Köpeklerin Kullandığı 10 Temel Beden Dili ve Anlamları Nelerdir?

0
2535

Köpeğinizin ne söylemeye çalıştığını biliyor musunuz? Köpeğinizin beden dilini nasıl okuyacağınızı bilmek, köpeğinizi anlamanın anahtarıdır. Çünkü köpekler sözsüz olan, kendi vücut diliyle konuşmayı tercih eder.

Seslendirme, bir köpeğin beden dilinden sonra ikinci sırada yer alır. Beden dilini yorumlayarak, bir köpeğin tutumunu değerlendirebilir ve muhtemelen bir sonraki hareketi tahmin edebilirsiniz.

Bir köpeğin belirli bir durumda rahat mı yoksa rahatsız mı olduğunu belirleyebilirsiniz.

Köpeklerde beden dili

Köpek beden dilinin temel türlerini öğrendikten sonra, çeşitli durumlarda insanlarla ve diğer hayvanlarla etkileşime giren köpekleri gözlemlemek için biraz zaman ayırın.

İki hayvan etkileşime girdiğinde, vücut dilleri neredeyse bir sohbet gibidir. Hatta bir tür dans gibi görünebilir. Aynı şeyin çoğu bir insan ve bir köpek arasında görülebilir. Biraz pratikle köpek beden dilinin inceliklerini görmeye başlayacaksınız.

Köpek beden dilini anladığınızda, köpeklerle iletişim kurmanıza yardımcı olmaktan daha fazlasını yapabilir. Bir köpeğin vücut dilini okumak, sizi ve köpeğinizi tehlikeli durumlardan korumaya yardımcı olabilir. Köpeğiniz bir ses olmadan size bir tehdit algıladığını söyleyebilir.

Köpeğinizin diğer köpeklerle etkileşimini izlerken, zararsız oyunun ne zaman köpek dövüşüne dönüşebileceğini görmek için vücut dilini izleyebilirsiniz. Beden dilini yorumlamak, köpek eğitiminde ve yaygın davranış problemlerinin belirlenmesinde de yardımcı olabilir.

1) Kendinden Emin Köpek Duruşu

Kendinden Emin Köpek DuruşuKendine güvenen bir köpek, başı dik, kulakları dik ve gözleri parlak, dik ve uzun durur. Ağız hafif açık olabilir ama rahattır.

Kuyruk hafifçe sallanabilir, gevşek bir şekilde kıvrılabilir veya rahat bir pozisyonda asılabilir. Köpek arkadaş canlısı, tehdit edici değil ve çevresiyle rahat.

2) Mutlu Köpek Duruşu

Köpeklerin Mutlu Olduğunu Gösteren DuruşMutlu bir köpek tipik olarak kendine güvenen bir köpekle aynı işaretleri gösterecektir. Ek olarak, kuyruk sallanabilir ve köpek hafifçe soluyabilir.

Mutlu köpek, hiçbir endişe belirtisi göstermeden, kendine güvenen köpeğe göre daha arkadaş canlısı ve memnun görünür.

3) Oynamak İsteyen Köpek Duruşu

Oynamak isteyen köpek duruşuOyuncu bir köpek mutlu ve neşelidir. Kulaklar dik, gözler parlak ve kuyruk genellikle hızla sallanır. Köpek neşeyle zıplayabilir ve etrafta koşabilir.

Çoğu zaman, oyuncu bir köpek oyun yayını sergiler: ön bacaklar öne doğru uzatılmış, baş dümdüz ileri ve arka uç havada ve muhtemelen kıpır kıpır. Bu kesinlikle oynamak için bir davettir.

4) Heyecanlı Köpek Duruşu

Heyecanlı Köpek Duruşu Heyecanlı bir köpek, hem mutlu hem de oyuncu bir köpeğin beden dilini sergileyecektir.

Köpek tipik olarak zıplar ve etrafta koşar, nefes alır ve hatta sızlanır. Gözler geniştir ve dil sarkabilir.

Bazı köpekler o kadar heyecanlanırlar ki hiperaktif hale gelirler; insanların üzerine atlayabilir, yüksek sesle havlayabilir veya yakınlaşabilirler.

Heyecan her zaman iyi bir şey değildir; aşırı heyecanlı köpekler bitkin olabilir veya aşırı uyarılabilir. Bu stres ve kaygıya neden olabilir.

Bir eğitim komutuna yönlendirerek, oyuncağı çiğneyerek veya egzersiz yaparak (dışarıda koşmak gibi) heyecanlı bir köpeği sakinleştirmeye çalışın.

Aşırı uyarılmaya yol açabileceğinden, fiziksel kısıtlama veya tasmayı çekmekten kaçının.

5) Endişeli Köpek Duruşu

Endişeli Köpek DuruşuEndişeli bir köpek genellikle alçalmış bir kafaya sahiptir, kulakları kısmen geride tutar ve boynunu uzatır. Köpek ayrıca çatık kaşlı görünebilir.

