Paylaşmayı Sevmeyen Köpeklerin Sahiplenme Saldırganlığına Çözümler

0
1695

Köpek saldırganlığı, köpek sahipleri için ciddi bir sorundur ve köpeklerin evcil hayvan davranış uzmanları olarak anılmasının yaygın bir nedenidir. Bir köpek, değerli nesnelere yaklaşan insanlara veya diğer hayvanlara karşı saldırgan davrandığında, bu davranış, sahiplenme saldırganlığı olarak tanımlanır.

köpeklerde sahiplenme saldırganlığı

Köpeğinizin saldırganlığının nedeninin bu olduğunu belirlerseniz, evcil hayvanınızın davranışını değiştirebilirsiniz.

Köpeklerde Sahip Olma Saldırganlığı Nedir?

Köpek bulundurma saldırganlığı bazen gıda saldırganlığı veya kaynak koruma olarak da adlandırılır. Köpeğinizin bu sorunu varsa, yiyecek, oyuncaklar, yataklar veya diğer nesneler gibi bir kaynağı başka bir köpek veya kişi tarafından alınmasını önlemek için hırlayabilir, çatlayabilir veya ısırabilir. Bu, köpeğin “Geri çekil! Bu benim!” deme şeklidir.

Köpeğinizin sahip olmaya değer bir nesne olarak gördüğü şeyin, herhangi bir değeri olduğunu düşündüğünüz bir şey olmayabileceğini unutmayın. Örneğin, bazı köpeklerin, çöp kutusundan çıkarılan bir dokuyu en sevdiği oyuncağın üzerine hırlaması ve yakalaması daha olasıdır.

Saldırma İşaretleri

Köpeğinizin sahiplenme saldırganlığı gösterip göstermediğini belirlemek için, belirli durumlarda saldırgan davranış belirtileri için onu yakından izleyin:

  • Bir kişi veya başka bir hayvan yemek kasesine yaklaştığında hırlıyor
  • Birisi bir oyuncağı veya kemiği almaya çalıştığında hırlama, takılma veya ısırma
  • Çeşitli mallar veya tercih edilen insanlar için diğer köpeklerle kavga etmek
  • Kendisine değerli bir şeyle yaklaşıldığında veya imrenilen bir yerde dinlenirken ısırabileceğine dair fiziksel işaretler göstermek

Farklı köpekler farklı derecelerde saldırganlık gösterebilir. Bazı köpekler yalnızca belirli bir nesneyle bağlantılı olarak saldırganlık gösterirler, başka hiçbir şey göstermezler. Örneğin, bir köpek bir oyuncakla oynarken insanların veya diğer hayvanların yaklaşmasını umursamayabilir. Ancak aynı köpek, bir domuzun kulağını çiğnerken yaklaşılırsa hırlayabilir veya hırlayabilir.

Diğer köpekler, çocuk oyuncakları, ayakkabılarınız veya kıyafetleriniz ve diğer rastgele nesneler de dahil olmak üzere, evin etrafında buldukları hemen hemen her şeye karşı saldırganlık gösterirler.

Farklı köpekler saldırganlığı da farklı şekilde gösterir. Bazı köpekler asla dudaklarını kıvırmaktan veya hafifçe hırlamaktan fazlasını yapmazlar. Diğer köpekler yemek yerken yaklaşan birini ısırabilir veya ısırabilir.

Saldırganlığın zamanla artması da mümkündür. Bir köpek, yemek kabının üzerinde küçük bir hırlama ile başlayabilir, ancak uyarıları göz ardı edilirse, eşyalarını korumak için ısırmaya başvurabilir.

Köpeklerin sahiplenme saldırganlığı

Neden Bazı Köpekler Sahip Olma Saldırganlığı Gösterir?

