Eğlenceli Ve Zeka Geliştirici 9 Köpek Sporu

0
1295

Köpekler, fiziksel egzersize ihtiyaç duydukları kadar zihinsel spora da ihtiyaç duyarlar ve bilişsel eğitim oyunları, köpeğinizin zekasını geliştirmenin en eğlenceli yoludur.

Bu egzersizi düzenli olarak yaptırarak köpeğinizin daha mutlu, daha doyurucu bir yaşam sürmesine yardımcı olursunuz.

Bilişsel eğitim, beyin jimnastiği, bulmacaları çözmek ve zihinsel keskinliği daha da geliştirmek için çözümler bulmaktır. Köpekler herhangi bir aktivite içinde bulunmazlarsa canları sıkılır ve ende hasara yol açabilir, kontrolsüz bir şekilde havlayabilir veya yapacak daha iyi bir şey olmadığı için farklı yollarla yıkıcı olmayı seçebilirler.

Bilişsel eğitimler, köpeklerin bir sorunu veya bulmacayı başarılı bir şekilde çözdüğünde genellikle bir ödül, övgü veya başka bir ödülü olan yararlı bir dikkat dağıtma sağlayarak onların kaygı, depresyon ve streslerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir.

köpek sporları

Eğitim oyunları ayrıca çok hızlı yemek yiyen köpekleri yavaşlatmak, hiperaktif köpeklerde dürtü kontrolünü sağlamak ve köpeklerin korkutucu veya üzücü olabilecek yeni ve değişen durumlara uyum sağlamasına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Köpeğinizle yapabileceğiniz sporlar hakkında birkaç öneride bulunmak istiyoruz.

1- Uçan Top (Flyball) Köpek Sporu

köpeklerde top yakalama sporuKöpek flyball (uçan top), köpek takımlarının engelli bir yarış parkuru koşarken birbirleriyle yarıştığı bir takım köpek sporudur.

Engelleri aşıp, köpeğin yakalaması için bir tenis topunu serbest bırakan yaylı bir ped.den uzaktaki bir kutuya doğru yarışıyorlar ve köpek daha sonra topu idarecisine geri götürüyor.

Her bir flyball takımı, bayrak yarışında koşan dört köpekten oluşuyor ve dört köpeğin de parkurda hatasız bir şekilde topla birlikte bakıcısına geri dönmesini sağlayan ilk takım kazanıyor.

Hatalar, topu düşürmek veya bir köpeğin bayrak yarışına erken başlaması gibi şeyleri içerir. Köpekler onları yapmadan yarışı bitirmelidirler.

Flyball’a en uygun köpekler aynı zamanda hızlı, olağan üstü çevik ve dengeli, getirmeyi seven, dikkatleri kolay dağılmayan özelliklere sahip köpeklerdir.

İlginizi Çekebilir: Köpeklerle Koşu Yapacaklar İçin Hayati Önem Taşıyan İpuçları

2- Çeviklik Köpek Sporu

köpek engel atlama sporuÇeviklik, bir köpeğin bir engel parkurunda yarışmak için sözlü komutlar, vücut sinyalleri veya her engelde gerekli belirli eylemleri gerçekleştirirken sahiplerinin hareketinden doğrudan emir aldığı bir spordur.

Köpek çeviklik sporunda amaç, engel parkurunu en hızlı sürede ve hatasız tamamlamaktır. Sahiplerinin engellere veya köpeklerine dokunmalarına izin verilmez. Bir köpeğe engellerin içinden geçmesi için hiçbir ödül veya oyuncak verilmez.

Her cins köpek çevikliğe katılabilir; ancak, bazı ırklar ve ırkların karışımı diğerlerinden daha uygundur. Hatta bazıları mükemmel çeviklik köpekleri olarak bilinir.

Çevikliğe en uygun köpekler, mükemmel bir “bilince” sahip olmalıdırlar,  sahibinin komutlarını doğru bir şekilde okuyabilmeli ve yorumlayabilmelidirler, hızlı hareket ederler ve iyi bir dayanıklılığa sahiptirler, iyi bir dengeye sahip olmalılar, mükemmel işitme ve görme özelliklerine sahiptirler, iyi bir koordinasyona sahip olma ihtiyacı, dikkatleri kolayca dağılamaz.

