Köpeklerde Saldırganlık Nedenleri Ve Çözüm Yöntemleri

0
1474

Saldırgan bir köpeğin yanında olmak korkutucu bir deneyim olabilir. Genellikle uysal ve arkadaş canlısı olan ama sonra aniden saldırganlaşan, hırlayan, hamle yapan veya dişlerini gösteren bir köpek olduğunda daha da korkutucudur. Aşırı bir durumda, köpek sizi veya iyi tanıdığı ve daha önce hiç hareket etmemiş bir aile üyesini ısırabilir veya saldırabilir.

Köpeğiniz bu düşmanca davranış belirtilerini gösterdiğinde ne yapmalısınız? Köpek saldırganlığı kontrolden çıkıp köpeklerde veya insanlarda yaralanmalara yol açabileceğinden, köpeğinizin saldırganlığın üstesinden gelmesine yardımcı olabilmeniz için sebebini bulmak çok önemlidir.

Köpekler Neden Saldırganlık Gösterir?

Köpeğinizin neden agresif davrandığını bilmek, bu korkutucu davranışı durdurmak için en iyi planı bulmak için çok önemlidir. Köpeklerde saldırganlığın birkaç potansiyel nedeni vardır.

Hastalık ve Yaralanma

Bazı tıbbi durumlar köpeklerin agresifleşmesine neden olabilir. Herhangi bir saldırganlık belirtisi göstermeyen bir köpek aniden hırlamaya, çatlamaya veya ısırmaya başlarsa, bunun nedeni bir hastalık veya yaralanma olabilir.

Ağrı, köpeklerde saldırganlığın özellikle yaygın bir nedenidir. Sizin aniden saldırgan köpek bir yaralanma veya büyük rahatsızlık ve stres neden olan bir hastalığı olabilir. Bazı olası ağrı nedenleri arasında artrit, kemik kırıkları, iç yaralanmalar, çeşitli tümörler ve yırtılmalar bulunur.

Köpeklerde hastanlamaya bağlı saldırganlık

Diğer hastalıklar köpeğinizin beynini etkileyerek görünüşte mantıksız saldırganlığa yol açabilir. Kognitif fonksiyon bozukluğu ve beyin hastalıkları veya tümör saldırganlık başlamasını teşvik edebilir. Bu problemlerin daha yaşlı köpeklerde ortaya çıkması daha olasıdır, ancak her yaşta olabilir.

Köpeğiniz ani, açıklanamayan saldırganlık gösteriyorsa, bunu bir davranış sorunu olarak ele almadan önce veterinerinize danışın.

Ağrıyı hafifletmek için köpeğinize ilaç vermeyi denemek isteyebilirsiniz, ancak bu yapmamanız gereken bir şeydir. Köpeğiniz hastaysa, herhangi bir tedaviye başlamadan önce tam olarak neyin yanlış olduğunu bilmeniz gerekir. Neyle uğraştığınızı bilene kadar meseleleri kendi kendinize çözmeye çalışmayın. Sadece bir veteriner köpeğiniz için hangi ilaçların uygun olduğunu önerebilir.

Korkma

Korkmuş bir köpek kolayca saldırgan davranışlar geliştirebilir. Onlar tehlikede olduğunu sezerlerse, çoğu köpek sadece kaçış ve kendilerini savunmak ihtiyacını hissedemez, saldırgan davranışlar sergiler. Örneğin, bir köpek bir köşeye sıkışırsa ya da başının üzerine kaldırılan bir elin vurulacağı anlamına geldiğini düşünürse bu durum ortaya çıkabilir.

Kokmuş köpeğin saldırması

Köpeğiniz normalden daha fazla saldırgan veya korkulu davranışlar sergileyen bir kurtarma köpeğiyse, istismara uğramış, ihmal edilmiş, travmatik bir olay yaşamış veya yavruyken gerektiği gibi sosyalleşmemiş olabilir. Köpeği evlat edindiğiniz kuruluştan alabileceğiniz herhangi bir bilgi, durumla başa çıkmanın en iyi yolunu belirlemenize yardımcı olabilir.

