Köpekler genellikle tüm önemli besinleri yüksek kaliteli tam gıdalardan alsalar da, hastalıklar, ameliyatlar, eksiklik belirtileri veya hamilelik gibi gelişmeler gıda takviyelerinin kullanımını gerekli kılar.
Doğru vitaminler, köpeğinizin vücudunun büyümesine ve kendini onarmasına yardımcı olur. Ancak bazı vitaminlerin çok fazlası sağlıkları için kötü olabilir.
Köpeklerin, genellikle yüksek kaliteli tam mamalarla alınan altı temel besine ihtiyacı vardır. Ancak yaşa, boyuta, kiloya ve aktivite düzeyine bağlı olarak beslenme ihtiyaçları köpekten köpeğe önemli ölçüde değişebilir.
Ayrıca, köpeğin beslenme gereksinimlerini yeniden temelden değiştirebilecek bireysel hastalıklar, ameliyatlar, eksiklik belirtileri veya hamilelik vardır. Bu gibi durumlarda da, verdiğiniz gıdaya ek olarak gıda takviyesi verilmesi oldukça mantıklı olacaktır.
Köpeklerin Hangi Besinlere İhtiyacı Var?
İster yavru köpek olsun ister yaşlı köpek tüm köpeklerin vücuttaki metabolik süreçlerin korunmasına katkıda bulunan altı temel besine ihtiyacı vardır. Bunlar;
- Karbonhidratlar
- Yağlar
- Proteinler
- Vitaminler
- Mineraller
- Su
Enerji kaynağı olarak karbonhidratlar, yağlar ve ayrıca proteinler, köpeğinizin günlük yaşamda yeterli enerjiye sahip olması için gereklidir.
Yetişkin köpekler için minimum karbonhidrat gereksinimi bulunmamakla birlikte, belirli organ ve dokuların düzgün çalışması için belirli bir miktar alınması oldukça önemlidir.
Karbonhidratlar bir dizi şeker yapı taşıdır. Şeker vücuda bir enerji tedarikçisi olarak hizmet eder. Yavru ve büyümekte olan köpekler, hamile köpekler, yavrularını emziren anne köpekler ve performans gerektiren köpekler gibi özellikle yüksek enerji gereksinimi olan köpeklere yeterli karbonhidrat sağlanmalıdır.
Peki vitaminlerin köpekleriniz açısından rolü nedir? Sizler için araştırdık.
Köpeklerde Vitamin Takviyeleri Ne İşe Yarar?
Vitaminler, köpeğinizin vücudunun diğer besinleri işlemesine yardımcı olur. Köpeğinizin vücudunda doğru vitamin dengesi olmadan, vücutları düzgün bir şekilde büyümez veya kendini onaramaz.
Köpeğinizin diyetinde doğru vitamin dengesini elde etmenin en kolay yolu, vitamin mineral vb. gibi besinlerin bir arada bulunduğu dengeli bir köpek maması ile beslemektir.
Köpeğinizin iki farklı gruptan vitaminlere ihtiyacı vardır:
- Suda çözünen vitaminler C ve B kompleksi
- Yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri
C vitamini sanıldığı gibi köpekler için gerekli bir besin maddesi değildir. Çünkü insanlardan farklı olarak besini kendileri üretebilirler. Bununla birlikte, diğer tüm vitaminler köpek maması yoluyla alınmalıdır.
Vitaminler vücutta farklı işlevleri yerine getirir. Örneğin, B ve C vitaminleri enzimatik reaksiyonları arttırır. D vitamini kemik gelişimi için önemlidir. A vitamini, köpeğinizin iyi görme yeteneği için gereklidir.
C ve E vitamini serbest radikalleri temizlemeye yardımcı olur. B vitamini, sinir sisteminin korunmasına ve sinir uyarılarının iletilmesine katkıda bulunur.
Suda Çözünen Vitaminler C Ve B Kompleksi
Bu vitaminler, köpeğinizin vücudunun kemikler, dişler ve bağ dokuları oluşturmasına yardımcı olur. Suda çözündükleri için sürekli olarak vücuttan atılırlar. Bu nedenle düzenli takviye almaları gerekir.
Bununla birlikte: B vitamininin çeşitli formlarının köpeğinizin kullandığınız mamasından gelmesi gerekirken, C vitamini vücutları tarafından doğal olarak üretilir.
