Köpekler Neden Kavga Ederler? Kavga Nasıl Durdurulur?

0
2535

Daha önce iki köpek arasındaki kavgaya tanık olduysanız, bunun ne kadar korkutucu olabileceğini bilirsiniz. Köpekler kavga veya saldırı sırasında birbirlerine ciddi zararlar verebilirler. Bazı durumlarda, yaralanmalar ölüme bile yol açabilir.

kavga eden köpekler

İşin içinde olan köpeğiniz olduğunda, araya girip kavgayı durdurmaya yönelik doğal içgüdüye direnmek zordur. Ancak bir tartışmayı yanlış yoldan ayırmaya çalışmak sizi hastaneye götürebilir.

Neyse ki, köpekleri ayırmanın alternatifleri var. Bir köpek sahibi olarak, bu durumda olmanız durumunda kavgaları ayırmanın güvenli yollarını bilmeniz gerekir.

Köpekler Neden Kavga Eder?

Köpekler, çoğu doğal köpek içgüdülerine dayanan çeşitli nedenlerle kavga eder. Ve en cana yakın köpeği bile vahşi bir dövüşçüye dönüştürebilecek bazı durumlar vardır.

  • Başka bir köpeğin bahçenize girmesi gibi birçok kavga bölgeseldir.
  • Sürüsündeki, yiyeceği veya değerli bir eşyasındaki insanları koruma dürtüsü, köpeğinizin başka bir köpeğe saldırmasına neden olabilir.
  • Aşırı uyarılma ve dostça oyun olarak başlamış olabilecek şeyler çok ileri gidebilir ve bir kavga patlak verebilir.
  • Yönlendirilmiş saldırganlık, normalde arkadaş canlısı olan veya birlikte yaşayan köpekler arasında yaygındır. Bir köpek istediği bir şeyi alamadığında veya aşırı hüsrana uğradığında, sırf en yakın hedef olduğu için bunu en iyi arkadaşından çıkarabilir. Bu, çitle çevrili bir bahçede, örneğin saldırganın diğer taraftaki bir köpeğe ulaşamadığı, ancak köpek ailesi üyesine ulaşabildiği durumlarda olabilir.
  • Bazen köpekler basitçe anlaşamazlar. Diğer köpek hakkında, köpeğin kişiliği, kokusu veya başka bir özelliği olsun, saldırgan bir köpeğin hoşlanmayabileceği bir şey olabilir.

Köpek Kavgaları Nasıl Durdurulur?

İlk önce ilk şeyler: Asla fiziksel olarak kavga eden iki köpeğin ortasına girmeyin veya tasmalarını almaya çalışmayın. Elinizi koyun (veya başka bir vücut parçası) köpeklerin başları yakın yerde ise, olacak yaralanabilir.

Kavga eden köpekler

Bir köpeğin sevgili sahibini de ısırmayacağını düşünecek kadar aptal olmayın. Bir köpek kavgasının sıcağında köpeğiniz kimin araya girdiğini görmez ve yoluna çıkan her şeyi ısırır. Köpeğinizi küçümsemeyin. Kişisel değil. Unutmayın, eğer köpeğiniz yaralandıysa, onunla ilgilenmeniz gerekecek ve bir kavgayı ayırırken yaralandıysanız bunu yapamazsınız.

Bir it dalaşını ayırmanın ve aynı zamanda kendinizi güvende tutmanın birkaç yolu vardır.

Sükunetini Koru

Dövüşü durdurmak için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, mümkün olduğunca sakin kalın. Köpeklere ve diğer insanlara bağırmaktan kaçının (yardım çağırmıyorsanız). Derin bir nefes alın ve elinizdeki göreve odaklanın. Olay yerindeki diğer kişilere de aynısını yapmalarını tavsiye edin.

Kavga Alanından Uzaklaştırın

Çocukları alandan uzaklaştırın ve insan kalabalığını uzak tutun. Kavgayı ayırmaya dahil olan iki kişinin (ideal olarak köpeklerin sahipleri) olması en iyisidir. Diğer tüm insanlar uzaklaşmalıdır.

