Köpekleri En Çok Korkutan 10 Köpek Fobisi

0
1544

Birçok köpek korku ve fobilerden muzdariptir. Bu fobilerin, erken sosyalleşme eksikliği veya olumsuz bir geçmiş deneyim de dahil olmak üzere çeşitli nedenleri olabilir.

Köpeklerde korku belirtileri arasında sinme, titreme, salya akması, havlama, yıkıcı davranışlar ve bazı durumlarda saldırganlık sayılabilir.

Köpeğiniz korkuyor mu? Nedenini belirlediniz mi? Köpeğinize yardımcı olabilmeniz için en yaygın köpek korkuları ve fobilerinden bazılarını öğrenin.

Köpeklerde Ortak Korkular

1) Gök Gürültüsü Korkusu

Köpekler Gök Gürültüsünden Korkar Mı? Astrofobi, gök gürültüsü korkusu, köpeklerde çok yaygındır. Bu korkunun derecesi köpekten köpeğe farklılık gösterebilir.

Bazıları sadece hafif bir gök gürültüsü korkusuna sahip olabilir. Bu durumda, bir köpek hafifçe titreyebilir veya bir fırtına sırasında basık kulaklar, geniş gözler ve sıkışmış bir kuyruk fark edebilirsiniz.

Şiddetli korkuya sahip köpeklerin, saklanmalarına, yıkıcı olmalarına ve hatta bağırsaklarının veya mesanelerinin kontrolünü kaybetmelerine yol açan daha şiddetli bir fobisi olabilir.

Astrofobisi olan köpekler diğer yüksek seslerden korkabilir veya korkmayabilir. Birçok köpeğin genel bir gürültü fobisi vardır. Gök gürültüsü, havai fişekler, yüksek sesli müzik, yoldan geçen kamyonlar vb. duyduklarında korkuya kapılırlar.

2) Havai Fişek Korkusu

Köpekler havai fişekten korkar mı? Bir başka yaygın köpek fobisi de havai fişek korkusudur. Fırtına korkusuna benzer şekilde, havai fişeklerin yüksek ve öngörülemeyen sesleri ve ışık gösterileri birçok köpeği korkudan titretir.

Bu korku bir köpeğin kaçmasına ve kaybolmasına bile neden olabilir. Bazı köpekler için havai fişek sesine yavaş yavaş alışmaları fobiyi ortadan kaldırabilir. Diğer durumlarda, yönetim tekniklerini kullanmanız gerekebilir.

Şiddetli havai fişek fobisi olan köpeklerin, kaygı önleyici ilaçlar veya sakinleştiricilerle tedavi edilmesi gerekebilir.

3) Yalnız Kalma Korkusu (Ayrılık Kaygısı)

Köpeklerde yalnız kalma korkusu Evde yalnız kalma korkusu ayrılık kaygısı olarak adlandırılır. Ayrılık kaygısı yaşayan köpekler, sahipleri evden çıkar çıkmaz yıkıcı davranışlar sergileme eğilimindedir.

Diğer belirtiler arasında aşırı havlama ve yalnız bırakıldığında evde kırılma kazaları sayılabilir.

Köpek sahibinin davranışındaki bir değişiklik, bir köpeğin korkularını hafifletmeye yardımcı olabilir. Köpek sahipleri, evden çıkmadan önce alışkanlıklarında değişiklik yaparak ve evden ayrılıp eve döndüklerinde sessiz kalarak, köpeklerin kaygılarının bir kısmını hafifletebilir.

Duyarsızlaştırma, köpeğin yavaş yavaş evde yalnız bırakılmasına alışma süreci, ayrılık kaygısından muzdarip köpekler için de faydalı olabilir. Bazen, sahibi uzaktayken bir köpeği bir sandıkta kalması için eğitmek de yardımcı olabilir.

Ayrılma kaygısı şiddetliyse, bazen hayvan için ilaç verilmesi önerilir.

4) Veteriner Korkusu

Köpekler veterinerden korkar mı? Köpeklerin veterinere gitmekten korkması biraz yaygındır. Bir köpeğin veterinere gitmeye ilk kez maruz kalması genellikle garip kokuları, yeni yöntemlerle ele alınmayı, kısıtlanmayı ve aşılanmayı içerir.

Köpeklerin veterinere gitmekten kolayca korkmalarına şaşmamalı. İlgili başka bir fobi yoksa, veteriner korkusu, bir köpeği veterinere muayene gerektirmeyen birkaç sosyal ziyaret için getirerek ele alınabilir. Köpeğiniz sakin kalırsa bol bol övgü ve ödül verin.

5) Arabaya Binme Korkusu

Köpekler arabaya binmekten korkar mı? Bazı köpekler arabaya binmekten korkarlar. Bu korku genellikle arabayla köpeğin erken tanışmasından kaynaklanır. Ayrıca arabayı hasta olmakla ilişkilendirmek, barınağa bırakılmak üzere arabaya binmek veya sadece veterineri ziyaret etmek için arabaya binmek gibi arabaya binmekle ilgili olumsuz deneyimlerden sonra da gelişebilir.