Köpeğinizin diyetine fazladan C vitamini eklemek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle köpeğiniz bir veteriner tarafından reçete edilmedikçe, C vitamini takviyesi vermemelisiniz.
Yağda çözünen A, D, E ve K
Bu vitaminler hayvansal yağlarda bulunur. Köpeğinizin vücudu onları bağırsaklarından emer ve daha sonra kullanmak üzere depolar. Bu vitaminlerden herhangi birinin çok fazla birikmesi, özellikle kemiklerinde fiziksel anormalliklere yol açabilir.
Bu nedenle, veterineriniz onları belirli bir sağlık durumu için reçete etmedikçe, köpeğinize takviyeler vermek iyi bir fikir değildir.
A, D, E ve K vitaminlerinin görevleri;
- A vitamini, diğer şeylerin yanı sıra görme yetisini kuvvetlendirir.
- D vitamini, kemiklerin inşası için vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur.
- E vitamini vücudun kırmızı kan hücresi yapmasına yardımcı olur.
- K vitamini kanın pıhtılaşmasına ve koruyucu kabukların oluşmasına yardımcı olur.
Vitaminlerin Köpekler Üzerindeki Etkileri
Köpekler İçin B Vitamini Kompleksi
B vitamini, içinde çok sayıda vitaminin saklandığı genel bir terimdir. Metabolizma ve tüm vücut işlevi için çok önemlidir. B vitamini, köpeğin organizmasında sadece küçük miktarlarda depolanabilir.
Bu nedenle köpeğinizin düzenli olarak B vitaminine ihtiyacı vardır. İdeal olarak bu, yemek yoluyla alınır. Bu arada B vitamini içeren hazır mamalar da bulabilirsiniz.
B vitamini de ko-enzimlerin önemli bir öncüsüdür. Tüm içerik suda çözünebilir. Her tür köpeğe uygun büyüme ve sağlıklı bir iştah sağlar.
Et, süt ve balık, yani hayvansal gıdalar, uygun doğal B vitamini kaynaklarıdır.
B vitamini eksikliğini diğerlerinin yanı sıra köpeğinizde, tükenmişlik, depresif bozukluklar, ilgisizlik, her türlü alerjinin alevlenmesi, erken grileşme, tüy dökülmesi, , büyüme bozuklukları, kas güçsüzlüğü, kalp ve dolaşım bozuklukları, enfeksiyona karşı artan duyarlılık gözlemlenebilir.
B vitamini takviyesi almaya karar vermeden önce mutlaka veterinerinize danışmalısınız. Alerji veya sindirim sistemi reaksiyonları durumunda da verilebilecek doğru mamayı önerebilir.
Özellikle köpek yavruları ve genç köpekler dikkatle gözlemlenmelidir. Çünkü burada sadece istisnai durumlarda ek gıdalar kullanmalısınız.
D3 vitamini
D3 vitamini, köpeğinizin bağırsaklarındaki kalsiyum ve fosfor emilimi için önemlidir. Ayrıca D3 vitamini kemik kaybını önler.
D3 vitamini eksikliği varsa, ruh hali ve zihinsel durum güçlü bir şekilde etkilenir. Bunun nedeni, vitaminin serotonin hormonu beyinin habercisini düzenlemekten sorumlu olmasıdır.
D vitamini eksikliği genellikle genç köpeklerde ve yavru köpeklerde görülür ve raşitizm (kemik yumuşaması) olarak kendini gösterir. Kemiklerin ağrılı bir şekilde yumuşaması da söz konusu olabilir. Kireçlenme meydana gelebileceğinden, fazla verildiğinde de rahatsız edici olabilir.
Temel olarak, D3 vitamininin en büyük kısmı güneş ışığı yoluyla emilir. Cilt UV ışınlarını emer ve vitamini üretir. Tüyleri daha kalın olan köpeklerde üretim daha da zorlaşır. Böyle durumlarda ek olarak vitamin alabilirsiniz.
E Vitamini
E vitamini vücuda yiyeceklerle girer. Köpeğinizin yiyeceğindeki bileşenler aracılığıyla vücudun emdiği doymamış yağ asitlerinde bulunur.