Onlara Su Püskürtün

Bahçe hortumundan köpeklerin başlarına su püskürtün. Mümkünse, özellikle daha agresif köpeğin gözleri ve burnunu hedefleyin. Suyla doldurulmuş bir kova veya sprey şişesi daha az etkili olabilir, ancak bir hortuma erişiminiz yoksa denemeye değer.

Yüze uygulanan Sprey Kalkanı veya sirke spreyi gibi sitronella spreyi daha az yoğun bir dövüşü bölebilir, ancak genellikle en kötü dövüşleri değil. Köpek sahipleri yanlarında sitronella spreyi taşımayı düşünebilir.

Köpekler kokudan gerçekten hoşlanmazlar ve kısa bir dikkat dağıtabilir. Aslında, birçok veteriner uzmanı, biber gazı yerine sitronella spreyleri önermektedir. Aynı derecede etkili olabilir ve potansiyel olarak zararlı etkileri yoktur.

Biber gazı ve CO2 yangın söndürücüler önerilmiştir, ancak bir köpeğin gözlerine, derisine ve mukoza zarlarına zarar verebileceğinden, yakınlardaki insanlara zarar verme potansiyelinden bahsetmiyorum bile, gerçekten yalnızca son çare olarak kullanılmalıdır.

Çok Gürültü Yapın

Havalı kornalar veya bir araba kornasının sesi, dövüşen köpekleri dışarı atmaya yetecek kadar sarsıcı olabilir. Yine de, bunun yoğun kavgalar üzerinde çalışması daha az olasıdır. Köpeklere bağırmak ve çığlık atmak nadiren işe yarar ve genellikle kavgayı yoğunlaştırmanın tam tersi bir etkiye sahiptir.

Nesneleri Stratejik Olarak Kullanın

Bazen bir kavgayı ayırmak için elinizdeki nesneleri kullanabilirsiniz.

  • Dövüşen köpeklerin üzerine ağır bir battaniye atmak, bir an için odaklarını bozabilir ve dövüşün sona ermesine yardımcı olabilir. Ayrıca size köpekleri daha güvenli bir şekilde ayırma şansı verebilir.
  • Bazen başarılı olan bir yöntem, iki dövüş köpeği arasında uzun bir otomatik şemsiye açmaktır. Ellerinizin köpeklerin ağzından uzak durması için yeterince uzun olduğundan emin olmalısınız.
  • Ayrıca köpekleri ayırmaya yardımcı olmak için sandalye veya çamaşır sepeti gibi nesneleri köpeklerin üzerine yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.

En azından dikkat dağıtma, sahiplerine köpeklerini kavgadan güvenli bir şekilde çıkarma fırsatı verebilir. Bununla birlikte, yaygın olarak önerilen diğer birçok teknik gibi, bunlar da ciddi dövüş durumlarında genellikle iyi sonuç vermez.

Fiziksel Müdahale

Bu it dalaşını ayırma yöntemi, yanlış yapılırsa potansiyel olarak en tehlikeli olanıdır. Unutmayın, asla iki dövüş köpeğinin arasına girmemelisiniz ve kendi evcil hayvanınız tarafından bile ısırılacağından ASLA iki dövüş köpeğinin tasmasını veya kafasını tutmaya çalışmayın.

kavga eden köpekleri ayırma

Ancak bazı uzmanlar, dövüşen köpekleri ayırmanın biraz daha güvenli bir yolu olduğunu keşfettiler ve buna ‘el arabası’ yöntemi deniyor. Bu yöntem yalnızca müdahale edebilecek iki yetişkin varsa çalışır (mümkünse köpeklerin ilgili sahipleri). İkiden fazla köpek varsa, köpek başına bir insan olmalıdır.

