Köpek Ağızlıkları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

0
3992

Köpeklerdeki ağızlıklar genellikle haksız klişe tepkiler uyandırır. Köpek saldırgan olduğu için ağızlığı takıyor diye düşünülebilir ve öyle olsa bile, köpeğin “kötü” olduğu anlamına gelmez; sadece sahibinin sorumlu biri olduğu anlamına gelir. Veterinerinizin rehberliğinde köpeğiniz için doğru ağızlığa sahip olduğunuz sürece, ağızlık pratik bir seçim olabilir.

Köpek Ağızlıkları Hakkında Herşey

Köpekler Neden Ağızlık Takar?

Köpekler birçok nedenle ağızlık kullanabilir:

Köpeğin Geçmişinde Agresiflik Olması

Bir köpeğin diğer köpeklerle veya insanlarla saldırganlık geçmişi varsa, bir yönetim aracı olarak bir ağızlık kullanmak, belirli durumlarda riski en aza indirebilir.

Bazı köpeklerin her zaman ağızlığa ihtiyacı olabilir, ancak köpeğinize, genellikle nitelikli bir köpek eğitmeni desteğiyle, alternatif bir köpek eğitiminin ardından, daha arzu edilen bir davranış sunmayı ve daha rahat ve güvende hissetmelerine yardımcı olmayı öğretmek mümkün olabilir.

Ani Olarak Gelişen Korkma ve Acı Çekme Durumlarında

Bazı köpekler genellikle saldırgan olmayabilirler, ancak çok rahatsız bir durumdaysalar ve uyarı işaretleri göz ardı edilirse (genellikle veterinerlerde veya bakıcılarda), ısırılmaktan veya ısırmaktan başka seçeneklerinin olmadığını hissedebilirler.

Köpeğiniz acı çekiyorsa, karakterine aykırı bir şekilde tepki verebilir. Şiddetli bir yaralanma geçirmişlerse, onları dolaştırırken bir ağızlığa ihtiyaç duyulabilir.

Irka Özgü Saldırganlık

Tehlikeli köpek ırkları olarak bilinen bu ırklar için ne yazık ki, bazı eyaletlerde, halka açık yerlerde belirli ırkların ağzının kapatılmasını zorunlu kılan yasalar vardır.

Bu ırklar genelde diğer köpeklere ve insanlara karşı daha agresif ve saldırgan olabilirler. Bu saldıralar sonucunda ciddi yaranlanmalar veya daha uysal bir köpeğe yapılan saldırıda can kayıpları yaşamak mümkün olabilir.

Yüksek Av İçgüdüsü

İspanyol Galgo gibi bazı köpeklerin içgüdüsel olarak yüksek bir av sürüşü vardır ve onları kovalayabilecekleri yerde tasmasız bırakmamak daha iyi olsa da, tasmalıyken bile daha küçük hayvanları yakalamaya çalışabilirler ve bir ağızlık yaralanmayı veya ölümü önleyebilir.

İstenmeyen Yiyeceklerin Yenmesi

Bazı köpekler yürüyüşlerde kötü şöhretli çöpçülerdir ve bu istenmeyen maddelerin yenmesi ciddi mide rahatsızlıklarıyla veya tıkanıklıklarla sonuçlanabilirler.

Ağızlık kusursuz bir çözüm olmasa da, köpeğinizin yutabileceği şeyleri en aza indirmeye yardımcı olabilir. Güçlü bir şekilde “bırak” ve “hayır” komutlarının üzerinde çalışmak da önerilir.

Toplu Taşımada Seyahat

Bazı ülkelerde ve belirli toplu taşıma araçlarında, köpeklerin yalnızca ağızlık takmaları koşuluyla seyahat etmesine izin verilebilir.

Hangi Ağızlık En İyisidir?

Piyasada çeşitli ağızlıklar var. Birçoğu estetiği pratikliğe tercih eder. Köpeğinizin özgürce nefes almasına, yemek yemesine ve su içmesine izin veren iyi oturan bir ağızlık seçmeniz çok önemlidir. Ayrıca, mümkünse veterinerinizden öneri alın.

Sepet Ağızlık

Köpekler İçin sepet ağızlıkSepet ağızlık genellikle en iyi seçimdir, ancak insanlar en dikkat çekici olma eğiliminde olduğu için ondan uzaklaşırlar.

