Köpek Diyetisyenlerine Göre Şişman Köpekleri Zayıflatma Yöntemi

0
2433

 

köpeklerde şişmanlık evreleriİyi bir köpek sahibi olmanın önemli bir tarafı, köpeğinizin formda olduğundan emin olmaktır. Şişman köpeğinizin şu durumda sevimli olduğunu düşünebilirsiniz.

Ancak gerçek şu ki, şişmanlıktan doğacak sağlık sorunları yüzünden risk altında olabilir.

Bazı ırklar, en ufak bir kilo alımından bile diğerlerinden daha fazla etkilenecektir. Bu nedenle köpeğinizin tüm yaşamı boyunca zindeliğini korumak önemlidir.

Ayrıca, köpeğinizin hipotiroidizm gibi aşırı kilolu olmasına neden olabilecek herhangi bir altta yatan sağlık veya metabolik durumu olmadığından emin olmalısınız.

İlginizi Çekebilir: Yüksek Protein Düşük Kalori: En İyi 10 Diyet (Light) Köpek Maması

Her Köpek Cinsi Şişmanlıkta Aynı Sorunları Yaşar mı?

Farklı ırkların farklı silüetleri vardır ve köpeğiniz için neyin normal ve uygun olduğunu anlamak önemlidir. Örneğin, bir Labrador Retriever’de, köpeğin alt çizgisi dirsekten arka bacağa kadar hemen hemen düz bir çizgidir.

Bir Rhodesian Ridgeback (Afrika aslan tazısı) , aksine, biraz sıkı bel oyuntusu olmalı ve göğüs kafesi, vücuda belden katılmadan önce hafifçe yukarı doğru kıvrılmalıdır. Belirgin bir beli olmayan bir Ridgeback, şişman bir Ridgeback’tir.

Tersine, doğal olarak zayıf olan, Saluki (Gazal Tazısı) gibi birçok Sighthounds dahil – başka ırklar da vardır.

Örneğin, bir Azawakh (Afgan Tazısı) üzerinde bir kaburga izi göremiyorsanız, biraz fazla kilolu olma ihtimali var demektir.

Yaygın olmayan bir ırk köpeğiniz varsa, veterineriniz doğru ana hatlarını ve ağırlığını bilmiyor olabilir. Bu tip cins köpekler için internet araştırması yapmanızı tavsiye ederiz.

Köpeğinizin yetiştiricisiyle iletişim halindeyseniz, başka bir görüş almak için ideal olarak yandan ve yukarıdan çekilmiş bazı fotoğrafları iletmekten çekinmeyin.

Uygun Diyet

Köpekler, insanlarla aynı şekilde kilo alırlar. Çok fazla yiyerek ve çok az egzersiz yaparak bunu mümkün kılarsınız maalesef.

Yemek zamanlarında aşırı miktarda ikram, sofra artıkları ve yiyecek yiyen köpekler, özellikle çok aktif değillerse, hızla kilo alırlar.

Köpeğiniz için herhangi bir yeni diyet veya egzersiz (koşu, yürüyüş vb.) planına başlamadan önce, veterineriniz tarafından onaylanmasını sağlayın.

Köpeklerin Kilo Kaybı Nasıl Hızlanır?

  • Köpeğinizin kilo kaybını hızlandırmak için basit bir  çözüm, köpeğinizi sabahları normal maması ile beslemek, ancak ikinci öğününü çoğunlukla yeşil fasulye (düşük sodyum), biraz kuru mama ve akşamları bir köpek multi-vitamini ile beslemektir.
  • Köpeğinizin ikramlarını daha sağlıklı seçeneklere çevirmek onun da kilo vermesine yardımcı olacaktır. Tek seferde verilen ödüllerin sayısını büyük ölçüde azaltarak kalorileri azaltın.
  • Ayrıca bisküvi, peynir ve diğer yüksek yağlı ikramları, tatlandırıcı içermeyen taze doğranmış havuç, elma veya yeşil fasulye ile değiştirmeyi deneyin. Köpeğiniz büyük olasılıkla bu yeni, gevrek muamelenin tadını çıkaracaktır.
  • Köpeğinizi eğitiyor ve ödül olarak ikramlar veriyorsanız, bu kalorileri köpeğinizin yemek payından çıkarmayı unutmayın.
  • Son olarak, yemeği sevgiyle ilişkilendirmek gibi yaygın bir hata yapmayın. Köpeğinizi obezite noktasına kadar yiyecekle ödüllendirmek, büyük olasılıkla onu hayatınızda geçireceğiniz süreyi kısaltacaktır ve köpeğinizin görebileceği mama kaplarına çok fazla mama stoku koymayın. Birçok köpek, günlük kalori gereksinimlerini karşıladıktan sonra bile aç davranacaktır.

İlginizi Çekebilir: En iyi köpek mamaları

Bol Egzersiz

Elbette, yaptıracağınız ek egzersiz köpeğinizin kilo vermesine yardımcı olacaktır. Çoğu köpek yürüyüşe çıkmayı, koşmayı, sıcaklarda yüzmeyi veya oyun oynamayı sever. Bu yüzden dışarı çıkın ve onunla birlikte açık hava etkinliklerinin tadını çıkarın.

