Hırlayan Köpek Saldırmadan Önce Nasıl Sakinleştirilir?

0
6884

Arada bir, muhtemelen hırlayan bir köpek duymuşsunuzdur ve içgüdüsel olarak mesafenizi korumayı bilmişsinizdir. Çoğu insan köpeklerde hırlamayı bir uyarı olarak görür ve öyledir. Köpek sahiplerinin köpeklerinde hırıltı hakkında daha derin bir anlayışa sahip olmaları iyi bir fikirdir, böylece bununla nasıl düzgün bir şekilde başa çıkacaklarını bilirler.

sinirden hırlayan köpek

Köpekler Neden Hırlar?

Hırlama, köpeğinizin sizinle iletişim kurmasının bir yoludur. Korktuğunu, acı içinde olduğunu ya da mülkünden ya da bölgesinden geri çekilmeniz gerektiğini size bildirmek için hırlıyor. Çoğu zaman ilk içgüdünüz hırlayan bir köpekten kaçmak ya da hırlaması için onu cezalandırmaktır. Hırıltı, daha ciddi saldırganlığın ilk işareti olabileceğinden, hırıltılı bir köpeği uygun şekilde ele almak önemlidir.

Köpeğiniz hırladığında size bir şey söylemeye çalışıyor. Büyüme, altta yatan bir sorunun işaretidir. Köpeğinize hırlamamasını öğretmek yerine, köpeğin neden hırladığının nedenini belirlemeniz ve bu sorunu çözmeniz çok önemlidir. Altta yatan sorun çözüldüğünde, hırıltı muhtemelen azaltılacak veya tamamen ortadan kalkacaktır.

Ağrı

Birkaç durum köpeğinizin hırlamasına neden olabilir . Köpeğiniz acıya veya hastalığa tepki olarak hırlıyorsa, yalnızca vücudunun belirli bölümlerine dokunulduğunda hırladığını fark edebilirsiniz. Köpek, diğer gösterebilir hastalığın semptomlarını ısırma veya vücut veya saç kaybı belirli bölgeleri yalayarak böyle azalmış iştah, uyuşukluk, kilo kaybı ya da yaralanma. Ağrı veya hastalık nedeniyle hırlayan köpek sorununun çözümü hemen veterinerinizi aramaktır. Uygun tıbbi tedavi, hırıltıyı azaltan veya durduran ağrıyı hafifletmelidir.

Korku

Köpeğiniz genellikle yabancılara, çocuklar veya erkekler gibi belirli insanlara veya köpek yabancı bir yerdeyken hırlıyorsa, hırlamalar büyük olasılıkla korkudan kaynaklanmaktadır. Bir köpek, fırtınalar veya havai fişek gösterileri gibi korkuları tetikleyen durumlarda da hırlayabilir. Bazı saldırgan köpekler hasta olabilir ve anksiyete bozukluğundan mustarip olabilir. Korku nedenini belirlemek ise, eylemin doğal kurs köpeğin hayatından (mümkünse) o kaldırmaktır. Sebebini belirlemek veya ortadan kaldırmak imkansız görünüyorsa, yardım için bir davranış uzmanına başvurun.

Bölge Korumak

Bunun bir örneği, postacıya veya teslimat görevlisine veya köpeğin mülküne ait olmadığını düşündüğü herhangi bir kişiye hırlayan köpektir. Bir köpek bölgesel saldırganlığın bir sonucu olarak hırlıyorsa, kanepedeki yeri veya yataktaki yeri gibi diğer bölgelerde de hırladığını fark edebilirsiniz. Köpek, birinin algıladığı bölgeye tecavüz ettiğini hissettiğinde hırlayabilir. Bu “birisi” bir yabancı veya hatta bir aile üyesi olabilir. Bu tür davranışlar değiştirilebilir ve en iyi şekilde bir uzman tarafından belirlenir ve yardım edilir.

bölgesini koruyan köpeğin hırlaması

Sahiplik Saldırganlığı

Bu aynı zamanda kaynak koruması olarak da adlandırılır . Sahiplenme saldırganlığı sergileyen bir köpek, yemek yerken, belirli oyuncaklarla oynarken veya bir kemiği veya ham deriyi çiğnerken birisi ona yaklaştığında hırlayabilir. Bu reaksiyon, köpeğinizin uygun reaksiyonları anlamasına yardımcı olacak bir eğitim programı ile önlenebilir.