Endişeli bir köpek tipik olarak gergin bir duruşta ve kuyruğu kıvrılmış halde durur. Esneme , dudakların yalanması veya gözlerin beyazlığının (balina gözü) görülmesi yaygındır .

Endişeli bir köpek, uyarana aşırı tepki verebilir ve korkmuş ve hatta saldırgan olabilir. Eğer köpek aşina iseniz, daha hoş bir şey aktarma dikkat deneyebilir. Ancak dikkatli olmalısınız. Köpeği kışkırtmayın.

6) Korkmuş Köpek Duruşu

Korkmuş köpek duruşu Korkmuş bir köpek, endişeli bir köpeğe benzer belirtiler gösterir, ancak daha aşırı sinyaller içerir. Köpek, kulakları düz bir şekilde arkaya yaslanmış ve gözleri kısılmış ve çevrilmiş olarak yere doğru gergin ve alçak durur. Kuyruk genellikle bacakların arasına sıkışır ve vücut sıklıkla titrer. Köpek idrara çıkabilir veya dışkılayabilir.

Korkmuş bir köpek genellikle sızlanır veya homurdandır veya belki hatta çıplak dişler göstererek kendini savunmaya geçebilir. Bu köpek tehdit edildiğinde hızla saldırganlaşabilir. Rahatlatmayı deneyin. Sahibiyseniz, sakin ve kendinden emin olun, ancak köpeğinizi cezalandırmayın. Köpeği daha az tehdit edici, daha tanıdık bir yere taşımaya çalışın.

7) Agresif Köpek Duruşu

Agresif köpek duruşuBir saldırgan köpek genellikle endişeli ve korkulu olarak başlar. Kaygı ve korku devam ederse, köpek saldırganlık belirtileri göstermeye başlayabilir.

Saldırgan bir köpek, tüm ayaklarını bölgesel bir şekilde sıkıca yere basar ve ileriye doğru hamle yapabilir. Kulaklar geriye doğru sabitlenmiş, baş dümdüz ileri ve gözler daralmış ama delici. Kuyruk genellikle düzdür, yüksekte tutulur ve hatta sallanıyor olabilir. Köpek dişlerini gösterebilir, çenesini kırabilir ve tehditkar bir şekilde hırlayabilir veya havlayabilir. Sırttaki tüyler kabarık durabilir.

Davranışı düzeltmenin doğru yolunu öğrenmek için profesyonel bir köpek eğitmeninden yardım isteyin.

8) Baskın ve İtaatkar Köpek Duruşu

Baskın köpek duruşuKöpeklerde boyun eğme ve hakimiyet kavramları birçok kişi tarafından yanlış anlaşılmaktadır.

Burada gösterilen fotoğrafta köpekler oynuyor. Sağdaki köpek boyun eğen bir pozisyon alıyor (göbek yukarı uzanıyor), soldaki ise diğerinin üzerinde durarak “baskın” görünüyor.

Baskınlığın bir davranış değil, iki köpek arasındaki ilişkide bir dinamik olduğunu anlamak önemlidir. Gruplar halindeki köpekler tipik olarak diğer hayvanların yaptığı gibi katı hiyerarşiler oluşturmazlar, ancak bazen bir “gagalama düzeni” vardır. Bu dinamik, köpek gruplarında doğal olarak gelişme eğilimindedir.

Uysal davranış gösteren bir köpek, bunun bir tehdit olmadığına dair bir mesaj gönderiyor. Kendini, başkalarına zarar vermeyeceğini söyleyen bir konuma sokar. İtaatkar davranış bir seçimdir, köpeğin zorlandığı bir şey değil. Bu davranış insanlar, köpekler veya diğer hayvanlar etrafında sergilenebilir.

Uysal davranış sergileyen bir köpek başını aşağıda tutabilir ve gözlerini kaçırabilir. Kuyruğu genellikle alçaktır veya nötr konumdadır, ancak kıvrılmamıştır. Köpek ayrıca pasif niyeti daha fazla göstermek için diğer köpeği veya kişiyi burnunu sokabilir veya yalayabilir. Bazen yeri koklar veya herhangi bir soruna neden olmak istemediğini göstermek için dikkatini başka bir yere yönlendirir.

Uysal davranış sergileyen bir köpek, genellikle uysal, nazik ve tehditkar olmayan davranır.

İtaatkar bir duruşa sahip bir köpek, mutlaka endişeli veya korkak değildir. Köpek, oyunun bir parçası olarak itaatkar davranış sergiliyor olabilir. Genel durumu değerlendirmek, ardından neler olup bittiğini daha iyi anlamak için köpeğin yüz ifadesine ve beden diline yakından bakmak önemlidir .

[Toplam: 2   Ortalama: 5/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here