Köpeklerde Bilinmesi Gereken 10 Uysal Köpek Davranışı

0
1634

İnsanların bir köpek için itaatkar davrandığını söylediğini duymuşsunuzdur, ancak bunun ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Köpeklerde görülen birkaç itaatkar davranış vardır. Bu davranışlar köpek iletişim biçimleridir. Çoğu zaman, itaatkar davranış, bir köpeğin arkadaş canlısı ve ulaşılabilir olduğunu gösterme şeklidir.

Neden Bazı Köpekler Uysal Davranışlar Gösterir?

Birçok insan köpeklerde boyun eğen veya baskın davranışların anlamını yanlış anlar. “İtaatkar” ve “baskın” terimleri çok geneldir ve gereğinden fazla analiz edilmemelidir.

Aslında, birçok köpek davranış uzmanı ve eğitmen bu terimlerden kaçınmaya çalışır çünkü bunlar köpek hiyerarşisi ve “sürü zihniyeti” hakkındaki eski, yanlış teorilerle bağlantılıdır.

Köpeklerde Uysal Davranışlar

Köpeklerde boyun eğme ve baskınlık, kişilik özellikleri değil, genel davranışlardır. Bu davranışlar beden dili aracılığıyla iletişim biçimleridir. Gösterilen davranış, köpek ile diğer kişi veya hayvan arasındaki ilişki ile ilgilidir. Köpeklerin birbirleriyle ilişkisinde egemenlik, taraflardan biri  boyun eğmeden var olamaz…

Teslimiyetin saldırganlığın karşıtı olmadığını anlamak da önemlidir. Saldırgan davranış çoğunlukla korkuyla ilişkilidir ve genellikle baskınlıkla hiçbir ilgisi yoktur.

İtaatkar davranış sergileyen bir köpek, belirli bir kişi veya hayvanla ilişki kuruyor veya pekiştiriyor. Aynı köpek, farklı bir ilişkide baskın olan köpek olabilir. Bazı köpekler birçok ilişkide aynı tarafta olma eğilimindedir, ancak bu, “baskın bir köpeğiniz” veya “itaatkâr bir köpeğiniz” olduğu anlamına gelmez.

Genel olarak, itaatkar davranış sergileyen bir köpek, tehdit olmadığı mesajını vermeye çalışıyor. Bu mesaj insanlara, diğer köpeklere veya diğer hayvanlara yönelik olabilir. Bazen köpek oynamaya çalışıyor ve karşı tarafın bunu bilmesini istiyor.

Veya bir köpek, diğer tarafın niyetleri konusunda belirsiz hissedebilir. Kendisini ve diğer kişi veya hayvanı sakinleştirmeye çalışır. Bu nedenle birçok sözde “itaatkâr” davranışa aslında sakinleştirici sinyaller veya sakin davranış denir. Birçok köpek, korkutucu veya gergin bir durumu azaltmak için bu sinyalleri kullanır.

Köpeğiniz size karşı itaatkar davranışlar sergilediğinde, genellikle saygı ve sevgi göstermeye çalışıyordur. Aynı zamanda size güvendiği ve etrafınızda savunmasız olmaktan rahat olduğu anlamına da gelebilir. Sizi ilişkinin baskın üyesi olarak görebilir, ancak bu, davranışınızı hiçbir şekilde değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Köpeklerde Uysal Davranışlar

Bazı köpek davranışları genellikle itaatkar olarak kabul edilir. Bu davranışların çoğu, yatıştırıcı jestler ve şakacılıkla örtüşür.

Köpeklerde Uysal Davranışlar

Heyecandan İdrar Kaçırma

Uysal idrara çıkma, heyecandan idrara çıkma olarak da adlandırılır. Bu davranış yavru köpeklerde biraz yaygındır ancak yetişkin köpeklerde de görülebilir.

Uysal veya heyecan verici idrara çıkma, uygunsuz idrara çıkmadan oldukça farklıdır ve köpeğiniz genellikle bir kişi veya başka bir köpeğe yaklaştığında veya onun üzerinde durduğunda ortaya çıkar. Köpekler bunu başka bir tarafa saygı göstermek için yapabilir, ancak korku veya güvensizlik nedeniyle de olabilir.

Birçok köpek yavrusunda bu davranış kendi kendine oluşur. Köpeğinizin güvenini artırarak itaatkâr idrara çıkmayı azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. Sorunları daha da kötüleştirebileceğinden, köpeğinizi itaatkar veya heyecanlı idrara çıkma için azarlamayın veya cezalandırmayın.

Karnını Açığa Çıkarmak

Birçok köpek, bir kişi veya hayvan tarafından yaklaşıldığında karınlarını gösterir veya yana veya arkaya yuvarlanır. Bu genellikle bir boyun eğme işaretidir, ancak oynamaya davet veya göbek ovma isteği de olabilir.

Bir köpek karnını size savunmasız bıraktıysa, diğer boyun eğme veya şaka belirtilerini arayın. Köpeği iyi tanımıyorsanız, nazik olun ve köpeği korkutmamak için yavaş hareket edin. Karnını ovmak istiyorsanız, yavaş ve nazikçe ovalayın. Köpek gergin veya rahatsız görünüyorsa tedbirli olmak her zaman iyidir.

Bakışlardan Kaçınmak

Doğrudan göz teması, özellikle iki köpek arasındaki ilişkide, köpekler için bir tehdit olarak kabul edilebilir. Köpek, gözlerini başka yöne çevirerek ve başka tarafa bakarak karşı tarafa meydan okumaya veya tehdit etmeye çalışmadığını gösteriyor.

