Köpeklerin Acı-Ağrı Çektiği Nasıl Anlaşılır? Çözüm Önerileri

0
2040

Köpek ağrısı, köpekten beklediğiniz semptomlar gibi görünmeyebilir. Çoğu köpek ağrılarını gizler. Köpeklerin ağrıyı nasıl gösterdiği, yaralanma veya hastalığa bağlıdır. Bir köpek yavrusu, örneğin bir karın ağrısı veya kulak enfeksiyonu ile karşılaştığı zaman verdiği tepkiyle, patisinde olan ağrılı bir çizik veya kesiklere verdiği tepki farklıdır.

acı çeken bir köpeğe nasıl yardım edilir

Köpek Yavruları Acıyı Nasıl Gösterir?

En yaygın rahatsızlık belirtileri, ağrılı bir yere dokunulduğunda köpeğin çıkardığı seslerdir. Yavrular sızlanır, ağlar veya havlar. Ürkebilir, temastan kaçınabilir, yaralı bir bacağını tutabilir veya topallayabilir ve dikkat çekmek için yalvarabilirler.

Bazı ağrılı evcil hayvanlar hızlanır, ajite olur ve rahat bir nefes alamaz veya salyaları akıtamaz veya yemek yemeyi reddedebilir.

Yutulan bir nesneden kaynaklanan bir tıkanıklık nedeniyle karnı ağrıyan bir köpek yavrusu genellikle “kambur” bir pozisyon alır, ancak bu aynı zamanda ağrılı bir sırt yaralanmasının bir işareti olabilir.

Gözü yaralı bir köpek gözüyle uğraşırken, gözlerini kısacak veya gözleri sulanacaktır.

Kulak ağrısı, köpeğin başını ağrıyan tarafa eğmesine veya kulağını mobilyalara veya yere sürtmesine neden olabilir.

Ve köpek yavrusu içinde bir şey ağrıdığında örneğin bir kemik çürüğü, kırık ve hatta kanserli büyüme, köpek yavrusu ağrıyı hafifletmek için o bölgeyi yalayabilir.

Köpeklerde Ağrı Çeşitleri

Ağrı toleransları tıpkı insanlarda olduğu gibi evcil hayvandan evcil hayvana değişir. Herkese uyan tek bir program işe yaramaz. Uzmanlar, insanlarda aynı cerrahi prosedür için ağrı toleransında beş kat değişiklik olduğunu söylüyor. Bu nedenle, bir insanda bir durum acı vericiyse, bunun yavru köpeğiniz için de acı verici olduğunu varsaymalısınız.

Ancak aşırı ağrı, bağışıklık fonksiyonunu baskılayan, kanın pıhtılaşmasını ve yara iyileşmesini engelleyen ve kardiyovasküler sistemi olumsuz etkileyen daha karmaşık bir doğal tepkiye neden olur.

Aşırı ağrı, aynı zamanda, yaralanma iyileştikten çok sonra evcil hayvanların ağrı hissetmesini sağlayan bir “acı hafızası” oluşturmak için sinir yollarını kalıcı olarak yeniden düzenleyebilir.

Köpek ameliyatlarına hazırlanmak için kullanılan ilaçlar ağrı hafızasını önleyebilir. Araştırmalar, önleyici ağrı kontrolü verildiğinde evcil hayvanların ameliyattan uyandıktan sonra daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Bu ayrıca gerekli genel anestezik miktarını azaltır ve ameliyat sonrası yan etkileri azaltır. Evcil hayvanlar ayrıca ağrı uygun şekilde yönetildiğinde daha hızlı iyileşme eğilimindedir.

Yavru Köpekler İçin Ağrı Kesici 

En yaygın ağrı kesiciler, aspirin gibi reçetesiz satılan steroid olmayan antienflamatuar ilaçlardır (NSAID’ler). NSAID’ler, artritten kansere kadar çeşitli ağrılı durumlar için çok yardımcı olabilir.

Ancak evcil hayvanlar belirli dozajlar gerektirir ve ilaçları insanlardan farklı şekilde metabolize eder. İnsanlara yönelik ağrı kesici ilaçlar evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir. Örneğin, köpek yavruları insan tipi aspirin ürünlerinden dolayı ülser geliştirebilir. İnsanlara veya köpeğe özgü ağrı kesici ilaçlar verilirse kediler ölebilir.

Veterinerinizin sunduğu ağrı kontrol seçenekleri, evcil hayvanlarınız için her zaman en iyi ve en güvenli seçimdir, çünkü bunlar belirli ağrı tipine, ayrıca yavrularınızın yaşına ve hatta cinsine hitap eder.

Morfin, kodein ve Demerol gibi şiddetli ağrı için narkotik ağrı kesiciler sadece reçeteyle alınabilir. Bazı ilaçlar, evcil hayvanınızın daha isteyerek alması için fıstık ezmesi veya balık ezmesi ile birleştirilebilir.

Ameliyattan sonra, drenler göğüs ve karın boşluğuna, eklemlere ve hatta kan dolaşımına sürekli ağrı kesici sağlanabilir.

Kemoterapi ve radyasyon, belirli kanser ağrılarını hafifletir. Bir “ağrı bandı”, deri yoluyla transdermal olarak bir opioid ilacı verebilir.

Tedavi edilen duruma bağlı olarak, ağrı kesici ilaçlar dahil edilebilir veya edilmeyebilir. Veterinerinize ağrı politikaları ve prosedürleri hakkında ve ekstra bir maliyet olup olmadığını veya ücretin bir parçası olup olmadığını sorun.

Yavru köpeğinizin davranışlarında ani bir değişiklik olduğunda, bir sağlık sorunu sıklıkla ele alınabileceği ve sorunu çözebileceği için lütfen onu doktora kontrol ettirin.

Bazı hayvan hastaneleri ağrı kesici ilaçları ortadan kaldırarak maliyetleri düşürür. Anestezikler ve sakinleştiriciler bir tedavi sırasında evcil hayvanları uykuda tutarken, evcil hayvanınız uyandığında ağrıyı gidermezler.

Uygun ağrı kesici ilaç sağlamak, evcil hayvanların daha hızlı ve tamamen iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yapılacak tek doğru şey.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here