Oyun Oynamak

Bazı köpekler iyi vakit geçirdiklerinde doğal olarak hırlarlar. Bu hırıltı genellikle iki (veya daha fazla) köpek birbiriyle oynadığında veya oyun römorkör oyuncaklarıyla ilişkilendirildiğinde ortaya çıkar. Bu genellikle duyguların zararsız bir ifadesidir. Hırıltı davranışı hızla saldırganlığa doğru ilerleyebileceğinden, özellikle yavru köpeklerde yakından izlenmelidir.

Hırlamayı Nasıl Durdururum?

Bir köpek sahibi olarak, köpeğiniz hırladığında muhtemelen üzülürsünüz. İlk tepkiniz, köpeği azarlayarak veya cezalandırarak hırlamayı bastırmak olabilir. Bu asla iyi bir fikir değil. Köpeğinize hırlamanın kabul edilebilir bir davranış olmadığını öğreterek, sizi ısırabileceği konusunda uyarmasını anlatmış olursunuz.

Uyarı vermeden ısıran köpekler hakkında hikayeler duymuş olabilirsiniz. Ancak çoğu durumda bunun nedeni, sahiplerinin köpeklerini önce bir uyarı hırlaması yapmamaları için eğitmeleridir.

Bir köpeğin hırlamasını durdurmanın anahtarı, hırlamayı bastırmak değil, altta yatan sorunla başa çıkmaktır. Acı, korku, sahiplenme saldırganlığı veya bölgesellik bir kez ele alındığında, köpeğin artık hırlamasına gerek kalmayacak.

Derinlemesine Eğitim

Bölgesellik, sahiplenme saldırganlığı ve korku ciddi davranış sorunlarıdır. Davranış sorununun derecesine bağlı olarak, köpek bir eğitim programına iyi yanıt verebilir veya çok daha derinlemesine bir davranış değiştirme programına ihtiyaç duyabilir. Bir köpek eğitmeni veya hayvan davranış uzmanı, köpeği değerlendirmenize ve bu sorunlarla başa çıkmak için en iyi hareket tarzını belirlemenize yardımcı olabilir.

Bu tür bir eğitmenle çalışırken, hırlamayı neyin tetiklediğini düşündüğünüz konusunda mümkün olduğunca spesifik olun. Eğitmen muhtemelen köpekle birlikte çalışarak onu tetiği kabul etmeye ve onun varlığında hırlamamaya yavaş yavaş hazırlayacaktır.

Sonraki İzlenecek Adımlar

Hırıltı nedenini belirlemeye çalışırken, onu görmezden gelmeyin, aksi takdirde daha da kötüleşebilir. Neden hırladığını anlayana kadar köpeğinizin yanında dikkatli olun. Ek olarak, durum kontrol altına alınana kadar köpeğinizin davranışını değiştirmesine yardımcı olmak isteyebilirsiniz. Örneğin, köpeğiniz postacıya her zaman hırlıyorsa, siz sorun üzerinde çalışırken pencereleri kapatın ve görüş alanlarını ortadan kaldırın.

Mümkünse, tetikleyicileri ortadan kaldırın, stresli durumlardan kaçının ve köpek ısırmasını önlemek için diğerlerini (hem köpekler hem de insanlar) mesafelerini korumaları konusunda uyarın. Örneğin, yardım alana kadar köpeğinizi yeni köpeklerle tanıştırmak, köpek parkına getirmek veya gürültülü bir partiye ev sahipliği yapmak istemeyebilirsiniz.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here