Köpeklerin Ölümüne Yol Açan Kist-Tümör Hastalıkları ve Tedavileri

0
3677

Köpeklerde topaklar ve tümsekler bulmak alışılmadık bir durum değildir. Büyüme ve kitleler her yaşta köpeklerde ortaya çıkabilir, ancak bunlar yaşlı köpeklerde görülen en yaygın sağlık sorunları arasındadır.

Bir köpek sahibi olarak, karşılaşabileceğiniz farklı büyüme türlerini anlamanıza yardımcı olur. Herhangi bir kalıcı, olağandışı kitle veya büyüme, veterinerinize bir çağrıda bulunmalıdır.

köpeklerde kist-tümör

Tümörlerin, Büyümelerin ve Kistlerin Nedenleri

  • Sebasöz kistler, adenomlar ve adenokarsinomlar
  • Cilt etiketleri
  • Histiyositomlar
  • Skuamöz hücre karsinoması
  • Malign melanom
  • Köpek ağız büyümesi
  • Lipomlar
  • Mast hücre tümörleri
  • Meme tümörleri
  • Karın kitleleri
  • Köpek lenfoması
  • … ve kistler (yağsız), hematomlar , enfeksiyonlar, inflamatuar reaksiyonlar ve yaralanmadan kaynaklanan şişlikler dahil daha pek çoğu.

Köpeklerde Tümör, Büyüme ve Kist Belirtileri

Anormal büyümeler vücudun herhangi bir yerinde veya ağızda meydana gelebilir. Köpeklerde en çok görülen tümör belirtileri:

  • Anormal bir yumru veya çok küçükten çok büyüğe değişen bir yumru
  • Bir yumru üzerinde renksiz, kaşıntılı veya tahriş olmuş cilt
  • Şişmiş bir alan (özellikle vücutta)
  • Büyümüş lenf düğümleri
  • Bir kemiği etkileyen topallık veya şişlik

Tümörler, Büyümeler ve Kistler Nelerdir?

Çoğu veteriner, bilinmeyen herhangi bir yumru veya büyümeye, kitle veya tümör der. Genel olarak, terimler birbirinin yerine kullanılabilir, ancak çoğu veteriner, kitlenin bir kanser türü olduğu belirlenmediği sürece tümör kelimesinden kaçınır.

Sebasöz Kistler, Adenomlar ve Adenokarsinomlar

Sebasöz kistler, normalde deride kıl foliküllerinin çevresinde bulunan kalın, yağlı bir materyal olan sebum içeren yaygın cilt kist türleridir. Bu kitleler vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir. Yağ kistleri iyi huyludur ancak yağ bezi adenokarsinomu adı verilen kötü huylu bir tümör veya yağ bezi adenomu adı verilen iyi huylu bir kitle ile karıştırılabilir.

Kist köpeği rahatsız etmez ederse, veteriner ameliyat müdahalesi yapmayabilir, ama gerekirse bir kist ameliyatla çıkarılabilir. Çıkarıldıktan sonra kist bir laboratuara gönderilmelidir, böylece bir veteriner patoloğu gerçekten de daha fazla tedavi gerektirebilecek bir sebase kist veya bir adenom veya adenokarsinom olduğunu belirleyebilir.

köpeklerde tümör

Cilt Etiketleri

Köpeklerdeki cilt etiketleri, insanların aldığına benzer. Bazıları oldukça büyük ve sarkık olabilir, deriden dar bir sapla sarkar. Deri etiketleri iyi huyludur ve genellikle köpeği rahatsız etmedikçe veya çok büyüyüp tahriş olmadıkça çıkarılmaz.

Histiyositomlar

Histiyositomlar, köpeğinizin cildinde hızla ortaya çıkabilen ve birkaç ay içinde kendi kendine kaybolma eğiliminde olan kırmızı yumrulardır. İyi huylu tümörler olmalarına rağmen, bazıları hızla büyüyebilir ve köpeğinizi gerçekten rahatsız edebilir.

Veterineriniz büyük veya tahriş olmuş histiyositomların çıkarılmasını önerebilir. Diğer yaygın deri kitlelerinin aksine, histiyositomlar en sık genç köpeklerde teşhis edilir.

Skuamöz Hücre Karsinoması

Skuamöz hücreli karsinom, güneşe maruz kalmanın neden olabileceği bir tümör türüdür. Bu kanser türü ciltte ve/veya ağızda oluşabilir. Bu tümörler pembe veya kırmızımsı bir renge ve şekilsiz, “ham” bir görünüme sahip olabilir.

