Köpeklerde Tüy Bakımı ve Temizliği: Sağlıklı Bir Kürk İçin Püf Noktalar

0
1747

Köpeklerde Tüy Bakımı ve Temizliği

Köpeğinizin tüylerinin ve derisinin görünüşü aslında sağlıkları açısından da birçok ipucu verir. Köpeğinizin ırkının görünüş özelliklerini yansıtması ve genel sağlığıyla ilgili problemler yaşamaması için tüy ve deri bakımı önemli rol oynar.

Genel olarak köpek sahipleri için yorucu ve düzenli olması gerektiği için sorun yaşanan tüy bakımı, köpekten köpeğe kolaylık veya zorluk gösterebilir. Ancak zaman farkı da olsa tüm köpeklerin deri ve tüy bakımları periyodik olarak yapılmalı, özellikle dışarıda çok vakit geçiren köpeklerin sürekli kontrol altında olmaları gerekmektedir.

Köpeklerde Tüy Bakımı ve Temizliği

İnsanlarda saç yapısına göre farklı yıkama ve bakımının olduğu gibi köpeklerinde cinslerine ve yaşadıkları çevresel koşullara göre tüy bakımı ve temizliği farklılık gösterebilir. Ancak tüm köpekler düzenli olarak taranmaya ihtiyaç duyarlar.

Köpeklerde Deri ve Tüy Bakımı

Köpeklerin derisi insanlara göre oldukça yağlıdır ve bu yağ tüylerin beslenmesine, derinin kurumamasına ve mikroplardan korunmasına kadar birçok şeye fayda sağlar. Birçok önemli faktörü ele alarak köpeklerde taranma, yıkanma ve kürk bakımındaki püf noktaları sizlerle paylaşacağız.

Öncelikle çok yaygın sorunlardan biri olan ve tüm makaleyi etkileyen köpeklerde tüy dökümü konusuna bakalım.

Köpeklerde Tüy Dökülmesi

Köpeklerde tüy dökülmesi otomatik olarak belirli bir hastalığın belirtisi olarak görülmemelidir. Aksine sağlıklı saç ve cilt belirtisi olarak kabul edilebilir.

Köpeklerin tüy dökülmesi, tüylerin nasıl büyüdüğüne bağlıdır. Tüy belirli bir uzunluğa ulaştığında büyüme durur ve bu da dökülmeye neden olur.

Uzun Tüylü Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpeklerde tüylerin büyümesi dört aşamadan geçer:

  • Anagen (Büyüme)
  • Katagen (Gerileyen)
  • Telojen (Dinlenme)
  • Eksojen (Dökülme)

Köpeklerde tüylerin büyüme hızı, köpeğin cinsine ve yaşadığı yere göre değişir. Sürekli tüy döken köpeklerin anagen fazı daha kısadır.

Farklı farklı köpek ırkları düzenli olarak tüylerini dökerler. Büyüme evresi, yaş, cins, çevresel faktör, hormonlar ve köpeğin genel sağlık durumu köpeklerin tüylerinin büyüme hızını etkiler. Bütün bu faktörler ayrıca saçın uzunluğunu ve dokusunu belirlemede önemlidir.

Örneğin, kanişlerin daha uzun ömürlü uzun tüyleri vardır ve çok sık dökülmezler. Bununla birlikte, labradorların daha kısa bir saç şaftı ömrü ve kalın astarları vardır, bu da sonunda daha fazla dökülmeye neden olur.

Köpeklerde tüy bakımı ve temizliği

Köpeğinizin sağlığının farkında olmanız son derece önemlidir. Köpekler hastalandığında aşırı dökülme meydana gelebilir.

Tüy dökülmesi veya tüy büyüme oranındaki herhangi bir değişiklik aşağıdakilerden dolayı olabilir:

  • Kanser
  • Bazı ilaçlar
  • Tahriş edici veya yakıcı maddelerle temas
  • Endokrin hastalıkları
  • Bağışıklık hastalığı
  • Solunum veya gıda ile ilgili alerjiler
  • Böbrek, karaciğer, tiroid veya adrenal hastalık (Cushing dahil)
  • Metabolik bozukluklar
  • Beslenme eksiklikleri
  • Parazitler (pire, bit veya akarlar)
  • Hamilelik veya emzirme
  • Kendi kendini yalama nedeniyle travma
  • Mantar veya bakteri enfeksiyonu gibi cilt problemleri
  • Güneş yanığı

Köpeğinizde olağandışı bir tüy dökülmesi gözlemlerseniz, derhal veterinerinizle iletişime geçin.

Köpeklerde tüy dökümünü azaltmak ve kaliteli tüy rengi ve sağlığı için köpek kuaförlerine düzenli olarak gitmek çok yararlı olacaktır.

