Köpeklerde Aşırı Havlamanın 7 Nedeni ve Tavsiye Edilen Çözüm

0
3162

Havlamak köpekler için normal bir aktivitedir. Köpekler havlamalarını bir dizi duyguyu ifade etmek için kullanırlar ve duruma göre havlama farklı anlamlara gelebilir. Bununla birlikte, aşırı köpek havlaması bir sıkıntıdır ve bir davranış sorunu olarak kabul edilebilir .

Köpeklerde aşırı havlamanın nedeni

Köpekler Neden Aşırı Havlar?

Köpeğinizin çok fazla havlamasının birkaç nedeni olabilir. Aşırı havlama genellikle davranışsal bir endişe olsa da, önce sağlık sorunlarını dışlamak her zaman önemlidir. Köpeklerde aşırı havlamanın en bilinen nedenleri:

1) Sağlık Sorunları

Bazı köpekler acı çektikleri veya başka bir sağlık sorunları olduğu için havlarlar. Köpeğinizin bir yerinde hassas bir nokta olup olmadığını kontrol edin; o bölgeye dokunulursa havlayabilir. Köpeğinizin veterineriniz tarafından değerlendirilmesini sağlamalısınız, çünkü bazı köpekler onlara dokunduğunuzda bile ağrı semptomlarını gizlemede iyidir ve bazen ağrı kulakları veya ağızları gibi bölgeleri değerlendirmek zor olabilir.

2) Köpeğin İleri Yaşlarda Olması

Köpekler yaşlandıkça, daha fazla havlamaya (ve genel olarak daha fazla ses çıkarmaya) başlamaları oldukça yaygındır. Bazı yaşlanan köpekler aşırı derecede havlamaya başlayabilir; bazıları ne yaptıklarının tamamen farkında olmadan saatlerce havlayabilir. Alzheimer hastalığına benzeyen köpek bilişsel işlev bozukluğunun yanı sıra , yaşlanan köpeklerde görme bozuklukları, sağırlık veya havlamaya neden olabilecek vücut ağrıları ve ağrıları olabilir.

3) Korkması

Köpeğiniz korkuyorsa, bu endişesini havlayarak dile getirebilir. Bu, evde veya dışarıda gerçekleşebilir ve köpeğinizi korkutan herhangi bir şeyi ifade eder. Bir kişi, havai fişek gibi yüksek bir ses veya garip (veya yeni) bir durum olabilir.

4) Bölgecilik

Yeni bir kişi veya köpek, kendi bölgelerini düşündükleri yere girerse, köpekler bölgesel hale gelebilir. Alanlarına sahip olduklarını hissederler ve onu korumak isterler. Bir köpeğin bölgesi, evinden, bahçesinden ve hatta yatağından değişebilir. Bir köpek bu durumda sadece havlıyorsa, bunun nedeni büyük olasılıkla budur.

5) Yalnızlık

Köpekler doğal olarak yük hayvanlarıdır, yani başkalarının arkadaşlığını tercih ederler. Aşırı miktarda yalnız kalırlarsa, mutsuzluk belirtisi olarak havlayabilirler. Bir köpek, sadece başka bir köpeğin şirketini değil, insan arkadaşını da özleyebilir. Canı sıkılan veya yeterince uyarılmayan (hem zihinsel hem de fiziksel) bir köpek de aşırı derecede havlayabilir. 2

6) Karşılama veya Dikkat Çekme

Bir selamlama havlaması genellikle dostça bir havlamadır. Köpeğin tanıştığı herkese selam verildiğinde çok şey olabilir. Aşırı havlama, köpeğin aç olduğunu, dışarı çıkması gerektiğini veya sadece biraz ilgi istediğini gösterebilir.

7) Ayrılık Kaygısı

Yalnız bırakılmaktan hoşlanmayan köpekler ayrılık kaygısından muzdarip olabilir. Tekrarlayan havlamaya ek olarak, bu durumdaki köpekler genellikle mobilyaları, duvarları ve kapıları çiğnemek veya tırmalamak gibi diğer zorlayıcı davranışlar sergileyecektir.

Aşırı Havlamayı Nasıl Durdurursunuz?

İlk etapta havlamayı önlemenin en iyi yolu, davranışın olası kaynaklarını denemek ve ortadan kaldırmaktır. Ayrıca istemeden havlamayı teşvik etmekten kaçınmalı ve köpeğinize yapacak daha iyi şeyler vermelisiniz.

İyi bir köpek vatandaşı olmak için köpeğinizin ne zaman havlayacağını ve ne zaman sessiz kalacağını bilmesi gerekir. Bir köpek sahibi olarak işinizin bir parçası, bunu köpeğinize öğretmek demektir. Mümkün olan en kısa sürede havlama sorunu üzerinde çalışmaya başlayın. Ne kadar uzun süre beklerseniz, davranışı engellemek o kadar zorlaşır.

