Eklemleri Felç Eden Köpeklerde Osteoartrit Hastalığı ve Tedavisi

0
1014

Köpek osteoartriti, vücuttaki bir veya daha fazla eklemi etkileyen kronik dejeneratif bir hastalıktır. Osteoartritli köpekler (bazen basitçe artrit olarak adlandırılır) ağrılı ve sert olma eğilimindedir. Hareketlilikleri ve genel yaşam kalitesi zarar görebilir.

Osteoartrit hastası köpek

Osteoartritin tedavisi olmasa da, hastalığı tedavi etmenin çeşitli yolları vardır. İlaçlar, takviyeler ve diğer tedaviler, köpeğinizin yaşam kalitesinde büyük bir fark yaratabilir. Bununla birlikte, artritli köpeğinizi rahat tutmanın en iyi yollarından bazıları, size ve köpeğinizin günlük yaşamına ve çevresine yapabileceğiniz basit değişiklikleri içerir.

Köpeğinizin Ağırlığını Yönetin

Kilo kaybı ve kilo yönetimi, köpeklerde artrit tedavisinde en önemli faktörler arasındadır. 1 köpeğinizin ağırlığı hakkında veterinere konuşun. Köpeğinizin beslenme ve egzersiz ihtiyaçlarını tartışın ve gerekli değişiklikleri yapın.

Aktif Bir Yaşam Tarzı Sürdürmek

Sertliği önlemek ve ağrıyı azaltmak için bu artritik eklemleri hareket ettirmek önemlidir. Artritli köpeğiniz yürüyüşler konusunda daha az hevesli olabilir ve ayrıca dayanıklılığı azalmış olabilir. Bununla birlikte, egzersiz hala gereklidir. Günlük bir uzun yürüyüş yerine, günde birden fazla kısa, yavaş yürüyüş yapmayı deneyin. Köpeğiniz buna tahammül ettiğinden, dik yokuşlarda kısa ve sabit yürüyüşler yapmayı deneyin. Bu, uzuvlardaki kas kaybını yeniden oluşturmaya yardımcı olacak, genel güç ve stabiliteyi artıracaktır.

İyi Bir Köpek Yatağı Alın

Köpeğinizin eklemleri ağrıyor, bu nedenle muhtemelen düz veya topaklı bir köpek yatağında rahat etmekte zorlanacaktır. Neyse ki, bugün piyasada birçok harika ortopedik köpek yatağı var. Bu yataklar daha pahalıdır, ancak genellikle fiyatına değer. En az 4 inç kalınlığında ve köpeğinizin uzanabileceği kadar geniş bir alana sahip ortopedik köpüğü arayın.

Köpeğinizin içeri girip çıkmasını zorlaştıracak yüksek yataklardan ve yuva tipi yataklardan kaçının. Soğuk aylarda, ağrıyan eklemler için daha da fazla rahatlık sağlayacak ısıtmalı bir yatak düşünün. Köpek yataklarını araştırırken, satın almadan önce diğer tüketicilerin yorumlarını okuduğunuzdan emin olun.

Yürünebilirlik için Zeminleri Örtün

Artritli köpekler kas kütlesini kaybedebilir ve zayıflayabilir, bu da parke, laminat, mermer veya diğer kaygan zeminlerde çekiş kazanmayı zorlaştırabilir. Köpeğinizin yürüdüğü alanlara banyo paspasları, lastik paspaslar, köpük paspaslar ve hatta yoga paspasları yerleştirmek, ona güvenli ve rahat bir şekilde dolaşabilmesi için ihtiyaç duyduğu ayağı verebilir. Merdivenlere halı veya lastik basamaklar koyun.

Köpeklerde eklem hastalığı Osteoartrit

Tüm gün, tüm yüzeyde çekiş için, köpeğinizin tabanı kavrayan ayaklarına özel çoraplar, patikler veya ayakkabılar yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz. Ne yazık ki, birçok köpek ayakları üzerinde bir şeye tahammül etmeyecek ve ayaklarında yürümekte daha da fazla zorluk çekecektir.

Gerektiğinde Rampaları Kullanın

Kolayca kaldırılamayan büyük bir köpeğiniz varsa, köpeğinizin zıpladığı alanlar için rampalar almayı düşünün. Buna arabalar, kanepeler, verandalar, güverteler ve benzer yükseklikler dahildir. Köpek rampaları çoğu evcil hayvan satıcısından satın alınabilir, bu nedenle köpeğinize en uygun olanları satın alın.

İyi bir köpek rampası, kauçuk veya zımpara kağıdı tipi kum gibi çekiş sağlayan bir yüzeye sahiptir. Mümkünse, merdiveniniz için bir rampa harika olurdu. Ancak bu birçok ev için pratik değildir, bu nedenle merdiven basamakları en iyisi olabilir.

Köpeğinizin Tırnaklarını Kısa Tutun

Yine, artritli köpekler çekiş kazanmakta zorlanabileceğinden, uzun tırnaklar köpeğinizin yürümesini daha da zorlaştıracaktır. Köpeğinizin tırnaklarını düzenli olarak kırptığınızdan veya bir eğe veya döner aletle törpülediğinizden emin olun. Yapamıyorsanız, veterinerinize veya bakıcınıza yaptırın.

Köpeğinize Yardım Edin

Artrit ilerledikçe, köpeğinizin yürürken veya merdiven çıkarken ekstra desteğe ihtiyacı olabilir. Sarılmış bir çarşafı, havluyu veya battaniyeyi göbeğinize veya göğsünüzün altına askı olarak kullanmayı deneyin. Bu ev yapımı askılar kısa süreler için harikadır ancak uzun süreli kullanım için ideal değildir. Sonunda köpeğinizin cildinde sürtünmeye ve ellerinizde yorgunluğa neden olabilirler.

Sabırlı ve Gerçekçi Olun

Artritli köpeğinizin sunabileceğiniz tüm sabra, desteğe ve TLC’ye ihtiyacı var. Yardımınızla, köpeğiniz artrit karşısında uzun süre mutlu ve rahat kalabilir.

Ne yazık ki, osteoartrit için bir tedavi yoktur. Tedavi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilse de, sonunda o kadar şiddetli hale gelebilir ki, köpeğinizin ağrısı kontrol edilemez ve yardımdan yararlanamayacak kadar hareketsiz hale gelir.

Ne yazık ki, diğer seçenekler tükendiğinde, insani ötenaziyi düşünmenin zamanı gelebilir . Bu karar ne kadar zor olsa da, sevgili arkadaşınıza olan sevginizden dolayı doğru olanı yapacağınızdan emin olabilirsiniz.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here