Kafa Karışıklığı Yaşayan Yavru Köpeklerde Saldırganlık Belirtisi ve Çözümü

0
1360

Eskiden baskınlık saldırganlığı olarak adlandırılan çatışma saldırganlığı, köpek sahiplerinin yönetmesi için korkutucu ve zor bir davranış olabilir. Yavru köpeklerde görülür ve genellikle bir köpeğin yemek, ikram, mobilya veya oyuncaklardan kimin – sizin veya köpek yavrusu – sorumlu olduğunun sınırlarını test etmesini içerir.

Yavru köpeklerin saldırgan davranışı

Zor olsa da, nedenini anlayabiliyorsanız, davranışı kontrolden çıkmadan önce düzeltmek için atabileceğiniz adımlar vardır.

Yavru Köpeklerde İstemsiz Saldırganlık Nedir?

Köpek sahipleri, herhangi bir tür hırlamanın bir baskınlık saldırganlığı sorunu olduğunu varsayabilirler. Bununla birlikte, birçok köpek saldırganlığı türü vardır ve bunlar nedenlere göre sınıflandırılır.

Çatışma saldırganlığı, ilk kez köpek yavrusu sahiplerini etkileyen daha yaygın türlerden biridir ve bunun nedeni köpek iletişiminin yanlış anlaşılması olabilir.

Çatışma saldırganlığı, yiyecekleri, oyuncakları veya diğer nesneleri korumayı içerir. Tipik olarak, köpek ailedeki “yerinin” tehdit edildiğine inandığında ortaya çıkar ve insanları tekrar sıraya koymaya çalışmasına neden olur.

Yavru köpeği cezalandırırsanız, bu tür saldırganlık çok hızlı bir şekilde daha da kötüleşir.

Hormonlar

Testosteron, köpeklerin daha yoğun, daha hızlı ve daha uzun süre tepki vermesini sağlar. Ergenlik döneminde, erkek yavrular, yetişkinliğe ulaştıklarında olduğundan çok daha yüksek testosteron düzeyine sahiptir. Kısırlaştırılmış erkekler jetlerini soğutabilir.

Dişi köpekler de çatışma saldırganlığı ile hareket edebilir. Bu, yavrunuza geldiğinde, onu düzeltmeden önce bir veteriner davranışçıya danışın. Çatışma-agresif bozulmamış dişi köpekler, kısırlaştırılırlarsa daha da kötüleşme eğilimindedir , bu nedenle tüm seçeneklerinizi göz önünde bulundurun.

yavru köpeklerde saldırganlık

Yanlış Yorumlama

Davranışçılar, çatışma saldırganlığının ilk kez içgüdüsel olarak gösterilmesinin, oyun sırasında kontrolden çıkan korku veya anlaşmazlıklardan kaynaklanabileceğini düşünüyorlar. Bir köpek yemek kabının yakınında tehdit altında hissettiğinde de ortaya çıkabilir.

Örneğin, hırlamalar bir tehdidi savuşturduğunda, köpek yavrusu saldırganlığı, üzücü deneyimin tekrarını önlemek veya önlemek için kullanmayı öğrenir. Yavru daha sonra benzer tetikleyicilerle karşı karşıya kaldığında ilk saldıran (“yemeğimi çalabilecek” kişiyi korkutmaya çalışan) olabilir.

İdiyopatik Saldırganlık

İdiyopatik, saldırganlığın bir nedeninin tanımlanamadığı anlamına gelir. Bu tür saldırganlık, köpeğin bir kalp atışında mutludan tehdit ediciye dönüşmesiyle karakterize edilir. Açık bir boyun eğme belirtileri gösterebilir, ancak yine de durumla uyumsuz olan aşırı saldırganlıkla saldırır.

İdiyopatik saldırganlık çoğunlukla 1 ila 3 yaşındaki genç köpekleri etkiler ve sıklıkla baskın saldırganlık olarak yanlış teşhis edilir. Bazı davranışçılar, idiyopatik saldırganlığın statüyle ilgili saldırganlığa daha çok benzediğine, ancak genellikle zayıf sosyalleşmiş saldırganın köpek iletişimini yanlış anladığına ve uygunsuz saldırılar yaptığına inanır .

Bu gibi durumlarda evcil hayvan sahipleri dikkatli olmalı ve köpeği her zaman denetlemelidir. Gerekirse ağızlıklarla yönetin ve köpeğe bir sandıkta veya başka bir güvenli zaman aşımı alanında “yatmasını” öğretin. Bir veteriner davranışçıdan ilaç tedavisi de köpeğe fayda sağlayabilir.