Söylemesi yapmaktan daha kolay olsa da , köpeğinize Konuş/Sessiz Komutları öğretmek iyi bir fikirdir . Bu komutların amacı, köpeğinize komut verildiğinde havlamasını ve komut verildiğinde sessiz olmasını öğretmektir. Bazı köpekler için haftalar sürebilir, bu nedenle eğitime devam edin veya ekstra yardım için bir uzmanla çalışın. Köpeğiniz eğitilmişse ve belirli zamanlarda çok fazla havlamaya devam ediyorsa , bu davranışın nedenini anlamanız gerekir .

Veterineri Ziyaret Edin

Köpeğiniz için aşırı havlama davranışı yeniyse, herhangi bir sağlık sorununu çözmek için veterinerinize danışın. Havlamaya neden olabilecek herhangi bir tıbbi durumu veya yaralanmayı ekarte edecek ve köpeğinizin ihtiyaçlarına göre bir eylem planı geliştirmenize yardımcı olacaklardır.

Aşırı havlama gösteren yaşlanan bir köpeğin, genç bir köpeğe göre farklı tıbbi ihtiyaçları ve eylem planı olacaktır. Yaşlanan köpekler için havlamanın kaynağını bulmaya çalışın.

Davranış Değişikliği

Korku, bölgecilik, yalnızlık veya dikkat aramanın neden olabileceği aşırı havlamayı durdurmaya yardımcı olmak için tam tetikleyiciyi belirlemeye çalışın. Mümkünse, bu tetiği köpeğinizin hayatından çıkarın ve davranış değiştirme eğitimi üzerinde çalışın.

Odağı havlamaktan uzaklaştırmak ve köpeğinizi iyi davranışları için ödüllendirmek için otur ve aşağı gibi temel komutlarla başlayın. Köpeğinize bol bol egzersiz yapın, böylece havlayarak daha az enerji harcar. Zihinsel olarak uyarıcı çiğneme oyuncakları veya yapboz oyuncakları da faydalıdır.

Ayrılık Kaygısı

Köpeğiniz ayrılık kaygısı çekiyorsa, mümkünse uzun süre yalnız bir köpeği yalnız bırakmaktan kaçının. Daha sonra bir uzmanla çalışın veya köpeği sahibinden ayırmak için yenileyebilecek bir program bulun. Bu tür eğitim/yeniden eğitim zaman alıcı olabilir.

Aşırı Havlayan Köpeğe Ne Yapılmaz?

Aşırı havlayan bir köpeğiniz varsa kaçınmanız gereken birkaç şey vardır:

  • Köpeğinize asla bağırmayın. Sadece davranışı söndürmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda köpeği daha fazla havlamaya teşvik edebilir.
  • Köpeğinize vurmayın veya şok tasması gibi cihazlar kullanmayın. Bu sadece acı verici ve kaba değil, aynı zamanda bazı köpekler onları test etmeyi ve sonunda etraflarında nasıl çalışılacağını anlamayı öğrenir.
  • Nedeni ne olursa olsun, köpeğinizin dışarıdayken sürekli havlamasına izin vermeyin. Avlunun karşısında ona bağırarak köpeği havlamayı bırakması için pek eğitemezsiniz. Ayrıca, komşuları düşmana dönüştürmenin ve yerel polisinize bir davetiye göndermenin en hızlı yollarından biridir.

Köpek Havlaması Ameliyatı

“Kabuğu soyma” veya kordektomi, bir köpeğin ses tellerinin kısmen çıkarılmasını içeren seçmeli bir cerrahi prosedürdür. Havlamayı soyma, köpeğin havlama yeteneğini ortadan kaldırmaz, sadece sesini daha sessiz ve hırıltılı yapar (ki bu aslında bazıları tarafından rahatsız edici olarak kabul edilir).

köpeklerde aşırı havlama ameliyatı

Hemen hemen tüm durumlarda, havlama ameliyatı gereksizdir ve köpeğe haksızlıktır. Cerrahi ve anestezi her zaman risk taşır, bu nedenle tamamen insan rahatlığı için olan ve hastaya veya hayvan topluluğuna tıbbi olarak fayda sağlamayan herhangi bir prosedürden kaçınılmalıdır.

Ek olarak, aşırı havlama, genellikle davranışsal olan altta yatan bir sorunu gösterir. Ameliyat gürültüyü ortadan kaldırır, ancak endişe, korku veya benzeri sorun ele alınmadan kalır.

Köpeklerin Havlamasında Profesyonellerin Rolü

Köpeğinizi havlamak yerine, köpeğinizin havlamayı nasıl durduracağını öğrenmek için zamanınızı ve paranızı eğitime ve/veya bir veteriner davranışçıyı ziyaret etmeye harcayın . Bu uzman, havlamanın nedenini belirlemeye yardımcı olmak için sizinle ve köpeğinizle birlikte çalışacak, onu azaltmak için bir eylem planı hazırlayacak ve bunu gerçekleştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır. Bir tavsiye için veterinerinizle konuşun.

[Toplam: 0   Ortalama: 0/5]

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here