Köpeklerde Alzheimer-Demans Hastalığının Belirtileri ve Tedavisi

0
1528

Kabul edelim, yaşlanmak kuşlar içindir. Yaşlanan köpekler, kafa karışıklığı, sinirlilik ve oryantasyon bozukluğu gibi endişe verici davranış değişiklikleri gösterebilir. Yaşlı köpekler, tıpkı insanlar gibi, beyinde hafızayı, kavramayı etkileyen ve daha çok yaşlılık ve bunamaya yol açan değişiklikler yaşayabilir.

Köpeklerde Demans Hastalığı

Semptomlar genellikle yavaş gelişir ancak stresli bir olay nedeniyle hızla ortaya çıkabilir. Bu yüzden, Fluffy günlük yürüyüş rotanız gibi şeyleri unutursa, hemen yazmayın.

Demans Nedir?

İnsanlardaki Alzheimer hastalığına benzer şekilde, köpeklerde demans öncelikle hafızayı, öğrenmeyi ve kavramayı etkiler. Köpek kognitif fonksiyon bozukluğu, durumu resmen adlandırılır olarak, üst düzey köpeklerin oldukça yüksek sayıda etkiler.

Yine de uygun tedavi ve yönetimle, değerli evcil hayvanınızın mümkün olduğunca uzun süre sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Köpeklerde Demans Belirtileri

Köpeğinizin tanıdık bir kapının yanlış tarafına doğru yürüdüğünü, sersemlemiş davrandığını – “kimsenin evi yok” gibi boşluğa baktığını veya evinizde dolaştığını ve volta attığını fark edebilirsiniz. Bu genel kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu, yemek kaplarının nerede olduğunu veya açıklanamayan kazaları unutmak gibi, köpeğinizin yaşamının her alanına girebilir. Doggie demansı, köpeklerin geceleri huzursuz görünmesine, savrulup dönmesine, ses çıkarmasına veya “beklemede” durmasına neden olan uyku düzenini bile etkileyebilir.

Köpek bilişsel işlev bozukluğunun diğer belirtileri arasında kişilik veya mizaçta bir değişiklik, oyunlara karşı isteksizlik ve sevdiklerinizle etkileşimde azalma sayılabilir.

Bu belirtiler genellikle yavaş yavaş gelişir ve zamanla kötüleşir, ancak çeşitli başka tıbbi sorunlardan da kaynaklanabilir. Demans belirtileri gösteren herhangi bir köpek, körlük, sağırlık, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek hastalığı, artrit veya tümörler, enfeksiyonlar veya beyin iltihabı gibi diğer sağlık sorunlarını ekarte etmek için bir veteriner tarafından görülmelidir.

Köpeklerde Demansın Nedenleri

Köpeklerde bunamanın kesin bir nedeni henüz bilinmemektedir. Köpek bilişsel işlev bozukluğu, tükenmenin nedeni belirlenmemiş olmasına rağmen, dopamin adı verilen bir nörotransmitterin tükenmesi ile ilişkili olabilir. Diğer bir olası neden, sinir uyarılarını bozan protein birikimi veya plak (Alzheimer’a benzer) birikmesidir.

Demanslı Köpekler İçin Besin Takviyeleri

Omega-3 yağ asitleri, SAMe, orta zincirli trigliseritler (MCT), antioksidanlar, Denamarin, silybin, E vitamini, Cholodin, Solliquin ve melatonin gibi takviyeler, bazı köpeklerde bilişsel işlevi veya yaşam kalitesini iyileştiriyor gibi görünmektedir. Dozlama ve köpek için doğru takviyeleri bulmakta yardım hakkında bilgi için veterinerle konuşun.

Ayrıca bilişsel işlev bozukluğu olan köpeklere fayda sağladığı söylenen homeopatik tedaviler, bitkisel ilaçlar ve diğer besin takviyeleri de vardır. Bunlardan birine, belirli bir denizanası türünde bulunan kalsiyum bağlayıcı bir proteinden yapılan Neutricks (apoaequorin) adı verilir. Çin otları da bazı köpekler için faydalı olabilir. Konsültasyon için geleneksel Çin veteriner tıbbı ve akupunktur uygulayan bir veterinere danışın.

Köpeklerde Demans Hastalığının Tedavisi

Ne yazık ki, köpeklerde bunamayı önlemenin belirli bir yolu yoktur. Ancak köpeğinizi aktif, sağlıklı ve zihinsel olarak uyarılmış tutmak, zihnini keskin tutmaya yardımcı olmalıdır. Beynine meydan okuyan ve hayatı boyunca oynayabileceği eğlenceli numaralar ve oyunlar öğretin. Ayrıca, köpeğinize dolgu maddesi içermeyen yüksek kaliteli bir mama verin ve iyi bir egzersiz rutini sürdürün.

Köpeğiniz yaşlılık veya bunama belirtileri gösteriyorsa, muayene ve konsültasyon için veterinerinizi ziyaret edin. Veterineriniz köpeğinizin sağlık geçmişini gözden geçirecek ve kapsamlı bir muayene yapacak. Diğer sağlık sorunlarını kontrol etmek için kan çalışması ve idrar tahlili gibi tanı testleri önerilebilir. Bu bulgulara dayanarak, X-ışınları, BT taraması veya MRI dahil olmak üzere ek testler istenebilir.

köpeklerde bunama hastalığı

Diğer sağlık sorunları göz ardı edildiğinde, veterineriniz köpeğinizin bilişsel işlev bozukluğuna sahip olduğunu belirleyebilir.

Demans teşhisinin üstesinden gelmek zor olsa da, birçok köpek, uygun bakım ve dikkat verildiğinde mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmeye devam eder. Köpeklerde bunamanın tedavisi yoktur. Bu ilerleyici bir dejeneratif hastalıktır, yani zamanla daha da kötüleşecektir. Ancak, sizi ve köpeğinizi daha rahat ettirmek için yapılabilecek bazı şeyler var.

Anipryl adlı reçeteli bir ilaç bazı köpeklerde bilişsel işlev bozukluğunun bazı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Bu ilaç beyindeki dopamin aktivitesini uzatarak çalışır.

Anipril ağızdan günde bir kez verilir ve tüm köpeklerde işe yaramaz, ancak yan etkiler neyse ki hafiftir ve ilaç efedrin, opioidler, fenilpropanolamin, amitraz ve çeşitli antidepresan sınıfları gibi diğer ilaçlarla birlikte uygunsuz bir şekilde kullanılmadığı sürece nadirdir.

Ek uygulamalar, beslenme, egzersiz ve diğer aktiviteler için günlük bir rutin geliştirmeyi içerir. Kendisine Ve sopa. Köpeğinizin ideal olarak güneşte bol bol egzersiz yapmasını sağlayın. Bu, kaygı düzeyini yönetmeye yardımcı olur ve gece uykusunu destekler. Yatıştırıcı müzik ve aromaterapi de işe yarayabilir.

Birlikte kaliteli zaman geçirin, insan-köpek bağını güçlendirin ve köpeğinizi uzun süre evde bırakmayın. Ayrıca, mobilyalarınızı yeniden düzenlemekten, köpeğinizin eşyalarını taşımaktan veya yaşam ortamında başka değişiklikler yapmaktan kaçının.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here