Kafes eğitimi, köpeğinizi yetiştirmenin önemli bir parçasıdır. Kafes veya köpek kulübesi, önemli bir köpek eğitim aracı ve aynı zamanda güvenli bir hapsetme aracıdır. Kafes eğitimi, köpeğinizi evde eğitirken de çok yararlıdır.
Köpeğinizi sık sık kafese koymayı planlamasanız bile, veterinerde veya uçağa binerken olduğu gibi bir kafes veya kulübeyle sınırlandırılması gerektiğinde onu kafese girmesi için eğitmeye yardımcı olacaktır.
Kafes eğitimi değerli olsa da, köpeğinizi kolayca kulübeye sokamazsanız işe yaramaz. Sorduğunuzda köpeğinizi sandığa sokmak oldukça sinir bozucu olabilir, özellikle de genellikle evden çıkmaya hazır olduğunuz bir zamanda olduğu için.
İyi haber şu ki, birkaç kısa eğitim seansında köpeğinizi komuta ile sandığa girmesi için eğitebilirsiniz.
Doğru Malzemeleri Alın
Köpeğinizi isteyerek sandığa girmesi için eğitmek için, bazı ikramlara ve bir sandığa ihtiyacınız olacak. Sandığı seçerken, sadece köpeğinizin ne kadar büyük olacağını değil, ne kadar büyüyeceğini de düşünün. Antrenmanın başında birçok kez dikkatini çekmeniz gerekeceğinden, ikramları küçük ama çok arzu edilir yapın.
Bir Komut Seçin
Köpeğinizin sandığa girme zamanının geldiğini bilmesini sağlayan bir kelime veya ifade kullanmanız gerekecek. Birçok eğitmen “Kafesine” veya “Evine” kelimelerini kullanır. Dilediğiniz kelimeyi kullanabilirsiniz. Kulağa köpeğin adı veya kullandığınız başka bir işaret kelimesi gibi gelmediğinden emin olun ve seçtiğiniz işaret kelimesiyle tutarlı kalın.
Köpeğinizi Kafese Koyun
Köpeğinizin kafesinin önünde durarak ve bazı değerli ikramlar göstererek başlayın . Köpeğinizin ikramları gördüğünden ve istediğinden emin olun.
İşaret kelimesini söyleyin ve ikramları sandığın arkasına atın. Köpeğiniz ikramları almak için sandığa girer girmez, onu övün ve kullanıyorsanız tıklayıcınıza tıklayın. Bekle komutu üzerinde çalışıyorsanız, onu kafesten çıkarmadan önce köpeğinizin beklemesini sağlayın. Ardından köpeği hemen kafesten çıkarın.
Tekrarla ve Pratik Yap
Olumlu bir deneyim ve övgü ile biten bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Her seansta yaklaşık 10 dakika boyunca günde birkaç kez “Kafesine!” komutunu uygulayın. Köpeğinizi seans başına 10 dakikayı geçmeyin.
İkramları Kullanmayı Bırakın
Birkaç gün sonra, ikramları sandığa atmayı bırakabilirsiniz, ancak “Kafesine!” komutunu söylemeye devam edebilirsiniz. İlk birkaç seferde, komutu verdikten sonra, sanki bir ziyafet veriyormuş gibi elinizi hareket ettirmeniz gerekebilir. Köpeğiniz içeri girdiğinde, tıklayıcınıza tıklayın veya onu övün ve sandığa bir ödül bırakın.
Birkaç alıştırma seansı ile, köpeğinizin işaret kelimesini duyar duymaz sandığa adım atmasını sağlayabilirsiniz. O zamana kadar, her komutun ikramları gereksiz olacaktır.
Sorunlar ve Prova Davranışı
Kafes, köpeğiniz için rahat bir yer olmalıdır. Köpeğiniz sandığın içinde endişeli görünüyorsa, kafese konmaya alışana kadar onu yalnız bırakmayın. Köpeğinizi kafeste beslemeyi deneyin ve siz etraftayken kafeste vakit geçirmesine izin verin. Kısa bir süre sonra köpeği dışarı çıkarın (ideal olarak sakinken).
Yavruyu kafeste bıraktığınız süreyi kademeli olarak artırın. Köpeğiniz sandığı kendi alanı olarak gördüğünde ve orada rahatlayabildiğinde, ayrılırken onu orada bırakmaya başlayabilirsiniz. İstediğiniz son şey, köpeğinizin sizi ayrılmayı korkulu herhangi bir şeyle ilişkilendirmesidir. Bu, ayrılık kaygısına yol açabilir veya onu şiddetlendirebilir.
Genelde Yapılan Hatalar
Köpeğiniz ikramlar için sandığa girmiyorsa, köpeği baştan çıkarmak için daha değerli bir şey bulmanız gerekebilir. Kokmuş ikramlar, sosisli sandviç parçaları, tavuk veya yeni gıcırtılı bir oyuncak gibi karşı koyamayacağı bir şey bulmaya çalışın.
Özellikle korkmuş görünüyorsa, köpeğinizi sandığa zorlamayın. Bunun yerine, sandığı ekstra rahat hale getirin (güzel bir peluş yatak işe yarayacaktır). Sandığı her zaman açık bırakın, köpeğinizin en sevdiği oyuncaklarını içine koyun ve köpeğinizi sandığa olabildiğince yakın besleyin. Çıkarılabilir bir üst varsa, çıkarın.
Köpeğiniz sandığın varlığına daha çok alıştıkça, mamaların yakınlığını artırın. Biraz zaman alabilir, ancak köpeğiniz korkularını yenmelidir.
Köpeğinizi kutuya sokma konusunda sorun yaşamaya devam ederseniz, bir köpek eğitmeninden veya davranışçıdan yardım isteyin. Veterinerinizden tavsiye isteyin.