Hamilelik ve büyüme sırasında köpeğinizin E vitamini ihtiyacı daha yüksektir. Bu, morina karaciğeri yağı (morina balığı karaciğerinde bulunur) veya diğer balık yağları ile telafi edilebilir.
E vitamini eksikliği belirtileri: kilo kaybı, kas güçsüzlüğü, bağışıklık yetmezliği, kan hastalıkları, dermatoz (deri hastalıkları), azaltılmış doğurganlık, göz hastalıkları.
Aslında E vitamini doz aşımı mümkün değildir. Şimdiye kadar, çalışmalarda bu yönde herhangi bir çalışma kaydedilememiştir.
A Vitamini
A vitamini bazı yağlarda bulunur ve yağ metabolizması için gereklidir. Vitamin esas olarak karaciğerde depolanır.
Aktif A vitamini hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. Bunlara balık yağı, yumurta, süt ve karaciğer dahildir. Yağsız sütte çok az A vitamini olduğunu da hatırlatalım.
A vitamini görme süreci, antikor üretimi ve köpeğin büyümesi için çok önemlidir.
A vitamini eksikliği belirtileri: kısırlık, kornea opasiteleri (göz bulutu), işitme kaybı, sinir hasarı, cilt lezyonları, enfeksiyona yatkınlık, hamile köpeklerde ölü doğum veya doğum kusurları.
A vitamini fazla alınırsa vücuttan atılamaz. Kronik aşırı doz, kalp ve arter lezyonlarına (kalp anevrizması), yavrularda yarık damak, hafif kilo alımı, iştahsızlık ve eklem ağrısına neden olabilir.
K Vitamini
Son olarak, K vitaminini de unutmayalım. Vücuttaki bir dizi önemli işlevlerden sorumludur. Örneğin; sağlıklı bağırsak florası, karaciğer ve böbrek desteği, kanın pıhtılaşması, bağışıklık sistemi.
K vitaminini ıspanak gibi yapraklı sebzelerde çok doğal ve iyi bir şekilde bulabilirsiniz. Bu, yavru köpekler için mutlak bir değişmezdir ve büyük köpekler için sadece küçük miktarlarda alınmalıdır. Alternatif olarak piyasada vitamin tabletleri bulabilirsiniz.
Sonuç olarak; Köpeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmeye devam etmesi için beslenmeye ek olarak vitaminlere de ihtiyacı vardır. Bu nedenle sadece besinlerden aldıkları vitamin ve minerallerle yetinmemeniz gerekir.
Köpek Vitaminleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
- Köpeklerin vitamin ihtiyacı var mıdır?
Cevap: Evet, köpeklerin vitamin ihtiyacı vardır. Ancak, doğal gıdalar ve kaliteli kuru mamalar ile karşılanması mümkündür. - Köpekler için en iyi vitamin hangisidir?
Cevap: Köpekler için en iyi vitamin, doktor tarafından tavsiye edilen ve köpeğin yaşı, sağlık durumu, aktivite düzeyi gibi faktörlere göre seçilen vitaminlerdir. - Köpek vitaminleri hangi vitaminleri içerebilir?
Cevap: Köpek vitaminleri, A, C, D, E, B1, B2, B3, B6, B12, folat, biotin, pantotenik asit gibi vitaminleri içerebilir. - Köpek vitaminleri nasıl verilmelidir?
Cevap: Köpek vitaminleri, doktor tarafından tavsiye edilen dozda, mama veya gıdalar ile birlikte verilmelidir. - Köpek vitaminleri verilirken nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: Köpek vitaminleri verilirken, dozajın doğru olması, vitaminlerin doğru bir şekilde karıştırılması ve köpeğin tepkilerine dikkat edilmelidir. - Köpek vitaminleri yan etkileri var mıdır?
Cevap: Köpek vitaminleri, dozajın aşırı olması durumunda yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle, doktor tarafından tavsiye edilen dozun aşılmaması önemlidir. - Köpek vitaminleri verilirken ne sıklıkla verilmelidir?
Cevap: Köpek vitaminleri, doktor tarafından tavsiye edilen sıklıkta verilmelidir. - Köpek vitaminleri, doğal yollarla alınamaz mı?
Cevap: Evet, köpek vitaminleri doğal gıdalar ve kaliteli kuru mamalar ile de alınabilir.