Deriyle ilgili olabilecek ve sizin fark edemeyeceğiniz sorunların erken teşhisi için, çok sık dökülen tüylerden dolayı sahiplerin rahatsızlık duyması gibi sorunlarında önüne geçilmiş olur.

Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpeğinizin derisinin ve kürkünün genel durumu, sağlık durumunun iyi olduğunun göstergesidir.

Sağlıklı bir kürk parlak ve pürüzsüz olmalı, kırılgan veya kaba olmamalıdır ve sağlıklı cilt esnek ve temiz olmalı, yağlı, pul pul veya inişli çıkışlı olmamalıdır.

Sağlık ve beslenme, köpeğinizin tüylerinin parlaklığını ve dokusunu içeriden etkilese de, düzenli tımar ve dış yüzey bakımı da, tüyünün türü ne olursa olsun, köpeğinizin tüylerinin temiz ve karışık olmamasına yardımcı olacaktır.

köpeklerde tüy temizliği bakımı

9 adımda köpek tüy bakımı ve temizliği:

1- Köpeğinizi Düzenli Olarak Tarayın

Köpeklerde tüy dökülmesindeki en büyük etken tüylerinin yeterince ve düzenli şekilde taranmamasından dolayıdır.

Köpeğinizin tüylerinin taranmasında yardımcı olan köpek tarağı ürünlerine petzzshop.com üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.

Tüyleri taramak kırık olan tüyleri ve dökülmek üzere olan tüyleri sağlıklı tüylerden ayırır. Böylece tüyler karmaşık ve kirli durmaz. Etrafta gezinen tüylerden eminim hiç birimiz hoşlanmıyoruzdur..

Tüyleri uzun ve sık olan köpekler her gün düzenli olarak taranmalıdır. Kıvırcık yada tüyleri kısa olan köpeklerse gün aşırı taranmaları hem sizi rahatlatacak hemde köpeğinizi rahatlatacaktır.

Köpeğinizi nasıl taramanız gerektiğini anlatan anlatıcı video:

 2- Tüy Dökümünü Önlemek ve Tüy Sağlığını Korumak İçin Doğru Mamayı Seçin

Köpeklerde tüy dökümü ve tüy sağlığını doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biride elbette ki köpek mamalarıdır. Köpeğinizin herhangi bir deri veya tüy hassasiyeti varsa köpeğinize uygun olan yani bu hassasiyete özel olarak üretilmiş mamaların seçilmesi gereklidir.

Bazı köpek mamaları içeriğinde vitamin eksikliği nedeniyle daha çok tüy dökülmesine neden olabilir. Sadece tüy dökümüyle kalmaz deride tahrişe ve yaralara neden olabilir. Böyle mamalar genelde piyasada ucuz olarak bilinen, köpeklere yararı olmadığı gibi zararı olan mamalardır.

Üzerinde “Sensitive Skin” yazan köpek mamaları hassas cilde sahip köpekler için özel olarak üretilir. Ayrıca somonlu köpek mamaları içeriğinde bulundurduğu Omega vitaminleriyle de köpeklerde deri ve tüy sağlığını destekler.

Satın Alma İpucu
Deri ve tüy hassasiyeti olan köpekler için köpek maması satın almak için tıklayın

3- Hindistan Cevizi Yağı Kullanın

Dört ayaklı dostumuza hindistancevizi ikram edebilir veya günde bir kez yemeğine bir çay kaşığı hindistancevizi yağı ekleyebilirsiniz.

Bununla birlikte, hindistancevizi yağını harici olarak da kullanabilirsiniz. Köpeğinizin cildini nemlendirecek ve tüylerinin daha parlak olmasını sağlayacaktır.

 
Köpeğinize birkaç dakika hindistancevizi yağ ile masaj yapın veya köpeğinizin şampuanına birkaç damla yağ ekleyin.

Ayrıca köpeğinizin veteriner bakımı gerektirmeyen küçük bir yaralanması varsa, örneğin:

  • Cilt sıyrıkları
  • Kesikler ve sıyrıklar
  • Küçük yaralar
  • Açık yağ kistleri
  • Küçük cilt enfeksiyonları
  • İltihaplı veya tahriş olmuş böcek ısırıkları gibi durumlarda hindistancevizi yağı mükemmel bir tedavi sağlayacaktır.

Hindistan cevizi yağının kullanılmaması gereken durumlar:

  • Kontrol edilemeyen kanama olması,
  • Yarada renksiz veya kötü kokulu akıntı gibi ciddi enfeksiyon belirtileri olması,
  • Bir delinme veya başka bir derin yara olması,
  • Dikiş gerektiren bir yara olması

Daha ciddi bir yaralanma durumunda ve bir veterinerden uzaksanız, ilk yardımı uygulamadan önce yaranın nasıl tedavi edileceğini görmek için veterinerinizle iletişime geçmeniz en iyisidir.