Köpeğinizin arabaya binme korkusunu, köpeğinizi yavaşça arabaya çekmek için ödüller ve övgüler kullanarak ve ardından küçük adımlarla gezintiye çıkmaya çalışarak yenmek mümkündür. Hedefin köpek parkı veya yürüyüş gibi mutluluk veren bir yer olduğundan ve çok uzak olmadığından emin olun.

6) Merdiven Çıkma ve İnme Korkusu

Köpeklerin merdiven korkusu Bir köpek sahibi, bir dizi adıma yaklaşırken köpeği mola verene kadar köpeğinin merdiven inip çıkma korkusu olduğunu fark etmeyebilir. Bu fobi neredeyse her zaman erken sosyalleşmeye maruz kalmadan kaynaklanıdır. Küçük bir köpek yavrusu olarak daha önce hiç merdiven çıkmamış bir köpek, daha sonra bir merdivenle karşılaştığında merdivenlerden yukarı ve aşağı gitme korkusu geliştirebilir.

Yukarı ve aşağı basamakları bir oyuna çevirirseniz, bazı köpekler bu korkunun üstesinden gelebilir. Diğer köpeklerin, kelimenin tam anlamıyla, adım adım merdivenlerde gezinmeyi öğrenmesi gerekebilir. Bu zaman alacak ve bolca olumlu pekiştireç gerekecektir.

Daha yaşlı köpekler, artrit veya diğer hareketlilik sorunları varsa merdivenleri kullanmakta isteksiz olabilirler, bu nedenle bu davranış için tıbbi sorunları göz ardı etmediğinizden emin olun. Bir köpek geçmişte merdivenlerden kötü bir şekilde düştüyse, bu da korkunun bir nedeni olabilir.

7) Erkeklerden Korku

köpeklerin erkeklerden korkması Köpeklerin erkeklerden korkmasının oldukça yaygın olduğunu öğrenmek insanları şaşırtabilir. Bazı durumlarda, bu korku bir erkek tarafından istismar edilmekten kaynaklanabilir. Bununla birlikte, daha çok sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Erkeklerin yanında fazla zaman geçirmemiş köpekler, daha derin seslerinden, daha büyük yapılarından ve hatta sakallarından korkabilirler.

Erkeklerden korkan köpekler, tehdit edici olmayan bir şekilde erkeklere karşı yavaş yavaş duyarsızlaştırılmalıdır. Korkmuş bir köpeğin, bu korkunun bir sonucu olarak birisini hırlayacağını, kırabileceğini veya ısırabileceğini unutmayın.

Köpeğinizi dikkatlice bir mesafeden erkeklere temas etmesini sağlayın. Erkeklerin göz teması kurmamasını veya köpeğinize yaklaşmaya çalışmasını sağlayın. Köpeğinizin bu korkuyu yenmesi zaman alabilir.

8) Yabancı Korkusu

Köpeklerin yabancılardan korkusu Yabancılardan korkma, erkeklerden korkmaya benzer, ancak bu durumda bir köpek tanımadığı birinden korkabilir.

Bu, üstesinden gelinmesi zor bir problem olabilir çünkü köpeğinize olası her yeni insanı kabul etmesini öğretmek imkansızdır.

Köpeğinizin yeni insanlara yaklaşmasına izin vermek önemlidir. Korkmuş bir köpeği bir yabancıyı kabul etmeye zorlamak, köpeği saldırgan olmaya itebilir.

9) Çocuk Korkusu

Köpeklerin yabancılardan korkması Köpekler, çeşitli nedenlerle çocuklardan korkarlar. En yaygın olarak, çocuklara erken tanışma eksikliğinden kaynaklanır. Birçok insan ebeveyn olmadan önce köpek alır. Çocuklu bir eve bir köpek yavrusu getirmediğiniz sürece, köpeğiniz onlarla sosyalleşme fırsatı bulamayabilir.

Köpeğinizi, yavruluktan başlayarak her yaştan çocuğa göstermek için elinizden gelenin en iyisini yapın.

Çocuklardan korkan köpekler, çocuklarla olumsuz deneyimler yaşamış olabilir. Bir çocuğun niyeti iyi olsa da, bir köpek sevgi tekliflerini bir tehdit olarak yorumlayabilir.

Bazı köpekler, bir çocuğun seslerini veya sarsıntılı, koordine olmayan hareketlerini veya küçük boyutlarını anlamayabilir.

Çocuk korkusu olan bir köpekle ilgilenen köpek sahipleri, bu fobi üzerinde çalışmak için bir köpek eğitmenine veya köpek bakım uzmanlarına danışmalıdır.

10) Belirli Nesnelerden Korkma

Köpeklerin nesnelerden korkması Bazı köpekler belirli bir nesneden korkarlar: elektrikli süpürge, tatil süsleri, çocuk oyuncağı, inşaat ekipmanı ve daha fazlası. Çoğu zaman bu tür bir korku önemli değildir, çünkü birçok nesne kolayca gözden kaybolabilir.

Ancak bazı durumlarda sorunlu olabilir. Örneğin, köpeğiniz apartmanınızın dışındaki bir heykelin yanından geçmeyi reddederse veya halıyı her süpürmeniz gerektiğinde titreyen, endişeli bir karmaşaya dönüşürse gibi. Bu durumda, köpeğinizi korktuğu nesnelerle yavaş yavaş pozitif, mutlu bir şekilde tanıştırmanız gerekebilir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here