Köpeklerde Araba Korkusu-Fobisi Nedenleri Ve Çözüm Önerileri

0
3038

Köpeğiniz arabanıza binmek konusunda nasıl hissediyor? Korkusu yoksa ve bir yolculuğa çıkmayı seviyorsa, büyük ihtimalle hemen atlayacaktır. Öte yandan, korkarsa, onu güvenli bir şekilde arabanın içine sokmaya çalışırken sizinle mücadele edebilir. Bu yaygın bir köpek fobisi olmasına rağmen, cesaret kırıcı, dikkat dağıtıcı ve potansiyel olarak güvenli olmayan bir araba kullanma yolu olabilir.

Köpeklerin araba korkusu

Neyse ki, çoğu insan köpeklerinin bu korkuyu yenmesine ve araba yolculukları sırasında rahat olmalarına yardımcı olabilir. Anahtar, arabayı birçok olumlu pekiştirme de dahil olmak üzere iyi deneyimlerle ilişkilendirirken, köpeğinizi yavaş yavaş deneyimle tanıştırmaktır .

Köpekler Arabadan Neden Korkar?

Köpeğinizin arabanıza binmekten korkmasının birkaç nedeni vardır. İlk hareketiniz, hangisinin köpeğinizi etkilediğini belirlemektir, böylece daha sonra ne yapacağınızı anlayabilirsiniz.

Araba Tutma Hastalığı

Tıpkı insanlarda gibi, bazı köpekleri de araba rahatsız eder. Araba sürerken mideleri bulanabilir, hatta kusabilirler. Köpeğinizde benzer özellikler varsa, bu mide bulandırıcı his, evcil hayvanınızın arabadan korkmasına neden olmuş olabilir.

Alışılmadık Bir Duygu

Arabaya alışkın olmayan köpekler, arabaya binmenin tuhaf hissinden rahatsız olabilir. Arabaların genellikle kendi kokuları vardır ve ayrıca motorun sesi, zeminin titreşimleri ve her şeyin hızla geçtiğini görmek de vardır. Bunların herhangi biri veya tümü, köpeğiniz için çok korkutucu bir deneyim yaratabilir.

Olumsuz Deneyimler

Bazı köpekler, arabayı, kolayca bir korkuya dönüşebilecek olumsuz deneyimlerle ilişkilendirir. Örneğin, birçok köpeğin patilerini arabaya koyduğu tek zaman veterinere yapılan bir gezidir. Köpeğinizin veterinere gitme konusunda olumsuz duyguları varsa, bu duygular araba gezintilerine geçebilir.

köpeklerin araba korkusu

Bir barınak köpeği sahiplenirseniz, onun bilmediğiniz travmatik deneyimler yaşama olasılığı artar. Köpeğin araba gezintileriyle tek karşılaşması, barınağa (veya terk edildiği bir yere) yapılan yolculuk ve arabanın yeni bir eve gitmesi olabilir. Bu korkutucu deneyimler aynı zamanda bir araba fobisini de açıklayabilir.

Benzer şekilde, araba kazası geçirmiş veya araba çarpmış bir köpeğin genel olarak arabalar hakkında uzun süreli korkuları olabilir.

Daha Sonraki Adımlar

Köpeğinizin arabadan korkması araba tutmasıyla ilgiliyse, köpekler taşıt tutmasını hafifletmek için bazı reçetesiz ilaçları alabildikleri için oldukça kolay bir düzeltme vardır. Doğru marka ve dozaj hakkında ve bunun köpeğiniz için iyi bir seçenek olup olmadığı konusunda veterinerinizle konuşun. Köpeğiniz yemek yedikten hemen sonra araba sürmekten kaçınmanıza da yardımcı olabilir.