Köpeklerde sahiplenme saldırganlığı, algılanan bir tehdide tepki verme içgüdüsünden kaynaklanan doğal bir davranıştır. Vahşi doğada yararlı, gerekli bir davranış olmasına rağmen, evinizde yeri yoktur ve ciddi bir soruna dönüşmeden önce yönetilmesi gerekir. Köpeklerde sık görülen sahiplenme saldırganlığı nedenleri:

  • Edinilmiş davranış: Bazı köpek yavruları, annelerinden veya yavru arkadaşlarından kaynak koruma davranışını öğrenir. Sadece birkaç haftalık yavruların bile yemek kaseleri üzerinde hırladıkları gözlemlendi.
  • Bir rakibin gelişi: Evinizdeki tek bir köpek asla sahiplenme saldırganlığı belirtileri göstermeyebilir. Ancak başka bir köpeği evlat edinirseniz, oyuncaklar, mama kapları veya bölgeler için birdenbire münakaşalar patlak verebilir.
  • Barınak köpeği sendromu: Bir hayvan barınağında uzun süre kalan köpeklerin sahiplenme saldırganlığı ile ilgili bir sorun geliştirmesi nadir değildir. Bunun nedeni, diğer barınak köpeklerini sınırlı kaynaklar için rekabet olarak görmeleri olabilir.

Sahip Olma Saldırganlığı Nasıl Durdurulur?

Köpeğinizin sergilediği işaret hırlıyorsa, hırlamayla doğru şekilde ilgilendiğinizden emin olun. Yapabileceğiniz en kötü şey, köpeğinizi koruduğu eşyadan vazgeçmeye zorlamaktır. Yaralanabilirsiniz ve köpeğiniz hiçbir şey öğrenemez. Bunun yerine, köpeğinize hazineleri konusunda size güvenmesini öğretin. Köpeğinizi, eşyadan vazgeçmenin iyi bir şey olacağı anlamına geldiğine ikna etmenin bir yolunu bulmak daha iyidir.

Özel Bir Ödül Sunun

Köpeğinizin değerli eşyasını elinden almak yerine, köpeğinize özel bir muamele veya yeni bir oyuncak gibi daha değerli bulabileceği bir şey tanıtmayı deneyin. Köpeğiniz koruduğu eşyayı tutuyorsa, köpeğinizin eşyayı bırakmasını sağlamak için “bırak” işaretini kullanabilirsiniz. Sadece değerli bir ödülünüz olduğundan emin olun.

Köpeğiniz korumayı bırakıp diğer ödülü aldıktan sonra, koruduğu eşyayı geri almasına izin verebilirsiniz. Köpeğiniz her kaynak korumasındayken egzersizi sık sık tekrarlayın. Zamanla evcil hayvanınız eşyalarını korumaya gerek olmadığını öğrenecektir.

Çok Adımlı Bir Koşullandırma İşlemi Deneyin

Bazı eğitmenler, bir köpeği bir kaynaktan isteyerek hareket etmeye şartlayan çok adımlı bir süreç önerir. Bu, yemeklerle iyi çalışabilir. Büyük bir odanın etrafına birkaç köpek kasesi yerleştirin. Bir kaseye yumuşak bir yiyecek koyun. Köpeğiniz yemek yerken, uzaktaki başka bir kaseye daha arzu edilen bir yiyecek ekleyin.

Agresif bir tepki uyandıracak kadar yaklaşmayın; sadece köpeğinizin değerli bir alternatif sunduğunuzu görmesine izin verin. Ek kaselere daha değerli yiyecekler eklemeye devam edin, ancak köpeğiniz saldırganlık gösteriyorsa durun.

Çok İstenen Eşyaları Köpeğinizden Uzak Tutun

Tedavinin ilk aşamalarında, son derece arzu edilen nesneleri köpeğinizden uzak tutmak veya yalnızca sandığı gibi sınırlı, kontrollü koşullarda vermek en iyisidir. Bu eşyaların evcil hayvanınızdan uzak tutulduğundan emin olun, böylece siz bakmadığınız zamanlarda onları çalamazlar.

Daha az korunan öğelerle yukarıda açıklananlar gibi davranış değişikliği alıştırmalarına başlayın, ardından köpeğiniz için daha değerli olan öğelere doğru ilerleyin.

Profesyonel Bir Eğitmene Danışın

Köpeğiniz gerçekten ısırmaya çalışıyorsa çok dikkatli olmalısınız. Kendi başınıza iyileşme görmüyorsanız veya köpeğinizin saldırganlığı kötüleşiyorsa, köpeğinizin davranışını düzeltmek için bir köpek eğitmeninden veya davranış uzmanından yardım almayı düşünün .

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here