Malign Melanom

Malign melanom ciltte ve/veya ağızda oluşabilir ve güneşe maruz kalmanın neden olduğu düşünülür. Bu tümörlerin çoğu siyah renktedir ancak hepsi aynı görünmeyecektir.

Köpek Ağız Büyümeleri

Köpeğinizin ağzında gelişebilecek birçok türde büyüme vardır. Bazı büyümeler kolayca görülemez ancak ağız kokusu, çiğnemede zorluk, ağızda bir şeyleri tutmada zorluk, ağızda ağrı ve yüzde veya ağızda pençe gibi belirtilere neden olur. Tabii ki, bu işaretler diş hastalığını da gösterebilir ve göz ardı edilmemelidir.

  • Papillomlar, papilloma virüsünün neden olduğu siğillerdir. Köpeğin dudaklarında, yüzünde ve ağzının içinde görünebilirler. Papillomlar iyi huyludur ancak çok bulaşıcıdır. Köpeğiniz için sorun yaratırlarsa çıkarılabilirler, ancak çoğu durumda kendi başlarına çözülürler.
  • Bir epulis, genellikle bir dişin etrafındaki diş eti dokusunda oluşan bir ağız büyümesidir. Birçok epulid iyi huyludur, ancak bazıları kötü huylu olabilir, bu nedenle daha fazla teşhis gereklidir.
  • Dişeti hiperplazisi, bazı köpeklerde biraz tümör gibi görünebilen iyi huylu bir diş eti dokusu büyümesidir. Bu fazla diş eti dokusu, dişleri etkiliyorsa veya köpeği rahatsız ediyorsa çıkarılabilir. Çıkarılan doku, kanser hücresi olmadığından emin olmak için bir veteriner patoloğuna gönderilebilir.
  • Oral melanom ağızda oluşabilir ve siyah renkte olabilir.
  • Skuamöz hücreli karsinom ve fibrosarkom, köpeklerin ağzında gelişebilen diğer yaygın kanser türleridir.

Bazı ağız tümörleri ağız ve yüzdeki dişleri ve kemiği etkileyebilir. Köpeğinizin ağızda kitlesi varsa, veterineriniz kapsamlı bir muayene ve radyografi yapılabilmesi için köpeğinizi anestezi altına almanızı önerecektir.

Köpeklerde Lipomlar

Lipomlar, köpeklerde görülen yaygın tümör tipleridir. Bir lipom genellikle deri altında, bir köpeğin vücudun herhangi bir yerinde bulunabilir iyi huylu yağ kütlesidir. Genellikle yumuşak ve hareketli hissederler ve nadiren köpek için ağrı veya rahatsızlığa neden olurlar.

Lipomlar, köpeğinizin hareketliliğini veya rahatını etkiliyorsa, hızla büyüyorsa veya yırtılıyorsa (cilt hasarına neden oluyorsa) cerrahi olarak çıkarılabilir. Nadir durumlarda, görünen bir lipom aslında liposarkom adı verilen kötü huylu bir tümördür. Teşhis testi ikisini ayırt edebilir.

Köpeklerde Mast Hücre Tümörleri

Mast hücre tümörleri, deri yumruları veya iç tümörler olarak ortaya çıkabilir. Bu kitleler rahatsız edildiğinde histamin salgılayabilir ve bu da köpeğinizin vücudunu olumsuz etkileyebilir. Veteriner bir mast hücresi tümörü şüphelenirse, köpek histamin salınımını en aza indirmek için difenhidramin ile ilk tedavi edilebilir. Kitle çıkarıldıktan sonra, bir patolog tümörü I, II veya II olarak derecelendirecektir. Bu derecelendirme, tümörün ne kadar kötü huylu olduğunu ve metastaz yapma (köpeğinizin vücudunun diğer bölümlerine yayılma) olasılığını gösterir.

Köpeklerde Meme Tümörleri

Meme tümörleri dişi köpeklerde, özellikle kısırlaştırılmamış köpeklerde daha sık görülür, ancak bazen kısırlaştırılmış dişilerde de ortaya çıkabilir. Bazı meme kitleleri iyi huylu olabilir de, birçok kanser vardır. Kitleler teşhis edildiğinde ve küçük olduklarında cerrahi olarak çıkarıldığında prognoz iyileşir.