Bazen kurtarma köpekleri, istismara uğramış veya uygun şekilde sosyalleştirilmemiş köpekleri, öğretmede uzmanlaşmış bir eğitmen ile itaat eğitimine ihtiyaç duyar. Bazı durumlarda, eğitim ve sabırla köpeğinizin korkusunu kendi başınıza yönetebilirsiniz. En iyi hareket tarzı hakkında bir veterinerle konuşabilirsiniz.

Bu tür saldırgan davranışları kışkırtmaktan kaçınmak için, bilinmeyen köpeklere dikkatlice yaklaşın (daha iyisi, size yaklaşmalarına izin verin). Yolun aşağısındaki korkuyu önlemeye yardımcı olmak için köpeğinizi eğitin ve sosyalleştirin.

Sahiplenme 

Sahiplenme saldırganlığı veya kaynak koruma, bir köpek bir şeye sahip olduğunda ortaya çıkar. Bu genellikle yiyecek, oyuncak veya başka bir değerli nesnedir. Sahiplenme saldırganlığı sergileyen bir köpek, biri en sevdiği oyuncağı çiğnerken yemek kasesine yaklaşırsa hırlayabilir.

Köpeklerde Saldırganlık Nedenleri

Bir köpek, köpeğin bölgesi olan evinize giren bir yabancıyı da ısırabilir. Saldırganlık derecesi bir köpekten diğerine ve nesneler arasında değişebilir. Örneğin, köpeğiniz bir lastik oyuncağı çiğnerken oturup onu okşamanıza aldırış etmeyebilir, ancak aynı şeyi bir domuzun kulağını çiğnerken yaptığınızda dönüp size saldırabilir.

Her şey, köpeğin her bir nesneye veya kaynağa atfettiği değere bağlıdır.

Hakimiyet Gösterisi

Köpekler bazen baskınlık göstergesi olarak agresif davranırlar. Bu genellikle diğer köpekler doğru yönlendirilir, ama insanlara da aynı tepki verebilir.

Baskınlığın bir kişilik özelliği değil, bir davranış olduğunu anlamak önemlidir. Köpekler “doğası gereği” baskın veya itaatkar değildir. Bazılarının bir davranışa eğilimi olabilir, ancak bu genellikle koşullar tarafından belirlenir.

Köpeklerde hakimiyet mücadelesi

Baskın davranış sergileyen köpekler, bir durumdan sorumlu olduklarını kanıtlamaları gerektiğini düşünürler. Hırıltı, şaklama veya ısırma, konumlarına meydan okunduğunu hissettiklerinde ortaya çıkar.

Ne yazık ki, insanlar genellikle başka bir neden olabileceği zaman, köpek saldırganlığının nedenini baskınlıkla ilgili davranış olarak karıştırırlar. Gerçekte, saldırgan baskın davranış, saldırganlığın diğer nedenleri kadar yaygın değildir.

Hayal Kırıklığı

Hayal kırıklığının neden olduğu saldırganlığı, genellikle yönlendirilmiş saldırganlık veya engele karşı olan saldırganlık olarak adlandırılır. Bir köpeğin bir şeye ulaşamadığı için hüsrana uğradığı ve hayal kırıklığını başka bir şekilde çıkardığı zaman ortaya çıkar. Genelde tel örgüler arkasında duran köpeğin dışarıya ulaşamadığı zamanlarda gözlemlenebilir.

köpeklerde hayal kırıklığı

Örneğin, bir bahçeye zincirlenmiş bir köpek, gün boyunca caddenin karşısında veya bitişik bir bahçede yaşayan bir köpeğe ulaşmak için çaba harcayabilir. Kısıtlı köpek, hayal kırıklığı büyüdükçe genellikle daha şiddetli havlar ve hırlar. Sahibi yaklaştığında, köpek hayal kırıklığını başka yöne çevirebilir ve sahibini ısırabilir.

Köpeğinizin saldırganlığını yanlış yorumlamamaya dikkat edin. Köpeğinizin saldırgan davranışının nedenini bildiğinizi varsaymadan önce her zaman bir sağlık sorununu veya korkuyu ortadan kaldırın. Aksi takdirde, düzeltici önlemlere yönelik girişimler aslında sorunu daha da kötüleştirebilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here