Bazen köpeklerimiz başka nedenlerle bize bakar ama bu bir baskınlık eylemi olarak görülmemelidir.

Düzleştirilmiş veya Geri Tutulan Kulaklar

Tüm köpekler farklıdır, ancak çoğu köpek rahatken kulaklarını biraz dik tutar. Bunu sarkık kulaklı köpeklerde görmek zor olabilir, ancak kulak tabanının konumuna bakarak anlayabilirsiniz.

Bir köpek kulaklarını dik tuttuğunda veya düzleştirdiğinde, bu kasıtlı bir mesajdır. Köpeğin endişeli veya korkmuş olduğu anlamına gelebilir. Bazen bir teslimiyet eylemidir. Bunu belirlemenin en iyi yolu gözlere ve genel vücut diline bakmaktır.

Kuyruğu Aşağı İndirme

Bir köpeğin kuyruğu alçakta sallanıyorsa veya hafifçe sıkışmışsa, bu boyun eğmeyi göstermenin başka bir yoludur. Bununla birlikte, köpeğin korkmuş veya endişeli olduğu anlamına da gelebilir.

Alçaltılmış Vücut Duruşu

Bir köpek vücudunu indirdiğinde, kendini küçük ve tehditkar göstermeye çalışıyor olabilir. Bu duruş genellikle korkulu bir duruma tepki olsa da, korkuyla hiçbir ilgisi olmayabilir. Köpek sadece diğer kişiye veya hayvana boyun eğmeye çalışıyor olabilir.

Başka Bir Köpeğin Ağzını Yalamak

Başka bir köpeğin ağzını nazikçe yalamak, bir köpeğin saygı duymasının bir yoludur. Gergin bir durumda başka bir köpeği sakinleştirmeye yardımcı olmak için de kullanılabilir.

Ağız yalama, iki köpek ilk kez karşılaştıktan sonra veya yıllardır birbirini tanıyan köpeklerle karşılaştıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu davranış normaldir ve köpekler iyi geçinmeyi bırakmadıkça insan müdahalesi gerektirmez.

Dudak Yalama

Dudakları yalamak, sakinleştirici, tehdit edici olmayan bir mesaj göndermeyi amaçlayan yaygın bir yatıştırma hareketidir. Bazen insanlara veya diğer hayvanlara boyun eğmek için yapılır. Çoğu zaman, köpek gergin veya korkmuş olduğunda ortaya çıkar.

Gülümsemek veya Sırıtmak

Bazı köpekler dişleri açıkta gülümser veya sırıtır. İlk bakışta, bu agresif bir tehdit gibi görünebilir. Açıkta kalan dişlerle sırıtma , bir uyarı ve bazen saldırganlığın habercisi olan çıplak dişlerle karıştırılmamalıdır.

Bir köpek gülümsediğinde veya sırıttığında ve vücudun geri kalanı gevşediğinde veya itaatkar bir pozisyonda olduğunda, köpek tehdit etmeye çalışmıyor. Buna bazen itaatkar bir sırıtma denir. Eylem genellikle samimiyeti ve ulaşılabilirliği ima eder.

Uysal Davranışlar Gösteren Köpeklere Nasıl Tepki Verilir?

Uysal davranış sergileyen bir köpeğin bir tehdit olmadığını göstermeye çalıştığını unutmayın. Uysal davranışlar, oyundan önce veya algılanan tehlikeye tepki olarak ortaya çıkabilir. Davranışı daha iyi yorumlamak için tüm duruma bakmalısınız.

Köpeğinizi bir köpek parkına götürdüğünüzü hayal edin. Köpekler birbirleriyle tanışıp arka uçlarını kokladıktan sonra, köpeğinizin duruşunu indirdiğini ve uzağa baktığını görürsünüz. Bu, büyük olasılıkla köpeğinizin sadece oynamak istediğini duyurma şeklidir. Bunu bir oyun takip edebilir.

Köpeğiniz, diğer köpeğe barışçıl, eğlenceli bir mesaj göndermek için bu davranışları sergiliyor. Bu iyi bir işarettir ve köpeklerin (şimdiye kadar) iyi geçindiği anlamına gelir. Dinamiklerin değişmesi durumunda köpeklerin oynamasını izlemeye devam edin.

Bir köpek size karşı itaatkar davranışlar gösterdiğinde, size saygı gösteriyor ve sizi otorite konumunda tutuyor olabilir. “Hakimiyet” iddiasında bulunmak için farklı davranmaya gerek yoktur. Aslında, bu korkuya neden olabilir ve köpeğin kendini savunma saldırganlığına neden olabilir. Davranışı pekiştirmek için kendinden emin ama sakin kalmak en iyisidir. Bu, köpeğe güvenebileceğinizi söyler.

Köpeklerin bizi sevdiğini nasıl anlarız?

Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.

Köpeğim neden saldırganlaşıyor?

Alan koruma güdüsü, av ve parçalama güdüsü yüksek olan köpekler saldırganlığa daha meyillidirler. Gene yemek güdüsü yüksek köpeklerin mamalarını korumaları, mamaya yaklaşan diğer köpeklere ve hatta sahiplerine saldırgan tavır takınmaları görülen durumlardır.

Bir köpeğin mutlu olduğu nasıl anlaşılır?

Bunlardan biri de mutluluk duydukları anlarda verdikleri tepkilerdir. Köpekler yaptıkları bu tepkilerle duygularını belli etmeye çalışırlar. Bunun için ise vücutlarının belli yerlerini kullanırlar örneğin kuyruk sallamak gibi. Köpeklerin mutlu olduğunu anlamak oldukça basittir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here