İyi oturan bir sepet ağızlık, köpeğinizin kolayca nefes almasına izin verirken diğer istenmeyen davranışları engellemede de etkilidir. Koşuya çıkan köpekler için daha uygundur.

Mesh Ağızlık

köpekler için bez maskeBu daha yumuşak tarzdaki ağızlık, en az rahatsız edici olduğu için genellikle popülerdir. Etkili olabilmesi için oldukça sıkı olması gerekir, ancak köpekler aşırı ısınma riski altındadır.

Veterinerde veya kuaförde kısa seanslar için kullanılması uygun olsa da, yürüyüşler veya uzun süreler için uygun değildir.

Irka Özgü Ağızlıklar

Irklara özel ağızlıklar

Sighthound ağızlıkları, uzun, ince burunlu Greyhounds ve Whippets gibi ırklar için yaygın olarak kullanılır.

Fransız Bulldogları ve Puglar gibi düz yüzlü, brakisefali ırklar için uygun bir ağızlık bulmak zor olabilir ve bunların aşırı ısınma riski daha yüksektir.

Köpek ağızlıklarına göz atın

Köpek Ağızlıkları Ne Zaman İyi Bir Çözüm Değildir?

Bazen, ağızlıklar yanlış nedenlerle kullanılır. Bu, ağrıya veya rahatsızlığa neden olabilir ve alternatif sorunlu davranışlara yol açabilir.

Ceza İçin

Bir köpeğe ağızlık takmak uygun şekilde tanıtılmamışsa, korkutucu hatta travmatize edici bir deneyim olabilir. Bazı sahipler bunu istenmeyen davranışlar için bir ceza biçimi olarak kullanacaklardır. Genellikle köpek bu iki şeyi ilişkilendirmez, bu nedenle uzun vadede etkili değildir. Ayrıca aranızdaki güven bağını da aşındırabilir ve ağızlık gördüklerinde korkmalarına neden olabilir.

Havlamayı Durdurmak için

Ağızlıklar bazen havlamayı durdurmak için kullanılır. Bu geçici olarak işe yarasa da (köpek ağızlıktan korkarsa), çok sıkı olmadığı sürece köpek hala havlayabilir. Köpeğinizle olumlu eğitim yöntemlerini kullanmak çok daha iyidir.

Yıkıcı Davranışı Durdurmak

Köpeğiniz ev eşyalarını çiğniyorsa, ağızlık iyi bir çözüm gibi görünebilir. Bununla birlikte, özellikle gözetimsizken ve altta yatan sorunu ele almıyorsanız, uzun süre ağızlıkla bırakmak iyi bir fikir değildir.

Köpeğinizin neden yıkıcı olduğunu belirlemeli ve bunu çözmeye çalışmalısınız. Belki sıkılırlar ve daha fazla uyarılmaya ihtiyaç duyarlar ya da ayrılık kaygısının bir sonucu olarak strese girebilirler.

Köpeğinizi Ağızlığı Kabul Etmesi İçin Nasıl Eğitirsiniz?

Köpekler için değişik köpek ağızlıkları

Ağızlığı köpeğinizin görüşüne her getirdiğinizde daima lezzetli bir ödül sunarak başlayın. Onu iyi şeylerle ilişkilendirmelerini istiyorsunuz. Ardından, onu yere yatırın ve gönüllü olarak ona doğru her hareket ettiğinde, aktif olarak ona dokunmaya çalışarak köpeğinizi ödüllendirin.

Ardından, bir saniyeliğine burnunu namluya sokmaya teşvik edin. Burunlarını asla içeri zorla sokmayın. Burunlarını içeri soktuğu süreyi kademeli olarak artırın. Başlangıçta, ağızlığın iç kısmında bir ödül maması veya köpekler için güvenli fıstık ezmesini kullanabilirsiniz. Bu aşamada rahatladıktan sonra, kulaklarının çevresine tutturmaya devam edin. Bağlandığı sürenin uzunluğu birkaç seanstan oluşturulmalıdır.

Antrenman seanslarını her zaman düşük stresli, tanıdık bir ortamda başlatın ve antrenman seanslarını kısa tuttuğunuzdan (en fazla beş dakika), yüksek değerli ödüller kullandığınızdan ve çok hızlı gitmeye veya herhangi bir adımı atlamadığınızdan emin olun.

Hangi Cinslere Ağızlık Takmak Zorunludur?

Pitbull. Doberman. Japanese Tosa. Dogo Argentino. Fila Brasileiro. Boxer. Cane Corso. Danua.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here