Yaralı Bir Köpeğe İlk Yardım Nasıl Yapılır? Detaylı Anlatım

0
1371

Umarım kritik bir şekilde yaralanmış bir köpekle asla uğraşmak zorunda kalmazsınız, ancak kendinizi bu pozisyonda bulursanız en iyi nasıl yardım edeceğinizi bilmek daha iyidir. Hem sizi hem de köpeği güvende ve sakin tutmak için atılması gereken birkaç önemli adım vardır.

Köpeklerde Yaralanma

Sakin Olun ve Panik Yapmayın

Acil bir durum bunaltıcı olabilir. Hatırlanması gereken ilk şey derin bir nefes almak, panik yapmamaya çalışmak ve durumu değerlendirmek için bir dakikanızı ayırmaktır. Örneğin, bir yolun veya demiryolunun yanındaysanız, trafiğe girerek bir kazaya neden olmak istemezsiniz.

Köpek buzlu suda mahsur kalırsa, peşinden gitmeyin – bu genellikle köpeğin dışarı çıkması ve sahibinin başının derde girmesiyle sonuçlanır.

İçgüdünüz ne olursa olsun yardım etmek olabilir, ancak kendinizi riske atarsanız ne kendinize ne de köpeğe yardım etmiş olursunuz.

Yaralı Bir Köpeğe Yaklaşım

Ağır yaralı bir köpeğin agresif bir şekilde saldırması nadir değildir. Genellikle sakin ve nazik olsalar bile.

Acısı, yüksek adrenalin seviyeleri ve korkusu, öngörülemeyen davranışlar sergilemesine neden olabilir. Yaralı köpeklere dikkatli yaklaşmak her zaman en iyisidir. Acele etmek, özellikle tanıdık bir yüz değilseniz, onları korkutabilir.

Köpeğin vücut dilini dikkatlice gözlemlediğinizden emin olun. Kendini tehdit altında hissediyorsa, çömelebilir, kulaklarını kafasına yaslayabilir, kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştırabilir ve dişlerini gösterebilir, hırlayabilir, havlayabilir, size yoğun bir şekilde bakabilir veya balina gözüne sahip olabilir (burada köpeğin gözlerinin beyazları görünür).

Yaklaşırken endişeleniyorsanız, bir arabadan yastık veya bagaj örtüsü gibi bir bariyer kullanabilirsiniz. Doğrudan göz teması kurmadan ve yumuşak ve yatıştırıcı bir tonda konuşmadan daima sessiz, sakin bir şekilde ilerleyin.

Köpek aşırı agresif davranıyorsa, kendinizi riske atmayın. Her şeyden ayrı olarak, ek yardım alabilmeniz için size ihtiyacı var. Yaklaşamıyorsanız, onu kontrol altında tutmaya çalışın ve daha fazla yardım beklerken yakın çevresini olabildiğince güvenli hale getirin.

Yaralı Köpeğe Ağızlık Ne Zaman Takılmalı?

Köpeğe dokunabiliyorsanız ancak onu hareket ettirmeye veya muayene etmeye çalıştığınızda saldırganlaşıyorsa, köpek ağızlığı kullanmak durumu daha güvenli hale getirebilir.

Ağızlık sadece belirli durumlarda uygundur. Köpek kusuyorsa, solunum sorunları yaşıyorsa, göğüs yaralanması varsa veya brakisefalik ırkların yaptığı gibi kısa bir burnu varsa, tavsiye edilmez.

köpeklerde yaralanmalarda ağızlık kullanma

Ağızlığınız yoksa veya uygun boyutta değilse, bir tane şekillendirmeyi deneyebilirsiniz. Çorap, kravat veya bir parça bandaj veya gazlı bez işe yarayabilir. Kumaşın ortasında bir düğüm yapın ve ardından kulakların arkasına bağlamak için çenenin altına getirmeden önce köpeğin namlusunun etrafına dolayın. Nefes almayı engelleyecek kadar sıkı olmadığından emin olun; Bir köpek genellikle acı veya sıkıntı içindeyken daha fazla nefes alıp verir.

Bazen bir köpeğin kafasını bir havlu veya battaniyeyle nazikçe örtmek onu kontrol etmenize izin verecek kadar sakinleştirebilir.

Köpeğimi Yaralanma Belirtileri İçin Nasıl Kontrol Edebilirim?

Köpeği yaralanmalar açısından değerlendiriyorsanız, bu büyük bir dikkatle yapılmalıdır. Özellikle kafasında, boynunda veya sırtında bir yaralanma varsa, onu çok fazla hareket ettirmemeye çalışın.

köpeklerde yaralanma belirtileri

Herhangi bir kanama belirtisi görürseniz, akışı durdurmak için yaraya basınç uygulamak için temiz bir havlu veya uygun başka bir malzeme kullanın. Kan sızmaya başlarsa, mevcut olanın üzerine başka bir kumaş tabakası yerleştirin. İlk bandajı kaldırmayın çünkü bu yaranın daha fazla kanamasına neden olabilir. Yapabiliyorsanız, yara bölgesini yüksekte tutun.

İlk yardımı yalnızca ne yaptığınızdan eminseniz uygulayın, tahminde bulunmak köpek için daha fazla soruna neden olabilir.

Neosporin gibi antibiyotik merhemleri uygulamadan önce veterinerinize danışın; köpekler yaralarını yalama eğilimindedir ve yutulduğunda zehirli olabilirler. Onları güvenli ve hızlı bir şekilde veterinere götürmek en önemli şeydir.

Yaralı Bir Köpeği Taşımanın En İyi Yolu Nedir?

Splintleme bazen hareket ederken bacak yaralanması rahatsızlığını en aza indirmeye yardımcı olabilirken, eğer kötü bir molada ise, splintleme çok acı verici olabilir ve muhtemelen daha fazla soruna neden olabilir.

Yaralı Köpekleri Taşıma

Köpeğe mümkün olduğunca fazla denge sağlamak, onu taşırken kolaylığın anahtardır. Kendi başınıza değilseniz, tüm taraflar destekleniyorsa, derme çatma bir sedye olarak büyük, güçlü bir havlu veya battaniye kullanmak işe yarayabilir.

İşe yarayabilecek diğer düz yüzeyler arasında bir arabanın bagaj kapağı, plastik bir kızak veya bir kilim sayılabilir.

Köpek arabadayken, mümkün olduğu kadar güvende tutulmalıdır. Yastıklar veya sarılmış havlular ona dolgu ve destek sağlayabilir. Ayrıca köpeği bir battaniyeyle örtmek isteyebilirsiniz; şoka giriyorsa, hızla soğuyabilir.

Küçük köpekler bir havluya sarılabilir ve bu onlar için çok üzücü değilse, kollarınızda nazikçe ve sabit tutulabilir.

Yaralı Bir Köpeği Nasıl Rahatlatabilirim?

Bazı köpekler yaralandığında minimum temas kurmayı tercih edecek olsa da, varlığınızla rahatlamış görünüyorlarsa, sessizce yanlarına oturun ve yatıştırıcı tonlarda konuşun. Onlara sarılmaya çalışmayın; onları daha fazla incitmenin yanı sıra, eğer acı çekiyorlarsa, saldırabilirler.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here