Köpeklerin Kesinlikle Zamanında Olması Gereken Güncel Aşı Listesi

0
733

Aşılar, evcil hayvanlar için koruyucu sağlık bakımının önemli bir parçasıdır. Köpekler genellikle belirli hastalıkların bazılarına veya tümüne karşı aşılanır. Temel aşılar tüm köpeklere yapılmalıdır, temel olmayan aşılar, köpeğinizin yaşam tarzının veya yaşadığınız coğrafi bölgenin gösterdiği yerlerde verilir.

Köpek Aşıları Listesi

Kuduz için yasal gereklilikler veya köpek kulübeleri veya seyahat için aşı gereklilikleri dışında, birçok veteriner, Köpek Irkları Federasyonu Köpek Aşı Yönergeleri uyarınca yetişkin evcil hayvanların her üç yılda bir aşılanmasını önermektedir.

Bununla birlikte, evcil hayvanınızın optimal sağlıkta kalmasını sağlamak için yıllık muayenenin şiddetle tavsiye edildiğine dikkat edilmelidir.

Temel Köpek Aşılarının Listesi

  • Kuduz: Kuduz, sinir sistemine saldıran ve insanlara bulaşan ölümcül bir viral hastalıktır.
  • Distemper: Distemper, solunum ve gastrointestinal yolları ve sıklıkla sinir sistemini etkileyen, genellikle ölümcül olan viral bir hastalıktır.
  • Hepatit/Adenovirüs: Adenovirüs tip 2’ye karşı aşı, hem adenovirüs tip 1 hem de 2’ye karşı koruma sağlar. Adenovirüs tip 1, karaciğer ve diğer organ sistemlerini etkileyen viral bir hastalık olan ve bazen ölümcül olabilen ciddi hastalıklara neden olan enfeksiyöz köpek hepatitine neden olur. Adenovirüs tip 2, solunum yolu hastalığına neden olur ve köpek kulübesi öksürüğünün gelişiminde rol oynayabilir.
  • Parvovirus: Canine parvovirus, şiddetli kusma ve ishale neden olan ve ölümcül olabilen viral bir hastalıktır.
  • Parainfluenza: Parainfluenza, solunum sistemini etkileyen viral bir hastalıktır; köpek kulübesi öksürüğünün gelişiminde rol oynayabilir.

Temel Olmayan Köpek Aşılarının Listesi

  • Bordetella: Bordetella, köpek kulübesi öksürüğüne neden olabilen veya katkıda bulunabilen bakteriyel bir enfeksiyondur.
  • Leptospirosis: Leptospirosis, böbrekler ve karaciğer dahil olmak üzere çeşitli sistemleri etkileyen bakteriyel bir hastalıktır; ölümcül olabilir. Bu yalnızca belirli coğrafi konumlarda bir risktir, bu nedenle her köpek için rutin olarak kullanılmaz. Veterineriniz, köpeğinizin bu aşıyı yaptırıp yaptırmamasına karar vermenize yardımcı olabilir.
  • Lyme Hastalığı: Lyme hastalığı, artrit ve böbrek hastalığı gibi diğer sorunlara neden olabilen keneler tarafından yayılan bakteriyel bir hastalıktır. Bu yalnızca belirli coğrafi konumlarda bir risktir, bu nedenle her köpek için rutin olarak kullanılmaz. Veterineriniz, köpeğinizin bu aşıyı yaptırıp yaptırmamasına karar vermenize yardımcı olabilir.
  • Coronavirus: Coronavirüs, öncelikle ishale neden olan viral bir hastalıktır. Koronavirüs enfeksiyonunun riskleri diğer viral hastalıklar kadar büyük değildir, bu nedenle AAHA’nın Köpek Aşı Yönergeleri rutin olarak koronavirüs aşısı yapılmamasını tavsiye eder. Veterineriniz, köpeğinizin bu aşıyı yaptırıp yaptırmamasına karar vermenize yardımcı olabilir.
  • Giardia: AAHA ayrıca giardia için aşı yapılmasını önermiyor çünkü aşı kistlerin dökülmesini önleyebilir ancak enfeksiyonu önleyemez.
  • Köpek Gribi H3N8: Köpek Gribi Virüsü (CIV) olarak da adlandırılan köpek H3N8 virüsü, köpeklerde nispeten yeni bir grip virüsüdür. Köpeklerde grip benzeri semptomlara neden olur ve köpekler yakın temas halindeyken (yani köpek kulübesi) çok bulaşıcıdır.
  • Bu virüsün bulaşıcılığı nedeniyle, bazı köpek kulübeleri, kuaför salonları ve benzeri işletmeler artık bir salgını önlemek için bu aşıyı zorunlu kılıyor. Bu durumların dışında, köpeğinizi aşılama (ya da yaptırmama) kararı veterinerinizle tartışılmalıdır.
  • Çıngıraklı yılan aşısı: Bu aşı, çıngıraklı yılan ısırmasından sonra köpeklerde görülen semptomların şiddetini azaltabilir. Veterineriniz, yaşadığınız yere ve sizin ve köpeğinizin yaşam tarzına bağlı olarak köpeğinizin bu yılan biti riskini belirlemeye yardımcı olabilir.

Kombine Aşılardaki Harflerin Anlamı Nedir?

Köpeklerin rutin olarak aşılandığı virüsler, genellikle bir kombinasyon aşısı olarak tek bir atışta birleştirilir (ayrı olarak verilen kuduz aşısı hariç). Birkaç farklı kombinasyon aşı türü mevcuttur ve tek tek bileşenler değişiklik gösterir; genellikle aşıların çekirdek grubunu veya bir veya iki başka aşıyla birlikte çekirdeği içerirler.

Kombinasyon aşılara genellikle distemper veya distemper/parvo aşıları denir, ancak bunlardan daha fazla bileşen vardır. Her bileşen tipik olarak bir başlangıç ​​ile temsil edilir. Tüm baş harfleri ne anlama geliyor?

  • D = Distemper
  • H veya A2 = Adenovirüs tip 2; hepatite karşı da korur (Adenovirus tip 1’in neden olduğu)
  • P = Parainfluenza (bazen Pi)
  • PV = Parvovirus (bazen basitçe P olarak kısaltılır)
  • L = Leptospiroz
  • C = Coronavirüs

Örneğin, köpeğinizin sertifikasında kuduz aşısı ile birlikte bir DA2PPV aşısı olduğu belirtilebilir. Bu, distemper, adenovirüs (hepatit), parvovirüs ve parainfluenza virüsleri için aşılandığı anlamına gelir.

Kombine aşılar için diğer yaygın kısaltmalar, diğerleri arasında DHPPV ve DHLPPV’yi içerir.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here