Köpeklerin Nefes Nefese Kalmasının 6 Önemli Nedeni

0
4249

Nefes nefese tipik bir köpek davranışıdır, ancak bunun neden olduğunu veya evcil hayvanınızın nefes nefese kalmasının aşırı veya olağandışı olup olmadığını merak edebilirsiniz. Araştırmacılar, nedenlerini belirlemek için köpeklerin nefes nefese kalmasına baktılar; keşfettikleri şey sizi şaşırtabilir.

Köpeklerin Nefes Nefese Kalması Nedir?

Orta ila hızlı ağız açık solunum, vücut ısısını düşüren ve aynı zamanda köpeğin kan dolaşımına oksijen sağlayan normal bir köpek ve köpek davranışıdır. Nefes nefese köpek ağzı açık ve dili biraz dışarı çıkmış halde nefes alır.

köpeklerde nefes nefese kalma

Köpeklerde insanlar gibi etkili bir ter bezleri sistemi olmadığı için bir soğutma mekanizması olarak nefes almak gereklidir. Bunun yerine köpekler ağızlarından ve dillerinden gelen nemin buharlaşmasını kullanarak ve ciğerlerindeki sıcak havayı daha soğuk dış havayla değiştirerek vücutlarını soğuturlar.

Nefes nefese kalma, zor nefes alma ile karıştırılmamalıdır. Zor nefes alma, gergin solunum ile karakterizedir ve tıkanma nedeniyle ağlama veya sızlanma gibi sıkıntı sesleri veya burun deliklerinden veya nefes borusundan ıslık sesleri eşlik edebilir.

Köpekler Neden Nefes Nefese Kalır?

Köpeğiniz veya yavru köpeğiniz bu beş nedenden biri yüzünden nefes nefese kalmış olabilir.

1) Serinlemek İçin

Aşırı ısınmasalar bile, köpekler egzersizden nefes nefese kalır. Aerobik egzersiz yaparken insanların ağır nefes almasına çok benzer. Bununla birlikte, nefes nefese, köpeklerin kendilerini serinletmelerinin birincil yoludur çünkü insanlar gibi terlemezler.

Köpekler patilerinden biraz terleseler de bu onları yeterince serinletemez. Bunun yerine, köpekler ağızlarından kendilerini soğuturlar.

Nefes nefese kalma, köpeklerin ısıyı serbest bırakmasına ve daha soğuk hava ile değiştirmesine izin verir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu çok verimli bir süreç değil. Kısa yüzlü köpekler (buldoglar veya puglar gibi) için daha da az etkilidir. Bu nedenle köpekler biraz ısındıklarında bile nefes nefese kalmaya başlar.

Bir köpek ne kadar sıcak olursa, nefes alma o kadar yoğun olur. Bazen, şiddetli nefes nefese dilin ve diş etlerinin salyası ve kızarıklığı eşlik eder.

nefes nefese kalan köpek

Derin nefes alma ile birlikte, aşırı ısınmanın uyarı işaretleri arasında parlak kırmızı bir dil ve diş etleri, geniş gözler, güçsüzlük ve dilin uzamış görünümü bulunur. Köpeğinizi serin tutarak ve ısıya maruz kalmayı en aza indirerek aşırı ısınmayı önlemek için adımlar atın . Köpeğinizi sıcak havalarda güvende tutmak için her zaman dikkatli adımlar atın.

Arabalar dış sıcaklıktan çok daha hızlı ısınabileceğinden, bir köpeği asla arabada yalnız bırakmayın. Şüphe duyduğunuzda, tıbbi yardım için köpeğinizi veterinere götürün.

2) Arka Bölgenin Sıcaklaması

Dış hava sıcaklığı, köpek yavrusunun normal vücut sıcaklığı olan 102 F ile aynı veya daha yüksek olduğunda, nefes nefese kalmak köpek yavrusunu etkili bir şekilde soğutmaz ve sıcak çarpmasına neden olabilir. Sıcak köpek yavruları, dinlenmek için serin yerler bulmak için kazmaya da başvurabilir.