3- Karting Köpek Sporu

karting köpek sporuKarting, köpeklerin, sarf malzemeleri veya ağırlıklar gibi çeşitli öğelerle dolu bir köpek arabasını çektiği bir spordur.

Karting, bir köpeğin doğal çekme içgüdüsünü kullanır ve köpeğin bu enerjisini en iyi şekilde dışa vurdurur.

Bir karting köpeği, sahibine büyük ölçüde güvenir, bu nedenle bu, tamamen ekip çalışmasıyla ilgili bir görevdir. Daha önceden komut dizini ile eğitim verilmiş olmalıdır.

Köpek kartinginde birçok farklı ırk yer alır. Bununla birlikte, en sık etkinlikler büyük cins köpek kulüpleri tarafından düzenlenmektedir ve katılımcıları kendi özel cinsleriyle sınırlandırabilir veya sınırlandırmayabilir. Yani farklı cins köpek kartingleri vardır diyebiliriz.

4- Canicross Köpek Sporu

köpek canicross koşusuCanicross, köpeklerle kros koşusudur. Bu spor köpekleri eğitmek için bir uygulama tekniği olarak başlamış olsa da, kısa sürede kendi başına bir spor haline geldi.

Canicross’ta yer alan bir köpek, her zaman bir koşum takımı, lastik ve bir bel kemeri ile bakıcısına bağlanır.

Bazı canicross takımlarında, sahipleri aynı anda iki köpekle koşabilir. Farklı canicross etkinlikleri farklı mesafeleri kapsar ve amaç, etkinliği en kısa sürede bitiren takım olmaktır.

Canicross’a en uygun köpekler çeviktirler, harika bir dayanıklılıkları vardır, sağlıklı eklemlere ve sağlıklı bir kardiyovasküler sisteme sahiptirler, koşmayı severler. Örneğin, sahiplerinin hızı belirlemesine izin vererek, sahipleri ile birlikte çalışma konusunda harika bir yetenekleri vardır.

5- Kızak Çekme Köpek Sporu

Köpek kızak çekmeÇoğu sahibinin aşina olduğu rekabetçi bir köpek sporu olan kızak köpeği yarışı, bir köpek ekibinin, bakıcılarını karda taşıyan bir kızağı çekmek için birlikte çalıştığı bir kış sporudur.

Köpeklerden oluşan takım işaretli kızak köpeği parkurunu tamamlamalıdır ve parkuru en hızlı tamamlayan takım kazanır.

Kızak köpeği yarışına uygun olan köpekler güçlü bir dayanıklılığa sahiptirler, çalışkan ve ısrarcıdırlar, bir ekiple çalışmaya ve hiyerarşideki yerlerini anlamaya isteklidirler, arkadaş canlısı köpeklerdir, koşmayı severler, soğuğa karşı dayanıklı yaratılışları vardır.

6- Köpek Su Sporu

köpek su sporlarıKöpek su sporları yarışmasının bir parçası olan ve “rıhtım dalışı” olarak bilinen bu spor, köpeklerin rıhtımdan havuza, göle veya başka bir su kütlesine atladığı bir spordur.

Etkinliğe bağlı olarak, köpekler mesafe veya yükseklik için yarışırlar.

Eğitimli herhangi bir köpek türü, rıhtım sporuna katılabilir, ancak suya karşı bir tutkuları olmalı ve yüzmeyi bilmelidirler. Özellikle yüzmede iyi olan köpekler bu konuda genellikle istisnaidir. Bu tür köpekler zaten doğuştan rıhtım sporcularıdır.

Rıhtımdan atlamaya en uygun köpeklerde su sevgisi vardır, güçlü bir yüzücüdürler, çeviktirler ve iyi zıplayabilirler, bir oyuncağı takip etmek, almak veya geri getirmek için güçlü bir dürtüye sahiptir, zorlu şartlara karşı çok dayanıklıdırlar.

7- İz Sürme Köpek Sporu

köpek koku izlemeİzleme denemesi, evcil hayvanları koku duyularını kullanarak bir koku izini takip etmeye teşvik eden bir köpek sporudur.