Ortak Tetikleyiciler

Yavru köpeğinizde de çatışma saldırganlığını tetikleyebilecek, istemeden yapabileceğiniz birkaç yaygın eylem vardır:

  • Tırnak kesmek gibi, köpeği almak veya kısıtlamak kadar basit bir şey tarafından tetiklenebilir.
  • Yavru köpeğin oyuncak veya mama kabı gibi “sahip olunan” bir nesnenin yanına uzanması bazı yavrularda bu eğilimi tetikleyebilir.
  • Çoğu yavrunun kanepeyi veya yatağı sizinle paylaşması iyi olsa da, çatışmaya karşı saldırgan köpek, mobilyalara sahip olur, onları korur ve söylendiğinde inmeyi reddeder. Mobilya sahipliği yalnızca köpeğin daha az sorumlu olduğunu düşündüğü aile üyelerini etkiler. Bu, daha yumuşak sesli aile üyeleri veya küçük çocuklar olabilir, ancak derin, sert bir sesi olan biri değil. Yatakta sizinle uyumak, yavrunun statü duygusunu yükseltir. Kendisini eşit veya patronunuz olarak görme ve isteğinizi beğenmediğinde size hırlamalarla meydan okuma olasılığı daha yüksektir.
  • Diğer hazırlayıcı faktörler arasında eğitim eksikliği , köpekle halat çekme oyunları oynama ve egzersiz eksikliği sayılabilir . Bu tür köpekler genellikle evde gençlerle birlikte yaşarlar, bir cilt bozukluğu öyküsü vardır (belki de rahatsızlık, kısa süreli öfkeyi şiddetlendirir) veya yaşamlarının ilk 16 haftasında ciddi bir hastalığa yakalanmıştır (ve bunun sonucunda belki de bebekleri olmuşlardır ve bu tür köpeklere izin verilmiştir). çok fazla uzaklaşın). Bu köpekler, genç insanların otoritesine yetişkin köpeklerin ergen yavruları taciz etme biçimine meydan okuyabilir.

Yavru Köpeklerde İstemsiz Saldırganlığın İşaretleri

Köpek yavruları ve özellikle bir yaşın altındaki ergen köpekler, büyük olasılıkla çatışma saldırganlığı için rapor edilir. Çatışma-saldırgan köpeklerin yüzde doksanı , köpeklerin sosyal olgunluğuna tekabül eden 18 ila 36 aylık olduklarında sorunlu davranışlar geliştiren erkeklerdir . Kadın çatışma saldırganlığı genellikle köpek yavrusu döneminde gelişme eğilimindedir.

Çatışma saldırganlığı gösteren yavrular, diğer durumlarda genellikle itaatkar davranırlar. Dostça kalırlar veya diğer köpeklere saygı gösterirler. İpuçları için köpeğin vücut dilini izlemek isteyeceksiniz . Çatışma-saldırgan yavrular, saldırı sırasında (itaatkâr sinyalleri taklit ederek) kulaklarını ve kuyruklarını aşağıda tutar ve sonrasında titrer. Sahipler, onları suçlu veya pişmanlık duyan olarak tanımlayabilir .

Yavru Köpeklerde İstemsiz Saldırganlık Nasıl Durdurulur?

Köpek saldırganlığı vakaları en iyi profesyoneller tarafından ele alınırken, bazı sorunları kendiniz giderebilirsiniz. Yavru köpeğinizin mükemmel bir ısırma engellemesi varsa, bu problem üzerinde evde çalışmaya başlayabilirsiniz.

  • Çatışmaları önlemek için tetikleyicileri belirleyin ve bunlardan kaçının. Köpek oyuncakları koruyorsa, onları genel ortamdan uzaklaştırın, böylece yavrunun koruyacak hiçbir şeyi kalmaz.
  • Yavruya meydan okumayın ve cezalandırmayın.
  • Tüm gündelik etkileşimlerden ve dokunmalardan kaçının.
  • Yavrudan iyi davranışlarla iyi şeyler “kazanmasını” isteyin. İsteğinize (örneğin, “Otur!”) ve ödemeye (köpek oturur) dayalı olarak, ona istenen ödülü kazandıran (tedavi/dikkat/sözlü övgü) etkileşimler oluşturun. Köpek, emrinize olumlu bir şekilde yanıt vererek kazanmadıkça hiçbir şey almamalıdır .
  • Yavru köpeğiniz mobilyaların etrafında tepki verdiğinde, bunu yasaklayın. Kanepelerin veya yatakların üzerine şeffaf plastik halı rayları yerleştirerek sorunlu alanlara erişimi önleyin veya yatak odasının kapısını kapatın.
  • Yavru köpeğinizin ruh halini değiştirmek için mutlu kelimeler veya ifadeler kullanın. Örneğin, köpek hırlıyorsa veya hırlıyorsa, “Yürüyüşe çıkmak ister misin?” Diye sorun. ve ruh hali değişimini izleyin. Köpeklerin aynı anda hem mutlu hem de saldırgan olmaları zordur.
  • Hareketlerini daha iyi kontrol etmek ve tetikleyici alanlara erişim sağlamak için sorunlu bir yavruyu tek bir odaya, bir egzersiz kalemine veya bir sandıkla sınırlayın.
[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here