3) Heyecan veya Stres

Nefes nefese kalmanın vücut ısısı ile ilgisi olmayabilir. Birçok köpek korku , endişe veya stres yaşadıklarında nefes nefese kalır. Örnekler araba sürmek , havai fişek , ayrılık anksiyete, veteriner ziyaretleri ve diğer stresli olaylar. Köpeğinizin korku belirtileri mi yoksa başka türden bir sıkıntı mı gösterdiğini belirlemenize yardımcı olması için köpeğinizin beden diline bakın.

Köpeğinizdeki korku veya endişenin nedenini anlamak, bu olayları en aza indirmenize yardımcı olabilir. Nefes nefese kalma korku, endişe veya stresle ilgili görünüyorsa, köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede bu durumdan uzaklaştırmak en iyisidir.

4) Oyundan Kaynaklanan Vücut Sıcaklığı

Nefes nefese kalmak, köpeğinizde sadece bir mutluluk işareti olabilir. Eğer öyleyse, köpeğinizin vücut dilinin geri kalanı bu mutlu ruh halini yansıtacaktır. Kuyruk genellikle mutlu bir şekilde sallanır.

Köpeğinizin vücudu ve yüz özellikleri biraz rahatlayacaktır. Gözler parlak ve mutlu görünecek. Ortalık sakinleştiğinde, nefes nefese yavaşlayacak ve sonunda duracaktır. Rahat ve halinden memnun bir köpekte açık ağız ve parlak gözlerle hafif soluma devam etmesi normaldir. Aslında, birçok insan bunu köpek gülümsemesi olarak görüyor.

5) Ağrı veya Rahatsızlık

Köpekler, insanlardan acı ve hastalıkları gizlemede oldukça iyidir. Bazı köpekler rahatsızlıklarını gizlemek için diğerlerinden daha fazla çaba harcarlar. Bununla birlikte, belirli bir rahatsızlık düzeyine ulaştıklarında, genellikle yardım edemezler, ancak nefes nefese kalma gibi belirtiler gösterirler.

Kusma, iştahsızlı, ishal, uyuşukluk, topallama, hızlanma ve davranış değişiklikleri gibi diğer hastalık veya ağrı belirtilerini arayın. Köpeğinizin hasta veya yaralı olduğundan şüpheleniyorsanız veterinerinize başvurun.

Herhangi bir zamanda nefes nefese kalmanın aşırı derecede yoğun olduğunu ve açıklanamadığını görürseniz, köpeğinizi hemen en yakın veterinere götürmelisiniz. Güvende olmak ve veterinerinizin her şeyi kontrol etmesine izin vermek her zaman en iyisidir.

6) Fiziksel Problemler

Bunlar, köpeğinizin nefes nefese kalmasının olası nedenlerinden sadece birkaçı:

  • Ateşi yüksek olan köpekler vücut ısısını düşürmeye yardımcı olmak için nefes nefese kalabilirler.
  • Veteriner tarafından verilen ilaçlar solunumu artırabilir veya hızlı nefes nefese kalabilir.
  • Çok dolu bir mide veya şişkinlik, köpeğinizin bazen kusmaya hazırlanırken nefes almasına da neden olabilir. Bu acil olabilir ve kusma veya kuru kaldırılma eğer evcil derhal değerlendirilmelidir.
  • Stres hormonu kortizolün aşırı üretiminin neden olduğu bir durum olan Cushing hastalığı, aşırı solumaya neden olabilir.
  • Boğazın arkasındaki gırtlağı açıp kapatan kasların zayıfladığı veya felç olduğu bir durum olan gırtlak felci, nefes nefese kalmanın başka bir nedenidir. Bu durum, Labrador Retriever‘lar gibi daha yaşlı orta ila büyük cins köpeklerde daha yaygındır. Nefese genellikle gürültü stridorun olarak bilinen hırıltı adımlı bir en yüksek eşlik eder.
[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here