4- Köpek Ödülleri Kullanırken Dikkatli Olun

Beslenmenin köpeklerde tüy sağlındaki etkisine tabiki köpek ödüllerinin de etkisi bulunmaktadır. Sağlıksız köpek ödülleri köpeklerde tüy dökülmesine ve deri tahrişlerine neden olabilir.

  • Köpek ödülleri seçerken içeriğinde doymuş yağların az olmasına dikkat edin.
  • Deri hassasiyetini dikkate alarak üretilmiş köpek ödüllerini tercih edin.
  • Eğer “sensitive skin” damgalı bir köpek ödülü bulamadıysanız somon yağı ve omega grubu yağ asitlerinden içeren mamaları almaya özen gösterin.
  • Her ne olursa olsun köpek ödüllerini amacı dışında ve çokça köpeğinize vermeyin.
Satın Alma İpucu
Deri ve Tüy hassasiyetine sahip köpekleriniz için ödül mamaları satın almak için tıklayınız.

5- Köpeğinizin Mamasına Omega Ekleyin

Hem Omega-3 hem de Omega-6 yağ asitleri köpeğinizin kürkü için iyidir. Omega-6 ayrıca enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olurken, Omega-3 köpeğinizin ruh halini iyileştirebilir ve artrit ağrısını hafifletebilir.

  • Etkili olmaları için her ikisinin de taze verilmesi gerektiğini unutmayın.
  • Ayrıca, köpeğinizin midesini bozabileceğinden, Omega asit takviyeleri ile aşırıya kaçmayın.

Yazar tavsiyesi:

Köpekler için omega katkısı

Brit Care Salmon Oil Deri Tüy ve Sindirim Destekleyici Somon Balık Yağı

Köpekler için süper premium ek vitamin takviyesi.

Somon yağı, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri arasındaki oranı dengeler ve kandaki kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak somon yağı kullanarak köpeğinizin tüyleri yoğun ve parlak olacaktır.

Satın Almak İçin Tıklayın

6- Asalak Canlıları Köpeğinizden Uzak Tutun

Pireler ve keneler köpeğinizin cildini tahriş eder, bu da köpeğinizin sürekli kaşınmasına ve kendini ısırmasına neden olur.

Bu hem köpeğinizin kürküne zarar verebilir hem de sağlığı için sorunlara neden olabilir, bu yüzden köpeğinizi bu parazitlere karşı korumalısınız.

Bunu yapmanın yollarından biri, köpeğinize ayda bir kez köpekler için kaliteli Nexgard vermektir .

Yazar tavsiyesi:

Green Fields After Bite Pire Kene Önleyici Köpek Şampuanı 250 MlGreen Fields After Bite Pire Kene Önleyici Köpek Şampuanı 250 Ml

Çay ağacı yağı ile zenginleştirilmiş Greenfields After Bite Şampuan, böcek ısırıklarından kaynaklanan kuru, kaşıntılı cilde sahip köpeklerin ihtiyaçlarını gidermeye yardımcı olur. Ayrıca bu şampuan pire ve kenelerin yıkanmasına da yardımcı olur.  Sitronella özleri, böcekler için kovucu görevi görür ve onu hoş kokulu bir seçenek haline getirir.

Kullanma Talimatı

Satın Almak İçin Tıklayın

 

7- Köpeğinizi Düzenli Olarak Yıkayın

Köpekler azda olsa yıkanmaya ihtiyaç duyarlar. Kürklerinde ki kirlilik oranı arttıkça hastalıklara yakalanma ve deride tahriş olma ihtimalleri de artar.

Köpeklerin derisinde doğal olarak yağ bulunur ve bu doğal yağ köpeğin hem derisini hem de tüy köklerini besler. Ayrıca bu yağın asalak kovucu özelliği de mevcuttur. Sık yıkanan köpeklerde bu yağ oranı azalacağı için köpeklerin deri hastalıklarına yakalanma ihtimalleri de artacaktır.

Köpeklerde yıkanma

Bunlardan yola çıkarak köpeklerin ayda en fazla 2 defa yıkanmaları onlar için yeterli olacaktır. Evin dışarısında yaşayan ve gerçekten aktif bir yaşam tarzını belirlemiş köpeklerin hafta 1 kez yıkanmasında sakınca yoktur.

Biz KöpekBlog olarak bitkisel bazlı köpek şampuanlarını öneriyoruz.