Bu yetenek eskiden tilki avcılığında yaygın olarak kullanılıyordu, ancak tilki avı yasaklandığından beri koku torbaları kullanılarak köpek sporu haline getirildi.

Bu günlerde izleme denemeleri çoğunlukla arama ve kurtarma çalışmaları için köpekleri eğitmek ve kayıp kişileri bulma, kaçan suçluları yakalama ya da deprem gibi afetlerde koku takibi için uygulama köpeği olarak kullanılıyor. Ancak aynı zamanda rekabetçi bir spor olarak da yapılmaktadır.

Herhangi bir köpek türü, izleme denemelerine katılabilir. Hemen hemen tüm köpekler bu spora katılabilir. Bu duyunun fazla olduğu köpekler bu sporda daha da başarılıdırlar. Örneğin av köpekleri ve koku tazıları gibi bazı ırklar buna daha uygundur.

Denemeleri izlemeye en uygun köpekler, güçlü bir koku alma duyusuna sahiptirler, güçlü bir koku sürüşleri vardır, harika bir dayanıklılıkları vardır, bakıcıları ile tam uyumlu çalışırlar, övgü için çalışırlar, dikkatleri kolay kolay dağılmaz.

İlginizi Çekebilir: Köpek Günlük Rutini: Köpekler Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?

8- Koruma Köpeklerine Özel Spor

koruma köpeği sporuKoruma oyunu, polis çalışmalarında kullanılacak olan köpekler için bir özellik değerlendirme testinden alınarak geliştirilen bir spordur.

Bu oyun oldukça zorlu bir iştir ve köpeğin kokuyu takip etme yeteneği, çeviklik, güç, itaat, dayanıklılık ve koruma içgüdüsü gibi bir dizi özelliği test eder.

Yani belki de birçok oyun sporunun bir araya gelmesi de diyebiliriz.

Köpek koruması çalışmaları Alman Çoban köpekleri için mizaç testi olarak başlarken, diğer ırklar da bu sporun eğitimini alabilirler. Bu köpeklerin çoğu Alman Çoban ile akraba olacak veya benzer bir fiziksel güce ve sürüşe sahip olmalıdırlar

Koruma köpeği oyununa en uygun köpekler, kararlıdırlar ve çalışmaya adanmıştırlar, cesur ve koruyucudurlar, mükemmel bir koku alma duyusuna sahiptirler, itaatte üstündürler ve talimatları iyi takip ederler, güçlü bir iz ve koku sürüşleri vardır, mükemmel işitme ve görme özelliklerine sahiptirler, fiziksel olarak güçlüler.

9- Yakalama Köpek Sporu

köpek fresbeeKöpek sahipleri bu oyunda uçan bir disk atar ve köpekleri diski yakalar ve geri getirir. Kulağa basit gelebilir, ancak bu sporda köpek ve bakıcısı arasında mükemmel bir iletişim gereklidir.

Disk köpek yarışmalarının çeşitli kategorileri vardır. Bazı etkinlikler mesafeyi ölçer ve diğerleri serbest stil koreografinin bir bakıcı ve köpeğinin birlikte ne kadar iyi çalışabileceğini görmek için düzenlenir.

Frizbi köpek çalışmasına en uygun köpeklerin harika refleksleri vardır, getirmeye ve almaya bayılırlar, bakıcıları ile güçlü bir bağları ve mükemmel iletişim becerileri vardır, çok iyi odaklıdırlar, çeviktirler ve iyi bir dayanıklılığa sahiptirler, koordineli çalışırlar.

İlginizi Çekebilir: En Çok Tercih Edilen En Güzel 7 Köpek Cinsi

Yüksek enerjili bir köpeğin günde kaç yürüyüşe ihtiyacı var?

Daha küçük köpekler için günde bir yürüyüş yeterli olabilirken, yüksek enerjili köpek ırkları günde birden fazla yürüyüş gerektirecektir.

Köpekler hangi yaşta çevikliğe ulaşır?

8 haftalık bir köpek yavrusu ile çeviklik, düz alan çalışması ve tünel eğitimine başlayabilirsiniz. Ancak, köpeğiniz tam bir kursu tamamlayana kadar en az 12-18 aylık olmalıdır. Çeviklik yüksek etkili bir spordur.

[Toplam: 1   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here