Köpeğinizin arabaya binme korkusu taşıt tutmasından daha fazlasından kaynaklanıyorsa, fobisinden kurtulmak için biraz daha fazla zaman ve çaba harcamanız gerekebilir. Köpeğinizi yavaşça arabaya tanıtarak ve deneyimle olumlu bir ilişki kurarak, köpeğinizin araba sürmekten zevk almasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Köpeğinizi arabaya yaklaşmaya zorlamak yerine ikna ederek başlayın. Bu korkuya sahip birçok köpek, araba görüş alanına girer girmez fren yapmaya başlar. Köpeğinizi arabaya sürüklemek yerine, bir sürü ikram ve övgü kullanarak yavaşça yaklaştırın. Hafif bir araba fobisi için, birkaç kısa eğitim seansında köpeğinizin arabaya kadar yürümesini sağlayabilirsiniz. Daha şiddetli fobiler için birkaç seans gerekebilir. Köpeğinizin zamanına değmesi için değerli, lezzetli ikramlar veya en sevdiği oyuncakları kullanın.
  • Köpeği içeri çekmek için pozitif takviye kullanmaya devam edin . Tüm kapıları açarak başlayın, böylece köpeğiniz bir kez içeride kapana kısılmış hissetmeyecektir. Köpeğinizi arabaya sokmak için ikramlar ve övgüler kullanın. Bu, köpeğin en sevdiği iki kişi bir ekip olarak çalışırsa genellikle daha iyi çalışır. Biri köpeği arabanın bir tarafında tasmayla tutarken, diğeri diğer taraftaki koltuğun karşısında uzanarak, köpeği içeri girmeye teşvik etmek için ikramlar ve mutlu bir ses tonu kullanabilir.
  • Köpeğinizle arabanın içinde özel bir bağ kurun. Kapıları çarpmak için acele etmeyin ve köpeğiniz nihayet içeri girdiği anda motoru çalıştırın. Bunun yerine, kapıları açık bırakın ve biraz zaman geçirin. Kapılar kapalıyken yavaşça arabada oturmaya başlayın. Köpeğinizin korku düzeyine bağlı olarak, sürecin bu kısmı birkaç hafta veya daha uzun sürebilir.
  • Motorunuzu çalıştırın. Köpeğiniz arabada sizinle takılmak için oldukça rahat hale geldiğinde, çalıştırın. Araba çalışır çalışmaz, köpeğinize biraz ödül verin ve onunla cesaret verici bir ses tonuyla konuşun; sonra motoru kapatın. Köpeğiniz motor çalışırken arabada tamamen rahat bir şekilde oturana kadar bunu birkaç kez tekrarlayın.
  • Küçük gezilerle başlayın. Özellikle köpeğin ilk araba yolculuğu ise uzun yolculuklardan kaçının. Garaj yolundan ilk birkaç kez çıkmanız muhtemelen bloğun çevresinden daha uzak olmamalıdır, yardımcınız köpeğinize tüm yol boyunca iyi davranır. Yavaş yavaş daha uzun mesafelere kadar çalışın.
  • Köpeğinizi eğlenceli yerlere götürün. Köpeğinizin ilk uzun araba yolculuğu veterinere yapılmamalıdır. Bunun yerine, onu köpek parkı, plaj gibi eğlenceli bir yere götürün ya da küçük bir hamburger lokması için arabaya servis yapın. Köpeğiniz yakında bu eğlenceli zamanları arabada gezintiye çıkmakla ilişkilendirecek.

Sabırlı olun ve köpeğinize karşı tutarlı olun ve kısa seanslarda çalışın. Her şeyi olumlu tutun ve köpeğinizin tam gelişmiş korku moduna girme şansı bulamadan her seansı sonlandırın.

Tüm köpekler farklıdır ve köpeğinizin korkma derecesine bağlı olarak, köpek arkadaşınızın korkusunu yenmesi biraz zaman alabilir. Köpeğiniz beklenmedik bir şekilde korkulu davranışlara geri dönerse, birkaç adım geri gitmeniz bile gerekebilir, ki bu da sorun değil.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here