Köpeklerde Ani Saldırganlığın 8 Olası Nedeni ve Çözümü

0
978

Yetişkin köpeğiniz bir süredir sizinle birlikteyse, genellikle çeşitli durumlardaki davranışını tahmin edebilirsiniz. Ancak genel olarak, köpeğinizin kişiliğine ve mizacına uzun süre boyunca aynı kalacağına güvenebilirsiniz. Bu nedenle, uysal arkadaşınızın aniden sinirlendiğini, insanlara veya nesnelere saldırmaya başladığını ve hatta düpedüz kısır davrandığını görmek şok edici olabilir.

Aniden saldırganlaşan köpek

Köpeğinizdeki ani saldırganlık korkutucu ve itici olabilir. Bu davranış değişikliğiyle başa çıkmanın anahtarı, önce nedeni belirlemeye çalışmaktır. Aynı zamanda, veterinerinizin yardımını hemen arayarak köpeğinizin yanı sıra insan arkadaşlarınız, aileniz, diğer evcil hayvanlarınız ve kendinizi güvende tutmanız önemlidir.

Bu arada, köpeği dikkatli, saldırgan olmayan bir şekilde ele alın ve ona neyin neden olduğunu anlayana ve ideal olarak güvenli, uygulanabilir bir çözüm bulana kadar saldırganlığını yönetmek için harekete geçin.

Köpekler Neden Aniden Saldırganlaşır?

İnsanlara karşı köpek saldırganlığı, havlama, akciğer atma, hırlama, hırlama, yakalama, kıstırma ve ısırma gibi çeşitli davranışları içerebilir. Köpekler ayrıca, yürüyüşe çıktıklarında ortaya çıkan ve çoğunlukla diğer köpeklerde akciğer atma, çekme ve havlamayı içerebilen “tasma saldırganlığına” sahip olabilirler.

  • Mutlu, sevgi dolu bir köpeğin belirgin bir sebep olmaksızın aniden saldırgan davranışlar sergilemesi normal değildir. Daha yakından bakarsanız, her zaman veterinerinizin yardımına başvurursanız, köpeğinizin davranış değişikliğinin nedenini anlayabilirsiniz .
  • Korku, saldırganlık gibi ani davranış ve mizaç değişikliklerine neden olabilir. Saldırganlık geçiciyse, köpeğiniz yalnızca algılanan bir tehdide tepki veriyor olabilir. Bununla birlikte, köpeğinizin geçmişte böyle tepki vermemişse neden böyle tepki verdiğini anlamak yine de önemlidir. Hazırlıksız yakalanmak veya köpeğinizi başka bir saldırganlığa yol açabilecek bir duruma sokmak istemezsiniz.
  • Birçok yaygın sağlık sorunu da köpeğinizin kişiliğini etkileyebilir ve bazıları ciddi olabilir. Bu, özellikle köpeğiniz yaşını doldurduğunda ve yaşa bağlı hastalıklar geliştirmeye başladığında yaygındır . Bazı durumlarda, yaşlı bir köpekte ani saldırganlık, köpek bilişsel işlev bozukluğu veya bunama ile ilişkili olabilir .
  • Köpeğinizin saldırganlığına saç dökülmesi, kilo alımı veya uyuşukluk gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, bu hipotiroidizmin bir işareti olabilir. Konvülsiyonlar veya hızlı ruh hali değişiklikleri eşlik ediyorsa, nöbetlerden olabilir. Tümörler, tiroid sorunları ve travma nedeniyle beynin belirli bölgelerine verilen beyin hasarı da saldırganlık sorunlarına neden olabilir.
  • Bir kulak enfeksiyonu köpek aniden yüksek sesler varlığında agresif hale gelirse suçlu olabilir.
  • Yemek yemek köpeğinizi huysuzlaştırıyorsa, bunun nedeni bir diş sorunu olabilir.
    Acı çekiyor gibi görünüyorsa, köpeğinizin ani saldırganlığının kaynağı bir yaralanma olabilir. Bu olasılığı keşfetmek için üstünkörü bir fizik muayene ile başlayın. Şişlik, kesikler, yırtık pençe yastıkları, böcek sokmaları veya hassas noktalar olup olmadığına bakın. Sıra dışı görünen herhangi bir şey köpeğinize zarar verebilir ve saldırganlığa neden olabilir.
  • Saldırganlığa yabancı bir cismin neden olup olmadığını görmek için güvende hissediyorsanız, köpeğinizin ağzının içini kontrol edin. Köpek kendini çabuk hissediyorsa göz korkutucu bir ihtimal olabilir, ancak sorun köpeğinizin dişlerine takılan bir parça yiyecek, oyuncak veya çubuk kadar basit bir şey olabilir. Köpeğiniz sizi herhangi bir şekilde tehdit ederse, sözlü sınavı veterinerinize bırakın.
  • Kusma, ishal, iştahsızlık ve uyuşukluk gibi diğer tüm semptomları not edin ve veterinerinizle paylaşabilmeniz için bu bilgileri not edin.

Sonraki İzlenecek Adımlar

Köpeğinizin ani saldırganlığının nedenini tespit edip edemediğinize bakılmaksızın, onu en kısa zamanda veterinere götürmeniz önemlidir. Köpek bir kişilik değişikliği geçirdiyse, bu ciddi bir durumdur ve neyin yanlış olduğunu bulmanız gerekir.

  • Veteriner köpeğinizin tıbbi ve davranışsal geçmişini tartışacak ve tam bir fizik muayene yapacaktır . Amaç, önce yaralanmaları ve diğer tıbbi sorunları dışlamaktır. Köpeğinizin kan hücresi sayımlarını ve organ fonksiyonunu değerlendirmek için kan ve idrar testleri gerekli olabilir. Sorunun kaynağını bulmak için radyografilere de ihtiyaç duyulabilir.
  • Veterineriniz tıbbi bir sorun bulamıyorsa, sertifikalı bir köpek davranış uzmanından yardım isteyin . Bir hayvan davranışı uzmanı, davranış değişikliği, koşullandırma ve duyarsızlaştırma gibi teknikleri kullanarak köpeğinizle çalışmanıza yardımcı olabilir ve ayrıca köpeğinizle yaşama riskinin çok büyük olup olmadığına ve ötenazinin haklı olup olmadığına karar vermenize yardımcı olabilir.
  • Köpeğinizle bir saldırganlık sorunu üzerinde çalışırken, yabancılara, diğer köpeklere veya küçük çocuklara maruz kalmayı sınırlamak en iyisidir. Ziyaretçi ve sevişme yasağı kuralı en iyisidir. Ayrıca, yürüyüşte, parkta veya başka bir yerde köpeğinizi gözetimsiz bırakmayın ve her zaman tasmalı tutun. Ani saldırganlığın nereden geldiğini belirlerken bir köpek ısırığı veya köpeğinizden olası bir korkutma riskine girmeye değmez.
[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here