  • Her insan bir köpeğe arkadan yavaşça yaklaşmalıdır. Aynı zamanda, her kişi kendi köpeğinin arka bacaklarını sıkıca tutmalı ve geriye doğru yürümelidir (bir el arabası kullanmayı düşünün). Bunun her köpek için aynı anda yapılması önemlidir. Eğer bir köpek diğerinin üzerindeyse, önce üstteki köpek geri çekilmeli ve alttaki köpek ayağa kalkar kalkmaz geri çekilmelidir.
  • Diğer köpek(ler)den uzak durarak hızla bir tarafa doğru dönmeye başlayın. Buradaki fikir, ön patileri ile dairesel yolu takip ederek köpeği dik durmaya zorlamaktır. Durursanız, köpek arkasını dönüp sizi ısırabilir.
  • Hala bir daire içinde geriye doğru yürürken, köpeği bir muhafazaya götürün (ideal olarak diğer köpeği veya köpekleri artık göremediği bir yere).

Köpeklerden birinin veya her ikisinin çenelerini serbest bırakmadığı durumlarda, köpeğin göğüs kafesine bastırmak veya köpeğin çenesine süpürgenin küt ucu gibi özel bir “ısırma çubuğu” kullanmak gibi öneriler vardır, ancak bu yöntemler en iyisidir. profesyonellere bırakılırsa çalışmayabilir ve durumu daha da kötüleştirebilir.

Unutma, köpeklere asla şiddet uygulama. Tekmeleme veya yumruklama bu durumlarda yardımcı olmaz.

Yalnızsanız, diğer köpek tipik olarak sizin (ve sizin) geri yürüdüğünüz köpeğin peşinden gideceğinden, fiziksel müdahale yöntemi tavsiye edilmez. Bir köpek ciddi şekilde yaralandıysa ve saldırgan üstteyse, bu yöntemi, özellikle riskli olsa da, en iyi köpeği aciz köpekten çıkarmak için kullanabilirsiniz.

Dövüşten Sonra

Her zaman herkesin güvenliğini göz önünde bulundurarak, köpekler ayrılır ayrılmaz onları ayrı tutun ve sakin görünseler bile tekrar etkileşime girebilecekleri bir yere bırakmayın. Dışarıda olduklarında, her köpek evine götürülmeli veya güvenli bir şekilde bir arabaya yerleştirilmelidir.

Evde köpekleriniz arasında kavga çıkarsa, onları ayrı odalara veya ideal olarak kendi kasalarına koyun.

Köpeğinizde yaralanma olup olmadığını kontrol edin ve ne kadar küçük görünürse görünsün derhal veterinerinizle iletişime geçin. Köpek ısırıklarından kaynaklanan hasar, eğitimsiz gözle her zaman fark edilemediğinden, köpeğiniz muayene edilmelidir.

En önemlisi, gelecekte olabildiğince hazırlıklı olmak için it dalaşları hakkında daha fazla bilgi edinmek için şimdi zaman ayırın. Önleme, nihayetinde kavgayı ortadan kaldırmanın en iyi yoludur ve bu, köpeğinizin ipuçlarının farkında olmak ve diğer köpeğin ipuçlarına da yakından dikkat etmek anlamına gelir.

Köpeğinizi kavgaların olabileceği durumlara sokmaktan kaçının. Bir it dalaşının ne zaman geleceğini nasıl anlayacağınızı ve ilk etapta bunun olmasını nasıl önleyeceğinizi öğrenmek en iyisidir.

Örneğin, oyun sırasında iki köpeğin aşırı uyarıldığını veya saldırganlık belirtileri gösterdiğini veya bir köpeğin diğerine çok fazla hükmettiğini (örn. iğneleme veya yuvarlanma) fark ederseniz , müdahale etme zamanı gelmiştir.

Davranışı durdurun ve köpekleri ayırın. Dinamiği değiştirmek için ikramlar ve eğitim gibi dikkat dağıtıcı unsurları kullanın. Köpeklerin soğumasına izin verin ve gelecekte aralarındaki etkileşimi önlemeyi düşünün.

[Toplam: 1   Ortalama: 1/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here