Köpeklerin Sakin Olduğunu (Saldırmayacağını) Gösteren Davranışları

0
751

Köpeklerin bize ne düşündüklerini veya hissettiklerini söyleyememeleri, bizimle iletişim kuramayacakları anlamına gelmez. Köpekler, insanlara veya diğer hayvanlara nasıl hissettikleri hakkında ipuçları vermek için konuşma yerine genellikle beden dilini kullanır. Sakinleştirici jestler, bu tür köpek iletişiminin bir örneğidir.

Köpeklerin sakinlik belirtileri

Köpeklerin Sakin Olduğunu Gösteren Davranışları

Köpeklerin yaptığı, yatıştırıcı jestler olarak kabul edilen birçok şey vardır. Aşağıdakiler yatıştırma jestlerinin örnekleridir:


Köpekler ne demek istiyor? videosuna göz atın

Köpekler Sakin Olduğunu Gösteren Davranışları Neden Sergiler?

Norveçli bir köpek eğitmeni ve davranışçısı olan Turid Rugaas, köpeklerin yaptığı yatıştırıcı jestlere atıfta bulunmak için “sakinleştirici sinyaller” terimini ortaya attı. Çoğu köpek bir durumu sakinleştirmek için bu tür vücut dilini kullandığından, bu uygun bir terimdir. Köpekler stresli, rahatsız veya korkmuş hissettiklerinde yatıştırıcı jestler kullanırlar.

Köpekler, bir kişinin veya başka bir hayvanın barış içinde geldiklerini bilmesini sağlamak için esneme veya dudak yalama gibi yatıştırıcı hareketler kullanır. Örneğin, başka bir köpek tarafından yaklaşılan bir köpek bakışlarını kaçırabilir ve dudaklarını yalayabilir. Bu, diğer köpeğin onunla kavga etmeye niyeti olmadığını bilmesini sağlar. Onu azarlar veya cezalandırırsanız, kendi köpeğinizin de bunu yaptığını görebilirsiniz. Köpek sadece sizin için bir tehdit olmadığını iletmeye çalışıyor.

köpeklerin sakinlik gösteren davranışları

Köpekler, dikkat dağıtmak için uysal davranışlar veya sakinleştirici sinyaller de kullanabilir. Bu, yer değiştirme davranışı olarak bilinir.

Kendi köpeğim Toby buna iyi bir örnektir. Ne zaman Toby’yi yeni bir şey yapması için eğitmeye başlasam, yaptığı kaşınma miktarı sanki sabahı zehirli sarmaşık tarlasında yuvarlanarak geçirmiş gibi gösteriyor. Ancak gerçek şu ki, Toby yeni bir şey öğrenme zamanı geldiğinde biraz stresli veya endişeli oluyor, çoğumuzun özdeşleştirebileceği bir duygu. Ondan yapmasını istediğim şeyden %100 emin olmadığında, kaşınmayı dikkat dağıtmak için kullanıyor. Ancak yeni komutu anladığında, kaşınma duruyor.

Köpeklerin Sakin Olduğunu Gösteren Davranışlarına Nasıl Karşılık Verilir?

Bir köpeğin yatıştırma hareketlerine nasıl tepki vereceğiniz duruma bağlıdır. Toby ile ilgili yukarıdaki örnekte, cevap, kendisinden ne istendiğini anlamaya başlayana kadar çok sayıda olumlu pekiştirme ve mutlu bir ses tonu kullanarak yavaşça ilerlemekti. Bir kez anladığında, kaygısı ve dolayısıyla yatıştırma hareketi kaybolur.

Ancak kaşınmaya ek olarak dudaklarını yalamaya ve esnemeye başladıysa, normalden daha yüksek düzeyde stres hissettiği doğru bir varsayım olacaktır. Bu durumda, yaptığınız şeyden geri adım atmak ve köpeğe rahatlaması için bir şans vermek iyi bir fikirdir.

Aynı durum, azarlama veya cezalandırma karşısında yatıştırıcı jestler sunan bir köpek için de geçerlidir. Azarlamaya devam etmek yalnızca köpeğin stresini ve kaygısını artıracaktır, bu nedenle köpeğinizin sizden korkmasını riske atmak yerine bir adım geri atıp duruma yaklaşmanın yeni bir yolunu bulmak iyi bir fikirdir.

Kaygının bir köpeğin saldırganlaşmasına neden olabileceği bazı durumlar da vardır. Elbette tehdit edici bir durum karşısında esneyen her köpeğin ısırmak üzere olmasını beklememelisiniz.

Bununla birlikte, bir köpeğin kaygı düzeyi arttıkça, kendini savunma ihtiyacı hissinin de gelişebileceğini anlamalısınız. Bu, köpeğin kaygısını azaltır ve aynı zamanda sizi bir köpek ısırmasından korur.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here