ya da çiftlik evinde yaşayanlara önerilebilecek köpek cinsleri arasında yer alır.

Sahibine karşı sadık, eğitime elverişli ve komutları kısa sürede gerçekleştirebilecek zekaya sahip olan Afgan tazısı, düzgün bir eğitim verildiğinde evcil hayvanlarla anlaşabilecek bir ırktır.

11) Minyatür Schnauzer

Miniature SchnauzerAlmanya kökenli olan Minyatür Schnauzer cinsi köpek de tüy dökmeyen köpek ırkları arasında yer alan bir diğer isimdir.

Sahibine karşı sempatik ve diğer evcil hayvanlarla uyum sağlayabilen bu köpek cinsi, düzenli bakım isteyen bir ırktır. Bu noktada kendinize güveniyorsanız hipoalerjenik tüy yapısına sahip olduğu için rahatlıkla besleyebilirsiniz.

İtaatkâr, zeki, spirited, korkusuz, atik, dost canlısı özelliklere sahip olan köpek cinsi, bakım ve beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bir ırktır.

12) Boston Terrier

Boston TerrierTüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alan Boston Terrier, düzenli tüy bakımının yapılması halinde evde beslenebilecek ve köpek tüyüne karşı alerjisi olanlar tarafından bile sahiplenilebilecek bir ırktır.

Boston Terrier, tüy dökmeyen köpek ırkları arasında yer alsa da sahibinin düzenli olarak egzersiz ihtiyacını tamamlaması önemlidir.

Apartman dairesinde ya da bahçeli evlerde kolaylıkla beslenebilen bu köpek ırkı, günümüzde en çok sahiplenilen evcil köpekler arasında yer almaktadır.

13) Malta Terrier

Maltese TerrierKüçük köpek cinsleri arasında yer alan ve aynı zamanda hipoalerjenik tüy yapısına sahip olan Malta Terrier de köpek sahiplenmek isteyen ancak köpek tüyüne karşı alerjisi olanlara önerilebilecek bir cinstir.

Bakımı ve beslenmesine özen gösterildiğinde neredeyse hiç tüy dökmeyen bu köpek cinsi, uysal, sevecen, zeki, hayat dolu yapısı ile dikkat çeken bir ırktır.

Haftalık düzenli tüy bakımı yapılması gereken bu ırk köpekler, tüy dökmeme özelliği ile öne çıkarlar.

Hangi köpekler tüy dökmez?

Aslında tüm köpekler tüy dökerler ama bazı ırklar, diğerlerine göre daha az tüy dökerler ve tüyleri hipoalerjeniktir. Bunlar; Boston terrier, Malta Terrier, Boston Terrier gibi köpek cinsleridir.

Evde hangi cins köpek beslenir?

Evde birçok köpek cinsi beslenebilir. Ancak tüy alerjisi olan kişilerin tüy dökmeyen köpek cinslerini tercih etmeleri önerilir.

Terrier çok tüy döker mi?

Terrier köpekler, en az tüy döken köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Düzenli olarak tüy bakımlarının yapılması halinde neredeyse hiç tüy dökmezler.

İlginizi Çekebilir

İlk Kez köpek Sahiplenecekler İçin En İyi 10 Köpek Irkı

Aşırı Sıcaklarda Köpeklerin Serinlemesi İçin Yapılabilecek Eğlenceli Aktiviteler

Uzmanların Tavsiye Ettiği Köpekler İçin Gerekli Malzemeler

Köpekler Ne Yer?

Profesyonel Eğitmenlere Göre Köpeklerde Sosyalizasyon Eğitimi

Köpeklerde Hastalık Belirtileri, Anlamları ve Yapmanız Gerekenler

Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir: Nereden Başlamalıyım?

Evdeyken Köpeklerle Yapılması Gereken 7 Eğlenceli Aktivite

[Toplam: 2   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here