Obez bir köpek için, kilo verme planı başladığında yavaş başlamak ve zamanla egzersizi artırmak en iyisidir. Ancak, özellikle tıbbi bir durumu varsa, onu aşırı yormadığınızdan emin olun ve sıcak çarpması belirtilerine dikkat edin.

İlginizi Çekebilir: Köpekler İçin Sağlıklı ve Eğlenceli 7 Egzersiz

Koşu Eğitimi

Köpeğinizle koşmayı seviyorsanız, onun yaşını göz önünde bulundurun. Genç köpekler, beton veya asfalt gibi sert yüzeylerde tekrar tekrar koşarak patilerine zarar verebilir.

Pek çok yetiştirici, özellikle büyük ırklardan, bir köpek en az 12 aylık olana ve ideal olarak 18 aylık olana kadar sert yüzeylerde koşmaktan kaçınılmasını tavsiye eder. Bunun yerine, çimenlerde veya kum gibi başka bir uygun yumuşak yüzeyde serbest oynamayı deneyin.

Köpeğiniz olgunluğa ulaştığında onunla koşmaya başlamak istiyorsanız, fiziksel durumunun en üst düzeyde olduğundan emin olun.

Kalp sorunları, kalça displazisi gibi ortopedik sorunlar veya lüks patella gibi fiziksel bir zayıflığı olmadığından emin olmak için veterinerinize danışın. Bu, koşmayı ağrılı hale getirebilir hatta tehlikeli bile diyebiliriz.

Köpeğiniz kas bölümünde biraz güçlendirme yapabilirse, denge ve stabiliteyi artırmak için egzersiz topları gibi ekipmanlar kullanılabilir.

İlginizi Çekebilir: Yeni Yavru Köpek Sahiplerine 10 Köpek Eğitimi İpuçu

Egzersizi Eğlenceli Hale Getirmek

Köpek sporları, sizin ve köpeğiniz arasındaki bağı kurarken köpeğinizle egzersiz yapmanın harika bir yoludur.

Temelde zamanlanmış bir engelli parkur olan çeviklik, köpeğinizle el işaretleri ve beden dili aracılığıyla iletişim kurabilmenizi gerektirir ve tünellerden ve atlamalardan geçen tüm bu yakınlaştırmalar bol miktarda kalori yakar.

Acemiyseniz, köpeğinizi ve kendinizi kursta karşılaşacağınız engellerle tanıştırmak için bir eğitim sınıfı bulabilir ya da internetten yardım alabilirsiniz.

Köpeğinizin nasıl göründüğünün ve nasıl davrandığının sürekli olarak farkında olun. Aşırı nefes alıyorsa yavaşlayın veya durun ve biraz rahatlamak için serin veya gölgeli bir yer bulun.

Tüm cins köpekler aşırı ısınabilir. Brachycephalic (basıkburun) veya kısa burunlu ırklar çok kolay bir şekilde aşırı ısınabilir. Bu nedenle sıcak günlerde klimada kapalı alanlarda, getirme oyunu oynamayı veya sabahın erken saatlerinde veya gece geç saatlerde kısa yürüyüşler yapmayı tercih edin.

Ne tür bir köpeğiniz olursa olsun, sıcak yaz günlerinde asfaltın çok sıcak olabileceğini unutmayın. Birçok petshop da bulunan pati pedlerini de köpeğinize alabilirsiniz. Tüm köpeklerin sert yüzeylerde uzun süre koşmaya alışması gerekecektir.

Köpeklerde Obezitenin Neden Olduğu Sağlık Sorunları

Dachshunds (sosis köpeği), Basset Hounds ve fazla kilolu olan diğer uzun ve düşük gövdeli ırklar, sırtlarını ve eklemlerini zorlayarak yürümelerini veya oturmalarını ağrılı veya zor hale getirir.

şişman köpek

Puglar, Boksörler ve  Bulldoglar gibi brakisefali ırkların (yani kısa burunları ve düz yüzleri vardır) fazla kilolu olmaktan dolayı solunum ve solunum problemleri riski yüksektir.

Kısaltılmış yaşam beklentisine ek olarak, aşırı kilolu ve obez köpekler  diyabet, artrit, yüksek tansiyon, solunum problemleri ve kanser gibi hastalıklar için daha yüksek risk altındadır.

Kilo verdiğinden ve genel sağlığını iyileştirdiğinden emin olmak için veterinerinizin köpeğinizin sağlığını ve kilosunu sık sık izlemesini sağlayın. En ufak bir fark bile genel yaşam kalitesini iyileştirecektir.

Köpeğimin kilo vermesine yardımcı olacak veterinerin en iyi ipuçları nelerdir?

Köpeğinizin daha hızlı kilo vermesini sağlamak için; kalorileri azaltın, füşük karbonhidratlı, yüksek proteinli bir yiyeceğe geçin, köpeğinizin diyetine lif ekleyin, bol miktarda tatlı su sağlayın, yemekle değil, eğlenceyle ödüllendirin, ekstra egzersiz fırsatları sağlayın, sabırlı olun.

Obez köpekler kilo verebilir mi?

Evet verebilirler. Köpeğinizi en az 1-2 haftada bir tartın. Önerilen yönergeleri kullanarak, aşırı kilolu veya obez köpekler her hafta vücut ağırlıklarının yaklaşık %1 ila %2'sini kaybetmelidir.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here