Beaphar Premium Deri Ve Tüy Sağlığı Koruyucu Köpek Şampuanı 250 ml

Beaphar Premium Deri Ve Tüy Sağlığı Koruyucu Köpek Şampuanı 250 ml

Besleyici yağlar, üzüm çekirdeği ve çilek özleri ile özel olarak formüle edilmiştir. İçerdiği zengin çilek özleri ve C vitamini tüylerin canlanmasını sağlar. İçeriğinde bulunan üzüm çekirdeği besleyici ve nemlendirici özelliğe sahiptir. Köpeğinizin tüylerini onarmaya ve tüylerin daha sağlıklı olmasına yardımcı olur. Yatıştırıcı ve yumuşatıcı özelliğiyle tüylerin kolayca taranmasını sağlar. Tüylerin parlak, hacimli ve güzel kokmasına yardımcı olur. Ph değeri hassas tüy yapısına uygundur.

Satın Almak İçin Tıklayın

8- Yulaf Ezmesi Banyosunu Deneyin

Yulaf ezmesi banyosu, köpeğinizin cildini yatıştırabilir ve tüylerinin parlaklığını koruyabilir. Ucuzdur ve özellikle alerji nedeniyle kendilerini kaşımaya meyilli köpekler için iyidir. Onları rahatlatacak ve kaşıntıyı hafifletecektir.

Köpeklerde Yulaf Ezmesi Banyosu

9- Veterinerinizle Tüy Bakımı Konusunu Konuşun

Son olarak, köpeğinizin çok kaşındığını fark ederseniz, alerjisi olduğu anlamına gelebilir. Bu nedenle, her köpek farklı olduğundan ve yavrularınız için doğru şeyi yaptığınızdan emin olmak istediğiniz için doğru tedavi konusunda veterinerinize danışın.

Köpeğini seven her sahip, onu sağlıklı ve mutlu tutmak istemelidir. Bu nedenle, köpeğinize ikramlar da dahil olmak üzere en kaliteli yiyecekleri sağladığınızdan emin olun ve diyetine bazı bitkisel takviyeler eklemeyi düşünün.

Ayrıca, köpeğinizi düzenli olarak fırçalayın ve kürküne zaman zaman hindistancevizi yağı sürün. Son olarak, köpeğinizin sağlığını koruyun, parazitlerden koruyun ve tımarla ilgili herhangi bir sorunuz varsa veterinerinizle konuşun. Bu sayede köpeğinizin kürkü uzun süre güçlü ve parlak kalacaktır.

Köpek Kuaförlerinin Tüy ve Deri Bakımına Katkısı

Birçok faktörün etki ettiği köpeklerde tüy ve deri bakımına önemli derecede katkısı olan köpek kuaförlerini de unutmamak gerekir.

Köpeğinizin uzayan, kırılan ve keçeleşen tüyleri zararlı bakteriler oluşturur. Bu bakteriler köpeğinizin derisinde tahrişlere, yaralara ve enfeksiyonlu yaralara neden olabilir. Bu nedenle köpeğinizin kürküyle ilgilenecek vaktiniz ve bilginiz yoksa kesinlikle düzenli olarak köpek kuaförlerine gitmeniz gerekir.

petzzkuafor

Henüz yeni yeni popüler olan köpek kuaförleri köpeğinizi tıraş edecek, pati bakımını yapacak sonrasında da yıkayıp size teslim edeceklerdir.

Yazar tavsiyesi:

İstanbul Anadolu yakasındaki PetzzKuaför, 15 kişilik uzman kadrosuyla uzun yıllardır hizmet vermektedir.

Köpek Deri ve Tüy Bakımı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sağlıklı Bir Köpek Kürkü Nasıl Görünür?

Düzenli bakımları yapılmış köpek tüyleri parlak ve canlı görünür. Kırık tüyler olmaz ve daha az tüy dökülür.

Hangi Cins Köpeklerde Tüy Bakımı Daha Kolaydır?

Tüyleri kısa ve seyrek olan köpekler daha az tüy dökerler. Bu nedenle tüy bakımlarıda daha kolaydır. Birkaç örnek verecek olursak Bichon Frise, Shih Tz,. Poodle, Yorkshire Terrie, İskoç Terrier, İrlanda Su Spanieli, Schnauzer, Basenji gibi ırklar daha az tüy döker.

Hangi Köpek Cinsleri Daha Fazla Tüy Bakımına İhtiyaç Duyar?

Uzun tüylere sahip köpeklerin tüy bakımları kısa tüylü köpeklere göre daha zordur. Örnek verecek olursak; Afgan Tazısı, Komondor, Yorkshire Terrier, Shih Tzu, Bernese Dağ Köpeği, Pekingese, Pomerian gibi.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here