İç Kitleler

Bazı köpekler, özellikle yaşlılar olarak, göğüs veya karın içinde iç kitleler geliştirir. İç kitleler, oluşturdukları semptomlar nedeniyle (örneğin nefes almada veya kusmada zorluk) veya rutin bir fizik muayene sırasında bulunabilir. İç kitleler iyi huylu veya kötü huylu olabilir ve genellikle radyografi, ultrason, laboratuvar çalışması ve biyopsi kombinasyonu ile kesin olarak teşhis edilir. Tedavi, tümörün yeri ve tipine bağlıdır.

Köpek Lenfoma

Lenfoma aslında bir tümör değildir; bağışıklık sistemindeki belirli hücrelerin kanseridir. Bununla birlikte, lenfomanın ilk belirtisi genellikle tümör gibi görünebilen ve hissedilebilen lenf düğümlerinin büyümesidir.

Evcil hayvan sahipleri en sık boyun bölgesinde topaklar fark eder, ancak aksiller bölgede (koltuk altı), kasık bölgesinde (uyluklara yakın alt karın) ve dizlerin arkasında da bulunabilirler. Lenfoma genellikle ince iğne aspirasyonu veya biyopsi ile teşhis edilir. Kemoterapi, lenfoma için en yaygın tedavidir.

Teşhis Süreci

Bir yumru tespit edildiğinde, veterineriniz fizik muayene yapacaktır . Yumru çok yeniyse ve potansiyel olarak geçiciyse (böcek ısırığı veya enjeksiyon sonucu gibi), veteriner hekim bir gözlem süresi önerebilir, ancak çoğu durumda, hücre tipini belirlemek için ek teşhisler yapacaktır. Bu genellikle, kütleden bir materyal numunesi toplamak ve bir mikroskop altında analiz etmek anlamına gelir.

Bir veteriner tipik olarak bu örnekleri ince iğne aspiratı veya biyopsi yoluyla toplar. Numunelerin değerlendirilmesi (genellikle bir patolog tarafından yapılır) , kitlenin kanserli olup olmadığını ve eğer öyleyse, ne tür bir kanserin mevcut olduğunu gösterebilir .

Veteriner hekiminiz köpeğinize kanser teşhisi koyarsa, büyük olasılıkla aşağıdakileri içeren ek teşhisler önerilecektir:

  • Kan kimyası, tam kan sayımı ve idrar tahlili gibi laboratuvar testleri
  • Metastaz belirtilerini veya diğer sorunları ortaya çıkarabilen radyografiler (X-ışınları)
  • İç organların daha iyi görülebilmesini sağlayan ve metastaz arayabilen ultrason
  • Veterinerlerin köpeğinizin tümörünün ve bazı iç organlarının yapısına daha yakından bakmasına yardımcı olacak BT taraması veya MRI.

Bazı gelişmiş teşhis ve tedaviler bir veteriner uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Köpeğinizin Biyopsiye İhtiyacı Olduğunda

İnce iğne aspirasyonu etkili değilse (veya veterineriniz bunun en iyi seçenek olmadığını düşünüyorsa) bir sonraki öneri genellikle biyopsidir. Köpekle biyopsi genellikle genel anestezi veya sedasyon altında yapılır, ancak kitlenin boyutuna ve konumuna bağlı olarak bunun yerine lokal anestezi kullanılabilir.

Biyopsi, özel bir büyük iğne kullanılarak yapılabilir. Veya veteriner kitleyi cerrahi olarak kesebilir. Bazı durumlarda, kitlenin tamamı cerrahi olarak çıkarılır ve teşhis için bir laboratuvara gönderilir.

Tümörler, Büyümeler ve Kistler Nasıl Önlenir?

Birçok yumru, yumru ve büyüme önlenemez, ancak bazıları önlenebilir. Örneğin, köpeğinizi ilk kızgınlık döneminden önce kısırlaştırmak, meme tümörü geliştirme şansını neredeyse tamamen ortadan kaldırır.

Her durumda, köpeğiniz için sağlıklı bir diyet ve aktif bir yaşam tarzı sürdürün ve önleyici bakım için en az yılda bir kez veterinerinize görünün. Düzenli bir bakım programına uyun ve yeni olan herhangi bir topak veya darbeye dikkat edin. Bir fotoğraf ve yazılı bir kayıt, büyümeyi izlemenize yardımcı olabilir ve hızlı bir değişiklik görürseniz hemen bir veterinerle görüşün.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here